Майчинството счетоводно - 34

• 34 779
  • 741
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Извинете ме, че задавам сигурно многократно обсъждан въпрос.... Embarassed

Четох, влязох и в началните линкове, но не мога да разбера...Ако жената е на граждански договор - на 700, 800 лв. я осигуряват и забременее ще има ли право на майчинство - процент от заплатата за 9-те месеца? Четох, че трябва да е осигурена за ЗОМ, но в договора пише само здравно осигуряване. Знам, че всички задължителни осигуровки са направени по гражданския договор. Сумата, която удържат е доста сериозна. На граждански е от февруари, преди е работила на трудов. Няма прекъсване.

Благодаря ви много!  Hug

Последна редакция: ср, 03 ное 2010, 13:57 от mila71

# 721
  • София-Младост
Извнете ме, че задавам сигурно многократно обсъждан въпрос.... Embarassed

Четох, влязох и в началните линкове, но не мога да разбера...Ако жената е на граждански договор - на 700, 800 лв. я осигуряват и забременее ще има ли право на майчинство - процент от заплатата за 9-те месеца? Четох, че трябва да е осигурена за ЗОМ, но в договора пише само здравно осигуряване. Знам, че всички задължителни осигуровки са направени по гражданския договор. Сумата, която удържат е доста сериозна. На граждански е от февруари, преди е работила на трудов. Няма прекъсване.

Благодаря ви много!  Hug
Трябва да има осигуряване за ОЗМ, трябва да е осигурена поне по трудов договор за да получава обезщетение. Не може да излезе в отпуск , ако работи само на ГД.

# 722
Здравейте!

Трябва да излезна в 45-дневен болничен на 25-ти декември. Мисля от 1-ви декември да си взема болничен за общо заболяване. Въпросът ми е може ли този болничен да е до 28-ми или 29-ти, които са работни дни и след това да се издаде болничния за бременност и раждане или трябва да бъде до 25-ти декември?

# 723
  • София-Младост
Здравейте!

Трябва да излезна в 45-дневен болничен на 25-ти декември. Мисля от 1-ви декември да си взема болничен за общо заболяване. Въпросът ми е може ли този болничен да е до 28-ми или 29-ти, които са работни дни и след това да се издаде болничния за бременност и раждане или трябва да бъде до 25-ти декември?
Защо трябва да става това застъпване?

# 724
... Въпросът е, че ако в заповедта не пише, че работодателя дължи хдни неизползван отпуск (вписва се и в трудовата книжка) как лицето ще докаже, че има да взима пари? А гражданските дела в тези случай са безплатни до колкото съм наясно.
Затова нека тя да подпише заповед , в която пише че работодателя дължи обезщетението...пък ако не плаща да се съдят. Работата е там, че няма нужда да доказва, че има да взима пари - работодателят трябва да докаже, че ги е  платил - дали при ползване или като обезщетение при прекратяване, е без значение.
Съжалявам, но не мога да се съглася с това.
  Shocked #Crazy Shocked
Изобщо не може да става дума за съгласие или несъгласие.
Това е основен постулат в правото: " Отрицателните твърдения не подлежат на доказване".
А твърдението на работника, в случая, ще е "Не са ми изплатени Х дни отпуск" - т.е. отрицателно, и за да се защити, работодателят трябва да докаже, че е платил.
Това е. И го казвам от позицията на човек, който с това си изкарва хляба и е водил не едно и две трудови дела[quote [/quote]
Момичета, безценни сте   bouquet
Мога ли да помоля за линк към промените, които се готвят  Blush
И един въпрос във връзка с тях  Blush Ако ще се приемат... кога ще се разбере - преди или след 01.01.2011г.  newsm78
.
 Преди 01.01. трябва да се знае, ако ще влезе в сила от тогава.
Принципът е, че законът влиза в сила три дни след публикуването му в държавен вестник. Същото се отнася и за промените в действащ закон. Има изключения, но те са редки и мисля, че в случая не се налага изключение.
 А линкове имаше по-напред в темата, но нищо не е ясно и сигурно, докато не се гласува в НС и на второ четене... Дори се надигнаха гласове, че не е добре да се приемат промените, тъй като ще засегнат майките с малък стаж, което си е самата истина.

# 725
  • София
Извнете ме, че задавам сигурно многократно обсъждан въпрос.... Embarassed

Благодаря ви много!  Hug
Трябва да има осигуряване за ОЗМ, трябва да е осигурена поне по трудов договор за да получава обезщетение. Не може да излезе в отпуск , ако работи само на ГД.

Мерси за бързия отговор!   bouquet

# 726
Здравейте!

Ами от болничния за общо заболяване ще взема повече парички...
До юни бях в отпуск за отглеждане на дете до 2г. възраст и много ми пада базата за изчисляване на втория болничен.

# 727
  • София-Младост
Здравейте!

Ами от болничния за общо заболяване ще взема повече парички...
До юни бях в отпуск за отглеждане на дете до 2г. възраст и много ми пада базата за изчисляване на втория болничен.
Дано не бъркам, но така или иначе 45-дневния ще ти е издаден от 25-ти...и мисля, че той ще прекъсне предходния за общо заболяване.
А и да не стане така, че да върнат втория за оправяне, него пък не могат като дати да го коригират, заради термина ...и после да се базавят парите.

# 728
Здравейте.Случайно попаднах на вас ровейкисе за отговори на моя въпрос.Ще се радвам да ми помогнете.
Детето ми на 10.11 става на 2 години и после ще пусна платените отпуски които съм натрупала.Днес ми се обадиха от работата да ми кажат да пусна молбата за отпуските.Термина ми беше на 23.11.2008 родих на 10.11 и от там ми се изместиха датите на болничните и отпуските.Прибавихами се тези 13 дни дето съм родила по рано,не че са се прибавили ама си вървят документите по термина.Та за отглеждане на малко дете до 2 години излезнах на 24.11.2009 вместо когато е родено на 10.11. и сега до кога се смята този отпуск.До навършване на 2 години или една година от дата коята съм излязла по отпуска,всъщност 24.11.2010.За да знам откога да си пусна отпуските.
Оф дано мер рзберете.Крайно ще съм ви благодарна.

# 729
  • София-Младост
Здравейте.Случайно попаднах на вас ровейкисе за отговори на моя въпрос.Ще се радвам да ми помогнете.
Детето ми на 10.11 става на 2 години и после ще пусна платените отпуски които съм натрупала.Днес ми се обадиха от работата да ми кажат да пусна молбата за отпуските.Термина ми беше на 23.11.2008 родих на 10.11 и от там ми се изместиха датите на болничните и отпуските.Прибавихами се тези 13 дни дето съм родила по рано,не че са се прибавили ама си вървят документите по термина.Та за отглеждане на малко дете до 2 години излезнах на 24.11.2009 вместо когато е родено на 10.11. и сега до кога се смята този отпуск.До навършване на 2 години или една година от дата коята съм излязла по отпуска,всъщност 24.11.2010.За да знам откога да си пусна отпуските.
Не съм сигурна , че те разбрах, но не е ли по-лесно от счетоводството да ти кажат още колко отпуск имаш? Иначе право на отпуск имаш  от датат на първия болничен до 2РД на детенце.

# 730
  • В полите на Пирин планина

В отпуск за гледане на дете си докато детето стане на 2 години, вкл. и РД на детето. От следващия ден се връщаш на работа или ползваш друг вид отпуск.

# 731
  • София
СЛУЧАЯТ Е СЛЕДНИЯТ: СКОРО НА ЕДНА ПОЗНАТА И ПРЕДСТОИ ДА ИЗЛЕЗЕ В БОЛНИЧЕН ПОРАДИ БРЕМЕНОСТ И РАЖДАНЕ. ОТ НАЧАЛОТО НА БРЕМЕНОСТТА, ПОРАДИ МЕДИЦИНСКИ ПРИЧИНИ, И СЕ НАЛАГА ДА Е В БОЛНИЧЕН. ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ Е ПОЛУЧАВАЛА БОЛНИЧЕН ПОРАДИ ОБЩО ЗАБОЛЯВАНЕ В РАЗМЕР НА 80% ОТ СРЕДНОДНЕВНОТО БРУТНО ТРУДОВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, ИЗЧИСЛЕНО НА БАЗА НА ДОХОДА ШЕСТ МЕСЕЦА ПРЕДИ ДА ИЗЛЕЗЕ В БОЛНИЧЕН. ТЕЗИ 80% ОТ СРЕДНОДНЕВНОТО БРУТНО ТРУДОВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ НЕТНОТО /42,16 ЛВ./  И ЗАТОВА  НА НЕЯ  СА И  ИЗПЛАЩАЛИ СРЕДНОДНЕВНОТО НЕТНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ 42,16 ЛВ. х БРОЯ НА РАБОТНИТЕ ДНИ. ВЪПРОСЪТ МИ Е : КАК ЩЕ И СЕ ИЗЧИСЛИ ОБЕЩЕТЕНИЕТО ЗА БРЕМЕНОСТ И РАЖДАНЕ КАТО ТРЯБВА ДА И ВЗЕМАТ ДОХОДЪТ 12 МЕСЕЦА НАЗАД, ОТ КОИТО ДВАНАДЕСЕТ  МЕСЕЦА ПО-ГОЛЯМАТА  ЧАСТ ОТ ТЯХ Е БИЛА В БОЛНИЧЕН? ОБЕЩЕТЕНИЕТО ЛИ ЩЕ И  ВЗЕМАТ ЗА ДОХОД ИЛИ ЩЕ И ВЗЕМАТ ДОХОДА 12 МЕСЕЦА НАЗАД ПРЕДИ ПЪРВИЯ БОЛНИЧЕН ПОРАДИ ОБЩО ЗАБОЛЯВАНЕ?

# 732
  • Пловдив
ОБЕЩЕТЕНИЕТО ЛИ ЩЕ И  ВЗЕМАТ ЗА ДОХОД ИЛИ ЩЕ И ВЗЕМАТ ДОХОДА 12 МЕСЕЦА НАЗАД ПРЕДИ ПЪРВИЯ БОЛНИЧЕН ПОРАДИ ОБЩО ЗАБОЛЯВАНЕ?

за всички майки базата се взима по един и същи начин,независимо дали са работили ефективно или са били в болничен т.е 12 м назад от 45 дневния
ще й вземат не самия болничен,а доходът от който е изчислен.като сума от 45 дневния нататък ще взима горе долу колкото болничните сега

# 733
Здравейте, бихте ли ми обяснили как се смятат сумите на болничните ако вземам примерно 1000 лева брутна заплата? Интересува ме болничен за бременност и раждане. Той нали си остава 90%? Плаща ли се някакъв данък и върху болничния.

# 734
  • Пловдив
Здравейте, бихте ли ми обяснили как се смятат сумите на болничните ако вземам примерно 1000 лева брутна заплата? Интересува ме болничен за бременност и раждане. Той нали си остава 90%? Плаща ли се някакъв данък и върху болничния.

болничния за бременност и раждане е 90 процента от брутото,но не повече от нетото ти
т.е болничния ще е колкото заплатата,която взимаш сега /ако 12 м назад от 45 дневния си осиг на 1000 лв/

Общи условия

Активация на акаунт