Отговори
# 240
Не е честно.
Нищо, че не си внасяла. Не е честно по начина по който го правят.

Дали е правилно - не знам, но за да е честно, трябваше да го решат 2009г и да влезе в сила 2011 или сега щом са го решили - да влезе в сила 2012.
Не е честно, да ти обещават нещо един период и ти да си изпълняваш твоята част от уговорката, а когато дойде ред да си изпълнят те тяхната част, да променят условията.

Това не е честното.

# 241
  • Пловдив
Те още не са го решили твърдо, имат само намерения засега.

# 242
Те още не са го решили твърдо, имат само намерения засега.
Да, а както е известно техните намерения са от ден до пладне.

# 243
Commelina, аз не работя отдавна за ББ, за да се тюхкам, ще ли изкара още един мандат.
Партия успяла да спечели два последователни пъти парламентарните избори и да изкара пълен мандат в най-новата история на България няма. Причините са ясни. Всяко едно ново правителство идва на власт с тази ясна идея. На ББ също му е известен фактът, че втори път премиер едва ли ще стане.  Wink

Великобритания затегна режимът за получаване на социални помощи, увеличи годините за пенсиониране и получаване на държавна пенсия, ограничи данъчните кредити за деца и спря помощта от 250 лири за всяко новородено.

Германия сви помощите за безработни....

Франция промени данъчните облекчения..........

Испания премахна помощта за всяко новородено от 2500 Е.......

Румъния намали заплатите на държавните служители........

Гърция буквално фалира.....

# 244
Не съм изчела цялата тема,но да си изкажа и аз мнението.Мен тази промяна не ме касае,но въпреки това считам,че е неразумна.Една жена,за да има образование,съответно добра работа и година и половина стаж,а от тук и добро майчинство,на колко години трябва да е най-малко??!При всички случаи над 26-27 години-е не е нормално.Сигурна съм,че голяма част от пишештите са се сдобили с първата си рожба под тази възраст,което считам за нормално.Нормално е и да получаваш справедливо майчинство.После цял живот ще си плащаш на държавата.За какво - за някаква пенсия,която не се знае дали ще доживееш,че то както е тръгнало ще се пенсионираме на по 100.Друго трябва да се промени,не годините стаж.Нека принудят работодателите най-после да започнат да осигуряват на реалната заплата,нека се затворят всички вратички за внасяне на осигуровки със задна дата,да измислят оптимален и справедлив начин и за детските надбавки.Моето дете не е по-малко дете от ромските,които с цялото си нахалство,протести и кражби най-вече имат 100% по висок доход от 350лв на човек.

# 245
Мафани, говориш, но едва ли някой те чува.
То е ясно от къде се реже, не е само при нас. Въпросът е че това не е рязане, ами вкарване на регламент, с цел ограничаване на фиктивното осигуряване. Сега сигурно ще ме накълцат, но това е моята истина.
Ей сега, надникнах в темата за студентките, там какво е, направо всеки път се изумявам какви гимнастики се правят за се докопат заветните три бона ooooh! Как не съм се сетила да се запиша редовно аз като съм родила и оттам да взема някой лев.

# 246
  • Пловдив

Ей сега, надникнах в темата за студентките, там какво е, направо всеки път се изумявам какви гимнастики се правят за се докопат заветните три бона ooooh! Как не съм се сетила да се запиша редовно аз като съм родила и оттам да взема някой лев.
Тъкмо мислех да пиша да влезете и там малко сеир да стане, ама ти си досетлива  hahaha
Там даже са по-големите измамници, които без 1 работен ден смучат пари от държавата.  Joy

# 247
Мафани, говориш, но едва ли някой те чува.
То е ясно от къде се реже, не е само при нас. Въпросът е че това не е рязане, ами вкарване на регламент, с цел ограничаване на фиктивното осигуряване. Сега сигурно ще ме накълцат, но това е моята истина.
Тук вече си права. Там става въпрос за много пари накуп, безвъзмездно.

А за фиктивното осигуряване - не е това начина. В случая сами си вкарват автогол. Най-проста сметка наум показва, че по-добре да се осигуряваш на 400-500 лв, вместо на 2000. Нищо не получаваш срещу големите вноски - защо да го правиш. По-добре си заделяй скритите доходи. И за да не нарушаваш закона - плащай данък печалба върху разликата. И пак си по-добре.
А това, че някой друг режи нещо, не значи че и нашите трябва да го правят. Щото ние по относителни стойности плащаме най-ниски данъци, ама по абсолютни стойности приходите ни са различни, докато цените не са ( с изкл. на цигари и алкохол).
И щото в гореизброените държави, разходите на едно домакинство за храна и подслон не са 90% от приходите.
Не трябва да се сравнява така.

А мен най ме е яд, че тази мярка, не е с цел "рязане на фиктивно осигуряване", а за да се спестят предвидени плащания. Т.е. да се появят пари в бюджета.

Пари, които ние вече сме дали.... ама те са се изпарили.

# 248
  • В полите на Пирин планина
Темата е много противоречива.
Прави са тези, които казват че се започва от там, където е най-лесно - ножът и баницата са у държавата, колкото даде - толкова.
Но и аз считам, че не е честно да внасяш на по-висока сума за няколко месеца и след това 12 месеца да получаваш по-високо обезщетение. Със сигурност става дума за източване на НОИ. Наистина е масова практика да се изплаща по-висока заплата под масата, а да се внасят осигуровки на значително по-ниска сума. Ето това трябва да се пресече, но как  newsm78
Иначе и аз се замислих за деца, тогава, когато можех да си позволя да ги отглеждам и не бях на 23-24 години, а на 28-30 и вече имах 5-6 години трудов стаж. Не съм получавала максималното обезщетение, но не съм се и осигурявала на такава сума.
Мен вече промяната не ме касае, но считам, че е справедлива.
Все пак замислете се къде има толкова дълго майчинство?

# 249
  • До хладилника, който обичам
Но и аз считам, че не е честно да внасяш на по-висока сума за няколко месеца и след това 12 месеца да получаваш по-високо обезщетение. Със сигурност става дума за източване на НОИ.
Вече неколкократно се показаха сметки, че всъщност не се взима повече от внесеното.

Има в още доста страни.

Погледни темата и в предните й страници първо.

# 250
Дългото майчинство се дължи на ниският стандарт.

Нямаш избор и си длъжна да си гледаш сама детето. Ако доходите преди да забременееш са били такива, че да могат всички да отделят пари за този период (да се подсигурят), държавата няма да плаща толкова много.

# 251
  • В полите на Пирин планина
Но и аз считам, че не е честно да внасяш на по-висока сума за няколко месеца и след това 12 месеца да получаваш по-високо обезщетение. Със сигурност става дума за източване на НОИ.
Вече неколкократно се показаха сметки, че всъщност не се взима повече от внесеното.

Има в още доста страни.

Признавам, че не съм чела цялата тема, но и бая сметки съм направила в съседната - за майчинството-счетоводно, та не мисля, че това е вярно - зависи за колко време се внася и по колко като сума. Ще погледна назад  Peace

# 252
Дългото майчинство се дължи на ниският стандарт.

Нямаш избор и си длъжна да си гледаш сама детето. Ако доходите преди да забременееш са били такива, че да могат всички да отделят пари за този период (да се подсигурят), държавата няма да плаща толкова много.

Laughing
Не. Идват от традицията у нас.
На Запад високостандартните дават децата си от тримесечни на ясла и го приемат за нещо нормално, а тук тази идея /Бу  Wink/ беше приета като кощунствена и богохулна.

А и от думите ти излиза, че едва ли не там всеки е добре материално.
В страни като Великобритания и Германия такъв огромен процент живеят на социални помощи, буквално на границата на мизерията...

# 253
  • Пловдив

Има в още доста страни.

Бу, някои взимат повече. Ако ползваш повече болнични, ако се разболяваш по-често дърпаш много от системата.

# 254
Commelina, аз не работя отдавна за ББ, за да се тюхкам, ще ли изкара още един мандат.
Партия успяла да спечели два последователни пъти парламентарните избори и да изкара пълен мандат в най-новата история на България няма. Причините са ясни. Всяко едно ново правителство идва на власт с тази ясна идея. На ББ също му е известен фактът, че втори път премиер едва ли ще стане.  Wink

Великобритания затегна режимът за получаване на социални помощи, увеличи годините за пенсиониране и получаване на държавна пенсия, ограничи данъчните кредити за деца и спря помощта от 250 лири за всяко новородено.

Германия сви помощите за безработни....

Франция промени данъчните облекчения..........

Испания премахна помощта за всяко новородено от 2500 Е.......

Румъния намали заплатите на държавните служители........

Гърция буквално фалира.....

Такаа я да видим какво открих:

"...едно малко сравнение с една европейска държава на опашката като Испания.

БЪЛГАРИЯ ИСПАНИЯ
мин.заплата мин.заплата
240 лева 640 €

домати-1.88лв. домати-1.39€
краставици-1.94лв. краставици- 1.85€
картофи- 0.58лв. картофи - 050€
зеле-0.42лв. зеле-0.30€
зелен фасул -2.25нв. зелен фасул - 1.20€
зелени чушки - 0.90лв. зелени чушки -090€
червени чушки-1.23лв. червени чушки - 1.50€
ябълки -0.92лв. ябълки - 1.10€
лимони -1.94лв. лимони - 2.20€
Захар - 1.32лв. Захар - 1.15€
олио -2.39лв. олио - 1.15€
Брашно -0.84лв. Брашно- 0.40€
Кашкавал- 9.35лв. Кашкавал - 7.45€
Яйца - 0,16лв. Яйца - 0.09€"

Това го взех от друг блог, но мисля че е показателно и надали е невярно.
Там също се употребяваха думи като "социален геноцид" - такъв в България има много отдавна. Защо трябва да се чувствам гузен или да ходя с наведена глава от това, че отлагам тоталната мизерия с една година?

А колкото до фонда ОЗМ - аз пък да чукна на дърво с години не съм се възползвал от него, а и честно казано ме е страх да го направя. Сигурно имате представа от изгладнелите погледи на здравните работници като им идете с направлението платено от фонда ОЗМ (ако изобщо ви го дадат) и какво получавате като здравни услуги срещу него...

Общи условия

Активация на акаунт