За Топлофикация с "любов" ...

• 23 517
  • 334
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Ger4o, нали това обясних - плащам си всеки месец, следя си сметките в Интернет сайта на топлофикация. Не ми е проблем да ходя на място, а не в ипей, защото ми е отсреща.
И се ядосвам защото до юли всичко беше ок и не съм се дзверила да гледам точно на коя дата за какво точно плащам, зашото си знаех, че всичко е ок.
И изведнъж - ИЗНЕНАДА - ама вие октомври си плащате за август.
Как го извъртяха това, не разбрах.

Как да платя за ноември, като не е излязло колко пари е? Как?
И да отида на място, пак няма да ми кажат!
И като излезе сметката за ноември /не фактурата/ януари, кой е виновен?

# 181
Дилянка , има някакво недоразумение сигурно. Фактурата за преден месец излиза до 18 то число на следващия. Демет тази за ноември ще излезе клая на другата или по-другата седмица. Иначе можеш да докажеш ежемесечно плащане с бележките, които ти дават. Т.е. ако август ти е бил платен през септември, но после нещо се е омешало и през октомври те карат да го плащаш наново, то ти можеш да докажеш плащане и да ти върнат паричките. Сигурно става въпрос за човешка грешка някаква и съответно нещата да са поправими.
Иначе на теб срока за плащане започва да ти тече от датата на издаването на фактурата... Имаш някакви дни, в които да платиш и след тези дни започва начисляването на лихви. Демек ако фактурата ти за ноември излезе през януари те няма да ти начислят лихви, защото няма да е минал законовия срок за плащане - т.е. незнам дали ме разбра, ма е станала някаква манджа с грозде... Много е вероятно дори като си диктувала абонатния си номер просто да са сбъркали някоя цифра и да си платила августувската фактура на някой друг, а твота да те е чакала като си отишла октомври. Абе варианти много, но ако си пазиш бележките може да видиш за кво иде реч. Възможно е и от край време да плащаш за месец назад...  Не си спомням как излязаха сметките тази година, но май ми излезе сметката за топлата вода, а после излезе втора с изравнителното плащане за отоплителния сезон . т.е. 2 ф-ри в един месец.

# 182
  • София
Пазя си бележките. След като си платих тоя месец две фактури накуп, нещата май си дойдоха на мястото.

# 183
  • София
О, пак съм аз.
Мъка, мъкаааа.

Значи юни 2010 правим ремонт, махаме два радиатора, слагаме климатик и сега ми пристига сметката за декември 2010, идентична с тази от 2009.

Защоооооо? #Cussing out

Защо се мъчих? Защо троших нерви и пари за ремонт и климатик?

# 184
  • София
Защото е на база миналогодишно потребление. Разликата ще се усети чак след изравнителната сметка. И не се надявай на прекалено голяма разлика, по закон имат право да ти начислят до 70% "такса мощност", и ти гарантирам, че гадовете с удоволствие се възползват от правото си при хора с изключено парно.

# 185
Ами тези в Топлофикация едва ли знаят, че сте правили ремонт и какви са ви намеренията. Пращат сметки подобни на предходната година.

# 186
  • София
Е, нали някой по-назад в темата обясняваше, че колкото ползваш - толкова плащаш и всичко било точно? Май не е така...

Би трябвало да знаят, нали си пломбирахме радиаторите - т.е. обявихме, че сме ги махнали.
Или пак трябва да ходя да им кажа?

# 187
О, пак съм аз.
Мъка, мъкаааа.

Значи юни 2010 правим ремонт, махаме два радиатора, слагаме климатик и сега ми пристига сметката за декември 2010, идентична с тази от 2009.

Защоооооо? #Cussing out

Защо се мъчих? Защо троших нерви и пари за ремонт и климатик?
През юли 2010 вдигнаха цената на парното с 20%. После уж я свалиха малко.... Mr. Green И като сложиш общите части....Ако не беше махнала двата радиатора, щеше да плащаш повече от предната година.

# 188
...
Би трябвало да знаят, нали си пломбирахме радиаторите - т.е. обявихме, че сме ги махнали.
Или пак трябва да ходя да им кажа?

Не да кажеш, а писмено да заявиш за намалена кубатура или отказ от парно въобще. Имат си специални формуляри. При това  подписано от 2-3 съседи за свидетели. Иначе те как да знаят вие какво правите в дома си.
Вероятно вече е късно за подаване на заявлението.
Общите разходи пак ще ти ги начисляват.

% на тези общи разходи не се ли определя от самите абонати?

Поскъпването беше 35 %, доколкото си спомням, после свалиха с 5 %. Т.е. всички тазгодишните сметки трябва да са с 30% по-високи.

# 189
  • София
Сега ходих и питах.
30% е увеличението.
И да, има го момента с базата от миналата година.
Така че хич не ми ги разправяйте тия - колкото харчиш - толкова плащаш.
Пак си има някакви техни мистериозни изчисления.
Чак след като свърши този отоплителен сезон, тогава ще престанат да ми изчисляват сметките през тези за 2009!
Гениално, бих казала!

И да, отчели са това, че Техем са ни пломбирали радиаторите.
Но пак ще видя това за намалената кубатура.

# 190
  • София
И да, има го момента с базата от миналата година.
Така че хич не ми ги разправяйте тия - колкото харчиш - толкова плащаш.
Пак си има някакви техни мистериозни изчисления.

Този момент винаги го е имало. Топлофикация прави реални изчисления ВЕДНЪЖ ГОДИШНО. През останалото време ФДР си изсмукват от пръстите някакви изчисления. Плюс това съвсем произволно си разпределят колко е отишло за отопление и колко - за топла вода. Пример: според Техем през август за подгряване на 1 кубик вода са отишли почти 2 пъти повече Мвтч, отколкото през ноември - поне в нашия вход.  newsm78
Не знам защо хората толкова скачаха против 3-месечното отчитане на тока, след като и Софийска вода прави точно същото, а за Топлофикация да не говорим.

И защо ФДР, на които се плаща по 6 лв. на топломер, не са задължени да ги отчитат поне веднъж на 3 месеца, а цяла година си правят свободни съчинения. И аз мога да взема миналогодишните сметки и на тяхна база с Ексел да направя някакви измишльотини за нашия вход, които ще бъдат точно толкова реални.

# 191
  • София
Изключително нагли са и за съжаление няма да се променят нещата.
Когато ние им дължим пари си ги взимат с лихвата, а когато на нас
ни взимат парите предварително ни ги връщат след една година
без лихва.
Още по-нагли са и крадците на парно. Тези хора са ми толкова
долни, че не ми се побират думите в устата, които ми идват.

# 192
  • София
Между другото, подгряването на вода декември и юни ми е 60 лв. Shocked
Юни ли е бил студен, или пак ни правят на луди...Риторичен въпрос.

# 193
колко струва подгряването на един кубик вода ?

# 194
  • София
Между другото, подгряването на вода декември и юни ми е 60 лв. Shocked
Юни ли е бил студен, или пак ни правят на луди...Риторичен въпрос.

От 2010г се въведе по-висока цена за "лятната" вода, вероятно това е причината.  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт