Отговори
# 735
  • СОФИЯ
ХРИСТИНА МИТРЕВА:
Само искам да кажа, ако Вие се осигурявате редовно, примерно 12 месеца, или 18 месеца, какво Ви притеснява, че се изтегля периодът по-дълъг, за който Ви се плаща и Ви се изчислява обезщетението? Защото ще Ви кажа: не може седем месеца да е осигурявана една майка, примерно на около 1600 лева са обикновено, предните месеци да е била на триста лева, като се върне от отпуска по бременност и раждане отново да е на триста лева. Аз ще Ви кажа примери, тук има и колеги от Агенцията по приходите. Няма как да ги санкционираме, законът им дава това право. Какво, да санкционираме работодателят, че те са се договорили, примерно, и че той е вдигнал заплатата й и си поделят вноските... Ще Ви дам информация, защото не може паричното обезщетение за бременност и раждане да скочи с 37 % за една година, при положение, че доходите не са се увеличили с 37 %, че само при този риск се увеличава това парично обезщетение. И че каквито и ние да правим проверки, когато законът го позволява, нямаме механизми да санкционираме. Освен да напишем един акт и т.н.

И второто нещо, ние искаме, ние никого не ощетяваме, работите си и получавате си възнаграждение. И върху това възнаграждение са внасяни вноските. Честно ли е върху двеста лева да е правена вноската, след това казвате, ако се увеличи периодът, тази вноска веднъж е върху двеста лева, а след това върху хиляда и петстотин, хиляда и шестстотин, нашите, Държавното обществено осигуряване, то не е и на НОИ, но това са фондове на всички, госпожо. И освен това, социалното осигуряване не може да решава демографските политики. Демографската политика е политика на държавата. Социалното осигуряване е национална система, която събира парите, за да ги разпределя справедливо и правилно. Докато се нарушават принципи, няма да има доверие. Докато се слагат едни категории пред други, няма да има доверие. Защото всички са равнопоставени. Това е основният принцип на осигуряването - равнопоставеност на осигурените лица, в изходите, в рисковете, в начина на изчисляване на обезщетението...

МИНИСТЪР ТОТЮ МЛАДЕНОВ:
Само едно изречение.
Уважаеми колеги, Европейският парламент, преди няколко дни увеличи от 12 седмици, на 20 седмици майчинството! В България е 410 /набляга на цифрата/ дни! Ние сме световни шампиони!/Шум в залата/ Как да не е вярно! Пламене, вярно ли е?

Какъв е размерът на невнесените осигуровки на реални доходи няма как да се изчисли. Колко от тези работодатели и самоосигуряващи се са бъдещи майки? Тази гледна точка как звучи. Държавата нямала механизми, ресурс...

# 736
Не са малко жените като мен, които имат деца със сравнително малка разлика. При мен се получи така, че се върнах на работа за 6 месеца между двете деца. Винаги съм работила на висока заплата, но новото изменение оставя женита като мен да получават почти само мин. раб. заплата... Ако се приеме това нека срока в който майката е била в отпуск за отглеждане на дете да не влиза в базата...

# 737
Абсолютни шматки. Не може да претендират че са ръководители, а да не са в час. Да не говорим че съм потресена от факта, че се взима сериозно управленско решение за промяна в нормативната уредба и това не се прави на базата на някакъв анализ. Те даже не знаят дали и колко човека ще бъдат ощетени от това. Нито дали и колко недобросъвестни ще бъдат спрени. А цялата информация я има в базите данни на НОИ. С малко желание и подходящ профил на извадката Митрева може да извади доста точна картинка.

Само че анализа може да не покаже точно това което искат. По-добре е да се говори на едро. И нямало механизми да санкционират щото всичко си било законно. Ами - да въведат механизми и да си променят закона. И после да контролират.

Аз лично смятам че една жена трябва да получи адекватна подкрепа от държавата, тогава когато има нужда от нея. После е ясно че ще бачка 30-40 години ако иска да се пенсионира и със сигурност ще "допринесе" достатъчно за "фондовете, които са на всички".

Последна редакция: вт, 16 ное 2010, 16:16 от Ели Х

# 738
Усещам как опипват почвата за намаляване на платеното майчинство. Да чакаме и други сюрпризи.

Да живее пенсионната реформа!!!

Предвиждам заглавие във вестниците: "Майки срещу пенсионери в битка за фондовете на НОИ" или други такива подобни. Като дойде време за следващата реформа имам предвид. Щото пенсионна система без население в трудоспособна възраст няма как да просъществува дълго. И в този смисъл трябва да се инвестира в децата.

А механизми за осигуряване на реална заплата не се въвеждат и вероятно няма да се въведат. И министър Тотю Младенов обясняваше по медиите непосредствено след като стана министър какъв приоритет му е това и как ще се бори с тези практики, но нещо като гледам е забравил за борбЪта с осигуровките.

# 739
  • Пловдив

Предвиждам заглавие във вестниците: "Майки срещу пенсионери в битка за фондовете на НОИ" или други такива подобни.

е че ги биеме-много сме,силни сме  Mr. Green

# 740
  • СОФИЯ

Доколкото разбирам, Вие сте от държавните служби, занимаващи с с въпроса. Искам да попитам: Какви механизми имате да принудите работодателите да осигуравят служителите си на реалния размер на заплатата? Ако вие нямате такива механизми, това значи ли, че майките трябва да са отхговорни за вашите пропуски и да не получават майчинство в размера, който би трябвало по закон? Струва ми се, че отново се напада най-слабия и се защитава силния.

Това не е мой цитат. Въпрос ли е?
СНБМ не е държавна "служба".

# 741
  • СОФИЯ

Предвиждам заглавие във вестниците: "Майки срещу пенсионери в битка за фондовете на НОИ" или други такива подобни.

е че ги биеме-много сме,силни сме  Mr. Green

Joy
Имаме ли си художник да ни направи красиви плакати.

# 742
Да, мама САННЯ , беше въпрос. Имате ли отговор? Ако вие не сте от държавните служби, то имате ли отговор как те могат да принудят работодателите да плащат осигуровнките на подчинените си така, че те да взимат майчинството, кото им се полага по закон?

Последна редакция: вт, 16 ное 2010, 16:43 от persimon

# 743
Да, мама САННЯ , беше въпрос. Имате ли отговор?

Мама Сання ли питаш? Нещо се обърках.

Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" ли трябва да отговаря на тези въпроси? newsm78

# 744
Да, мама САННЯ , беше въпрос. Имате ли отговор?

Мама Сання ли питаш? Нещо се обърках.

Сдружение "Настоящи и бъдещи майки" ли трябва да отговаря на тези въпроси? newsm78

Мама Сання, изрази мнение. Аз погрешно сметнах, че тя е от държавните служби, поради изпозвания от нея израз за "колегите и". След като стана ясно, че не е от тям, и задавам въпрос, за който тя би трябвало да може да ми каже нещо, след като има мнение за тази ситуация и то е, че жените са в грешка

Редакция: след поредно прочитане на мнението на мама Сання, откривам, че тя изглежда е цитирала някой друг, а аз съм го сметнала за нейно мнение. Ако е така се извинявам. Въпрсите ми се отнасят до изразилите това мнение, не до сдружението или мама Сання. Peace

# 745
  • СОФИЯ
Да, мама САННЯ , беше въпрос. Имате ли отговор? Ако вие не сте от държавните служби, то имате ли отговор как те могат да принудят работодателите да плащат осигуровнките на подчинените си така, че те да взимат майчинството, кото им се полага по закон?

СНБМ е юридическо лице с нестопанска цел http://www.snbm.org/index.php?p=4

А държавата в лицето на НОИ както видяхме твърди безсилие. За сметка на това ще дисциплинират майките  Laughing Други мерки не се предвиждат.

# 746

СНБМ е юридическо лице с нестопанска цел http://www.snbm.org/index.php?p=4

А държавата в лицето на НОИ както видяхме твърди безсилие. За сметка на това ще дисциплинират майките  Laughing Други мерки не се предвиждат.

И аз това имах предвид. Peace Обърках се в мнението ти, кое е  твое, кое е цитат.  bouquet

# 747

Безсилието за съжаление не е само в лицето на НОИ! Какво прави държавата срещу  монополите ЕВН, ЕОН, ВиК, топлофикациите, които лъжат, мамят и крадат от всички?! Абсолютно нищо!!! Плащаме си като попове! А за какво е тази Комисия за държавно енергийно регулиране, да назначават там служители на заплатки!

gitadam въобще не си права, като са те принуждавали да излизаш в неплатен отпуск защо не напусна? Аз като видях, че на старата работа нещата не вървят,  напуснах, там ме осигуряваха на минимума, на новото място осигуровките ми бяха двойни, не смятам въобще, че съм прецакала някого. Не съм против това, който може да си вдигне прага, все пак в този фонд плащаме цял живот, докато работим, парите си ги взимат!!!

И малко спам, не по темата, знае ли някой при прекратяване на договор в изпитателен срок, какво обезщетение се получава от Бюрото по труда? Питам понеже на сестра ми закриват целия офис в Пловдив и всички ги освобождават по чл. 71, т. е.,  че не са си изпълнявали задълженията едва ли не, а това не е така, ама на кой ли му пука, просто от днес за утре им съобщават, че вече не са работа и толкова. Иначе тя има 8 г. непрекъснат трудов стаж и е осигурявана и над 1000 лв. Въпросът е ясно ли е какво обезщетение ще получи от Бюрото по труда, имаше някакви 60 процента от заплатата, на която е осигурявана, но за какъв период назад се взимат доходите? При нея сумата варира всеки месец, понеже освен твърда заплата получава и процент от стойността на сделката, но осигуровки са внасяни на реалните суми. Да кажем при 1000 лв. доход за година назад, колко ще получава сега от Бюрото по труда? Вече питам няколко счетоводители и никой не знаел по каква формула се смятало и колко време назад се взимал дохода?  Shocked
Между другото моята сестра е на 35 години, няма деца, но й удържат пари за майчинство, каквото вероятно никога няма да ползва, защото не иска да има деца, точно заради мизерните условия в тая държава, които се променят постоянно според на кой министър как му хрумнало да запълва дупки в бюджета!

Ако СБНМ излезе с официално становище срещу поредната простотия на държавата, мога евентуално да предложа подкрепа от други НПО по този  проблем!

Последна редакция: вт, 16 ное 2010, 17:59 от little rabit

# 748
  • До хладилника, който обичам
литъл рабит, СНБМ има становище, по-назад бях дала линка към сайта им, а мисля, и мама Сання даде Peace Съжалявам за сестра ти.

# 749
литъл рабит, СНБМ има становище, по-назад бях дала линка към сайта им, а мисля, и мама Сання даде Peace Съжалявам за сестра ти.

Ок, аз не съм го видяла, тия дни не се задържам много на компа, сега ще погледна. А кога ще се внася становището?

Общи условия

Активация на акаунт