Майчинството счетоводно - 34

• 35 426
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
  • софия
Здравейте,  колко дни болничен има право да се ползват при бременност.
Мерси.  bouquet

# 181
Момичета,моля ви помогнете ми!!!

Третия болничен ми го изчислиха за 57 дни- от 18.08 - 14.10.2010, вече колко пъти го смятам и изчислявам, че за този период има 40 раб. дни,нали така?? А от НОИ са ми писали 30 дни-как е възможно-това са 10 дни разлика  #2gunfire #2gunfire

Дали аз не съм изчислила правилно или те са ми объркали дните?

# 182
  • Пловдив
Ако не се вписва в трудовата книжка, какъв друг документ могат да ми издадат, за да удостоверявам стажа си по този договор (Освен че мога да прилагам копие от договора и заповедта за прекратяването му евентуално) ? В нета чета за удостоверение УП 3, но ако правилно съм разбрала, то е само за осигурителния стаж.

Издава се УП-2 за осигурителния доход и УП-3 за стажа.
Благодаря за отговора, Вива. А може ли да ме ориентираш в кой нормативен акт е уредено издаването на тези удостоверения.
Иска ми се да проуча за себе си въпроса, защото сега разбирам, че въпросното УП 2 се издавало задължително при прекратяване на договора, а на мен досегашните ми работодатели не са ми издавали подобно нещо и предполагам, че ще трябва да ходя да си искам.

# 183
Момичета,моля ви помогнете ми!!!

Третия болничен ми го изчислиха за 57 дни- от 18.08 - 14.10.2010, вече колко пъти го смятам и изчислявам, че за този период има 40 раб. дни,нали така?? А от НОИ са ми писали 30 дни-как е възможно-това са 10 дни разлика  #2gunfire #2gunfire

Дали аз не съм изчислила правилно или те са ми объркали дните?

Предполагам, че това го виждате в сайта на НОИ. Десетте дни са за октомври и няма как да са изплатени.

Ако не се вписва в трудовата книжка, какъв друг документ могат да ми издадат, за да удостоверявам стажа си по този договор (Освен че мога да прилагам копие от договора и заповедта за прекратяването му евентуално) ? В нета чета за удостоверение УП 3, но ако правилно съм разбрала, то е само за осигурителния стаж.

Издава се УП-2 за осигурителния доход и УП-3 за стажа.
Благодаря за отговора, Вива. А може ли да ме ориентираш в кой нормативен акт е уредено издаването на тези удостоверения.
Иска ми се да проуча за себе си въпроса, защото сега разбирам, че въпросното УП 2 се издавало задължително при прекратяване на договора, а на мен досегашните ми работодатели не са ми издавали подобно нещо и предполагам, че ще трябва да ходя да си искам.
УП2 се издава задължително за стаж след 1997год. Ще те излъжа къде точно съм го чела, но със сигурност е така.

Здравейте,  колко дни болничен има право да се ползват при бременност.
Мерси.  bouquet
Ако имате предвид рискова бременност, тези болнични се водят за общо заболяване и имате право на 14 дни издадени от един лекар. До 180 дни от ЛКК и след това от ТЕЛК.

Последна редакция: пн, 11 окт 2010, 17:04 от AnMary

# 184
  • софия
Viva_123 , Благодаря Ви , а какво е ЛКК newsm78

# 185
  • Пловдив
УП2 се издава задължително за стаж след 1997год. Ще те излъжа къде точно съм го чела, но със сигурност е така.
Порових се малко и стигнах до чл. 5 ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване и чл. 40 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Май е това. Благодаря ти още веднъж за отговора   bouquet

# 186
Моля ви, отговорете и на мен. Забравихте ме. Въпросът ми е на предната страница.

# 187
Здравейте, имам следния въпрос - аз януари трябва да съм на работа, а мъжа ми тогава ще излиза 3 месеца неплатена отпуска и ще може да се гледа малкия. Въпросът ми е като си прекратя майчинството и се върна на работа после мога ли след тези три месеца да го прехвърля на майка ми, защото реално тогава няма да има кой да го гледа.??? И другият ми въпрос е дали знаете какво е обещетението при прехвърлянето на майчинството - доколкото разбрах човека на който се прехвърля взима минималната работна заплата.......

# 188
  • Майничка
Здравейте, моля за помощ. Случаят е следният - веднага след като изтече отпуската за гледане на дете до 2 г, майката си пуска платен отпуск за 1 месец от общо 2, които й се полагат. Иска да я преназначат на нова длъжност веднага след като изтече този месец, но не може да се върне на работа и иска пак да полза платен отпуск вече на база на друга заплата. Чела съм някъде, че трябва да има реално отработени определен брой дни(а не да е от оппуск веднага в отпуск), за да може да си смени длъжността или греша?
Като цифри - от 01.10 до 31.10 е в платен отпуск със старата длъжност, и иска от 01.11. до 30.11 да е в платен отпуск с новата длъжност? Възможно ли е?

За да излезе в отпуск с нова длъжност трябва да отработи поне един ден, но с нова заплата - да има един месец с поне 10 отработени дни на новата заплата. Т.е., вариантите са:
1. Отпуск 1.10.-16.11., преназначаване, отработване до 30.11. и излизане в отпуск от 1.12. за 2 седмици на новата заплата.
2. Отпуск 1.10.-31.10., преназначаване, отработване 1-12.11., болнични до края на ноември и отпуск на нова заплата от декември.

Здравейте, имам следния въпрос - аз януари трябва да съм на работа, а мъжа ми тогава ще излиза 3 месеца неплатена отпуска и ще може да се гледа малкия. Въпросът ми е като си прекратя майчинството и се върна на работа после мога ли след тези три месеца да го прехвърля на майка ми, защото реално тогава няма да има кой да го гледа.??? И другият ми въпрос е дали знаете какво е обещетението при прехвърлянето на майчинството - доколкото разбрах човека на който се прехвърля взима минималната работна заплата.......

Връщате се на работа след изтичане на 410-те дни, предполагам? Няма проблем да прехвърлите на съпруга си отпуска за отглеждане на дете до 2г., така няма да е в неплатен отпуск, а ще получава 240лв. След това не е проблем той да се върне на работа, а Вие да го прехвърлите на майка Ви, стига тя да е на трудов договор с пълни осигуровки. Обезщетението през втората година все е 240лв., независимо дали майката или друго лице ползва отпуска.

# 189
Viva_123 , Благодаря Ви , а какво е ЛКК newsm78
ЛКК - лекарска консултативна комисия

# 190

Връщате се на работа след изтичане на 410-те дни, предполагам? Няма проблем да прехвърлите на съпруга си отпуска за отглеждане на дете до 2г., така няма да е в неплатен отпуск, а ще получава 240лв. След това не е проблем той да се върне на работа, а Вие да го прехвърлите на майка Ви, стига тя да е на трудов договор с пълни осигуровки. Обезщетението през втората година все е 240лв., независимо дали майката или друго лице ползва отпуска.

За бабата - да, но детето е на 9 месеца сега - следователно бащата може да ползва отпуск след навършване на 6-месечна възраст на детето до 410 дни, който се изплаща от НОИ. За този отпуск изискванията са същите като за майката - осигуряване в момента, осигурителен стаж.
Той подава Приложение 14 .

# 191
Здравеите, искам да питам дали когато си попълвам брутния доход за детски надбавки, трябва да включа и еднократната помощ за раждане? newsm78

# 192
Еднократната помощ по право се полага на всяка родила майка.-не се вписва в доходите,нужни за детските надбавки.

# 193
  • Майничка

За бабата - да, но детето е на 9 месеца сега - следователно бащата може да ползва отпуск след навършване на 6-месечна възраст на детето до 410 дни, който се изплаща от НОИ. За този отпуск изискванията са същите като за майката - осигуряване в момента, осигурителен стаж.
Той подава Приложение 14 .

Стики, ама момичето януари ще се връща.

# 194
Аз май не съм обяснила правилно - аз се връщам януари на работа, а мъжът ми излиза отпуска и ще гледа малкия без да му прехвърлам майчинството, защото няма как, ако му го прехвърля после няма да го вземат пак на работа във фирмата. просто ще гледа малкия 2 месеца и след това няма кой да го гледа и затова питам дали мога  тогава да прехвърла майчинството си на майка ми при условие, че вече съм го прекратила и съм се върнала на работа?

Общи условия

Активация на акаунт