Майчинството счетоводно - 34

• 35 352
  • 741
  •   2
Отговори
# 240
  • Пловдив
Здравейте, искам да попитам ако се върна след първата година от майчинството на работа мога ли да отложа ползването на платения отпуск с няколко месеца или трябва веднага да го ползвам?

не е задължително да го ползваш веднага

# 241
Здравейте, искам да попитам ако се върна след първата година от майчинството на работа мога ли да отложа ползването на платения отпуск с няколко месеца или трябва веднага да го ползвам?

не е задължително да го ползваш веднага

това трябва да се провери, защото по новите промени за отпуските, май трябва да се ползва веднага след майчинството и то в пълен размер. Но не съм много сигурна...

# 242
  • Пловдив
Natali_ ,и от кога са влезнали в сила новите промени?

# 243
от юли 2010, но аз лично не се занимавам с ТРЗ, затова говоря само от това, което съм подочула....

# 244
  • София-Младост
от юли 2010, но аз лично не се занимавам с ТРЗ, затова говоря само от това, което съм подочула....
Промени наистина има в КТ, но точно такава, каквато си написала няма.

# 245
Viva_123, благодаря ти.  Hug Все пак се надявам да ми зачетат и болничните до момента, иначе ми изгарят за месец и половина и то не по моя вина  Sad

# 246
  • софия

ако от първия месец ще излизаш в болничен няма смисъл от допълнително осигуряване
бременна ли си сега-или не
от кога ще се осигуряваш на 1000 лв допълнително?кога ти е 45 дневния
по привцип има смисъл от допълнителното осигуряване-трябва да се започне рано и да не се взима болничен.също се готвят някакви промени за майките,които не са ясни и в един момент може да се окаже безмислено
 Извинете ме че така го копнах но не се справих.
Благодаря ти Елфита, да бременна съм и съм в болничен до края. Мислех малко да си вдигна майчинствито защото ме осигуряват на минимална но явно съм закъсняла, има ли друг начин това да стане newsm78

# 247
  • Пловдив

Благодаря ти Елфита, да бременна съм и съм в болничен до края. Мислех малко да си вдигна майчинствито защото ме осигуряват на минимална но явно съм закъсняла, има ли друг начин това да стане newsm78

щом ще си в болничен докрая няма как да го вдигнеш
трябва да спреш с болничните и да работиш

другото е,че може би си по-напреднал месец и няма да има смисъл вдигането,дори да се осъществи

# 248
  • София-Младост

ако от първия месец ще излизаш в болничен няма смисъл от допълнително осигуряване
бременна ли си сега-или не
от кога ще се осигуряваш на 1000 лв допълнително?кога ти е 45 дневния
по привцип има смисъл от допълнителното осигуряване-трябва да се започне рано и да не се взима болничен.също се готвят някакви промени за майките,които не са ясни и в един момент може да се окаже безмислено
 Извинете ме че така го копнах но не се справих.
Не можеш да си вдигнеш осигурителния доход по време на болничен.

# 249
Viva_123, благодаря ти.  Hug Все пак се надявам да ми зачетат и болничните до момента, иначе ми изгарят за месец и половина и то не по моя вина  Sad
Ако не са приключили септември и не са подали декларация обр. 1 може да си представиш приложение 4 и счетоводителката да ти предсави болничния. На коя дата изтекоха 410 дни?

# 250
Здравейте,
Имам въпрос относно обезщетение за гледане на дете.
Майчинството ми изтече на 1.09.2010г, но поради това, че детето ми бе прието в детска ясла и съответно връщането ми на работа от 5.07.2010 г. т.е преди изтичане на майчинството ми, разбрах. че  имам право на 50% от обезщетението за гледане на дете до навършване на 2г възраст - в моя случай става въпрос за два месеца или 240 лв. Подала съм всички необходими документи според счетоводството ни, но досега нямам преведена сума. Въпросът ми е каква може да е причината за забавянето, в какъв срок би трябвало от НОИ да ми ги преведат.
Предварително Благодаря!

# 251
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
Имам въпрос относно обезщетение за гледане на дете.
Майчинството ми изтече на 1.09.2010г, но поради това, че детето ми бе прието в детска ясла и съответно връщането ми на работа от 5.07.2010 г. т.е преди изтичане на майчинството ми, разбрах. че  имам право на 50% от обезщетението за гледане на дете до навършване на 2г възраст - в моя случай става въпрос за два месеца или 240 лв. Подала съм всички необходими документи според счетоводството ни, но досега нямам преведена сума. Въпросът ми е каква може да е причината за забавянето, в какъв срок би трябвало от НОИ да ми ги преведат.
Предварително Благодаря!

Най-добре първо попитай в счетоводството кога са ти представили декларацията и данните за обр.1.

# 252
Ако не са приключили септември и не са подали декларация обр. 1 може да си представиш приложение 4 и счетоводителката да ти предсави болничния. На коя дата изтекоха 410 дни?
Счетоводителката ми каза, че утре ще подава документите, които й занеса /приложение 4 и 12, както ме посъветва Ала-Бала/ и съответно и болничните листове, а обикновено иска всичко да се представя и внася до 10-то число на месеца, следващ този за който се отнася, т.е. предполагам че на 10-ти октомври всичко е подадено за септември. Въпросът е, че дори и тя да ги подаде утре от НОИ да не ги върнат, че не са подадени в 3-дневния срок след промяна на обстоятелствата. 410 дни ми изтекоха на 16 септември.

# 253
... 410 дни ми изтекоха на 16 септември.

Няма да върнат документите. Важното е да няма плащане след 17.09. на майчинство, за да не се съставят актове за връщане на пари.

# 254
Здравейте, и аз да попитам по-вещите в занаята Simple Smile
Планираме да имаме бебе ..... Моят случай е следният:
От 1 година ме осигуряват на 600 лв (само февруари по погрешка при прехвърляне от една към друга фирма беше на около 300 лв)
Въпросите са ми следните:
1. Колко е размерът на майчинството (чувам 80 или 90%), т.е. 600 лв бруто, колко ще взимам чисто? Колко време? Къде мога да прочета - закон?
2. Колко като размер и време трябва да си доплащам ако искам да получавам 1000лв.
3. Кога мога да спра да плащам по-голямата сума?
Благодаря много!

Общи условия

Активация на акаунт