За Топлофикация с "любов" ...

• 23 487
  • 334
  •   1
Отговори
# 195
# 196
...Този момент винаги го е имало. Топлофикация прави реални изчисления ВЕДНЪЖ ГОДИШНО.

...И защо ФДР, на които се плаща по 6 лв. на топломер, не са задължени да ги отчитат поне веднъж на 3 месеца, а цяла година си правят свободни съчинения. И аз мога да взема миналогодишните сметки и на тяхна база с Ексел да направя някакви измишльотини за нашия вход, които ще бъдат точно толкова реални.

Топлофикация НИКОГА не прави "реални изчисления" в сметка на абонат.

Отделните абонатите НЯМАТ топломери. Има един топломер на станция.
ВСИЧКИ сметки за отделните абонати са им "ИЗМИШЛЬОТИНИ".

# 197
Е, "измишльотини"!? Топлофикация не е измислила и произвела така нар. топломери. Всички са внос - значи навсякъде в Европа се отчита с такива и следователно по същата методика.

Не е проблемът в самите топломери и условните единици, които отчитат, а в неравномерното използване на парното по сградите, изключените радиатори и студени апартаменти, които гълтат от общата енергия и натоварват сметките на плащащите, некоректните съседи и крадците на топло, неправилното отчитане. Може странно да ви си види, но дори и тук действат връзките.

Друг проблем е неправилното поставяне на топломерите - http://dnes.dir.bg/news.php?id=2272107. При нас ги разместиха преди сезон, оттогава сметките са ни по-високи определено. На практика се обезсмисля "пестенето"

Много високият процент за общите части къщо изкуствено надува сметките на някои абонати.

Към Топлофикация основното ми възражение е за начисляването на лихви при закъснели плащания. Е това много ме възмущава. Как така се олихвяват прогнозни сметки! И накрая ако се окаже, че си надплатил и имат да ти връщат, какво излиза? Напълно неоснователно начислени и взети лихви върху нещо, което не си ползвал. А самата Топлофикация не дължи лихви за надвзетите суми...

Сметката от 400 лв наистина си е бая голямшка. Прав е Мавродиев да е бесен!

# 198
Да питам нещо, но дано не прозвучи като виц. Laughing
Домоуправителя е решил другата година да прави някаква реорганизация на тръбите, които доставят топлото до апартаментите, т.е. тръбите на Топломафизацията щели да минават по общия водопроводен щранг, не през апаратамента.
Възможно ли е въобще?  Rolling Eyes
Според него така може и да избегнем задължението да им плащаме за преноса по тръбите, при изключено парно. Thinking

Сори, обясних като първия човек Blush

# 199
Сигурно е възможно, но на практика май е трудно осъществимо. Освен ако изцяло се разбият апартаментите, разместят тръби, прокарат наново и през нови места.

Ако се прокарат през водопроводния щранг, това няма ли да се отрази на температурата на студената вода?
И пак ще има общи части и пренос. Сега как отчитат щранговете в баните, например.

Като я направите, разкажи с думи прости Laughing Ако става, всички ще си направим така. Поне няма да ми обикалят по апартамента техниците при отчитането.

Последна редакция: пн, 07 фев 2011, 18:11 от птица

# 200
Уж нямало да разбиват. А и щранговете на блока са в едни огромни шахти, почти колкото асансьорни, та няма да се отрази на температурата на студената вода.
Не зная, защо си мисля, че няма отърване от тези? Laughing

# 201
  • на брега на морето
Момичета, помощ! Коя от вас е с уреди на Техем? Кои цифри показват ползваната топинна енергия? В банята и тоалетната лирите са изключени; пускаме ги само в началото на сезона, когато обезвъздушават инсталацията. Не виждам на уредите показания 0 или 1-2 ooooh!. Показанията, които мисля че са те, са 11 и 25 - при изключени лири. Може уредите да са повредени и показанията неверни. Леле какво ме чака при изравнителната сметка ooooh! ooooh! ooooh! Та искам да питам кои цифри са показанията.

# 202
...Не е проблемът в самите топломери...

Това НЕ СА топломери! Онези неща по апартаментите и по радиаторите на хората НЕ СА ТОПЛОМЕРИ. Те не отчитат количество топлина, следователно Топлофикация посмъртно не може да докаже, че е доставила до абоната си стоката, която твърди, че е доставила и най-често изобщо не е доставила.
Радиаторът ти може да е бил непрекъснато студен или изобщо да го няма, но това по никакъв начин не може да попречи на Т. да твърди, че "Напротив! Абонатът е ползвал цял сезон еди си какво количество топлина (т. нар. от тях "топлинна енергия") и дължи еди си колко пари (съответната измислена от тях сума).

...Не е проблемът в самите топломери..., а в неравномерното използване на парното по сградите...
ooooh!

Все едно проблемът на този, който ти продава сирене в магазина да е, че ти искаш да си купиш 400 грама, а друг изобщо не иска да си купи сирене, пък трети ден през ден си купува по кило. И по тази причина всеки, който не си купува сирене или по-малко от кило, да дължи на магазинерчето по 10-ина лева на ден или колкото там струва сиренето според магазинера.

...Не е проблемът в самите топломери.., а в... изключените радиатори и студени апартаменти, които гълтат от общата енергия и натоварват сметките на плащащите...

ooooh! ooooh! ooooh!

Ползваме само климатици и жилището ни е по-топло от на съседите, дето дънят "парно".
Колко ли ми дължат, че им топля техните апартаменти. А колко ми дължат от Топлофикация, че им топля "техните тръби"?!

...некоректните съседи и крадците на топло...

Кои са тез?!
Каква пакост са направили?  Laughing

ПП
За "общите части - нямам думи. Както за всичко останало, де.
Кооперациите често са свалили ВСИЧКИ радиатори от общите си части.
А как Т. е решила, че "нейните" тръби могат да минават през частната собственост без наем, без нищо, не знам, не знам...

За цялата останала наглост просто няма кой да си губи часове по форумите да пише, да пише...

# 203
Аз доколкото разбрах от цялата тази кочина, която се случва с Топлофикация е, че единственото сигурно нещо е колко е входящата топлинна енергия, която трябва да се плати от сградата. на база отчета от индивидуалните топломери се изчислява вече индивидеалното потребление. Значи топлофикация днес решава да надуе парното, независимо, че има 2 абоната в блока и тези двама абоната ще си разделят входящата топлинна енергия, заедно с останалите абонати, които плащат само за общи части... Тоест ние може да си пестим колкото си искаме, но ако топлофикация реши да пусне повече топло днес, то и да изклчим радиаторите си ще трябва да платим. Тоест те могат да си контролират приходите, защото пуснатото топло все някой ще трябва да го плати. Сега декември направо полудях... Не се живееше у нас. Влизаш в стаята и те лъхва на като все едно си отворил вратата на пещ. Парното беше изклчено през повечето време, че не се живееше на пуснати радиатори... Дойде сметка от 400 лева  Thinking. Тъжничко... То верно, че сме едни от малкото, които ползваме топло, но тези вече наистина прекалиха.

# 204
Аз доколкото разбрах от цялата тази кочина, която се случва с Топлофикация е, че единственото сигурно нещо е колко е входящата топлинна енергия, която трябва да се плати от сградата. на база отчета от индивидуалните топломери се изчислява вече индивидеалното потребление....
Това НЕ СА ТОПЛОМЕРИ.

С тях НЕ МОЖЕ "да се изчислява" "индивидуалното потребление".
Абонатът има уждоговор, за доставяне на топлина за него, не за кооперацията. Топлината от абонатната до конкретния абонат отива по ужсобствената инсталация на Топлофикация. Това е цялата далавера. Ако Т. отчиташе топлината, която доставя на конкретния абонат, няма да може да го дере с измислените си сметки. Щото тогава щеше да се види, че не спазва температурния график. А има два варианта на неспазване - да е по-студено по къщите, отколкото трябва по график - тогава Т. е виновна, щото именно уж-нейната инсталация не пренася каквото трябва както трябва. А ако е по-топло - имаме описания по-горе случай.

# 205
Холограма, знам, че си противник на Топлофикация, но не си права Laughing

- още в началото съм написала "така нар. топломери". Да, не отчитат директно количеството топлина, но са уреди, които позволяват да се определи индивидуалното й потребление и са известни сред хората под това име.

- защо прескачаш факта, че са вносни машинки? това говори, че се ползват на доста места по света при централно или локално отопление за отчитане, та не са чак пък творение на дявола - нашата Топлофикация.

- Не сравнявай топлината, доставянето й, ползването и заплащането със сиренето в магазина, несериозно е.

- ти може да ползваш климатици и да отопляваш целодневно до и над 20С в дома си, но колко хора не ползват нищо или най-много един от всичките радиатори в апартамента им, или само вечер включват печка за по 1-2 часа на ден!? През останалото време Т в жилището е 16-17С.  Дали наистина не отнемат от съседите и не товарят сметките им.

- каква пакост ли? Не пакост, направо престъпление! Или може би не си чувала, че след минаването на техниците се заменят радиаторите с "топломери" с такива без,  или самите уреди се махат и радиаторите дънят на макс, а сметките на 0. Кой мислиш, че плаща разликите между абонатната станция и индивидуалните отчети. 100 % съм убедена, че там, където сметките са по 300-400 и повече лв, е точно в това причината.

- радиаторите в стълбището не са общите части. Самото стълбище е общата част (и мазета, и тавани, където има). И харесва ни или не, но и то "краде" топлина от апартаментите. Дори колкото повече радиатори са махнати в него, толкова повече дърпа. Физически закони, кво да ги правиш.

Интересно ми е колко плащаш за ток през зимата? Защото сумите, които чета в темата за тока, никак не ми харесват. Предпочитам "нейните тръби" през "моята собственост" Wink  По-евтино ми излиза сякаш. Че и равномерно топличко навсякъде и през целия ден.

# 206
В интерес на истината, много зависи колко от съседите ползват услугите им. Ако са повече, сметките са поносими.
Тук (в къща) сме на въглища. Ми скъпо излиза, даже прескъпо Confused

# 207
Птица, съвсем сериозно е това по-горе от мен. И е достатъчно, въпреки че е само 1/100 част от всичко, което може да се каже по темата.

... - Не сравнявай топлината, доставянето й, ползването и заплащането със сиренето в магазина, несериозно е...

Цитат
...доставянето й...
Shocked
Shocked
Shocked

Уникално, а?!  Laughing

# 208
Аз доколкото разбрах от цялата тази кочина, която се случва с Топлофикация е, че единственото сигурно нещо е колко е входящата топлинна енергия, която трябва да се плати от сградата. на база отчета от индивидуалните топломери се изчислява вече индивидеалното потребление....
Това НЕ СА ТОПЛОМЕРИ.

С тях НЕ МОЖЕ "да се изчислява" "индивидуалното потребление".
Абонатът има уждоговор, за доставяне на топлина за него, не за кооперацията. Топлината от абонатната до конкретния абонат отива по ужсобствената инсталация на Топлофикация. Това е цялата далавера.
Холограма, аз това имах предвид. Тоест ако в общия топломер е влязла топлинна енергия за 1000 лева, то тези 1000 лева ще се разпределят между показанията на индивидуалните машинки (топломери). Ако те показват 2 единици, една единица ще струва 500 лева. Ако те показват 10 000 единици, то една единица ще струва 10 стотинки и така нататък. Тоест Топлофикация излиза, че може да си контролира приходите, защото пуска топло както и изнася, но ние няма как да контролираме разходите си, защото и да пестим и да не пестим влязлата топлинна енергия ще я платим, та ако ще цяла зима да са ни били изключени радиаторите на всички в блока. Аз като цяло съм доволна от това, че се грея на парно и имам непрекъснато топла вода, но при сметка 400 лева ме избива на съдизъм  Mr. Green. Иначе ние имаме климатици във всяка стая, но по време на енергийната криза ни замръзна цифката от студ просто. Климатиците не смогваха от -20 да направят +25 и всяко излизане в коридора предизвикваше у мен усещането, че ей сега ще изскочи някоя бяла мечка и ще ми съблече пуловера. Не ни излезе по-евтино, а мръзненето си беше зверско. Дано не се повтори, че каквито сме топлолюбиви всички у дома незнам как ще издържим отново... Странното е, че алтернатива няма. На газ мои приятели платиха 1800 лева за година (тристаен апартамент, да не си помислиш, че са в палат), а и няма да ни газифицират скоро. Твърдото гориво просто не си го представям. Нямам идея как се чисти камина всяка сутрин... Тоест щем не щем си седим при топлофикация и се молим да им увре главата и да ни пращат по-читави сметки, че на 400 лева вече доста хора ще се замислят дали да платят или да им теглят една сосна...

# 209
- ...но колко хора не ползват нищо или най-много един от всичките радиатори в апартамента им, или само вечер включват печка за по 1-2 часа на ден!? През останалото време Т в жилището е 16-17С.  Дали наистина не отнемат от съседите и не товарят сметките им.

Никой не може да задължи тези хора да ползват парно през отоплителния сезон. Освен това +16-17 градуса не е като +5, 0 или -10 градуса, каквито са температурите навън през зимата и всъщност именно на околните апартаменти - отопляеми или не - се дължи по-високата температура на едно отоплявано вътрешно жилище, защото те се охлаждат много по-малко и с много по-ниска амплитуда от външния въздух (в едно неотоплявано жилище нямаш амплитуда от -6 до +15 градуса каквато беше вчера навън, а ще имаш примерно от 12 до 18 градуса). Един отопляван вътрешен апартамент е много по-топъл от един отопляван външен апартамент точно заради заобикалящите го апартаменти. Тоест ти наистина им отдаваш някаква топлина, но от своя страна те ти помагат да поддържаш постоянна температура с много по-малко разходи, независимо дали навън е 0 или -20 градуса. Ако живееш във вътрешен апартамент, можеш да си направиш опит и да спреш парното за едно денонощие, да видиш колко ще падне температурата и те уверявам, че при всички случаи няма да падне толкова, колкото би паднала в една къща, чиито стени граничат само със студения въздух.

Общи условия

Активация на акаунт