126-Българки в САЩ

• 30 894
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
Пикси, и аз от кога го разправям, ама сега ми накипя и го цял ден за това се обяснявам.
И се оказва, че не съм луда да се чудя. След разговори проведени с познати, установих, че плащането за фул тайм К е скорошно нововъведение. Нашият щат имаше "великолепен" губернатор, който според предизборното си обещание не вдигна един данък за последните 8 години и естествено сега сме с огромен дефицит и в последните години бюджетите на училищата бяха сериозно орязани (но дефицитът не намалява).

Тандури, не се чудя на цената толкова, като добавя и преди и след училищните часове идва общо към 7к за 9 месеца, което е малко по-малко от това, което плащам сега. Разликата е, че където ходи в момента е напълно частна градина, а К е задължителен клас към училищен дистрикт поддържан от данъци. Не говоря за частно училище все пак. Просто излиза, че или трябва да печелиш 200-250к на година, като семейство за да не се притесняваш от подобни разходи и да можеш да спестяваш за черни дни, или един родител да си седи в къщи и да гледа децата.

Последна редакция: чт, 11 ное 2010, 07:09 от Biz

# 646

П.П. Ох, друго исках да кажа, ама нали първо умът си отивал...   То не е само до цените на училищата и разписанията им.  Начин някак си се намира.  За децата си трябва време, обаче, и това е най-важно!  Ето, пристигат с домашни от киндъргартън, с книга за четене всеки ден, имат си други занимания вечер, а нали трябва и да се комуникира с тях за друго, не само за класове... В колкото и добро училище да са,  нищо не замества заинтересован родител.

Пикси, точно с това се мотивирам и аз, когато ми писне страхотно от готвене, чистене, домашни и активитис...

# 647
Биз, а аз си мислех че в Киндъргарден няма да се плаща и си мечтаех, мечтаех Embarassed. При нас в момента ММ се грижи за Пухкавел, т.к. реших , че сега покрай тези празници хич не ми се плаща детска градина за Ноември и декември+ че аз работя и съботя Rolling Eyes. / демек икономисахме $2000/
Лени, Ноли не го видях, ама предполагам е бил сладурко
Аз да се оплача- при нас на работа всичко с иншуранса стана каша, само знам едно, цените отиват нагоре хич няма да е добре, че викам на ММ, които боледува да 31 декември, след това ви искам здрави Twisted Evil.

# 648
Биз, ама те ви задължават да плащате за държавния Киндергартън ли? Аз помислих, че става въпрос за избор м/у половин ден безплатно и цял ден платено.  newsm78

В смисъл, че при нас е половин ден безплатно и сега се борят да го направят цял ден безплатно. В Пенсилвания например имат и безплатен прискуул към училищата. Друг е въпроса какво е качеството на образованието.

МВК, безплатно училище така или иначе няма, ние си го плащаме с данъците. Не знам при вас как е, но тук те са доста високи и именнно затова се вдигна и врявата, как може да няма цял ден Киндергартен държавен безплатно, щом и в съседните дистрикти дето не са особено добри и с МНОГО по-малък бюджет имат дори безплатен прискуул.

Към нашия скуул дистрикт имат хубав афтър скуул програм и много хора го ползват. Реално за времето от 2:10 до 6:00 пм ( 4 часа без малко) за 10 месеца ( септември до юни включително) ако ползваш програмата 5 дни в седмицата фулл тайм ( пълните 4 часа) е 3380 ( което идва по 338 на месец, което е 84.5 на седмица, около 17 долара на ден или около 4 долара на час).  За 2 часа само ( до 4) е 2175, което идва към 5 долара на час. Предвид, че тука детегледачките почват от 10 долара нагоре, това си е направо без пари. Има разбира се различни опции, само за емърдженси дроп офф, само за 1, 2, 3 или 4 дни в седмицата, гъвкаво е... Другото хубаво нещо е, че повечето работодатели тука са доста "фемили ориентед" и не правят проблеми, ако се наложи да вземаш децата си с теб на работа и т.н. Организират доста неща за децата, няколко големи компании дори знам, че предлагат афтър скуул кеър също.

# 649
При нас всички киндергартън са платени, аз си мислех, че това е стандартно... newsm78

# 650
При нас всички киндергартън са платени, аз си мислех, че това е стандартно... newsm78
В  синсинати, Ох,  К към държ.у-ща е безплатен,дават им дори закуска без пари, 9-3.45 е денят им или 730-2.15,зависи от школото.Бих се изненадала ако  в Колъмбъс е различно,може би става дума за друг тип у-ще newsm78

# 651
В  синсинати, Ох,  К към държ.у-ща е безплатен,дават им дори закуска без пари, 9-3.45 е денят им или 730-2.15,зависи от школото.Бих се изненадала ако  в Колъмбъс е различно,може би става дума за друг тип у-ще newsm78

При нас пък ние си слагаме закуска и обяд, няма безплатно. Ами като почват от 9 ч как се оправят родителите, които работят от по-рано? И горните класове ли са така или само К?

# 652
Тандурка,закуска имат всички до 6 клас без пари; обядът се спонсорира според доход на родителя. Има преди и след у-ще занималня,к не е зле,но е удобна за хора к живеят около у-щето,което не е нашия филм.
Плащам 26$/година за скул такси някакви и толкоз (+ данъци,разбира се).

# 653
Тандури, полудневния К - 2 часа сутрин или 2 часа следобед - е безплатен, целодневния К е за който ми искат 4000. Отделно се плаща за храна (ако искаш) и за преди и след училище часове, за работещи родители. Предполагам, че и за автобуси ще плащаме. Сметката излиза, като за още една година прискул, като включиш и ваканции, за които трябва нещо да се урежда с лагери и прочие.

# 654
Бих се изненадала ако  в Колъмбъс е различно,може би става дума за друг тип у-ще

Поправям се - имах предвид училищата около мен, които се падат в други административни единици/села всъщност, не в Кълъмбъс пер се. Във въпросните държавни училища тук в моя район киндер се плаща - около 3000 за учебна година, 8 до 2 им е денят, с пред- и след-гледане срещу допълнителни пари. Безплатни закуски в самия Кълъмбъс има в доста училища, които работят по програмите за хранене и подпомагане, но не във всички. Иначе за такси в Кълъмбъс не съм и гледала, просто бях решила, че щом в Грандвю и Арлингтън е така, значи сигурно навсякъде...

# 655
Тандури, полудневния К - 2 часа сутрин или 2 часа следобед - е безплатен, целодневния К е за който ми искат 4000. Отделно се плаща за храна (ако искаш) и за преди и след училище часове, за работещи родители. Предполагам, че и за автобуси ще плащаме. Сметката излиза, като за още една година прискул, като включиш и ваканции, за които трябва нещо да се урежда с лагери и прочие.
така е и при нас в повечето квартали,особено предградия навикани; градините возятот/ до у-ще ,гледат преди и след,и рядко има отбивка в цената защото детето е там 2-4 часа по-малко реално,т.е си е още една година градина с намигване за у-ще..

# 656
  • Boston, MA
Както се хвалим друг път с щата Масачузетс, сега е време за оплакване.

При-К в държавните Бостънски училища има само с лотария, крайно недостатъчни бройки, и часовете са му 9-11, или подобни (само сутрин).

В Бруклайнските училища, където сме сега, на държавен прискуул и при-к се заявяваш една година предварително, часовете са му от 8-12 (в нашето училище най-дълго, до 2:20) и цената му е над $9000 за 9 месеца. Вярно чухте, държавно училище дори и половината ден се плаща. Като сложиш и афтър-скуул, си става колкото частно. Та така...

За К догодина, следучилищната програма също е с лотария. Януари ще кандидатстваме, и ще е само $500 на месец.  Joy

С какви аргументи го държат този киндергартен до 3:30 след като хората работят поне до 5?

Като го чух за първи път това, и аз така реагирах. Явно, както казва Биси, трябва да има един родител вкъщи, иначе е едно непрекъснато надбягване, в емоционален и физически, и финансов план. Ужас.

# 657
Анет, ние сме в определено не-навикан квартал/предградие и в Минеаполис пропър (с най-голяма част от бедно население в метро района) е същото.

Абее, поредното доказателство, че всеки трябва да се спасява поединично в тази страна, никаква социална мрежа няма да те хване, ако не дай си боже нещо ти се случи. И тези от нас, които нямат и семейство да помогне, просто можеш ей така с духване на вятъра да си останеш на улицата. Американ дрийм, грънци.

# 658
Явно, както казва Биси, трябва да има един родител вкъщи

Или доходи в най-горния бракет, плюс целодневна или live-in бавачка за децата.  Mr. Green

Едва ли има някой, който иска да се вижда с педиатър често  Wink
И аз се бих по пръстите, за да не напиша същото, което и Анет. Парен каша духа

Аз пък не ви разбрах проблема. Въпросът беше принципен - дали родителят е задължен по закон, или не. Лични избори не са се обсъждали.
(Аз съм параноичка и драма-куиин, умирах да се виждам с педиатърката ни първите няколко месеца, ако можеше всеки ден щях да ходя.)  Peace

Последна редакция: чт, 11 ное 2010, 17:19 от ianajar

# 659
Много бавачки има наоколо наистина, даже се бях запознала с една, която взима по 5-6- деца след училище и ги гледа до 5-6 вечерта. Предполагам, че така е по-ефтино за семействата.

Общи условия

Активация на акаунт