Майчинството счетоводно - 34

• 35 004
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
  • not found
И аз имам въпрос , налага се да се преместя от сегашната фирма в която съм назначена , в майчинство съм , какви са вариантите ? Мога ли да си отворя фирма и сама да се осигурявам ? Има ли вариант мъжа ми който е на физическо лице да ме назначи при него или изобщо какви са вариантите ?

# 616
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам един въпрос и ще се радвам да ми отговорите.

Моя съпруг смята да ползва полагаемите му се 15 дни бащинство, но е самоусигуряващо се лице.
Знам, че в НОИ се подават следните документи:
1. Заявление за ползване на отпуск по чл. 163, ал. 7 от КТ.
2. Приложение № 13 http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.13.doc
3. Бележка от болницата за датата на изписване.
4. Приложение № 7 http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.7.doc за банкова сметка, ако до сега не е ползвал болнични
При самоусигуряващи се лица същите документи ли са и той лично ли трябва да ги подаде в НОИ?

Да, това са документите и трябва лично да ги подаде в НОИ.

Здравейте,
Искам да попитам дали помоща за майки студентки редовно обучение влияе върху самото майчинство, или е нещо съвсем различно. Аз съм бъдеща майка -студентка - редовно, но и добре работеща се мама, така че се замислих да не повлияе едното на другото. Благодаря

Имаш право на помощта, независимо, че работиш. Няма връзка с обезщетението ти, като работеща.

Здравейте   bouquet

В момента не съм здравноосигурена, над 2 години живея в Англия и не съм плащала осигуровки в България.
Ще раждам април, но мисля февруари/март да се прибера в София. Замислих се, че може би няма да ми се налага да ги плащам тези осигуровки - дотук са над 400лв. Ще ходя на частни прегледи, а за раждането е ясно, че ще плащам за екип.
Въпросът ми обаче е дали все пак няма да ми се наложи, тъй като в сайта на Шейново четох, че при приемане за раждане искат някакъв документ от личния лекар, а аз не знам как ще получа такъв. Може ли все пак гинекологът да издаде този документ?!?  newsm78
Нищо не ми е ясно! Може би за Коледа ще се прибера и мисля да разпитам на място, но е хубаво да съм подготвена с евентуалните отговори. Някой, ако е наясно, моля да помогне!   bouquet

Ако ще раждаш в държавна болница по здравна каса ще ти трябват непрекъснати здравноосигурителни права.

Последна редакция: пт, 29 окт 2010, 16:15 от AnMary

# 617
Здравейте,
Искам да попитам дали помоща за майки студентки редовно обучение влияе върху самото майчинство, или е нещо съвсем различно. Аз съм бъдеща майка -студентка - редовно, но и добре работеща се мама, така че се замислих да не повлияе едното на другото. Благодаря

Имаш право на помощта, независимо, че работиш. Няма връзка с обезщетението ти, като работеща.

[/quote] много благодаря за бързия и адекватен отговор, надявам се да я взема, когато му дойде времето  Hug

# 618
  • София
Здравейте

Имам следният въпрос . До сега бях в майчинство за отглеждане на дете до 2 годишна възраст  , средата на ноември трябва да се върна на работа  , на изпитателен срок съм - могат ли да ме уволнят ?

# 619
здравейте.искам да попитам нещо ,за което така и не намерих разбираем отговор никъде в нета.
та значи,бременна съм в 7 месец.от 3 мес. досега съм болнични,като от 25 ноември трябва да ми пуснат 45 дни преди раждане.днес ми се обадиха от счетоводството че трябва да подпиша допълнително споразумение към трудовия договор(който е безсрочен).,в което споразумение пише,че допулнително възнаграждение ще получавам сле натрупване на 4 год трудов стаж на тази или подобна длъжност.
и въпроса ми е: 1“има ли някаква уловка,която не е "добре Дошла" за мен или мога да го подпиша без да се притеснявам? и 2.имам ли право да подписвам такова нещо при положение ч съм болнични и в мнмента не ходя на работа?

# 620
  • Пловдив
vladka_sun ,не може да подпишеш,защото си в болничен.Ще го подпишеш след 2 г Wink
уловка няма-просто е кофти,че чаак след 4 г ще получаваш доп възнаграждение

# 621
vladka_sun ,не може да подпишеш,защото си в болничен.Ще го подпишеш след 2 г Wink
уловка няма-просто е кофти,че чаак след 4 г ще получаваш доп възнаграждение

благодаря.златна си    bouquet  Hug

# 622
Дано не нахалствам, но се сетих още нещо да попитам - ако съм в болничен или по майчинство мога ли да подписвам платежни или други фирмени документи, като управител на фирмата или трябва да назнача някой на мое място, аз разсъждавам, че съм и представително лице на фирмата, като управител и все пак мога да подписвам, но...да не греша?Simple Smile Мерси отново

# 623
  • на странно място ......
Здравейте, въпроса ми е следния: В момента съм болнични за отглеждане на дете до 1година, който изтича на 01,01,2011 след което следва майчинство. Имам ли право, тъй като имам много дни неизползван отпуск от минали години, да си взема първо отпуската и след това да доизкарам майчинството до навършване на 2години на детето?
Болничните са само 135 дни, остатъка до 410 дни е отпуск. След 410-те дни можете да ползвате платения си отпуск и после отпуска за отглеждане на дете до 2г.
Благодаря много за отговора!!
А имам ли право по време на ползване на платения отпуск да получавам половината от майчинството?

# 624
  • Пловдив
Благодаря много за отговора!!
А имам ли право по време на ползване на платения отпуск да получавам половината от майчинството?

да,разбира се-подаваш в работатат прил 4 за 50 те процента

# 625
  • София
Здравейте, излизам в майчинство в един от последните дни на декември.
Днес направих едно лаишко упражнение по изчисляване на евентуално обезщетение: в една екселска таблица сложих брутната ми заплата по месеци- до декември вкл., като за месеците с бруто над 2000 лв, сложих 2000. Получената сума разделих на общия брой дни, в които съм била на работа и изчислих 90% от получената сума- с идеята, че смятам някакво средно дневно възнаграждение.
Въпросите  ми са: има ли нещо вярно в това, което съм направила, и какво става с болничните които съм ползвала- имам месеци, в които съм била 5 дни в болнични, през други по 3 и т.н. Поне половината месеци през годината съм имала някакъв кратък болничен.
Вярно ли е, че това средно дневно възнаграждение се умножава по броя на работните дни в текущия месец и в този смисъл всеки месец варира? Ако изляза в майчинство на 30 декември например, кога горе-долу да чакам първата "вноска"? Заплати се плащат до 10 число.
Благодаря предварително за отговорите и лека вечер  Hug  bouquet

1. По-добре вземете като основа за смятане нетните възнаграждения и смятайте 100% среднодневно нетно възнаграждение, защото се взема по-малкото от двете, а то обикновено е нетното. За дните в болнични се смята среднодневно възнаграждение на база доходите от предходните 6 месеца.

2. Варира спрямо работните дни в месеца, да.

3. При плащане до 10-то число, имате шанс до края на януари да получите първото плащане.
Благодаря за отговора, само едно    уточнение: тези пари от НОИ към нетното възнаграждение ли да ги отчета и съответно да добавя и дните в болнични към дните, в които съм била на работа или се изчислява по друг начин. Питам, защото банката може да ми направи извлечение за сумите, които съм получила като болнични.

# 626
Дано не нахалствам, но се сетих още нещо да попитам - ако съм в болничен или по майчинство мога ли да подписвам платежни или други фирмени документи, като управител на фирмата или трябва да назнача някой на мое място, аз разсъждавам, че съм и представително лице на фирмата, като управител и все пак мога да подписвам, но...да не греша?Simple Smile Мерси отново

подписите се смятат за труд, така че по-добре да упълномощиш някой докато си назначиш прокурист

# 627
Elfita,пак към теб се обръщам.......по твой съвет :на 25.12.2010 излизам в 45 дневен,от 01.12 да си пусна неплатен отпуск към 2те фирми,където се осигурявам и примерно към 10.12 да си прекратя допълнителния 4 часов  договор.Така оставам на 8 часов/осигурителен 600лв/,който ако искам от януари мога да направя на 240 лв,нали?Таа според счетоводителя/който не е имал такъв случай/,ако аз прекратя единия договор нямало да взимам същата сума,която бих ако си остана на 2та договора до 2та година ????????????Аз ли не съм те разбрала правилно или??

# 628
  • Пловдив
Таа според счетоводителя/който не е имал такъв случай/,ако аз прекратя единия договор нямало да взимам същата сума,която бих ако си остана на 2та договора до 2та година ????????????

това,че прекратяваш единия договор преди 45 дневния ти не означава,че няма да ти взимат неговия осиг доход за смятане на обезщетението
обезщетението ще ти се смята върху двата осиг дохода,независимо че към момента на 45 дневния единия ти дог е прекратен

няма как януари да минеш на 240 лв,защото тогава ще си в болничен-осиг доход може да го промениш като ти приключи майчинството или като се върнеш на работа

# 629
mama_sancho ,калкулатора е добър
само частта с ползването на болнични-получава се,че като взимаш болничен ще взимаш доста повече,отколкото като не взимаш.

Здравей. И на мен тази част не ми е много ясна и затовае така Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт