Скоро МАЙчето ще лази, как ли мама ще го пази? №9

• 22 320
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Аз също давам безмлечна оризова на ХИП, с нея захраних Меги миналата седмица. Не гледам указанията, правя си я на око не много гъста.

# 601
Ние отпадаме от срещата утре  Sad
Заминаваме за някой и друг ден извън София. Но като гледам прогнозата, се ужасявам. Чак пък сняг през октомври вече ми се струва прекалено  #Cussing out

Иначе днес ми е антиден. Цял ден съм в кухнята и съм супер разсеяна.
Правих пюрета, замразявах тиква, пуснах милион перални, сушилнята още върти. На всичкото отгоре забравих някои дрехи да ги изпера, та прах и на ръка.
Сега съм гроги и нападам леглото.
На момичетата приятна срещичка утре lalalala
А всички бебчовци да са здрави и зъбчетата да се появяват с по-малко нерви  smile3504

# 602
Не съм ви чела от много време, сигурно близо седмица. Сега само "сканирах" 1-2 страници назад - виждам, че имаме интересни нови мами. Добре са дошли!

Исках да попитам нещо. Като наричате някои храни алергени, какво точно означава това? Че по-голям процент деца се оказват алергични към тях, или че по-късно трябва да се представят? Например банана - знам, че го наричате алерген. Това означава ли, че е добре да се даде на по-късен етап? (чудя се защо тук го дават като една от най-подходящите първи храни) Или просто трябва да се гледа детето внимателно за реакции? Ох, много ми се иска да изчета темата и да наваксам, но с толкова неща съм се захванала, и нямам никакво време.

Само да се похваля, че Джулиан вече се опитва да пълзи. Непрекъснато е в тази поза - на колене и на длани, оглежда се, много се радва, че не е легнал. Освен това вече седмица спи по цяла нощ, просто не мога да повярвам (да чукам на дърво, и да не бързам да се хваля). Още не съм захранила - на два пъти опитах, веднъж със сладък картоф, веднъж с авокадо, но детето не искаше и реших да не го мъча и да почакам още малко.

Надявам се не съм пропуснала някакви важни новини в темата.

Алергени са храните, които съдържат определени вещества, които предизвикват реакции у хората... Доста индивидуално е, сложна е материята. Иначе си на прав път - има много хора, които реагират на такива храни и затова е прието да се въвеждат малко по-късно като храна, предполага се, че храносмилателната система и целият организъм ще ги понесе, когато е по-зрял..най-просто казано... Например белтъка на кравето мляко - трудно се приема от нашето тяло...затова  и млеката за бебета в кърмаческа възраст са адаптирани и не трябва да се започва с прясно или кисело от рано, добре е това да стане след годинката.  
Глутенът пък се съдържа в пшеничните  и други зърнени култури, това е веществото , заради което като сложим мая в брашното и хлябът бухва... няма го в царевичното брашно и в други... Напоследък доста деца проявяват от много ранна възраст непоносимост към глутен, затова се препоръчва въвеждането му да стане между 8-10 месец, селд зеленчуците, безглутеновите зърнени и месото. Затова и е добре първите каши да са от ориз, царевица, елда, просо, киноа, амарант... После може да се мине на овес, ръж, ечемик и чак тогава на пшеница. Това единствено, ако държите на разнообразието. Лично аз съм давала просо, елда, овес и други безглутенови, но после директно минах на коричка хляб за детето. В готовите каши има разни добавки, които не са за предпочитане, освен това са доста сладки.

Ще ви кажа един много лесен начин да си направиш каша вкъщи. Гореизброените зърнени култури, която си изберете - зърната се запичат или изсушават в тава във фурна на около 80-10 градуса. После се смилат с мелничка или чопър, блендер, комбайн - каквото имате -става на брашно. Въпросното се накисва малко преди консумация /това важи най-вече за неолющени зърна на елда, ориз.. и се сварява докато стане на каша. Звучи като голяма хамалогия ,но всъщност отнема време само еднократно да го опечеш и смелиш, после ти отнема време колкото да си направиш едно кафе или чай, веднъж направено брашно после се съхранява поне месец. Вариш и бъркаш до получаване на каша... Това се комбинира чудесно с някакъв настърган или пасиран плод, когато се въведат разбира се. Детето има нужда няколко пъти да приеме такъв тип каша, след това вече може само зърната да се варят до хубаво омекване или като се сварят да се пасират няма нужда да се прави на брашно... Децата ми и досега обичат такова нещо - например две супени лъжици сварена елда/5минути/, може и да се накисне за 4 часа и няма нужда да се вари, пасирана с някакъв плод - круша, ябълка, замразени вишни или друго, каквото имам. По същия начин и жито или овесени ядки може да се правят.

Другите алергени - соя и соеви продукти... за някои деца цитрусови плодове, някои мъхести, ягоди... лично аз съм карала смело с тези плодове, но е добре да се изчака и да се дава съвсем по мъничко, за да се види реакция...

Най-добре е да се започне и да се дава храна, която консумираме в дома и се яде от поколения насам..един вид генетично сме програмирани да  я понасяме добре, организмът ни я разпознава... Нещата, които майката е хапвала като бременна също.
Много известни са пюрета с  пащърнак, аз лично не съм пробвала да давам, защото готвя за децата си и не сме го яли никога вкъщи, съответно не съм се сетила, че може да предложа. От друга страна пък неща като киноа и амарант влязоха в менюто и на големите в семейството заради захранването на второто бебе...няма лошо човек да разнообрази.

Ако давате банан, може да се стреснете какво ако може да докара на децата, понякога по памперса се появяват едни нишки, това е от целулозата, която стомахчето не  е могло да преработи. Да не се шашнете, понякога почти по същия начин може да изглежда и кръв в акото - това е един от признаците за някаква хранителна непоносимост, обикновено към белтъка на кравето мляко, соя...

Malini, това, което описваш прилича на тендовагинит, ако е това - добре е да пиеш повече течности. Също така ръката да почива, това е заболяване, което се среща често при музиканти, хора, които работят много на компютър и специално с мишката..също и при майки, които носят много бебетата...и аз съм от тях. Confused Има мазила, които са съвместими с кърменето, ако положението стане много зле - иди да ти изпишат нещо и после ми пиши - ще проверя лекарството.

Като ви чета - доста от вас вече са захранили, не ви познавам още, може би сте тези с по-големите майчета... или пък децата ви налитат вече на храна? Ние сме все още в блаженно-кърмачески период и ми става тъжно като си помисля, че след около месец Тео вече няма да е само млечно бебе.
Решила съм обаче да не купувам пюрета, ще правя някои неща и ще караме педагогически - ще хапва по малко и от нашата храна, уж гледаме да се храним горе-долу здравословно...  

Друго какво..нито го знам Тео колко е висок, нито колко тежи.. На три месеца беше 65см и беше 6500, ще го мерими теглим чак като навърши 6, не ми се занимава, а и нямам време да ходя по консултации, така или иначе не слагаме ваксини, а че расте и наддава се вижда и с просто око.

Кой беше писал, че педиатър е казал, че 700 грама е малко наддаване? На тази възраст си е много добре даже...те още след трети месец започват все по-малко да качват.

Лека нощ от мен, че станах досадна  Laughing

# 603
Лелеее ДеЩоВиди, ти си направо енциклопедия с тези 3 деца Hug

Мацки, на тези които ще успеете утре за срещата Лека нощ и  до скоро, на всички останали Лека нощ и спокойни бебчета, всъщност спокойните бебчета са за всички

Кали, спирай да я носиш малката че ще си направиш беля, аз моя от наччалото гледах да не го привиквам че си знам че заради кръста няма да мога да го разнасям, а много ми се влошава положението и май ще трябва да отида сериозно на преглед, ако някой може да ми препоръча добър лекар за Ишиас, дископатия и всякакви възможни болежки в кръста ще съм много благодарна  bouquet

Хепинес, весело изкарване извън София Mr. Green

Аз нещо се оцъклих и хич не ми се спи.....

Какво се случи с тези Хаук колички и Наталка и Илейна сменяха рами сега ооще мами се оплакват...... newsm78

# 604
добро утро, мацки  Simple Smile ето го кафетоооооооооооо:

# 605
Natalinik,нали твоята я бяха сменили.По-добре ли е?С гумите ли ти я дадоха новата или си сложи старите.Моля да споделиш.

не, гумите са си старите - сменихме само рамката. ами какво да ти кажа, не е по-лоша от старата рамка, а и моята беше счупена така, че беше наложителна смяната.

# 606
Добро утро и от мен!

natalinik, кафенцето е супер! Благодаря Simple Smile

Да ви кажа, моето мишле тази нощ се буди само веднъж в 4.30! Толкова е необичайно, обикновено се буди на един-два часа да си цокне малко, но тази нощ не! Надявам се да не се разболява нещо?!
Аз обаче, нали съм свикнала да ставам, и не можах да спя - от 4.30 съм на крак, като сомнамбул Simple Smile

Надявам се днес да спре дъжда, че да излезем малко.

Усмихнат ден на всички!

# 607
 Добро утро!!!!
     Натали присъединявам се към кафенцето  Hug
    Ани радвам се,че по някакъв начин съм помогнала,понякога на човек му трябва много малко за да му се "отворят очите" за проблема.И дано си правя,че Таничка си е просто поспалива Praynig
   Мерси на всички за инфото за кашите,ще се опитам да пробутвам по малко оризовата и банановата с плодово пюре пък после ще взема друга.
   Слънчева щом иска хляб да си папка,какво толкова.Аз с Явор не съм чела много,много както сега  за храненето и го имам на една снимка на която е около 6 месецен-смуче коричка от хляб Mr. Green.
  Хубава среща и дано няма сняг Crazy

# 608
  • София
Добро утро!  Hug

Честит първи сняг в София. cold  Crazy

Ние ще дойдем на срещата днес!  Grinning

ДеЩоВиди - Благодаря много за полезната информация!    bouquet

# 609
Честит първи сняг Simple Smile Nature Snowman 

# 610
  Ей наистина ли заваля  Shocked тююююю

Да Ви покажа нашия батко,нали Ви казах,че днес имат тържество и той има стихче да казва,дано се справи Praynig
http://prikachi.com/images/56/2616056Z.jpg

И ето ги и двамата ми:
 http://prikachi.com/images/55/2616055E.jpg

# 611
Добро утро и честит първи сняг Nature Snowman

Да ви почерпя и за половин годинката на Дарка -

За срещата пак сме аут, че в момента съм без кола Sad Но вие да си изкарате супер и да снимате Hug

Дилянски, честит юбилей на патерици  bouquet

За кашите - аз досега съм давала оризова безмлечна на Хип смесена с пюре от круша и безмлечна ябълкова на Хумана Peace И двете ги харесва, но аз засега ги давам само за опитване, след кърменето в 18ч., след около 2 седмици ще започвам да замествам с тях хранене Peace Не се притеснявам, че ще дебелее, защото тя изразходва адски много енергия - не спира изобщо, непрекъснато е на четири крака и се изстрелва напред, въргаля се настрани...(това в кошарата за игра, де)

Последна редакция: чт, 28 окт 2010, 09:20 от vivid_v

# 612
  • Sofia
Ехо, честит първи сняг и то нас   bouquet
Ние се стягаме за среща  Peace happiness, ще липсваш  Hug Дано Али е много послушничка и те остави да си починеш  Heart Eyes

..**НаТи**.., сладкиши са и двамата  Heart Eyes
ДеЩоВиди, и аз благодаря за ценната информация   bouquetТео ти ли ще си го гледаш - нали в детските заведения не приемат без ваксини?

# 613
Ха! Честит ви първи сняг. При нас няма нищо още, явно всеки момент ще го очакваме.
Наталка, страхотно кафе си забъркала   bouquet 

Така ми се идва на срещата, но май няма да успея без кола Sad Мислех с кенгуру да влача Макс, но ме е страх да рискувам в този студ с кенгуру...

# 614
  • София/Сливен
   Честит първи сняг!  

И аз реагирах така като го прочетох - 700 гр са си напълно достатъчни като наддаване на тази възраст.  Моя дребосък след първото 1300, следващо 1000 гр, започна по-малко да наддава - 500 гр, четвъртия месец 600 гр, за 5-я не можах да разбера, че дядката каза едно невъзможно число (ние си имаме дядо за мед. сестра), а аз не се задълбочих изобщо, защото детето расте добре и е здраво. може би пак 600 гр. Ако и този месец наддаде толкова, на 6 месеца ще е близо 9 килограма.

Аз днес вече ще започвам с първия картоф. След толкова канене. Няма да е навършил 6 месеца (както се канех), но след 10 дни ще празнуваме половин годинка. Благодаря на ДеЩоВиди и за информацията, а най-вече за възможността да обсъдя с някого дребните детайли, които ме притесняваха, а и ми трябваше малко V0, някой ей така да ме побутне, да ме насърчи.

Общи условия

Активация на акаунт