Майчинството счетоводно - 34

• 34 722
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
  • София-Младост
МОмичета, имам следното питане - ако след изтичане на майчинството се върна на работа на 4 часа /половин раб. ден/, то отпуската ми натрупана за 2те години майчинство става ли автоматично 2 пъти повече /преди майчинството съм работила на 8 часа и съотвентно отпуската е трупана на пълен раб. ден/.
т.е. 30 дни примерно отпуска при 8 часа, стават ли 60 дни при 4 часа?

надявам се стана ясно питането ми.

п.п. оттук нататък след като реално работя 4 часа, ми е ясно, че ще имам и половин отпуска, но питам какво става с натрупаната предна отпуска?
първо трябва да поработя, и тогава да я ползвам, не мога да я изчистя веднага след майчинството и тогава да направим договора на 4 часа.  Rolling Eyes
Ти започваш да работиш два пъти по-малко, а отпуската ти става два пъти повече...е това няма как да стане. Отпуската се определя в работни дни, без значение на колко  часа си назначена.

# 676
Много благодаря за отговора. А как трябва да стане това технологично (какви документи трябва да подам)? Предполагам, че за да ползвам болничния трябва да се върна поне за 1 ден на работа и тогава да ми почне болничния. Тогава, през периода до 45-те дни преди раждането на второто дете, ще ползвам половината майчинство за първото дете+болничните изчислени 6 месеца назад от периода, когато съм работила (т.е. преди да изляза в майчинство за първото дете). А когато се роди второто дете (да, ще имам застъпване на майчинствата) ще получавам половината от майчинството за първото дете + майчинство за второто изчислено за 12 месеца назад, когато съм била на работа (ако съм разбрала правилно, то размера ще е като за първото с разликата, която внася този ден, който се водя на работа). Правилно ли съм се ориентирала в сложната, поне за мен, ситуация?

# 677
  • София-Младост
Много благодаря за отговора. А как трябва да стане това технологично (какви документи трябва да подам)? Предполагам, че за да ползвам болничния трябва да се върна поне за 1 ден на работа и тогава да ми почне болничния. Тогава, през периода до 45-те дни преди раждането на второто дете, ще ползвам половината майчинство за първото дете+болничните изчислени 6 месеца назад от периода, когато съм работила (т.е. преди да изляза в майчинство за първото дете).Не, болничният се изчислява на база 6 месеца, преди месеца на издаване на б.лист. Т.е. ако си в болничен от м.11, базата ти е от м.05-м.10 А когато се роди второто дете (да, ще имам застъпване на майчинствата) ще получавам половината от майчинството за първото дете + майчинство за второто изчислено за 12 месеца назад, когато съм била на работа (ако съм разбрала правилно, то размера ще е като за първото с разликата, която внася този ден, който се водя на работа). Правилно ли съм се ориентирала в сложната, поне за мен, ситуация?
Няма да се връщаш на работа, но с болничният подаваш прил.12 за промяна в обстоятелствата, това до три дни от началота на болничният. Прил4 , аз да получаваш обезщетението в размер 1/2. След като свърши болничният обратната процедура, подаваш молба за отпуск и прил.3 за пълното обезщетение.
За застъпване нека дойде другата година да видим ще има ли изменение, при теб ще има прекъсване на отпуска и не знам някоя умна глава да не измисли, че не се признава.

# 678
Здравейте момичета! Върнах се на работа след първата годинка на детенце на 30.09. Подадох приложение 4 за половин майчинство, но към настоящия момент нямам извършен превод от НОИ. Въпросът ми е: кога следва да ми бъде изплатено същото и има ли опасност приложение 4 да не е подадено в НОИ от работодател, защото направих справка в сайта, няма такъв подаден документ.
И още един въпрос: преди повече от седмица направих запитване до НОИ по имейл. Дали има практика НОИ да отговаря на имейли, защото имам чувството, че няма да получа отговор. Хубав ден!

# 679
Много благодаря за бързия отговор. То ако изляза в болничен ще е до раждането, така че няма да подавам молба за отпуск, та се надявам да не попадна в някоя забутана клауза на новите изменения. Но независимо дали съм в болничен или в отпуск за гледане на дете, размера на майчинството за второто се определя на база периода, когато съм била на работа, нали така? Отново благодаря, страшно полезна ми беше тази информация.

# 680
  • Пловдив
Здравейте момичета! Върнах се на работа след първата годинка на детенце на 30.09. Подадох приложение 4 за половин майчинство, но към настоящия момент нямам извършен превод от НОИ. Въпросът ми е: кога следва да ми бъде изплатено същото и има ли опасност приложение 4 да не е подадено в НОИ от работодател, защото направих справка в сайта, няма такъв подаден документ. -щом не го виждаш още не е подадено и няма как НОИ да ти изплати 120 те лв

И още един въпрос: преди повече от седмица направих запитване до НОИ по имейл. Дали има практика НОИ да отговаря на имейли-да отговарят,прати го пак , защото имам чувството, че няма да получа отговор. Хубав ден!

# 681
  • София-Младост
Много благодаря за бързия отговор. То ако изляза в болничен ще е до раждането, така че няма да подавам молба за отпуск, та се надявам да не попадна в някоя забутана клауза на новите изменения. Но независимо дали съм в болничен или в отпуск за гледане на дете, размера на майчинството за второто се определя на база периода, когато съм била на работа, нали така? Отново благодаря, страшно полезна ми беше тази информация.
След като болничният ти е до първият 45-дневен болничен ти няма да имаш застъпване на отпуск за отглеждане на малко дете за първото и отпуск за бременост и  раждане за второто. Така че обезщетението за второто ще се изчисли на база 12 месеца и няма да се вземе впредвид обезщетението за първото. Болничнитя ти прекъсва отпуска!

# 682
  • Под кривата круша
Здравейте!
Нямам време да изчета всички теми, за което се извинявам Embarassed, но имам няколко въпроса и се надявам някой да ми отговори.
От 3-ия месец до раждането бях в непрекъснат болничен и вземах доста добри пари.
Родих на 05.11. , 15 дни преди термина и сега гледам, че имам превод, но много по-малък като сума от самите болнични.
Въпроса ми е разпокъсано възможно ли е да изплащат майчинството, нали от 45 дни до 410 се изчислява на 90%, защо сумата е по-малка от болничните, които са на 80%? И има ли точна дата за превода на майчинството или зависи от работодателя и осигуровките?

# 683
  • София-Младост
Здравейте!
Нямам време да изчета всички теми, за което се извинявам Embarassed, но имам няколко въпроса и се надявам някой да ми отговори.
От 3-ия месец до раждането бях в непрекъснат болничен и вземах доста добри пари.
Родих на 05.11. , 15 дни преди термина и сега гледам, че имам превод, но много по-малък като сума от самите болнични.
Въпроса ми е разпокъсано възможно ли е да изплащат майчинството, нали от 45 дни до 410 се изчислява на 90%, защо сумата е по-малка от болничните, които са на 80%? И има ли точна дата за превода на майчинството или зависи от работодателя и осигуровките?
Първо виж какво са ти изчислили за дневно обезщетение. За болничен за бременост и раждане се гледа доход 12месеца назад, за обикновен болничен 6. Зависи от дохода ти, ако все пак имаш съмнение винаги можеш да пуснеш жалба до НОИ.

# 684
  • Под кривата круша
Благодаря за отговора.   bouquet
Явно ще трябва да отида до Нои за справка, защото нямам код, а и при нас не ги дават.

# 685
Какво става при съкращение с платения годишен отпуск,който се е натрупал и не е използван.

# 686
  • Пловдив
Какво става при съкращение с платения годишен отпуск,който се е натрупал и не е използван.

трябва да ти го платят

# 687
Има ли някаква опция в полза на работодателя да не го изплати.

# 688
  • София-Младост
Има ли някаква опция в полза на работодателя да не го изплати.
Няма опция в полза, в заповедта задължително трябва да е вписана или сума или за колко дни неизползван отпуск ти дължат пари. Не е ли вписано няма как да докажеш неизплащане.

# 689
Ако преди изтичане на болничния до навършване на годинка на детето, майката започне работа на граждански договор-трябва ли да се прекъсне майчинството? Т.е. може ли да започне работа по граждански договор и да продължи да си получава 90% по трудовия?

Общи условия

Активация на акаунт