Отговори
# 660
И аз се записвам. По принцип имам справедлива преценка- законите се променят, те не винаги са в наша полза, което означава, че не винаги лияният пример е приложим на практика. Аз например съм леко ощетена от това, че съм на 22 години, работя, но физически не съм имала време да натрупам стаж от 18 месеца, което е  в мой ощърб. Смятам обаче, че след като е практика в България да бъдеш осигуряван на значително по-малка сума от реалните си доходи, ще бъде практика и доплащането...

# 661
  • Софиянка в Пазарджик :)
в новият закон не искат да имаш 18 месеца стаж ами 12,за да взимаш майчинство

# 662

newsm78 е нали точно това е идеята, да се вземат 18-те месеца назад, а не 12-те както досега?

# 663
  • СОФИЯ

newsm78 е нали точно това е идеята, да се вземат 18-те месеца назад, а не 12-те както досега?

Няма предложение за изменение на чл.48а КСО

Право на обезщетение за бременност и раждане
Чл. 48а. (Нов - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 1.07.2004 г., изм., бр. 69 от 2004 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

Предлагат изм само на чл.49, ал.1

Обезщетение при бременност и раждане
Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., бр. 105 от 2006 г., изм., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

т.е. , ако се приеме изменението, право на обезщетението ще имат жени с 12 м. стаж, но ще се изчислява на база 18 м.
Спрягаха по медиите, че за "дупката" 6 м. ще взимат минималната работна. На какво основание обаче не знам.

Утре ще има заседание на комисията
Комисия по труда и социалната политика
четвъртък, 11 ноември 2010, 15:30, пл. "Княз Александър I" №1, зала 132

Дневен ред:
1.Представяне, обсъждане и гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, № 002-01-99, внесен от Министерски съвет на 03.11.2010 г.

2.Разни.

От СНБМ ще направим всичко възможно наши представители да присъстват.

Последна редакция: ср, 10 ное 2010, 11:59 от мама САННЯ

# 664
САННЯ, благодаря за пояснението, наистина   bouquet  Бях се притеснила, че при 17 м. трудов стаж (до предполагаемите 45 дни преди термин) ще имам право на майчинство след като отработя този месец....Какшо правят жените ш този случай?? Знаеш ли, че много жени си мислят така?

# 665
  • До хладилника, който обичам
т.е. , ако се приеме изменението, право на обезщетението ще имат жени с 12 м. стаж, но ще се изчислява на база 18 м.
Спрягаха по медиите, че за "дупката" 6 м. ще взимат минималната работна. На какво основание обаче не знам.
Това ми се вижда безумно. Все едно да изплащат обезщетение 12м, ама да делят на тези 12м парите за 18м, ха!

# 666
Това ми се вижда безумно. Все едно да изплащат обезщетение 12м, ама да делят на тези 12м парите за 18м, ха!

Абсолютно!!! Ако ще го смятат 18м. назад да го изплащат и 18м. от раждането, да им се невиди...

П.С. мама САННЯ мерси за обяснението, не знаех, че само това мислят да изменят, мислех че и стажа се изменя

# 667
  • СОФИЯ
САННЯ, благодаря за пояснението, наистина   bouquet  Бях се притеснила, че при 17 м. трудов стаж (до предполагаемите 45 дни преди термин) ще имам право на майчинство след като отработя този месец....Какшо правят жените ш този случай?? Знаеш ли, че много жени си мислят така?

Сори, но не разбрах въпроса ти

# 668
Интересно ми е , какво правят жените, на които не им достига 1 месец трудов стаж?

# 669
  • СОФИЯ

Абсолютно!!! Ако ще го смятат 18м. назад да го изплащат и 18м. от раждането, да им се невиди...

П.С. мама САННЯ мерси за обяснението, не знаех, че само това мислят да изменят, мислех че и стажа се изменя

ПЗР §6, 4. В чл. 49, ал. 1 думите “12 календарни месеца” се заменят с “18 календарни месеца”.

от тук
http://www.nssi.bg/content/news/n_10/ZBDOO%20proekt%202011g.(18% … 019.10.2010g..doc
няма нищо за чл.48а.

# 670
  • СОФИЯ
Интересно ми е , какво правят жените, на които не им достига 1 месец трудов стаж?

1м. до 18 или до 12?
Ако е до 18 м. както писах по-горе явно имат намерение да изчисляват остатъка на МРЗ. Не знам на какво правно основание...

И никой все още не е мотивирал предложението. Защо точно 18, а не напр.24, 36, 48.

# 671
  • СОФИЯ
Има и нещо друго, което непрекъснато се изтъква, а не е вярно, че България е с най-дълго платено майчинство в ЕС. Разполагаме с тези данни

- Швеция - 480 дни х 80% - срокът е по-дълъг
- Румъния - 2 години х 85%
- Германия - високоплатеното майчинство е кратко (14 седмици х 100%) + 67% до 1 г, но не повече от 1800 евро на месец и не по-малко от 300; имат право на 3 години допълнителен неплатен отпуск, в който срок се пази работното място и жените получават социални плащания, които обаче не се водят обезщетение за отглеждане на малко дете=майчинство В допълнение получават за всяко дете до 18 г без значение дохода на родителите 164 € за дете на месец
- Дания - 52 седмици (1 година) х 100%
- Чехия - 28 седмици х 70%, за 2рата година - 633$/м, 3=422$/м, 4=211$/м
- Литва - 52 седмици х 100% + 52 седмици х 85%
- Словения - 1 година х 100%
- Великобритания - от тази година 52 седмици, като за първите 6х90%, а останалите х 123 паунда на седмица

Единственият аргумент за предложената промяна, които се изтъква са евентуални "злоупотреби", "лоши практики", без да се предоставя някаква конкретна информация. Реторичният въпрос е нормативноустановено задължение ли е някой да се обосновава ако му се увеличи осигурителният праг?
Няма финансов разчет, няма и някаква предполагаемост  Laughing за плюсовете и минусите от тази мярка.

# 672
  • До хладилника, който обичам
Мама Сання, супер много благодаря за последния пост!

п.п. ще се местя в Литва за третото!

# 673
  • СОФИЯ
Мама Сання, супер много благодаря за последния пост!

п.п. ще се местя в Литва за третото!

Сори за спама, но не мога да се въздържа, че и до северните съседи да скочиш /че е по-близо/ пак е по-добре.
Хич не ща да коментирам разни головодни изказвания на членове на комисията по труд и социална политика като напр. "ще се увеличи от 6 на 12 месеца". И тези хора, които явно дори не са си направили труда да се поинтересуват каква е действащата в момента нормативна уредба и какво изм се предлага се очаква да вникнат в проблема демографски срив.

# 674
  • София
Реторичният въпрос е нормативноустановено задължение ли е някой да се обосновава ако му се увеличи осигурителният праг?
Не, но е нормативноустановено задължение всички да се осигуряват върху пълния размер на възнаграждението си постоянно, а не само когато им изнася Wink

Общи условия

Активация на акаунт