Майчинството счетоводно - 34

• 34 885
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте!Интересува ме дали моя мъж(военен е) може да излезе 15 дни по майчинство.Скоро ще раждам,а той ми каза че няма как да излезе 15 дни след като родя отпуск или както се води.Вярно ли е?С първото ни дете му дадоха 1 седмица.Нямаме брак.Има ли закон или нещо от сорта за военните.Благодаря за отговора предварително.

# 646
  • Пловдив
645686 ,военните не са по КТ и няма право на 15 дни.При тях е 7 дни,да

# 647
  • Пловдив
,ако се върна на работа и след 2 месеца започна да си взимам рдовно болничен как ще окаже влияние върху изчисляването на майчинството..... newsm78. болничните няма да ти окажат влияние ако 6 м преди тях си осигурена на 400 лв.ако е така,може да взимаш болничен докрая и това няма да ти намали обезщетението как е по-добре да се взимат периодично болнични и после пак на работа или като се вземе болничен да си се кара така до края-все едно е ,това не ми е ясно. Ако пък искам да си повиши сумата за осигуряване,има ли смисъл да си доплащам осигуровки ако смятам да излизам в болничен,-не,няма смисъл,защото по време на болничен не те осигуряват на сумата ти от договора.безчислено е да взимаш болничен,ако искаш да си повишиш обезщетението  абе изобщо не ми е ясна картинката.Затова моля всички мами,които са минали по този път да се включат и да ми помогнат.Благодаря на всички.
не са 80 и 90 процента от брутото-това от брутото се сравнява с нетото и се взима по-малката сума  и тя ти се изплаща

# 648
Здравейте!
2-рата година от майчинтвото ми изтече на 21.10.2010г. (рождения ден на детето). Самоосигуряваща съм и сега трябва да си внеса осигуровките за м. 10.2010г. Питането ми е 21.10. брои ли се към отпуска за отглеждане на дете?

# 649
Здравейте момичета! Аз отново искам да се допитам до вас със следния въпрос - тъй като от една година съм безработна и за да получавам майчински трябва да съм на постоянен трудов договор, ако започна работа и ме назначат и се окажа бременна - каква е процедура, най - вероятно веднага ще ме уволнят? А имат ли право ? И ако не ме уволнят това не застрашава ли по някакъв вид фирмата понеже излиза ,че са ме наели на работа в 1 месец от бременността ?

# 650
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
2-рата година от майчинтвото ми изтече на 21.10.2010г. (рождения ден на детето). Самоосигуряваща съм и сега трябва да си внеса осигуровките за м. 10.2010г. Питането ми е 21.10. брои ли се към отпуска за отглеждане на дете?

21.10.2010 е част от отпуска за гледане на дете. ОТ 22.10.2010 започваш да внасяш осигуровки.

Здравейте момичета! Аз отново искам да се допитам до вас със следния въпрос - тъй като от една година съм безработна и за да получавам майчински трябва да съм на постоянен трудов договор, ако започна работа и ме назначат и се окажа бременна - каква е процедура, най - вероятно веднага ще ме уволнят? А имат ли право ? И ако не ме уволнят това не застрашава ли по някакъв вид фирмата понеже излиза ,че са ме наели на работа в 1 месец от бременността ?

Нещо не схванах. Принципно според КТ имаш защита като бременна, ако си на постоянен договор. Състои се в това, че се изисква разрешение от ИТ ако искат да те уволнят. НО ако си на договор за изпитване нямаш такава защита. Това, че си бременна не може да бъде основание за уволнението ти  Thinking

# 651
Ще излизам болничен 45 дни преди раждане на 19.11.2010.Тогава ще подам прил.12 и прил.4 заедно с болничния(второ дете).Въпросът ми е кога да чакам превод?С първото дете взимам 240лв.-не съм се осигурявала на повече.Сега след като подам документите би трябвало да имам превод на болнични и отделно 120лв. обезщетение за първото дете-така ли е?Каква сума ще е болничния ми?Ще имам ли някакъв превод след като подам документите-декември месец, или се чака повече?

# 652
  • София-Младост
Ще излизам болничен 45 дни преди раждане на 19.11.2010.Тогава ще подам прил.12 и прил.4 заедно с болничния(второ дете).Въпросът ми е кога да чакам превод?С първото дете взимам 240лв.-не съм се осигурявала на повече.Сега след като подам документите би трябвало да имам превод на болнични и отделно 120лв. обезщетение за първото дете-така ли е?Каква сума ще е болничния ми?Ще имам ли някакъв превод след като подам документите-декември месец, или се чака повече?
и с второто ще взимаш по 240лв. М.12 би трябвало да получиш 1/2 обезщетение и болничният за м.11, но всичко след като са подадени декл.обр.1 и след това болничния+приложения в НОИ.

# 653
Не знаех за тази декларация образец 1.Кога се подава и къде?

# 654
Не знаех за тази декларация образец 1.Кога се подава и къде?

Подава се работодателя за всички осигурени лица, най-късно до деня следващ, този в който са изплатени заплатите на персонала.

# 655
В момента съм по майчинство,не съм на работа.Малкия е на годинка и 3 месеца.Тази декларация се подава от мен при счетоводителката преди 45 дневния болничен ли?Не разбрах.

# 656
В момента съм по майчинство,не съм на работа.Малкия е на годинка и 3 месеца.Тази декларация се подава от мен при счетоводителката преди 45 дневния болничен ли?Не разбрах.

НЕ!
Ти не подаваш такава декларация - подава е работодателя ти в НАП всеки месец и се отнася най-общо за осигурителния ти доход.

# 657
Благодаря.Остава от мен да си подам болничния с приложенията при счетоводителката.Трябва ли да информирам работодателя за предстоящия болничен(знае че съм бременна,но не знае кога излизам 45 дни преди термин)-или всичко се оправя при счетоводителката?

# 658
Здравейте!

21.10.2010 е част от отпуска за гледане на дете. ОТ 22.10.2010 започваш да внасяш осигуровки.

Имаш бира от мен!   bouquet

# 659
Благодаря.Остава от мен да си подам болничния с приложенията при счетоводителката.Трябва ли да информирам работодателя за предстоящия болничен(знае че съм бременна,но не знае кога излизам 45 дни преди термин)-или всичко се оправя при счетоводителката?

Принципно е добре да го ориентираш за датата.

Общи условия

Активация на акаунт