Отговори
# 360
Аз не виждам кой се ощетява, ако си е внасял редовно осигуровките и то върху реален доход. Ако реалния доход е нисък- това не е проблем на НОИ, а на лицето, и е редно да си го повиши не за сметка на социални плащания и помощи. Наистина едно семейство се натоварва, когато има дете, но НОИ не е длъжен да издържа детето, а да компенсира родителя за невъзможността да получава заплата за този период. Ето защо НОИ не раздава суми на калпак или пък детски колички и столчета- раздава % от осигурителния доход но не повече от нетната заплата, или горе долу каквото си щял да получиш, ако работиш.
За буферния период...и аз мисля че трябва да има, ама не е за сефте да няма...
А за ефекта- ами тука вече се намесват доста неща, защото ако това беше само част от мерките за изваждане приходите на светло и за повишаване на събираемостта на данъците и осигуровките-ок, ама май ще е почти единствената и основната мярка, та съм  Rolling Eyes

# 361
Защо се ощетяват само редовните го обяснявах няколко пъти. Има назад в темата.

Причината е да не го разбираш като "ощетяване" е, че не вземаш предвид факта, че е нормално човек да се развива и увеличава доходите и колкото е по-дълъг периода - толкова по-голяма разлика се получава от мин и макс му заплати за този период, а оттам намалява сумата за обезщетения.

И другият въпрос е, че не трябва да се гледат "щетите" на т.нар. "мамещи", защото те и в двата случая са "на далавера". Т.е. тяхното не трябва да се гледа като щета. Пак ще взимат повече отколкото трябва.

# 362
Повишаването е нормално, но не е задължително и не виждам причина НОИ да го отчита. Повишаването на дохода е свързано и с приноса към компанията например, което докато си в майчинство не се случва, или със смяна на р-ля, което също не се случва. В момента дори не мисля за т.нар. "мамещи", защото те винаги са кракча напред. Наскоро чух за схемата след 1 годинка майката иска да я съкратят, за да взима 60 % на 2000 от борсата вместо майчинство 240 лв...искрено се надявам тази схема да не работи, ама знае ли човек...мисълта ми е че не виждам редовият осигурен с какво е ощетен?

# 363
Като се засекат две майчинства, за какви големи суми говорим като за база за изчислението им се вземат предходните 12 месеца?

Не се взимат предходните 12 месеца, ако забременееш преди да изтекат 2-те години. Абе, уж много сте наясно, пък за елементарни неща не сте усведомени:  Wink

...

Е, нали говорим за "издържане" с парите от майчинството, а на една жена в майчинство заплатата й не се индексира /ако това е правилният термин/. Т.е. ако роди второто дете без "буферен" период, тя ще получава парите, които е получавала за първото дете, но вече ще е с 2. Съдейки по себе си, работейки, за последните 4 г. заплатата ми е скочила повече от 2 пъти /цените също/, а за майките с 2 поредни майчинства са скочили само цените. Това беше идеята за невъзможността някои майки да станат "професионални" майки и то с големи майчинства... Peace
Аз лично нямам в моя кръг познати, които да се навият да стоят в "застой" 4 години...

В този ред на мисли, наистина са ощетени ценните кадри, които работят здраво и заплатите им в кратки сракове вървят нагоре.

# 364
Ок - твоето да е.

бтв: за в бъдеще, за да няма и още "ощетени-редовни", майките да се осигуряват на минимума, даже на 4 часов ден. Спестените пари - да си ги пестят или каквото сметнат за добре. Бащата да се осигурява на повечко...
При раждането - майката неофициално излиза в неплатен отпуск. Бащата да вземе майчинство. Държавата да плаща 90% на голямата осигурителна заплата. Бащата да си бачка за още една заплата - лекооооо намалена с данъка който шефа ще плати върху нея, като печалба. Майката да си гледа детето!

И вълкът сит и агнето си получило заслуженото.

# 365
 vicimici аз  го казах, и с 12 месечен период бях "прекарана". Два пъти ми увеличаваха заплатата пред тази година, средноаритметичното взех. Тази схема, която си описала не би следвало да широко приложима, защото майката обикновено работодателя я осигурява, а не тя самата. Моят работодател не би се навил да ме осигурява наполовина, пък остатъка да ми го дава под масата, никога не би се навил. И как бащата ще взима майчинство пък и ще работи.
 Големи сметки, голямо чудо, ако може един месец да се осигуряваме на 2000 и после две години да взимаме 1400, ще е най - добре.
little rabit и аз съм разждала секцио, пределно ми са ясни тези работи, друго имах предвид, ама какво ти да е.

# 366
Добре де, заплатата се индексира заради вашият принос във фирмата, заради работата, която вършите, не заради цените или инфлацията, която е толкова ниска официално...докато сте майчинство с какво допринасяте за това че майчинството да се вдига?
И по другия въпрос- средно аритметично се взима не само заради тарикатите, ами и заради обратния случай- представи си че дохода ти спадне точно преди раждането, няма да искаш да вземат само мего предвид, нали?

# 367
Добре де, заплатата се индексира заради вашият принос във фирмата, заради работата, която вършите, не заради цените или инфлацията, която е толкова ниска официално...докато сте майчинство с какво допринасяте за това че майчинството да се вдига?
И по другия въпрос- средно аритметично се взима не само заради тарикатите, ами и заради обратния случай- представи си че дохода ти спадне точно преди раждането, няма да искаш да вземат само мего предвид, нали?
Това и аз го казах, но никой не ми обърна внимание, никой не се се сеща, че ще има и майки които ще спечелят, но за тях не се мисли, мисли се само кой щял да бъде прекаран.

# 368
Който иска да се възползва от приложената от мен схема - ще разбере как хем бащата да получава майчинство - хем да работи и получава и заплата.

За неразбралите - с удоволствие ще обясня по-подробно на ЛС.

А го правя за да докажа 3тата причина да съм недоволна - негативният ефект от тези мерки за държавата.

Има много по-лесен и работещ метод да се спрат злоупотребите с майчинството. Достатъчно е да се въведе изискване, тези които получават майчинство да имат 5г. тр. стаж.
За студентки и ученички, редовно обучение до 25 г се брои за стаж за точно тези нужди. Имаш право да се самоосигуряваш определен период от време - до 3м. И без да можеш да го правиш със задна дата.
И готово... изчезват тези дето почват да се осигуряват само като забременеят.

За другите: при наличие на РЯЗКО скачане в заплатата от 240 на 2000 лв - прави се справка дали и на останалите служители не е скочила 10 пъти. Ако не е - данъчна ревизия!
Няма измама, ама на шефа ще му се стъжни. Следващата бременна, която го помоли да и увеличи за такава цел заплатата - ще я отрежи. Жените сами ще почнат да искат да се осигуряват на реалните си заплати, че ако може и на по-високи.

В началото ще бъде: като не ти изнася - ходи на друго място, ама след време няма да може да наеме 25 годишна жена без да я осигурява реално.

И готово.

Това и аз го казах, но никой не ми обърна внимание, никой не се се сеща, че ще има и майки които ще спечелят, но за тях не се мисли, мисли се само кой щял да бъде прекаран.
Светът върви напред, а не назад. Не е нормално заплатата да ти намалява. Дори и в условия на криза.
Това ще е частен случай, който още преди много страници решихме че не е важно.

Както и да е. Спорите, по причини, които не искам да назовавам. Надявам се, от 1.януари с новоприетият бюджет да тънете в охолство и богатства и да живеете в един честен и справедлив свят. И то искрено ви го пожелавам.

Последна редакция: ср, 27 окт 2010, 14:50 от AnMary

# 369
vicimici а не мислиш ли че трябва всички да се осигуряват на реалните залати, не само жените в детеродна възраст, щото аз като съм си родила вече две деца и кво ми пука за вас...
За мен проблема не е в това увеличение на срока изобщо, проблема е че не се взимат мерки за изваждане доходите на светло- на всички, от чистачки до певачки и от ученички до пенсионерки продаващи пуканки в парка.
И не е частен случай да ти намалее заплатата, то и да ти скочи от 240 на 2000 би трябвало да е частен случай, защо гледаш само него?

# 370

Разбира се, че няма принос и не е необходимо индексиране. Коментирах изказването за "професионалнит" майки с големи осигуровки и факта, че подобен феномен е невъзможно да съществува /където и да е по света/. Peace
В обратния случай е така, но в преобладаващия случай /конкретно за висококвалифицирани работещи/ това е рядкост. Лично аз съм за всякакви мерки, подкрепящи хората с по-висок принос, отколкото някои други прослойки.
Ако наистина намалят срока на платеното майчинство, това ще е голям автогол на правителството и не вярвам да се случи.

# 371
Ако намаляват срока, съм съгласна на протест- в крайна сметка дори в ЕС стана актуален въпроса и се обсъждат минимални срокове и размери на обезщетения за майките- много по-малки отколкото при нас, но акцента е че са минимални и че се набляга на създаването на по-добри условия, а не на намаляването им
Но за срока за определяне на обезщетението- не виждам проблем, нито пък нижда обезщетенията да се индексират...среднодневно си е достатъчно добър метод
А схемите ще ги измислят много бързо  Money няма страшно

# 372
vicimici а не мислиш ли че трябва всички да се осигуряват на реалните залати, не само жените в детеродна възраст, щото аз като съм си родила вече две деца и кво ми пука за вас...
За мен проблема не е в това увеличение на срока изобщо, проблема е че не се взимат мерки за изваждане доходите на светло- на всички, от чистачки до певачки и от ученички до пенсионерки продаващи пуканки в парка.
И не е частен случай да ти намалее заплатата, то и да ти скочи от 240 на 2000 би трябвало да е частен случай, защо гледаш само него?

Чети моите мнения, там където пиша "жени" с всички.
Защо гледам да ти скочи САМО твоята заплата 10 пъти в една фирма ли? Защото за това се говори в цялата тема и защото това е видим признак за измама.
И частен случай е да ти намалее заплатата. В криза може да "замръзне" или шефа ти да ти я "намали" с цел по-ниски осигуровки.
Казах и по-горе: не гледайте в момента случая: "или си съгласна или си ходиш", щото правителството не го гледа също.

# 373
Ако се въведе изискване за наличие на определен стаж за получаване на майчинство, ще се опищи света.То ще има съдилища, дискриминации и прочее защитници на правата на човека.
 Но това е изключително резонна мярка, защото ще изпопадат точно тези, които грам лев не внасят, а си живеят без да си плащат данъци, сетне като забременеят се сещат за НОИ и осигуряването и майчинствоо и т.н.
Хич не е частен случай намалянето на заплатата.
Долкото ми е известно в момента НОИ са започнали да следят осигуровките на тези жени, чиито доход скача рязко след като забременеят, по - точно следят фирмите и май за някакви проверки на въпросните фирми говореха последно.
 Явно са се светнали , дано са се светнали.

# 374

Долкото ми е известно в момента НОИ са започнали да следят осигуровките на тези жени, чиито доход скача рязко след като забременеят, по - точно следят фирмите и май за някакви проверки на въпросните фирми говореха последно.
 Явно са се светнали , дано са се светнали.
Да, но само на приказки. Дефакто не правят нищо. А е решение на проблема. Да не говорим, че това ще понаплаши работодателите, щото може да излезнат и други нарушения и цялостният ефект ще е доста положителен. Не само за "майчинството".

Общи условия

Активация на акаунт