Към последната третина се насочва февруарската дружина!

• 23 275
  • 701
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте мамчета  Hug
Реших и аз да се включа  в темата, която сте коментирали.Аз също съм болничен от тетия месец.Когато разбрах че съм бременна и АГ-то си ме попита дали работата ми е натоварваща и дали ще искам болничен.От тогава всеки месец си ходя при личната за да ми издаде ЛКК и с него при АГ-то за да ми издаде болничния.Изобщо не е ставало въпрос че трябва лежа в болницата или че трябва да минавам комисия  newsm78

# 451
Здравейте мамчета  Hug
Реших и аз да се включа  в темата, която сте коментирали.Аз също съм болничен от тетия месец.Когато разбрах че съм бременна и АГ-то си ме попита дали работата ми е натоварваща и дали ще искам болничен.От тогава всеки месец си ходя при личната за да ми издаде ЛКК и с него при АГ-то за да ми издаде болничния.Изобщо не е ставало въпрос че трябва лежа в болницата или че трябва да минавам комисия  newsm78
Комисия по принцип има явно, защото на мен при АГ-то ми казаха, че имат право да ми издадат 1 болничен до 30 дена, а аз го изгърмях юли месец и то само за 5 дена от които 2 бяха събота и неделя, та сега ме пратиха в другата клиника, където работи моята АГ, че там имало комисия.
Обаче не ми споменаха за престой в болницата, само оставих картона, казах от кога искам да е болничния ми и след 2 дена отидох да си го взема готов.
Това беше.

# 452
Здравейте мамчета,

и нашия бебчо стана мога да кажа бързичко...от втория път! А се бях настроила, че много ще се работи по въпроса! Да благодаря на Господ, че се случи това щастие и дано всичко да е наред при всички ни и с нашите малки съкровища!!!
Последният път на прегледа доктора реши да ми погледне и бъбреците и установи, че задържам вода в единия и каза, че не е много хубаво. Но каза и че това от самосебе си повечето пъти се оправяло след раждането, а сега било така, защото бебо притиска пикучните канали. Опасно е в момента обаче да не се развие инфекция
Относно болничния и аз изкарах голям късмет с лекараката,тк след първия болничен отивам само на регистратура да си го взема- Да е жива и здрава!А кога го предават от фирмата в НОИ е друг въпрос, че ни е една завеяна счетоводителката #Crazy

# 453
   И мен АГ-то ме попита дали ми е тежка работата,аз му казах че ходя много и понеже ми е втора бременност(първата беше неуспешна Cry),вече съм в 5-ти болничен от 30дни,издаден от комисия,без да лежа в болница. От здравната каса ти изплащат 180 дена болничен,така че може и да трябва да си пусна отпуска Rolling Eyes  Laughing
 колкото до опита -бяхме малко уплашени заради първия път и стана от 4-тия,5-ия опит luvbed

# 454
да ви кажа и аз за болничните.аз от вторият месец съм болнични при мен се случи така че имах проблем но имаше момичета които се водеха в болницата само за да излязат в болничен системата е такава трябва да те водят там 7 дни и на това основание после комисия от 3 лекари решава да ти дава по 30 дни...плащаш си за всеки болничен от 30 дни.не ходиш до личния ако лекаря ти е в тази комисия.има право да ти даде 180дни за цялата бременност.не се притеснявай РОШАВАТА ГАРГА няма да пиеш нищо като се знае че си там само за болничен.

# 455
Хайде и аз да се разпиша днес.
Else, благодаря ти отново за изчерпателните отговори,признавам си че не съм прочела все още всички материали,но ще го направя с удоволствие! Hug
Гледам сте обсъждали темата за болничните, за която аз не мога да се включа. За бебеправенето- на нас ни отне 11 месеца Whistling и тъкмо вече се бях притеснила и то точно след свтбата, още на медения месец, взе че стана човечето, сякъш от раз се е получило Mr. Green Да, ама не. Както са казали хората "Хубавите неща стават бавно:,та в нашия случай така се получи Flutter
Честито на мамите, разбрали за момиченцата си и на всички мами с добрите новини от прегледи и изледвания! Hug
Аз също се притеснявам за бъбреците,защото по рождение съм с един ляв двоен, който благоприятства възпаления и сега съм малко "на тръни" да не се появи някой проблем...Затова много вода и по малко биричка, аз така и така пия рядко биричка, а сега както ми е отпаднало и ме наболява гърлото хич не смея!
Хубава вечер от мен! Simple Smile

# 456
mmm3333  притеснявам се защото в моя град лекарите много добре знаят че си за болнични а те тъпчат с инжекции и системи.Сестра ми е била свидетел не на един такъв случай,момичетата направо са плачели ,но търпяли, за да не ходят на работа.Затова търся други варианти или по- скоро ще отида в друг град.Лека вечер и от мен момичета!

# 457
  • София
Копирам въпросите си към консултантите от мой пост в друга тема:

Не ме бийте, бременна съм с първото си дете, и отвсякъде ме залива информация и натиск ЗА кърменето, което е най-доброто нещо, което можеш да направиш за бебето си, как неуспехът е изключително на психична основа, как кърменето ще подобри моето здравословно състояние, как ако не кърмя ще съм егати егоистичната и зла майка... и паниката е пълна...Защото ако стане  така, че не успея да кърмя /заради здравен проблем/, ще бъда изядена жива. И никъде не видях какви са лошите страни на кърменето, дори и чисто естетични- поражения върху гърди и т.н. или психологични- голямото кърмаче те мисли за ходеща цица и биберон за заспиване, не за родител  newsm78 

# 458
Little Evil знам че въпросът ти не е към мен, но ще си позволя да отговоря, поне това което съм чувала Peace За естетиката на бюста, при всички положения е по-добре е да кърмиш, защото от събралата се кърма, която не се използва, гърдите малко или много ще увиснат, защото стават значително по-тежки. Да не говорим за мастити и други такива неща, които могат да се причинат от не изцедено мляко. Разбира се това, че не можиш да кърмиш, заради здравословен проблем не е кой знае колко страшно. Детето ти ще бъде също толкова здраво, просто кърменето е най-естественото нещо на света. Спестява много време, средства и разбира се е удоволствие и за бебето и за майката. Каквото и да решиш- сигурна съм, че ще е най-доброто и за теб, и за бебо Hug

# 459
Little Evil, в книгата на Лоранс Перну "Аз чакам дете" е дадена неутрална позиция по въпроса за кърменето. Описани са и плюсовете и минусите. На мен ми хареса един цитат "по-добре биберон подаден с любов, отколкото гърда подадена с отвръщение" - всеки сам си решава.
В швейцарските книжки са написали, че кърменето се препоръчва, 1. защото е гратис  Laughing (тия тук срам нямат, всичко се обръща в пари, понеже е доста скъпо  Sad).

А с околните не бих коментирала по въпроса, какво ги интересува тях. Е ако някой се опита да ми дава пък и акъл. Ако може - супер, ако не може.... има и други варианти. Майка ми не е могла да кърми и е имало як натиск психологически от страна на свекървата. Много са ми грозни коментарите по темата коя какво прави и неправи и защо. Всеки сам си решава как да си гледа, храни и възпитава децата.

Последна редакция: сб, 16 окт 2010, 22:09 от Тодорка Боева

# 460
Да споделя за кърменето - моето беше мега неуспешно заради страшна жълтеница, съответно постоянно спящо бебе, кофти зърна, които така и не успя да захапе като хората дори и със силиконови такива, тесни канали. Докато бях бременна и през ум не ми минаваше че няма да мога да си кърмя детето. Оплщювах майките купуващи адаптирани млека, но....аз купих първото си АМ когато бебо беше на 20 дни. И така до годинка и нещо. Около мен не срещнах разбираине - всички твърдяха, че няма вариант да нямам кърма, едва ли не аз съм се лигавила. А кърма наистина нямах втпреки изпитите литражи на де що ми бяха казали за лактация. То не бяха сокове, билки, чайове, някакви отвари абе ужас. Но кърма така и не текна. Помня си рекорда - 60мл. изцедена кърма рано сутринта след ставане. Цялата тази история ми подейства много зле на психиката. Обвинявах се, мразех се, че не мога да кърмя. Качих сума ти килограми в тази борба, която след няколко месеца(3-4) загубих безславно. Около мен все се намираше някой да ми върви по задника и да нарежда "Ама сега защо се цедиш? Дай му да суче какво се лигавиш? Гърдите и с цедене увисват" #2gunfire   Е, кърмата сама си спря до капка. И сега хич не се настройвам на тема кърмене. Ако мога-мога, ако не, здраве да е. И преди съм казвала, че синът ми е кърмен 20дни, и до 1,9г. не беше се разболявал. Това го казвам защото това беше една от причините заради която мои "приятелки" ме обвинявах че не го кърмя едва ли не до 1 клас - много щял да боледува, така изграждал имунитет и т.н. И позволете да изкажа мнение без да се засяга някой, но според мен повече от 6-9м. кърмене е .... как да кажа....не го приемам, да не говорим за случаи, коато се кърмят 1-2-3 и повече годишни деца.  

# 461
Опс пропуснах да кажа за въпроса с продължителността на бебеправенето: та отне ни повечко от 1 год. че аз съм малко проблемна и се благодаря всеки ден, че все пак стана.
Бях подплътена отвсясъде с мерене на Базална температура, правене на тестове за овулация, ходене на фоликулометрии и така, пускане на хормони през 3 месеца, луда работа.    Crazy

# 462
А пък при нас стана от първия път Heart Eyes Преди няколко години исках много да имаме бебе, пробвахме няколко пъти, но явно просто не съм била готова и за това се отказахме и отидохме да работим в чужбина. Тук сме си от една година. Говорихме си с едни приятелки за бебета и т.н. Като казах на милото, че искам бебе и си го направихме от първия път (така се оказа в последствие) после пробвахме още няколко пъти, без да гледам овулации и т.н. По размерите на бебо излиза, че е станал от първия път-явно много сме го искали и си ни е било време Mr. Green

# 463
Хайде и аз да се изкажа относно упреци за кърменето,обличането,наддаването( по време на бременост и след това на детето)и т.н. Аман! В крайна сметка всеки сам може да реши и прецени кое е най-добро за него и за детето му! Ако има нужда от съвет- винаги може да се консултира с когото прецени, но от такива упреци и мърморания честно да ви кажа нито бих обърнала внимание, нито бих позволила на някого да ме подтиска по този начин! Това, че някоя мама е имала възможност да кърми- евала, много хубаво, но не при всички се получава идеалния вариант! Това не означава, че мамите нямащи тази възможност са по-лоши майки за децата си.
Ей това ни е много лоша българска черта, все другия нещо не прави както трябва! Ако при мен нещо не се случва по този начин, значи на никой не може да му се случи така! Извинявайте, но това за мен са крайно ограчничени хора. И в заключение, че много се ядосах - пропускайте такива "мнения" и "определения" да минават покрай ушите ви и хич не се впечатлявайте!
Хайде лека нощ и приятни сънища! Hug

# 464
Копирам въпросите си към консултантите от мой пост в друга тема:

Не ме бийте, бременна съм с първото си дете, и отвсякъде ме залива информация и натиск ЗА кърменето, което е най-доброто нещо, което можеш да направиш за бебето си, как неуспехът е изключително на психична основа, как кърменето ще подобри моето здравословно състояние, как ако не кърмя ще съм егати егоистичната и зла майка... и паниката е пълна...Защото ако стане  така, че не успея да кърмя /заради здравен проблем/, ще бъда изядена жива. И никъде не видях какви са лошите страни на кърменето, дори и чисто естетични- поражения върху гърди и т.н. или психологични- голямото кърмаче те мисли за ходеща цица и биберон за заспиване, не за родител  newsm78  

Little Evil, изобщо не говорим за бой  Hug Бих искала да се извиня, ако моите постове си те накара да се почувстваш притисната във връзка с кърменето. Със сигурност не това ми е целта. Навремето жените са се събирали, учили са се една от друга как се случват нещата, виждали са как се кърми бебе и не им се е налагало да мислят специално за това. Доказано, че при повечето висши бозайници за да кърмят успешно е важно да са наблюдавали как се кърми. Ние сме бозайници живеещи във времена, в които това не винаги е достъпно за нас и може да ни се налага да се учим. Позитивната нагласа и информираността на майката помагат кърменето да започне по-лесно, и ако има затруднения майката е добре да знае, че може да потърси информация и помощ. Разбира се нещата не винаги се развиват така както майката е желала и понякога причините могат да бъдат непреодолими. Наскоро попаднах на историята на една майка - Кърменето разби сърцето ми , за която ми напомни поста на maria_m.

Кърменето е начина, по който природата е избрала нашия вид да изхранва бебетата си и ако е лошо, нашият вид както и другите бозайници нямаше да могат да оцелеят. Адаптираното мляко е спешната мярка, която ние като хора сме открили за да спасяваме нашите бебета когато нещо се обърка и нещата не се случват по естествения си начин. Ние всички сме различни и ако едни майки кърмят заради състава на млякото, то други кърмят заради самият процес, който ги кара да се чувстват добре или заради двете. Разбира се има и майки, които не желаят да кърмят, но желаят да дават изцедена кърма на децата си, заради млякото, създадено специално за техните бебета. Има и бебета, които не желаят да засучат гърдата на майка си, но пият с охота кърмата, която майка им е изцедила за тях. Други жени, които нямат кърма по една или друга причина предпочитат да вземат мляко от банката за майчина кърма или да дадат адаптирано мляко за да се храни детето им да расте. Всяка майка иска най-доброто за своето дете и всичко, което прави е именно с тази цел.

Пораженията върху гърдите, които споменаваш са по-скоро резултат от естествените процеси, които се случват в организма на жената по време на бременността и след раждането. Независимо дали майката иска или не иска да кърми по време на бременността гърдите й нарастват. След като роди иска или не иска в повечето случаи кърмата слиза и е възможно гърдите да се препълнят. Това също води до изменение във формата им и обема. Ако жената отбие рязко, организмът не може да реагира достатъчно бързо за да възстанови гърдата - 9 месеца мастната тъкан постепенно се е замествала с жлезиста и обичайно е нужно време, за да се случи обратния процес. Но при едно плавно и постепенно отбиване формата би могла да се приближи до тази от преди бременността. Другите фактори, които влияят на състоянието на гърдите са грижите, които се полагат за тях, типа кожа, гена, възрастта и гравитацията Simple Smile

Кърменето за детето не е само начин да се нахрани, то му носи утеха, успокоение, увереност. През първите години от живота на бебето, организмът му се развива много бързо. То попива с всичките си сетива случващото се около него, трупа впечатления и емоции. Сред всичко ново, кърменето му помага да се успокои, почине и разтовари. Когато никнат зъбите кърмата помага да намалее болката. Когато му се спи - кърмата и кърменето помагат бебето да заспи по-лесно, а на майката дава възможност да се отпусне и да си отпочине заедно с него. Разбира се и некърмещата майка може да успокои детето си, да го гушне и да го накара да се чувства спокойно и уверено, може да му помогне когато го болят венците и може да го приспи.

През 9-те месеца на бременността, бебето е било сгушено на тясно и топличко до мама, която е осигурявала за него всичко, от което то има нужда. В началото на своя живот след раждането бебето продължава да чувства себе си като едно цяло с майката и се стреми към постоянен контакт с нея. Нужно е да минат месеци докато бебето осъзнае, че майката не е част от него и че то е един отделен индивид. И това се случва с всяко бебе независимо дали е кърмено или не  Peace

Не знам дали този отговор е това, което си очаквала, но ако имаш други въпроси с удоволствие ще ти отговоря    Hug

Последна редакция: ср, 20 окт 2010, 13:43 от Else

Общи условия

Активация на акаунт