Пускате ли децата си с хрема на ясла?

• 26 439
  • 261
  •   1
Отговори
# 105
Само за протокола да попитам: Съществува ли знак за равенство между течящ нос и болно дете?

Защото много лекари, които съвестно си гледат работата НЕ поставят такъв знак. Май тази тема е била разисквана тук...

# 106
Само за протокола да попитам: Съществува ли знак за равенство между течящ нос и болно дете?

Защото много лекари, които съвестно си гледат работата НЕ поставят такъв знак. Май тази тема е била разисквана тук...

За едни да, за други не....Няма да срещнеш еднозначен отговор.

# 107

За едни да, за други не....Няма да срещнеш еднозначен отговор.

Съвсем повърхностно се разходих из нет-а. Няма симптоматика на хремата, която да започва и свършва само и единствено с "течащ нос". Винаги се включват още куп други симптоми.

А това е въпросът: Дали деца с течащ нос са болни и заразни и следва да се спират от ДГ.

Цитирам специално в частта "деца": Повърхността на лигавицата (респективно отделяните секрети) при децата са относително по-големи спрямо напречното сечение (т.е. каналите за отичане) на горните дихателни пътища. От друга страна лигавицата им реагира по-силно, дори при здраво състояние. Самата хиперсекреция е вид защитна реакция.

Излиза, че децата може да са здрави и с течащ нос.

# 108
"защитна реакция" не е равнозначно на здраво дете.
Т.е. излиза, че като им потече носа, организмът им се защитава от нещо - дали вирус, дали алерген или нещо друго. Но не и че са "относително" здрави. Няма такова понятие. Или си здрав или си болен.

# 109
"защитна реакция" не е равнозначно на здраво дете.
Т.е. излиза, че като им потече носа, организмът им се защитава от нещо - дали вирус, дали алерген или нещо друго. Но не и че са "относително" здрави. Няма такова понятие. Или си здрав или си болен.

Но не е и равносилно на болно и заразно. Теченето на носа може да е презастраховка на детския организъм, както твърди докторът в цитирания пасаж. Може да и презастраховка на организма при вече излекувало се дете.

# 110
Дрън-дрън, презастраховка.  ooooh!
Всеки може да си твърди каквото му е кеф. Аз вярвам на очите си, а не на твърденията на незнам си кой.
На детето ми като му потече носа - започва да се разболява. Като оздравее - нищо не му тече. Другият му момент на теч е пролетта, от поленовата алергия.

# 111
Дрън-дрън, презастраховка.  ooooh!
Всеки може да си твърди каквото му е кеф. Аз вярвам на очите си, а не на твърденията на незнам си кой.
На детето ми като му потече носа - започва да се разболява. Като оздравее - нищо не му тече. Другият му момент на теч е пролетта, от поленовата алергия.

Едно време хората са вярвали, че Земята е плоска. Според други вярвания се носи от костенурка. Едни вярват в Христос, други в Аллах, а трети в Буда.

За болестите си има доктори. Иначе не си купувай лекарства, а лекувай с вяра.

Що се отнася до очите - те пък колко много лъжат...

# 112
kikimora1, някои доктори "покриват" хрема с антибиотик, други не я считат за заболяване изобщо. Толкова с вярата и докторите.
Моят син е с трета сливица, астма, алергия. Въпреки това не всяка хрема е от това- имал  е и бактерии, карал е и вируси. В тези случаи не го водя на градина, за да не заразява останалите, макар че дори не ми искат бележка вече- нали си знаят че е алергичен.
Някои пък не си водят децата на лекар, а на хомеопат, и твърдят че поредния вирус е лечебна криза, примерно. Само дето после я лепваме и ние тази "лечебна криза"

# 113

Именно де. Като му потече носа, доктора казва "слагай тези капки" . А, не - "споко, това защитна реакция, бил е болен и сега оздравява". Wink

п.п. Нещо се нервиш и се опитваш да се заяждаш на дребно. Ходи пий една студена вода, може пък да си поохладиш страстите.  Peace

# 114

Именно де. Като му потече носа, доктора казва "слагай тези капки" . А, не - "споко, това защитна реакция, бил е болен и сега оздравява". Wink

п.п. Нещо се нервиш и се опитваш да се заяждаш на дребно. Ходи пий една студена вода, може пък да си поохладиш страстите.  Peace

Не е именно! Цитирах ти текст писан от доктор, който за течащ нос пише: От друга страна лигавицата им реагира по-силно, дори при здраво състояние. Самата хиперсекреция е вид защитна реакция.

Да ти го натъртя: Лигавицата реагирала по-силно /тоест сополи/ при здраво /именно здраво!/ състояние.

Отделно доктори за течащ нос поставят диагноза "клинично здрав". Поне педиатрите, които моето дете посещава.

Направо се чудя на докторите за пропилените десет години учене медицина при толкова много вярващи и разбиращи.

Студената вода и вярата оставям за теб. А за страстите имам много по-приятни начини. Довечера.

# 115
  • София
Интересно, дали на някой не му е ясно, че чисто статистически при 30 деца средно в група, няма начин поне едно от тях дневно да не пръска по някой вирус, особено в сезона на вирусите, независимо дали носът на детето тече или не...

# 116
Интересно, дали на някой не му е ясно, че чисто статистически при 30 деца средно в група, няма начин поне едно от тях дневно да не пръска по някой вирус, особено в сезона на вирусите, независимо дали носът на детето тече или не...

ха такаа, дойдохме си на думата.Това, че в групите е пренаселено е по-голям проблем/поне според мен/ от това да има дете с течащ нос.

Много ми е чудно като почнат всяка зима тези спорове да си водим или не детето с течащ нос на градина???
Всеки си преценява според детето.
Мога да кажа за Австрия - детето се връща на родителите от ДГ само ако има Т, конюнктивит или видими признаци на болест.Това НЕ включва хрема.Хремата я нямат за болест.И никой не се разправя.Има си мед.персонал - той преценява.
А ние тук сме седнали да нищиме медицината.При 5 лекари да отидеш може и 5 различни диагнози да получиш.Това е!!!

# 117
То там и за въшки не връщат, доколкото ми е известно, голям кеф

# 118
kikimora1, някои доктори "покриват" хрема с антибиотик, други не я считат за заболяване изобщо. Толкова с вярата и докторите.
Моят син е с трета сливица, астма, алергия. Въпреки това не всяка хрема е от това- имал  е и бактерии, карал е и вируси. В тези случаи не го водя на градина, за да не заразява останалите, макар че дори не ми искат бележка вече- нали си знаят че е алергичен.
Някои пък не си водят децата на лекар, а на хомеопат, и твърдят че поредния вирус е лечебна криза, примерно. Само дето после я лепваме и ние тази "лечебна криза"

•●♥ LOST ♥●•, аз не съм медицинско лице. Написах по-горе, че в две-три интернетски статии прочетох, че при хремата освен т.н. течащ нос има и още съпътстващи симптоми. И това попитах "на глас". Е ли е болно и заразно дете само и единствено с течащ нос.

Аз също имам две деца със същите обобщени /умножени по две/ проблеми, описани от всички тук.

И все пак педиатрите, при които водя децата си ми казват, че са здрави, че няма да им изпишат нищо повече, защото нямало нужда, че сополите ще си ги запазим чак до пролетта, че е нормално за тази възраст и т.н.

За това поисках да разбера непрофесионалното /за другото си има специалисти/ мнение на родителите, а преобладаващото е, че течащия нос е равен на болно и заразно дете.

Иначе е ясно, че често хрема прераства в остра форма, в бронхити и т.н и често се стига до антибиотици. Но това са безспорни случаи.

# 119
  • София
Всъщност, каквото и да си пишем тук относно хремата и течащите носове, истината е, че детето е заразно още преди да му е потекъл носа - първите 1-2 дни, когато кихва отвреме-навреме и е малко криво, а ние се чудим какво му е. В същото време дете с 5-6 дневна хрема вече не е заразно, нищо, че още му тече носа.
Така че, дайте да охладим страстите - децата все ще се разболяват едно друго, според мен е важно за собствения им комфорт поне първите 2-3 дни да си останат вкъщи, пък ако липсата им в градината доведе до това да не се разболее още някое дете - още по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт