Майчинството счетоводно - 34

• 35 009
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, имам нужда от помощта ви и ще съм ви много благодарна ако можете да ми отговорите на въпросите.
Накратко на 22г, съм бременна в 9та седмица. Мъжът ми ме осигурява фиктивно на мин. работна заплата 240лв от началото на септември. Преди това имам 5 месеца трудов стаж, но той не е последователен, а е от 2009г. и след това до 2010 септември нямам никакъв. Студентка съм, но задочно.
Въпроса ми е, в тази ситуация мъжът ми да продължи ли да ми плаща осигуровките и има ли шанс да взимам някакво майчинство?

# 601
  • на странно място ......
Здравейте, въпроса ми е следния: В момента съм болнични за отглеждане на дете до 1година, който изтича на 01,01,2011 след което следва майчинство. Имам ли право, тъй като имам много дни неизползван отпуск от минали години, да си взема първо отпуската и след това да доизкарам майчинството до навършване на 2години на детето?

# 602
  • Майничка
Здравейте, имам нужда от помощта ви и ще съм ви много благодарна ако можете да ми отговорите на въпросите.
Накратко на 22г, съм бременна в 9та седмица. Мъжът ми ме осигурява фиктивно на мин. работна заплата 240лв от началото на септември. Преди това имам 5 месеца трудов стаж, но той не е последователен, а е от 2009г. и след това до 2010 септември нямам никакъв. Студентка съм, но задочно.
Въпроса ми е, в тази ситуация мъжът ми да продължи ли да ми плаща осигуровките и има ли шанс да взимам някакво майчинство?

Да, задължително. Ще получавате 2г. 240лв.

Здравейте, въпроса ми е следния: В момента съм болнични за отглеждане на дете до 1година, който изтича на 01,01,2011 след което следва майчинство. Имам ли право, тъй като имам много дни неизползван отпуск от минали години, да си взема първо отпуската и след това да доизкарам майчинството до навършване на 2години на детето?

Болничните са само 135 дни, остатъка до 410 дни е отпуск. След 410-те дни можете да ползвате платения си отпуск и после отпуска за отглеждане на дете до 2г.

# 603
  • София
Здравейте, излизам в майчинство в един от последните дни на декември.

Днес направих едно лаишко упражнение по изчисляване на евентуално обезщетение: в една екселска таблица сложих брутната ми заплата по месеци- до декември вкл., като за месеците с бруто над 2000 лв, сложих 2000. Получената сума разделих на общия брой дни, в които съм била на работа и изчислих 90% от получената сума- с идеята, че смятам някакво средно дневно възнаграждение.

Въпросите  ми са: има ли нещо вярно в това, което съм направила, и какво става с болничните които съм ползвала- имам месеци, в които съм била 5 дни в болнични, през други по 3 и т.н. Поне половината месеци през годината съм имала някакъв кратък болничен.

Вярно ли е, че това средно дневно възнаграждение се умножава по броя на работните дни в текущия месец и в този смисъл всеки месец варира? Ако изляза в майчинство на 30 декември например, кога горе-долу да чакам първата "вноска"? Заплати се плащат до 10 число.

Благодаря предварително за отговорите и лека вечер  Hug  bouquet

# 604
гаргамела, благодаря много за бързият отговор  smile3525

# 605
  • Майничка
Здравейте, излизам в майчинство в един от последните дни на декември.

Днес направих едно лаишко упражнение по изчисляване на евентуално обезщетение: в една екселска таблица сложих брутната ми заплата по месеци- до декември вкл., като за месеците с бруто над 2000 лв, сложих 2000. Получената сума разделих на общия брой дни, в които съм била на работа и изчислих 90% от получената сума- с идеята, че смятам някакво средно дневно възнаграждение.

Въпросите  ми са: има ли нещо вярно в това, което съм направила, и какво става с болничните които съм ползвала- имам месеци, в които съм била 5 дни в болнични, през други по 3 и т.н. Поне половината месеци през годината съм имала някакъв кратък болничен.

Вярно ли е, че това средно дневно възнаграждение се умножава по броя на работните дни в текущия месец и в този смисъл всеки месец варира? Ако изляза в майчинство на 30 декември например, кога горе-долу да чакам първата "вноска"? Заплати се плащат до 10 число.

Благодаря предварително за отговорите и лека вечер  Hug  bouquet

1. По-добре вземете като основа за смятане нетните възнаграждения и смятайте 100% среднодневно нетно възнаграждение, защото се взема по-малкото от двете, а то обикновено е нетното. За дните в болнични се смята среднодневно възнаграждение на база доходите от предходните 6 месеца.

2. Варира спрямо работните дни в месеца, да.

3. При плащане до 10-то число, имате шанс до края на януари да получите първото плащане.

# 606
Здравейте!
Имам един въпрос.
Докога ще ми се изплаща майчинството ,което е 410 дни ?До термина или датата на раждане?
Мисля си,че е логично 410 дни да започват 45 дни преди термина или греша?
Мисля да започна отпуска за гледане на дете до 2 години ,но да се върна по-рано на работа.Какви документи трябва да им предам когато се върна?
Благодаря?

Последна редакция: пт, 29 окт 2010, 10:47 от malinkap

# 607
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Имам един въпрос.
Докога ще ми се изплаща майчинството ,което е 410 дни ?До термина или датата на раждане?
Мисля си,че е логично 410 дни да започват 45 дни преди термина или греша?
Мисля да започна отпуска за гледане на дете до 2 години ,но да се върна по-рано на работа.Какви документи трябва да им предам когато се върна?
Благодаря?

От първия ден на болничния 45 дни преди термин се броят 410 дни.
Подава се Приложение 12 за промяна на обстоятелствата и Приложение 4, за да вземаш 1/2 от обезщетението за гледане на дете, ако не го прехвърлиш на член от семейството.

# 608
Искам да питам ако изляза непрекъснат болничен до датата на раждането кой месеци назад ще ми се вземат предвид за обезщетението.

# 609
Искам да питам ако изляза непрекъснат болничен до датата на раждането кой месеци назад ще ми се вземат предвид за обезщетението.

В смисъл  newsm78 Ако говориш за обезщетението за бременност и раждане, то 12-те месеца преди този, в който излизаш в болничен.

# 610
Да точно за това питам.По принцип нали излизаш 45 дена преди термина и така ти броят осигуровките за 12м или вече 18м., ако изляза не 45 ,а 100 дни преди термина непрекъснат болничен ще ми се смятат месеците преди да изляза в болничен въобще ли или ще почнат да се броят от 45 дена преди термина.
Май нищо не обясних  Confused

# 611
Да точно за това питам.По принцип нали излизаш 45 дена преди термина и така ти броят осигуровките за 12м или вече 18м., ако изляза не 45 ,а 100 дни преди термина непрекъснат болничен ще ми се смятат месеците преди да изляза в болничен въобще ли или ще почнат да се броят от 45 дена преди термина.
Май нищо не обясних  Confused

Това, че си била в болничен няма значение за определяне на периода. За месеците в болничен през бременността се взема доходът, от който е изчислено обезщетението за общо заболяване.

# 612
Здравейте, имам един въпрос и ще се радвам да ми отговорите.

Моя съпруг смята да ползва полагаемите му се 15 дни бащинство, но е самоусигуряващо се лице.
Знам, че в НОИ се подават следните документи:
1. Заявление за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 7 от КТ.
2. Приложение № 13 http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.13.doc
3. Бележка от болницата за датата на изписване.
4. Приложение № 7 http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.7.doc за банкова сметка, ако до сега не е ползвал болнични
При самоусигуряващи се лица същите документи ли са и той лично ли трябва да ги подаде в НОИ?

# 613
Здравейте,
Искам да попитам дали помоща за майки студентки редовно обучение влияе върху самото майчинство, или е нещо съвсем различно. Аз съм бъдеща майка -студентка - редовно, но и добре работеща се мама, така че се замислих да не повлияе едното на другото. Благодаря

# 614
Здравейте   bouquet

В момента не съм здравноосигурена, над 2 години живея в Англия и не съм плащала осигуровки в България.
Ще раждам април, но мисля февруари/март да се прибера в София. Замислих се, че може би няма да ми се налага да ги плащам тези осигуровки - дотук са над 400лв. Ще ходя на частни прегледи, а за раждането е ясно, че ще плащам за екип.
Въпросът ми обаче е дали все пак няма да ми се наложи, тъй като в сайта на Шейново четох, че при приемане за раждане искат някакъв документ от личния лекар, а аз не знам как ще получа такъв. Може ли все пак гинекологът да издаде този документ?!?  newsm78
Нищо не ми е ясно! Може би за Коледа ще се прибера и мисля да разпитам на място, но е хубаво да съм подготвена с евентуалните отговори. Някой, ако е наясно, моля да помогне!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт