Казал го е Хипократ...

• 2 841
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Мисля, че разбирам за какво е темата, но ми е трудно да обясня.
БОяна, ако разровиш из клюкарника, ще видиш колко много хора мислят така. И пак цитират Хипократ Grinning
Мислят, че лекарите трябва да работят безвъзмездно? Наистина ли? Съвсем безвъзмездно или срещу парите от касата, защото има разлика.

# 16
 Дори и хипотетично да четем горецетирания текст на Хипократ, неговата идея е, че трудът на лекаря не е безплатен, с което съм съгласна на 100 %.  И мисля, че ако отида в къщата на един лекар и искам да ме лекува, нормално е той да определи цена за това.
 Когато отида в една болница, където този лекар е на постоянен трудов договор и получава съответното заплащане за това, а аз си плащам всички осигуровки  не виждам защо да се чувствам ангажирана с идеята да заплатя, недоволството му от избора на работодател или неудовлетворението от този избор. В този случай текста е неприложим.
 В кой ред на мисли трябва да разсъждаваме?

# 17
Аз пък си го интерпретирам, че човек оценява повече това, за което е платил /по някакъв начин/, отколкото безплатното.

# 18
Интересна тема
А Хипократ казва ли нещо по въпроса за информационната асиметрия и индуцираното търсене?

# 19
Мисля, че разбирам за какво е темата, но ми е трудно да обясня.
БОяна, ако разровиш из клюкарника, ще видиш колко много хора мислят така. И пак цитират Хипократ Grinning
Мислят, че лекарите трябва да работят безвъзмездно? Наистина ли? Съвсем безвъзмездно или срещу парите от касата, защото има разлика.

Думите безплатно здравеопазване са набити дълбоко в някои глави.

# 20
Цитата се тълкува неправилно  Peace
Хипократ е поставил основните психологически моменти при лечението или тълкуван в днешно време е психологическото разбиране за лечението. Пациента сам иска да плати - чисто психологична реакция "ако платя ще ми обърнат повече внимание" или "ако дам пари ще бъда лекуван правилно и ще бъда излекуван" . Това е идеята на цитата. Самия Хипократ не е имал идея че в 21-ви век ще има здравна каса или корумпирани лекари.
Надявам се ме разбрахте правилно Hug
П.П. Може да се направи аналог с избора на лекувания към лекаря - в днешно време логиката е Професор = по-добро лечение= повече пари, обикновен лекар = на по - неадекватно лечение = по - малко пари.

# 21
Бояна, казала си го в едно изречение- да учи, да специализира, да лекува, добавям и да се квалифицира непрекъснато- да, защото е избран, по- точно призван, неясно от кого точно.
Относно безвъзмездно и пари от касата, зависи. НЕ че се оплаквам, но в отделението, където аз работя, съвсем спокойно може да се тури знак за равенство. Simple Smile

Бих променила малко и знаците примера на shammи, но се въздържам засега.

# 22
Попадна ми следния цитат на не кой да е, а самият Хипократ. Май такъв точно не сме го чели (или поне това му изказване не е от най-популярните)... И се сетих за многото теми, които пълнят форума относно заплащане за лечение и прочее.

Трябва впрочем да знаеш, че болните по правило не познават благодарността. Болните в началото са почтителни и скромни, но по-късно хитри и неблагодарни.

Какво значи "благодарност". Пари?!

# 23
Не, бе, Снежа, кутия боМбони и уиски. Пари я! Благодарността- ми мерси.

Безплатно здравеопазване няма. Ама като ти кажат, че като си здравноосигурен и няма какво да плащаш като влезеш в болница, а на финала калкулацията за десетдневен престой е 250 лв. се замисляш заразни нещица.

# 24
  • София
Бояна, казала си го в едно изречение- да учи, да специализира, да лекува, добавям и да се квалифицира непрекъснато- да, защото е избран, по- точно призван, неясно от кого точно.
Относно безвъзмездно и пари от касата, зависи. НЕ че се оплаквам, но в отделението, където аз работя, съвсем спокойно може да се тури знак за равенство. Simple Smile
Ето затова скоро ще трябва да хващаме самолета, ако искаме да ни прегледа лекар, който не е на 70 години. Повечето ми познати млади лекари заминаха или заминават, но прекрасно ги разбирам, защото е едно да бъхтиш в разпадаща се българска болница за 600 лв, а съвсем друго в чуждестранна, макар и провинциална за 6000 евро. Или да очакваме Избраните и техните деца да гладуват, за да имат честта да ни лекуват.

Всъщност, забравих, че тези лекари на мнозина са ненужни, защото има хомеопатия, Ангели, Тайната и прочее. Лекарите само пречат на всички тези неща да работят и да ни спасяват, и го правят за пари или с цел да ни убият, или и двете.

ПП Кажете ми, че съм крайна, но обществените нагласи срещу цялото медицинско съсловие в момента ще произведат едно положение в сравнение, с което днешният ден ще изглежда като рая на здравеопазването.

# 25
А какво беше казал Хипократ за самите лекари... newsm78  Те като мен сигурно отдавна са забравили...

# 26
Всъщност, забравих, че тези лекари на мнозина са ненужни, защото има хомеопатия, Ангели, Тайната и прочее. Лекарите само пречат на всички тези неща да работят и да ни спасяват, и го правят за пари или с цел да ни убият, или и двете.

ПП Кажете ми, че съм крайна, но обществените нагласи срещу цялото медицинско съсловие в момента ще произведат едно положение в сравнение, с което днешният ден ще изглежда като рая на здравеопазването.

Не си крайна. Права си. Но, както и сама знаеш, твърде инертно е това нещо "обществените нагласи"...

Общи условия

Активация на акаунт