Отговори
# 450
  • В полите на Пирин планина
@Lady Brinne, относно контрола за който говориш с цел осигуряване на реални заплати:
Аз лично съм на мнение, че със строг контрол, заплахи, намаляване на плащания нищо няма да се постигне. Винаги ще има начини за укриване. Целта трябва да е хората сами да искат да се осигуряват на много (съответно трябва да получават за това нещо) и да се стараят на все повече и повече да се осигуряват.

Нямам идея как може да го постигне това желание у хората правителството, но със сигурност чрез орязване на плащанията при вече приведени вноски няма да стане.

Е, хубаво е да има стимули, ама ги няма.
А контролът е важен, за да се изгради дисциплина. В момента го няма. Работя в тази сфера и ще кажа, че работодателите си правят в повечето случаи каквото решат. Не, че работниците са много коректни, де.

Dementia би било чудесно да има повече като твоя работодател.

# 451
  • София
Прочетох голяма част от темата и се замислих сериозно. Много често срещам изрази като "да ни стимулират да си плащаме данъци и осигуровки", "Какво ми дава държавата, за да си плащам", "нямам избор, работодателят не иска да ми плаща" и т.н. Чета и си мисля: "Абе аз ли съм най-тъпата на този свят?" Защото: мен са ме възпитали, че данъците не са искам/не искам. В закона пише - плащаш и аз плащам. Същото е с осигуровките. ОК, държавата да ни стимулира, но с какво да ни стимулира като само малка част от хората и фирмите плащат. Това е като параграф 22. А най-забавното е, че най-много искат от държавата тези, които не плащат. Е, няма да стане - това е взаимен процес.

А колкото до 18-те месеца. Нека даже да са 24 месеца. Не искам да гледам в паницата на другите, но побеснявам, че аз вече 11 години си плащам върху пълния размер на доходите си, а някой ще плаща 18 месеца и накрая ще получаваме еднакво майчинство.

Подкрепям и идеята за данъчните облекчения за деца. Ние сме младо семейство, чакаме второ дете, живеем в жилище с ипотека и караме кола на лзиинг - типичната средна класа. Би ми станало приятно, че държавата мисли и за мен, а не само за малцинствата. Защото тези като мен са точно онези идиоти, които пълнят хазната.

И не става въпрос за изчисления, защото ако сметна колко съм дала в последните години и ще ми се прииска да се гръмна, а за принципи.

# 452
Мдаа, държавата не е създала достатъчно стимули за хората- ниски са ни глобите  Mr. Green

# 453
  • София
Мдаа, държавата не е създала достатъчно стимули за хората- ниски са ни глобите  Mr. Green
Не са ни ниски глобите, а ни е висока корупцията  Confused щото тоя дето трябва да напише акта за глобата предпочита да му бутнат нещо под масата и те така...

# 454
Трябва да спрете да гледате в чуждата паница и да преценявате сами кое е добре за вас. Ако нещо ще ви дразни, нека то да е, че не получавате вие това, което заслужавате, а не да е: че някой друг е получил нещо, което не заслужава.

Относно некоректните работодатели - да, има такива които ти казват или си съгласна или си тръгвай. 10 други чакат за твоето място. Ама това ще изчезне, когато и тези 10 искат да се осигуряват на много. А тези 10 ще искат, тогава когато като си направят сметката ще им е по-добре да са коректни.

И не се заблуждавайте, че някой чете тук и се влияе от това коментираме. Взимащите решения, са много по-наясно от нас какво и как трябва да се направи за да се получат нещата и да имат ефект в дългосрочен план. Не им е това целта. Целта им е да набавят мигновено малко средства за да ги прелеят от едно място в друго, да платят на някои мрънкащи за да не се стига до стачка и да позакърпят следващите няколко месеца положението.... пък като им свърши мандата, изгладнелите хора ще ги сменят с други - нека те да си бият главата и да търсят решение как да закърпят новопоявилите се дупки. Сега си спасяват кожата.

# 455
  • София
Не са ни ниски глобите, а ни е висока корупцията  Confused щото тоя дето трябва да напише акта за глобата предпочита да му бутнат нещо под масата и те така...

Но ако ти отидеш и си платиш глобата и откаеш да бутнеш нещо под масата, няма да ни е толкова висока корупцията. Защото като си нарушил закона, си плащаш за това.

# 456
  • Пловдив
Трябва да спрете да гледате в чуждата паница и да преценявате сами кое е добре за вас. Ако нещо ще ви дразни, нека то да е, че не получавате вие това, което заслужавате, а не да е: че някой друг е получил нещо, което не заслужава.
Не съм съгласна, че позицията ми е гледане в чуждата паница. Моето семейство също плаща данъци. Ако повече хора взимат без да плащат това се отразява и на мен. Всички знаем историите за чужбина, особено за Германия - ако не си разделяш боклука съседа те изклюкарва. На пръв поглед това също е надничане в твоята паница - какво го грее съседа дали аз разделям ли си боклука или не. Обаче не е така, принципа е колкото повече не си разделят боклука - толкова повече се качват разходите за обработване на боклука, от там и данъците. За всичко е така - дали съседа си изхвърля боклука през прозореца, дали Пенка брат'чедката си плаща данъците, дали шефа ми не плаща осигуровки и осигурява на минимален праг за длъжността, останалото на ръка - всичко е част от нашата, обща паница.

# 457
  • София
... За всичко е така - дали съседа си изхвърля боклука през прозореца, дали Пенка брат'чедката си плаща данъците, дали шефа ми не плаща осигуровки и осигурява на минимален праг за длъжността, останалото на ръка - всичко е част от нашата, обща паница.
Точно така! Особено пък, когато системата е солидарна.

# 458
Почти щях да се съглася с позицията ти, ако усилията ти бяха насочени в посока: по-високи доходи и съответно по-високи вноски, вместо към как да накарам другите да плащат повече (ако може да получават и по-малко за пълно щастие).

Пропиляна енергия е.
Винаги всичко тръгва от собствената колибка. Първо тя трябва да се ревизира, преди да се правят ревизии на чуждите.

Но пак откланяте темата

# 459
  • Пловдив
Добре, как да си насоча усилията към подобряване на икономическото състояние у нас, към плащане на реални осигуровки и по-добри заплати от всички работодатели, към по-голям контрол върху отпусканите помощи? В случая позицията ми е - въпреки, че не одобрявам като цяло политиката на правителството, смятам конкретната мярка за правилна. И моята колиба е горе-долу наред.

# 460
Не знам как. Затова и не съм "на власт". ОК, да кажем имам идеи които споделях по-нагоре.
Теоретично не съм против точно тази мярка (въпреки, че за мен е безсмислена и неправилна), а съм против начина и на прилагане.

А, за колибката.... надявам се си разбрала, че визирайки теб, нямам предвид точно тебе, а говорех принципно.

# 461
  • До хладилника, който обичам
А колкото до 18-те месеца. Нека даже да са 24 месеца. Не искам да гледам в паницата на другите, но побеснявам, че аз вече 11 години си плащам върху пълния размер на доходите си, а някой ще плаща 18 месеца и накрая ще получаваме еднакво майчинство.
Тоест и ти казва, само който е плащал осигуровки и данъци над 5 години да има право на платено майчинство ли?!

И аз плащам данъци и осигуровки от 11 години, но и през ум не ми минава, че всички трябва да правят така, преди да решат да имат дете. Едното дете го отгледах с минималното майчинство, тогава 120 лв, защото просто беше толкова, второто го гледах с 90%. Правя разлика.

# 462
  • София
По високите вноски за ОЗМ не са добра мярка, защото ще ударят както заплатите така и работодателските вноски, може да са на пръв поглед малки суми, но ще се опищи орталъка най -вече от работодателите, защото те трябва да плащат накуп за много хора.Това са допълнителни разходи за тях. Веднага ще намалят осигурителните прагове с цел по малки разходи. Ефекта ще никакъв.
Никой няма да се съгласи.То който си плаща сега ще плаща повече, а този който се спотайва, пак ще се кашира и няма да плаща.
Точно така е Peace Същият отрицателен ефект би имало и вдигането на МРЗ, предложено по-напред (както и вдиганията на осигурителните прагове за различните длъжност). Много от работодателите едвам избутаха финансовата криза и една такава мярка със сигурност ще катурне част от оцелелите.

Абсолютно съм съгласна с Янтра - докато всички си затварят очите за нарушенията, които съседи/съграждани/колеги и т.н., не виждам как може да се получи гражданското западно общество, по което толкова се въздиша. Rolling Eyes

# 463
Е много прост народ има тук! Направо се потресох! Не е за вярване, че сред пишещите тук има МАЙКИ....

Става въпрос за ДЕЦА бе хора, за ДЕЦА!!! И то за БЪЛГАРСКИ ДЕЦА!!

Тях ги ощетявате с приказките си, не някой друг... За да има ДЕЦА и то ЗДРАВИ, във времето, в което живеем сега, те трябва да бъдат гледани. Това става с ПАРИ. 90 и кусур % от хората, внасят пари в държавата под формата на каквито и да било осигуровки, от които на практика не виждат нищо!!! Здравни, пенсионни и дрън, дрън подобни. Затова е повече от редно да получават майчинство, ПРИЛИЧНО за гледане на дете, ще повторя отново - ПРИЛИЧНО, за времето, в което живеем ( кризи, мизерия, цени за храни, дрехи, сметки, в ПЪТИ по-големи от заплатите на голямата част от населението).

Така че, такива като тия тука, дето се тръшкат и злорадстват, че забележете, са имали КЪСМЕТА да попаднат на доходни работи със съвестни работодатели и успяли без да кършат пръсти да си осигурят спокойно майчинство, не сте нито истински ЖЕНИ, нито истински МАЙКИ, щом натискате за промени, които ще засегнат горките неродени още ДЕЦА, които и без това са обречени да живеят в още по-мизерна държава, от тази, която сме заварили ние!! Благодарете на КЪСМЕТА си, защото сте имали такъв, а НЕ ПЛЮТЕ на него и на хората, които го нямат.

Говорите за гражданско общество...Хмм. Знаете ли какво е това? То подкрепя хората и техните интереси, а не тези на държавата, тя има достатъчно власт да си ге гледа сама. Интересите на хората тук са свързани с ПАРИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ДЕЦАТА ИМ! А справедливостта, за която говорите, е промяната да влезе в сила най-малко СЛЕД 18 МЕСЕЦА! Защото при гражданското общество, решенията не са едностранни! Защото времето на тоталитаризма и заповедите от днес за утре, мина.

# 464
Недей така, Кадричке, че ще се задавиш от възмутените си слюнки.

Стига си хленчила за горките ДЕЦА. Горките ДЕЦА са грижа първо и най-вече на родителите си и после на държавата. Лесно е сега да вихриш патетични слова тук и да вееш байряка на всемирната справедливост. Само се чудя всичките защитнички на свещеното право на майчинство дават ли си сметка, че майчинството все някога свършва? Дали ще ти вземат предвид дохода за 12 месеца, за 18 месеца или за 5 години назад, дали ще е хиляда и петстотин или двеста и четирийсет лева на месец, майчинството свършва и тогава родителите трябва да си поемат грижата за децата. Като гледам някои от мненията в темата, това май доста жени го пропускат. И какво - ще си планират бременността, ще вземат голямото майчинство и след две години нов рев: "Детските са мизерниииии, ние деца раждаме на България и тя е длъжна да ни ги пази живи и здрави, с какво ще ги гледамеееее?" Тежко и горко на децата, чиито родители разчитат да ги гледат с помощи. В редките случаи, когато съм ходила на лекар, съм засичала все циганки с по пет-шест циганчета да реват и да носят от девет кладенеца вода да им издадат удостоверения, че децата имат ваксини, че иначе няма детски! Да не дава Господ след няколко години това масово да го правят българките.

Който си планира дете, да си планира и как ще го гледа, че от държавата отдавна всички знаем какво да очакваме. Почти нищо. Ама според мен в някои случаи почти нищото си е оправдано - когато си внасял почти нищо или направо нищо. За да получиш, трябва да дадеш. Не сме толкова богати, че да можем да си позволим лукса да глезим хората със социални придобивки като някои други страни.  

И какво ще засегнат промените горките неродени още ДЕЦА, истинска жено? Аз например, ако се реша да забременявам, бих искала да ми се вземе предвид доходът от 18 месеца назад, а не от 12. Просто защото преди 18 месеца вземах едни пари, но после кризата и в нашата област удари и вече вземам други. И като гледам как вървят нещата, ако през близките две-три години реша да забременявам, трябва да се моля ден и нощ да вземат предвид по-дългия период. И едва ли съм единствената. Какво си се вторачила в жените, които внасят по-високи осигуровки през последните месеци? Защо не помислиш, че има и други, които внасят по-ниски, защото вече не печелят толкова? И техните деца ли са ощетени?

Не е лишена от смисъл тази мярка сама по себе си, но на мен не ми харесва това, че не е част от някакъв по-мащабен проект да се извадят на светло реалните доходи. До момента от правителството съм видяла няколко "наказателни акции" спрямо майките и колкото и справедливо да ми се струва, да речем, връщането на неправомерно взетото майчинство, забелязвам, че към други нарушители май няма предприети действия. Затова ми се струва, че иде реч не за оправяне на положението и борба с корупцията и източването на НОИ, а за показни акции като "Наглите", да речем. Които май скоро ще станат "Оправданите", защото... и се почва носенето на вода от девет кладенеца. И тук е същото. Откъслечни мерки на парче без цялостна визия.

Последна редакция: пт, 29 окт 2010, 03:04 от Karis

Общи условия

Активация на акаунт