проблеми с очите

• 4 198
  • 46
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Интересно защо след операция ви се увеличава диоптъра?  Thinking Да не би да има някаква зависимост?

Вероятно заради тежестта по време на бременността се изменя очната ябълка.
Поне лаишки аз така си обяснявам нещата.

# 31
Ясно. Значи си е от бременността.

# 32
Здравейте, аз съм с лазерна корекция на очите, някой знае ли дали в тоя случай се налага секцио???

# 33
Аз пък съм късогледа с малък диоптър (-1,00 и на двете очи), обаче с ужасен астигматизъм...??? Не съм поставяла въпроса пред наблюдаващия ме гинеколог, тъй като съм все още в ранна бременност, но според вас това причина ли е за секцио? Честно казано не съм чела нищо за това, защото съм една паника и засега предпочитам да знам по малко за бъдещи проблеми, тъй като имам друпи по-сериозни, но все пак темата ме заинтригува...

# 34
  • София
причина за секцио са проблемис ретината и налягане на очните дъна.

# 35
Когато бях бременна не съм минавала на очен преглед. Много държах да раждам нормално и не съм и се сетила че може да има и още пречки - в осмия месец бебето беше обърнато и гинекологът беше казал - секцио. Що рев изревах тогава, че искат да ме режат. Слава богу малката се обърна в деветия месец и родих много лесно. Но качих по около 1 диоптър - сега на едното съм с 3 , а на другото око с 4 диоптъра късогледство. Според мен обаче са се качили от бремеността и работата ми с компютър, отколкото от самото раждане. През последните 3,4 години също качих малко диоптъра без въобще да съм раждала, така че не мисля че второто  си дете бих родила секцио заради диоптрите си, пак бих искала нормално раждане. Но определено следващия път бих отишла на очен преглед - все пак и специалист да си каже мнението, пък от там аз да си преценя сама.

# 36
*Caramell* аз също съм така - ужасно голям астигматизъм, ама наистина ужасен, диагнозата ми е мързеливо око. Иначе късогледството ми е поносимо. Гинекологът ми искаше консултация с офтамолог. Аз направих такава и за моя голяма изненада имам зелена светлина за нормално раждане.  Peace Изследва се очното налягане и състоянието на ретината предимно, но на мен ми обясниха, че и диоптъра по някакъв начин е свързан. Обикновено се казва, че диоптъра не е пречка, но някакси се подразбира малък диоптър...до 5 обикновено. Най-добре направи консултация със специалист  Peace

# 37
  • София
bonbolinka -аз бях на очен лекар по време на бременността, за да проверят дали мигрената идва от проблем с очите...откри ми диоптер, малък и ми написа рецепта за очила, като каза, че са временни и след раждането да мина да види има ли промяна...но обясни, че и да има това ще е следствие от самата бременност, т.е. че се променя още в хода на бременността, ночинът на раждане нямал отношение.

# 38
И аз така съм чувала че от самата бременност диоптрите се качват, не толкова от раждането. Кръстницата ми с второто си дете през бременността много са и се повишили диоптрите и въпреки че е раждала секцио , докторите и казали просто да забрави за следващо дете - направо може да ослепее ако отново забременее, независимо че ще роди отново с операция. В момента е с 9 диоптъра късогледство , наистина е много зле и се страхува да се подложи и на лазерна операция, защото може да се оправи , но може(макар вероятността да е нищожна) и да ослепее, просто диоптъра и е много висок.

# 39
Офталмоложка ми е казвала, че решаващо за начина на раждане е състоянието на ретината, налягането в очните дъна едва ли не нямало никаква връзка само по себе си. Също така ми каза, че при по-висок диоптър късогледство (аз съм с -8.5), рискът от увреждания на ретината расте. Така че, не казвайте, моля, че диоптрите нямат нищо общо. Просто не те сами са решаващи.
Същата лекарка препоръча ежегодно профилактично да се преглеждам за ретинални увреждания, пак само заради диоптъра.

# 40
Ирпуц налягането е много важно също. Има си граница (офтамоложката ми каза, че е 21) ако налягането е по-голямо е опасно.
Според мен такива изказвания, че проблемите с очите не влияят на начина на раждане важат за хора, които нямат оплаквания със зрението (тогава наитина може изобщо да не се прави консултация с офтамолог), имат незначителен или средно голям диоптър.
Но такива случай като нас са съвсем друго нещо.
А това, че диоптъра се променя по време на бременност е нещо различно. Той може и да се промени, може и да не се промени независимо дали имаш проблеми с очите и колко са големи те.  Peace

# 41
Да ти кажа и аз се поучудих като каза, че нямало значение, но! чакай, сега се сетих, тя имаше предвид вътреочното налягане, не знам дали е същото като налягането в дъната. Впоследствие ми я похвалиха, че е сред най-добрите офталмолози в страната, та затова запомних какво ми приказваше. И директно ми заяви да не се надявам на нормално раждане, даже не бях бременна още.

Като се замисля, колкото по-силно е късогледството, толкова по-силна е деформацията на очната ябълка, така че е редно налягането да влияе. Отделно съм чувала мнение, че над -5 диоптра естественото раждане е рисково, но като чета, това може би е остаряло виждане.

ПП За едно и също налягане става дума, сега попрочетох.

# 42
Цитат
Отделно съм чувала мнение, че над -5 диоптра естественото раждане е рисково
И на мен така ми каза офтамоложката. Аз даже съм малко на границата, защото на едното ми око диоптъра е почти 5.

# 43
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
С какво се измерват очните дъна и как се гледа ретината?

# 44
Мен ме гледаха на няколко машини и осветяваха вътре в очите (след като ми разшириха зениците) с едно ужасно гадно, като фенерче, след което се чувствах като сляпа  Confused

Общи условия

Активация на акаунт