Отговори
# 390
  • София
Бу, прави ми впечатлние, че няколко пъти в примера си с внесените през живота осигуровки, споменаваш и осигуровки от баба и дядо. Не че ги калкулираш и тях, но ако ще смяташ баба и дядо, тогава на мама и тати защо даваш по 35-годишен стаж, към края на който те също са баба и дядо....

# 391
  • До хладилника, който обичам
Бу, прави ми впечатлние, че няколко пъти в примера си с внесените през живота осигуровки, споменаваш и осигуровки от баба и дядо. Не че ги калкулираш и тях, но ако ще смяташ баба и дядо, тогава на мама и тати защо даваш по 35-годишен стаж, към края на който те също са баба и дядо....
Смятам само за нашите родители, понеже по соц време се взимаше другояче майчинството, както и допреди няколко години, всъщност. За нас и нашите деца няма да е така.
Сметките ми не са верни, разбира се, както ме поправи Чарита, но все пак е факт, че човек и партньорът му внасят 35 години в ОЗМ, а не само 12 месеца.
Така че, дами, измислих го! Да увеличим процента осигуровки за ОЗМ! Mr. Green Ето това ще е реално насърчение на раждаемостта на данъкоплатеца.

# 392
Бу, не си ме разбрала,
Аз казах, че ако нямаш времето за съответният стаж, той ти се добавя. Като си на 23 и последните 5 г си била студентка редовно - брои ти се за стаж, то май държавата осигурява ученици и студенти до 25 годишна възраст и в момента.
Мисълта ми беше, че ако искат да няма измами тип: не се осигуряваш грам, а почваш само като забременееш да се приеме и условието да не си неосигурявана последните 5г.
Това важи за всичко, не само за майчинството. За всички привилегии.
....съответно с някакъв толеранс...демек когато търсиш работа и сменяш.

Пак не е важно и не е по темата- дадох го за пример, тъй като правителството се оправдава, че взима тези мерки с цел да премахне тези практики.

Също смятам, че за да се появи желание на самите хора да се осигуряват на реални доходи, и съответно натиск (след време) върху работодателите да го правят, трябва да се покаже какво носи това на хората. Да им се обясни колко ще затънат, ако не дай си боже се разболеят и не са трудоспособни за 2-3 месеца примерно и разчитат на болнични. и т.н.

Банките едва ли не стимулираха много хора да изискват да бъдат осигурявани на реалните, доходи - заради популярните напоследък ипотечни кредити. Просто разбраха разликата.

.... ама като няма никакви ползи да наливаш ....

# 393

Банките едва ли не стимулираха много хора да изискват да бъдат осигурявани на реалните, доходи - заради популярните напоследък ипотечни кредити. Просто разбраха разликата.

Ууу, браво на банките, едно време друго стимулираха, пак във връзка с ипотечните кредити.

# 394
  • Sofia
Ууу, браво на банките, едно време друго стимулираха, пак във връзка с ипотечните кредити.
Измамите трябва да бъдат спирани с всички сили, защото не е само до майчинските или гранциите за ипотчените. Тук влизат и пенсионите осигуровки, както и здравните.

Осигурявам се на пълният размер доход (въпреки, че ми предлагаха опция или така или иначе). Така трябва да бъде при всички работещи за да може след това с чиста съвест да се искат високи компенсации при майчинство, болест или пенсия.

Страшно много се дразня на хора които получават прилична заплата, но ги водят на половин работен и ги осигуряват на абсолютният минимум. След това ходят и се редят за социални помощи. Или такива, които работят но се водят безработни. Или обратното цяла фирма излиза в едномесечен "болничен". С нищо не е по-различно и това, една бъдеща майка да се е осигурявала на минимума и като види на къде е задухал вятъра да си вдига изкуствено доходите (осигуровките) с цел по-високо майчинство. Другата крайност са работодателите - имах случай с приятелка, която в момента в който се омъжи я "помолиха" да си подаде документите за напускане (неофициално, с презумпцията, че скоро ще става майка и така ще трябва да държат работното и място). Т.е. всеки гледа да прецака другият и стигаме до този хал, че всички са прецакани, защото се оказва, че никой не е глупав, а всички са хитреци.

# 395
  • До хладилника, който обичам
Аз казах, че ако нямаш времето за съответният стаж, той ти се добавя. Като си на 23 и последните 5 г си била студентка редовно - брои ти се за стаж, то май държавата осигурява ученици и студенти до 25 годишна възраст и в момента.
Мисълта ми беше, че ако искат да няма измами тип: не се осигуряваш грам, а почваш само като забременееш да се приеме и условието да не си неосигурявана последните 5г.
Не знам дали осигуряват студентите Thinking
Аз се опитах да кажа неведнъж - няма такова нещо като "неосигуряван". Ако не си осигуряван, и сега нямаш право на майчинство, само на социално такова в размер 1 година. Него ползват повечето мургави българки.
Всички други биват осигурявани от минимална нагоре.
А да се иска да си непрекъснато осигуряван 5 години преди забременяването, за да взимаш майчинство, е абсолютно неприемливо, по ред причини.

# 396
Студентите са осигурени здравно, но не и за осигурителен и трудов стаж, в този смисъл не получават майчинство като работещите
Изискване да си работил 5 години преди раждането е абсурдно голям срок. Все пак в нашата страна е възприет принципа на солидарността, което значи че потребяваш колкото е нужно, а внасят всички. В този смисъл няма как да изискват да ти се натрупа определена сума, и тогава да излезеш в болничен или майчинство, или да  се лекуваш.

# 397
Да, но въпросът с това е решен много удачно - майките редовни студентки получават накуп 12 МРЗ-та (2880лв) накуп при раждане, НАЛИ?
Разбира се правителството иска да махне тази помощ, защото им се вижда твърде огромна и ощетяваща бюджета.
Интересно дали ако дори само един митничар си плати данъците за вилата, в хазната няма да влязат повече пари, отколкото ще се спестят от спирането на помощите за студенти?

В тази държава приоритет е лесното и бързото замазване на положението и прахта в очите. НИЩО значимо не се прави за подобряване на положението. Под НИЩО имам предвид НИЩО, нещата дори се влошават - от доста години и правителства е така.

# 398
Мда, ми това и аз си мисля- не може основните мерки да са орязване парите за майчинство...контрол на злоупотребите, като част от пакет мерки- да, но основната ти мисъл да е да пестиш от парите за майчинство...без никакви друго по-съществени мерки...дори и аз мога веднага да се сетя за една елементарна- задължително превеждане на възнагражденията по банков път, значително улеснява някои неща

# 399
А да!
Че задължително да е и през на Цветелина банката. Аре няма нужда. И без това плащайки така обсъжданите осигуровки и пълня повече от достатъчно гушата.

И кво ми пречи да преведа по 200 лв на служителите си по банков път и да и дам останалото в пощенски плик?

...нещо което отново съвсем отговорно заявявам, че ще почна да правя от януари.

# 400
  • Пловдив
..............дори и аз мога веднага да се сетя за една елементарна- задължително превеждане на възнагражденията по банков път, значително улеснява някои неща
Става задължително от НГ, досега фирмата на моя мъж даваше на ръка, от този месец за първи път по банка. Питал защо - било задължително от НГ.

# 401
Е, това с банката нищо няма да реши.. Превеждат заплатата по договор, другото пак на ръка. Тази мярка е единствено добра за печалбата на банката Simple Smile.

# 402
Бу, за мен не е нормално да живееш без да плащаш грам данъци в хазната, получавайки много пари, които не декларираш. Да си живееш като социално слаб с много доходи е престъпление, в един момент забеременяваш и хоп сещаш се за голямото майчинство, което се получава една година, ако си се осигурявал.Започаваш да се осигуряваш и като родиш си взимаш една година голямата сумичка, и още една година МРЗ. Взимаш по солидарния начин от парите на другите, които са се осигурявали много повече време от теб, няма значение на колко. Изведнъж искаш Държавата да ти е длъжна, без ти да си бил в коректни взаимоотношения с нея Outta Joint
Аз не съм съгласна с тази постановка, въобще не ми пука дали ме мислиш за луда или не, ако за теб това е примеливо за мен  е престъпно и нечестно разни персони да бъркат във фонд ОЗМ без да са били солидарни с мен и другите като мен, въпреки че са имали доходи Outta Joint
Логиката, че техните мъже, родители, баби и дядовци и прочее са внасяли важи и за мен, ама не съм се скатала от отговорност към НОИ. По тази логика може  всички да легнем на тези лаври и да не се чувстваме длъжни да сме коректни с хазната, защото роднините ни издържат.
Изчисленията ти не са верни, във фонд ОЗМ влизат - Фонд ОЗМ след 1960г. с-тел 3-та кат. 12.43лв. -  1.40%. Цифрата е извадена  от фиш за заплата и сумата на която е изчислена е 1000 лева.
Студентите и учениците се осигуряват само здравно, не социално.
Студенките нека си получават парите накуп и аз съм била такава, дразнещ е факта, че разни сособи които не са студентки научат пост фактум за тези пари и ходят да се записват като студентки фиктивно, не изкарват въобще семестъра и си получават парите.Тези пари са за студенти, които нямат доходи докато учат нали? Редно е да бъдат давани на такива, съдете ме ако искате, не ме интересува, справедливо е парите да отиват за тези за които са предназначени. Ако това е лудост, то значи аз съм луда Mr. Green

# 403
  • Пловдив
Дементиа, на мен не ми е ясно не ги ли проверяват тези студенти? Ще ми хареса да накарат фиткивните от тях да ги върнат тези пари с лихви. Както става с майчинството и яслата.

# 404
Янтра, Ами не, не го проверяват дали продължават обучението после.
Поне с такова впечатлние останах, четейки в темата за студентките.

Общи условия

Активация на акаунт