За Топлофикация с "любов" ...

• 23 449
  • 334
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Е, с какво е повече и по-различна и мистериозна Топлофикация от СВода или Електрото или сиренето?
Защо при тях мога да получа ясни фактури /е, не винаги де/ толкова съм консумирала - толкова плащам?
Между другото, ако знам колко е точно подгряването на един кубик вода и си сметна по фактурите за вода, пак ще излязат някакви страшни разминавания.
Защото за юни примерно, дето съм платила 60 лв на Топлото за подгряване на вода, на СВода съм платила към 10тина лв, защото бяхме в ремонт и не сме ползвали вода! #2gunfire

# 211
  • France
Наскоро чух, че сметки над 5 год. давност не се плащали... Има ли такова нещо?

# 212
Дори са 3 години, според Омбудсмана. Лошото е, че няма начин да се обединят всички клиенти на Топломафизация, та да заведат колективен иск. Ако не всички (без пенсионерите и социално слабите), то поне работещите, които редовно ги стимулираме финансово.
Ако не се лъжа, в съда е доказано, че сметките им са незаконни. Без значение, че са неясни. Laughing

# 213
Наскоро чух, че сметки над 5 год. давност не се плащали... Има ли такова нещо?
Три. И при наличие на възражение за изтекъл давностен срок.

# 214
  • София
Между другото, ако знам колко е точно подгряването на един кубик вода и си сметна по фактурите за вода, пак ще излязат някакви страшни разминавания.
Защото за юни примерно, дето съм платила 60 лв на Топлото за подгряване на вода, на СВода съм платила към 10тина лв, защото бяхме в ремонт и не сме ползвали вода! #2gunfire

Те няма как да знаят дали сте ползвали вода и колко, съответно си калкулират прогнозна вода - при нас е 8 кубика на месец, а при изравняването вече засичат топлия водомер.

Ще си изчислиш, ама друг път - Топлофикация се е погрижила да не знаеш колко точно е подгряването на кубик вода. Те действат на обратния принцип - толкова квтч са влезли за месеца, толкова топла вода е фактурирана; делят първото на второто и излиза един специфичен разход за подгряване, който си варира произволно.
Както дадох по-нагоре пример - при нас за август този разход е почти два пъти по-висок от ноември. Спомена се нещо, че имало решение "лятната" вода да е по-скъпа. Е, защо тогава ми правят фалшиви изчисления, че в блока са влезли едиколко си мвтч - да си кажат направо какви пари ще ни искат през летните месеци, а не да ме лъжат колко много енергия са изхабили за подгряване на вода, при положение че навън е било 35 градуса.

Права е Холограма, това наистина не са топломери, а само показват на кого колко от общото да се фактурира.

Птица, няма нужда да сравняваш отоплението с ток и с централно парно - и децата знаят, че технологично парното е по-евтино. И въпреки това сред получаваните сметки излиза, че вече не е така. Извинявай, ама физичните и механични закони ли са по-важни или законите на Топлофикация?

Последна редакция: вт, 08 фев 2011, 18:54 от Cuckoo

# 215
  • София
Днес бях до Техем.
Знаят те всичко. И колко кубика ползваме вода знаят - 10 на месец. За 60 лева подгряване.
Значи по 6 лева на кубик - чисто злато!

# 216
  • София
Момичета, помощ! ...... Та искам да питам кои цифри са показанията.
Имаш три показания на уреда

цифри - цифри ...това е номера на уреда
цифри отпред с моливче, това е старото /миналогодишно показание
само цифри  - сегашното показание

# 217
Момичета извинявам се че е малко в страни от темата,но имам проблем,ако може някой да ми каже как да процедирам.
Баща ми получи някакъв документ от съдия изпълнител,че е осъден да заплати 4000лв.парно за периода 2000-2004.Трябва да се погаси задължението в двуседмичен срок.
Преди една година спряха парното на входа и изричното условие на топлофикация беше,че ще спрат парното ако всички от входа си изплатят задълженията.Ходиха до София взеха разпечатка кой колко има да дава и на нас ни излезе,че нямаме да даваме пари.Сметнахме че са ги опростили все пак става въпрос за 2000 година.Топлофикация спря парното и ние си отдъхнахме.И преди няколко дена опа изненада.1800лв.парно,а другото лихви,съдебни разноски и хонорар на съдия изпълнителя.Не сме получавали покани за съд и т.н.
Знам,че няма смисъл да хващаме адвокат.Защото само ще ни вземе парите.Имала съм си разправии с адвокати,които никаква не я свършиха,а ми одраха кожата.
Та въпроса ми е.Баща ми е с 200лв.пенсия,майка ми безработна издържат се двамата от тези пари.Могат ли да им вземат жилището,което е единствено на семейството?И общо взето какво могат да им вземат като хората си нямат нищо освен апартамента и една раздрънкана кола?

# 218
Без адвокат няма да мине. Давностния срок е изтекъл отдавна, но той не се прилага служебно. Имате определен брой дни в които можете нещо да направите - Да се позовете на изтекъл давностен срок.
Като начало ако не искате с адвокат, намерете страницата на федерацията на потребителите, там са написани техните телефони и имейл. ето им и приемното време.
Но става дума за София и опашката от чакащи се вие по стълбите. отделно пък федерацията се намира на Женски пазар...

ПРИЕМНО ВРЕМЕ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

Всеки работен ден:
10:30 - 11:30

По общи проблеми, свързани с топлофикацията:
само вторник от 10:30 - 11:30

За потребители в съдебна процедура -
всеки работен ден от 10:30 - 11:30

Не искам да пускам линкове че са много, но в търсачката напишете - топлофикация давностен срок и ги разгледайте
Та въпроса ми е.Баща ми е с 200лв.пенсия,майка ми безработна издържат се двамата от тези пари.Могат ли да им вземат жилището,което е единствено на семейството?И общо взето какво могат да им вземат като хората си нямат нищо освен апартамента и една раздрънкана кола?

А тук написаното звучи, като че вече сте се предали. Още не сте загубили, но има срокове за обжалване които сигурно вече текат

# 219
  • София
Илюзия, дано пазиш разпечатката, където нищо не дължите. Иначе съда малко го интересува какво и защо сте сметнали. Призовката за съд мисля, че би трябвало да се връчи лично срещу подпис.
Друг е въпросът за вашата вина. Извинявай, но 5 години целенасочено не сте плащали една услуга, а сте я ползвали. В магазина пазарувате ли без пари? Съчувствам на социално слабите, но безплатен обяд няма. Щом вашите имат кола, дори и раздрънкана, по-добре я продайте, или ако е непродаваема - Топлофикация да я вземе. С 2 думи - аз съм "за" плащането на основното задължение и лихвите и "против" - съдебните разноски и хонорар на съдия-изпълнителя.
Във всички случаи срещу правната система без правист не знам как ще се преборите.

Последна редакция: пн, 25 юли 2011, 13:22 от Cuckoo

# 220
Благодаря ви!  bouquet
Не знам,не ми се бори.Тая борба с топлофикация нашата продължава толкова години...
Cuckoo тия сметки не са от ползвано парно,а са начислявани служебно парно и топла вода.
Никой не живееше в апартамента тогава и въпреки това са ни начислявали.
После сложиха топломерите и водомерите,а ние се отказахме и си свалихме радиаторите.Но продължавахме да получаваме такса"тръби"по 50лв всеки месец.И най-накрая миналата година целия вход се отказаха.Не сме им го искали това парно,а сега поболяха майка ми,защото баща ми е малко непукист.Но и двамата са се предали.
Аз лично не мога ли да подам обжалване?Или трябва да е адвокат или баща ми?
Проблема е,че не съм сигурна каква ще я свърши адвоката.Ако успее да ни измъкне супер!Ами ако не успее?То нашите пари нямат и аз трябва да платя цялото парно,но ако не спечелим делото и ако трябва и на адвокат да плащам,ще ми дойде в повечко.

# 221
По една случайност, имам отношение към имот, в който от есента не живее никой. Видях фактурите за вода и ток за периода - на стойност от по няколко левчета такси.
Видях фактурите на Топлофикация - дължими за зимата 500 лева изравнителна сметка! При 0 показател на топломерите! Само от някакви мощности, сгради, съоръжения ...
И още - 50 лева топла вода за месец май, 25 лева за месец юни .... а в апартамента не живее никой.
Всичко било напълно законно!

Това ако някой си мисли, че от Топлофикация са коректни към него и страда, че той самият е некоректен. Нямах си и аз на идея за какво мошенничество става въпрос.

# 222
  • София
Cuckoo тия сметки не са от ползвано парно,а са начислявани служебно парно и топла вода.
Никой не живееше в апартамента тогава и въпреки това са ни начислявали...........
Живял-неживял, таксата тръби си я има. Това и децата го знаят, махането на радиатори не премахва разхода на 100%. Не че одобрявам този подход на Топлофикация, но явно единствения начин е да се откаже целия вход и да отрежат тръбите. Но за водата - няма как да са начислявали, ако не е ползвана реално.
Малко встрани от темата - не виждам как може да се докаже, че никой не е живял/влизал в едно жилище, освен може би ако полицията не го запечата или не сложи постови пред него.

Предполагам, че жалбата трябва да е от титуляра на партидата, т.е. най-вероятно баща ти.
Има един форум на прависти lex.bg - влез там, но трябва да се регистрираш първо и напиши тема в подходящия подфорум. Може да те насочат, но само информативно. Никой не си раздава съветите ей така безплатно.

И аз се поболявам, като ми искат всеки месец по 150 лв. за 2-стаен апартамент с 3 радиатора, точно защото във вход от 17 апартамента само 3-4 имаме парно.

Последна редакция: пн, 25 юли 2011, 14:42 от Cuckoo

# 223

Малко встрани от темата - не виждам как може да се докаже, че никой не е живял/влизал в едно жилище, освен може би ако полицията не го запечата или не сложи постови пред него. 
Ами може да се докаже - като се приведат фактурите за ток и вода. Съгласи се, че не е възможно да не си ползвал ток и вода, но пък да имаш 50 лева на месец за топла вода. Wink

# 224
  • София
[Ами може да се докаже - като се приведат фактурите за ток и вода. Съгласи се, че не е възможно да не си ползвал ток и вода, но пък да имаш 50 лева на месец за топла вода. Wink

Абсолютно съм съгласна в този случай!! Може би не се изразих съвсем ясно - това, че някой твърди, че жилището е необитаемо, не е доказателство.
Наистина не може да е харчена вода, а пък да е подгрята. Но ако ги питаш, предполагам ще обяснят, че сметките са прогнозни на база миналогодишен разход. На нас ни пращат сметки за 8 кубика топла вода месечно, а през април засичат реалния разход на топла вода. Тази година дори ни връщат малко от водата - чак не повярвах  #Crazy  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт