проблеми с очите

• 4 209
  • 46
  •   1
Отговори
Здравейте мами, искам да питам при колко диоптъра се налага секцио задължително и имали някоя майка която да е увеличила диоптъра си след раждане???

# 1
  • в града на вечния купон
моя диоптър е намалял-чак не мога да повярвам

но преди да родя, в началото на 9 месец ходих на оче и той ми каза, че мога спокойно да родя нормално

# 2
  • Велико Търново
Аз също родих нормално с диптър 3,25 и 3,75, съответно на дясното и лявото око. Нямах проблеми, а не съм ходила на преглед след раждането.

# 3
  • Mars Hotel
Не самите диоптри са показание за секцио, а състоянието на очните дъна.
Трябва да се направи преглед, за да ти кажат дали е ок да раждаш нормално.

# 4
Аз съм с 4,25 и 4,75 и моята очна лекарка категорично ми препоръча секцио, а и в болницата, където раждах практиката е такава - при диоптър (дори и да е малък) веднага секцио. Сам по себе си диоптърът не е показател за секцио, такова е състоянието на ретината - дали е достатъчно здрава и дали може да издържи нормално раждане. Аз, обаче освен диоптър имах и малко проблеми с очното налягане, така че при мен нямаше друг избор. След раждането не съм имала проблеми, не съм вдигнала диоптъра. Към края на бременността се ходи на очен лекар за експертно мнение - секцио или нормално. (по-рано е безсмислено, защото до края на бременността може да настъпят промени в състоянието на очите)  Peace

# 5
  • София
Аз съм с малко под 3 диоптъра късогледство. Очните ми дъна бяха добре, но ретината на едното ми око се оказа със скреж и още нещо. Последното се установява с преглед с леща на Голдман при разширени зеници. В 8ми месец от бременноста ми правиха лазерна корекция за слепване на слоевете. Съответно докторите казаха, че принципно ако е минал поне месец от корекцията мога да родя нормално, но препоръчаха секцио, тъй като най-вероятно нямаше да е достатъчно времето.

Препоръчвам ти в края на бременноста да те погледне добър офталмолог, а ако се наложи и 2ро мнение потърси. Само по себе си, обаче, късогледството не е причина за секцио.

# 6
  • София
Отиди на лекар за да видиш състоянието на очните дъна и ретината.  Той ще прецени, има ли опасност за зрението ти при раждане.

# 7
Аz съм с минус 8,5 на едното и минус 9 на другото с ужасен астигматиzъм, раждах нормално. Нито ми се е увеличил диоптъра, нито се е случило нещо с ретината.

По принцип няма опасност по време на раждане да ти се увеличи диптъра, но може да ти се отлепи ретината, ако вече има някакви zачатъци на отлепяне. А това може да се случи на всяка жена, дори и да няма диоптъри, но все пак се смята, че жените с диоптъри са в рисковата група. За да не се случи такова нещо се препоръчва в последния триместър посещение при очен лекър да ти прегледа ретината и да каже дали има "пукнатини".

В България носенето на очила е една от най честите причини да препоръчат секцио, факт от който иzбеснявам. Тук в Германия никой няма да ти препоръча секцио при положение, че не е нужно, не поzнавам нито една жена, раzдала секцио zащото има очила или увредила очите си по време на раждането.

Ако ти все пак настояваш zа секцио, никой няма да ти откаже, но zнай , че нормалното раждане няма да zастраши zрението ти ако нямаш проблеми с ретината. Леко раждане  bouquet

# 8
Отиди на лекар за да видиш състоянието на очните дъна и ретината.  Той ще прецени, има ли опасност за зрението ти при раждане.

Ето това е отговора на въпроса ти, аз съм по същия начин и ми предстой преглед при очен лекар  Peace

# 9
благодаря за съветите, аз със сигурност ще отида на очен лекар в последния месец, но моите опасения са че ако родя нормално може да ми се увеличат диоптрите. Затова бих искала секцио ама в крайна сметка каквото кажат докторите

# 10
  • София
налага се ако имаш проблеми с ретината или с налягането на очните дъна...самият диоптър не е причина за секцио.

# 11
Да, така е. Тук лекарите се презастраховат, защото не са способни да водят нормално раждане по начина, по който го правят в чужбина - без опасност от усложнения, заради късогледство  Rolling Eyes

Раждане с и беz късогледство се води по един и същ начин. И не смятам бългерските лекари zа некадърни, ако искат могат всичко.

За съжаление моето мнение е, че така лекарите печелят повече пари zа по малко време. Все пак едно секцио струва в пъти повече от нормално раждане, а продължава 1 час, докато раждането може да продължи до 2 дена (ако не те наблъскат с окситоцин, че не им се чака). Не от некадърност, а по скоро от лични интереси го правят.

# 12
Да, така е. Тук лекарите се презастраховат, защото не са способни да водят нормално раждане по начина, по който го правят в чужбина - без опасност от усложнения, заради късогледство  Rolling Eyes

Раждане с и беz късогледство се води по един и същ начин. И не смятам бългерските лекари zа некадърни, ако искат могат всичко.

За съжаление моето мнение е, че така лекарите печелят повече пари zа по малко време. Все пак едно секцио струва в пъти повече от нормално раждане, а продължава 1 час, докато раждането може да продължи до 2 дена (ако не те наблъскат с окситоцин, че не им се чака). Не от некадърност, а по скоро от лични интереси го правят.
Добре, де. И така да е. Може и да могат, но не искат както казваш, правят го от интерес, което е още по-лошо.  Tired

# 13
Кой се презастрахова? Офталмолога  ли? Че неговата работа е само да даде становище, той пари (за раждането)  от цялата работа не взима. Когато аз трябваше да раждаме, моята гинеколожка (любител на оперативното родоразрешение) хич не ме е навивала за секцио. Просто знаеше, че имам ортопедичен проблем и ми каза, че ще раждам според становището на ортопеда. Останах и с впечатление, че тук докторите се натискат за секцио само ако ще им се плати, т.е. да минава всичко бързо и да си гушнат парите. В противен случай просто си гледаха работата, на една от родилките и окситоцин не сложиха, защото тя отказа.

# 14
Аз също съм с диоптри, не са се променили след раждането. Но хубаво, че питаш, аз тогава не знаех за форума, нито пък имах време за интернет и така и не разбрах, че е нужен преглед от офталмолог, имала съм късмет, че всичко е наред...

Общи условия

Активация на акаунт