Какво приготвяте, когато имате повечко грозде :))

  • 1 675
  • 11
  •   1
Отговори
  • На топло...
  • Мнения: 584
Пуснах тема за маджун/петмез, но явно, че не много хора го правят Grinning...

Тръгнах с идеята да приготвя това, но тъй като съм с две бебета у дома реших, че едно желе по-бързо и лесно става. Вече е в бурканчетата - 8 броя, доволно Peace.


Последна редакция: вт, 19 окт 2010, 11:10 от nanunana

# 1
  • На топло...
  • Мнения: 584
Побут Grinning!

Имам още 10 килца грозде. Идейки Grinning?

# 2
  • Мнения: 27 523
Направи си сладко, много е вкусно, само семките да изчистиш преди това  Simple Smile

После ще каниш гостенки на бяло сладко и чаша вода  Joy

# 3
  • На топло...
  • Мнения: 584
Или на червено сладко Laughing!
Мисля за сладко наистина, но трябва и люспите да махна.
Гроздето е винен сорт, не става за директна консумация, не е вкусно. А вино не обичаме вкъщи...
Дали ако настържа и дюли вътре ще се получи добре? От тях също имам доста Thinking.

# 4
  • Мнения: 27 523
Дали ако настържа и дюли вътре ще се получи добре?

Не, не мисля  Confused

# 5
  • Мнения: 408
Майка ми прави много сокове, но ти трябва соковарка.

# 6
  • Мнения: 7 472
Аз съм пила компот от грозде  Crazy много хубав беше.

# 7
  • Мнения: 320
Аз съм пила компот от грозде  Crazy много хубав беше.

И аз, много е хубав наистина  Peace

# 8
  • Мнения: 38
чак за 10 кг.... не се сещам, но ако имам грозде правя кекс с кисело мляко и ябълки, но вместо ябълки слагам грозде и става супер,  но ако не те мързи махни семките на гроздето, че ако има по-капризни от домочадието, ще те псуват на ум  #2gunfire

# 9
  • София
  • Мнения: 387
АЗ ТЕ СЪВЕТВАМ ДА СЛОЖИШ ЕДНА БЪЧОНКА С ВИНО!!! СТУДЕНА, ЗИМНА, СНЕЖНА ВЕЧЕР-ДОМАШНО ЧЕРВЕНО ВИНО С ХУБАВО МЕЗЕ И МНООООООООГО ЛЮБОВ!!!   Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 10
  • Мнения: 34
И като теб се чудих какво да приготвя когато (преди 1-2 седмици) имах повечко грозде.
Аз направих сок от грозде и стана превъзходен. Имах бяло и червено грозде за това ги смесих. Червеното беше по-сладко, а бялото по-кисело...и стана неочаквано добра комбинация  Grinning

Ето моя съвет към теб:
Понеже развалих сокоизтисквачката, реших да изцедя гроздето през тензух. За по лесно изчездане предварително смачках гроздето с пастора. После завързах тензуха със вече смачканото грозде и почнах да го стискам с ръце...и за нула време стана сок от грозде. Препоръчвам ти предварително да намачках гроздето, защото по-лесно ще си пусне сока през тензуха, иначе ще трябва да стискаш по-здраво с ръце.

Гроздовият сок трябва да го изпиеш възможно най-скоро след като си го изчедила, иначе започва да мирише на бъчва  Laughing

# 11
  • На топло...
  • Мнения: 584
Здравейте, благодаря за съветите Hug!

Гроздето е винен сорт и просто негодно за хапване прясно, за компот или за сладкиш - много едри семки, много дебела ципа. А вино не пием, аз кърмя и още дъъълго ще кърмя, не съм и винарка Simple Smile, мъжът ми пък е абсолютен враг, не може и да го помирише... Евентуално догодина ще го пробваме и после ще си правим сосчета на манджички, с винце подправени  chef.

Изцедих го още преди 5 дни, минах го с пасатора и после през цедката, с тензух много трудно ставаше, затова така. Насъбра се много пяна отгоре, но след няколко часа се беше отделила хубаво и можах да я махна с решетъчна лъжица. Така процедирах с всичкото грозде като начало Grinning.
След това едната част стана на желе с много хубав аромат, бях написала даже тук Heart Eyes.
Друга част изпихме, наистина е разкошен сокът, hedkandi Peace!
Трета стана на основа на конфитюр от дюли - чудесен се получи, дюлите нарязах и вместо вода ползвах гроздовия сок Grinning .
Четвърта част реших все пак да пробвам на петмез, но улисана в кърмене на плачещо бебе го загорих Laughing.
И последната пета част (около половин литър) в момента ферментира в една кана. Чакам да стане на оцет hahaha.

Общи условия

Активация на акаунт