Хамм....Хуммм...

  • 13 553
  • 41
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 0
Ето я рецептата за Питка-Тутманик . Наричам я така, понеже тестото е като за питка, а плънката като за тутманик.
  Стъпка 1: Закваска

240 гр брашно
1 пакете суха мая
1 ч.ч. прясно мляко

Смасват се брашното с маята и се добавя млякото. Разбърква се до сравнително хомогенна смес и се оставя покрито 1 час на топло.
  Стъпка 2: Тестото

1/4 ч.ч масло
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца
около 250-300 гр. брашно
около 200 гр. сирене
1 ½ ч.ч настърган кашкавал

 Разбиват се маслото, захарта и солта. Прибавят се яйцата и пак се разбива, но не много дълго, колкото да се получи еднородна смес. Яйчната смес се прибавя към закваската и се разбърква. След това малко по малко се прибавя брашно и се меси, докато се получи меко, но стегнато и нелепящо по ръцете тесто. Готовото тесто се покрива с кърпа и се остава на топло за около 1 час. Утроява обема си!!! След като втаса се разточва кръг с диаметър около 40 см. и дебелина около 0.5 до 1 см направо върху хартията за печене, така после лесно се пренася в тавата. Поставя се в средата малка купичка или чаша, за да остане несрязано кръгче. От този маркер към ръба се реже тестото на 4 части, а след това и всяка четвъртинка на още 5 части Махнте маркера. През едно парче се наръсва обилно със сирене и кашкавал Всяко свободно парче се премята върху саседното с плънка, така че да го покрие Всеки лъч се усуква на фитил,а след това и на рулце, като първото се поставя в средата, а останалите си остават около него Поръсва се с кашкавал и се пече на около 200°C в предварително загрятата фурна към 30-35 мин. Ако е топло в стаята докато работите, то тестото си работи и според мен няма нужда от крайно втасване. Но ако ви се стори, че му трябва още - 10 може и 15 мин няма да му навредят.
Това е крайният резултат
Добър апетит  Hug

Последна редакция: сб, 17 сеп 2011, 13:19 от RuVe

# 1
  • Мнения: 407
Непременно ще я пробвам, защото изглежда ужасно вкусна.

# 2
  • Мнения: 1 446
Малее  #Crazy , веднага си копирам рецептата и ще докладвам.  bouquet

# 3
# 4
  • Варна
  • Мнения: 283
а оставя ли се да втаса след като е навита на розички? виждам, че не пише но имам спомен за други питки че се оставят да втасат във формата за печене, преди да се сложи във фурната!  newsm78  изглежда невероятно, а и сякаш не е трудно и се надявам да става и за такива лаици в кухнята като мен Peace   bouquet

# 5
  • Мнения: 0
За вкусното потвърждавам - много....   Hamburger и не е никак трудна, щом аз с моите скромни възможности я правя и става.... Радосветче, по принцип едно време като си записвах рецептата, там пишеше да се остави още 20 мин. Но няколко пъти, поради липса на време, я сложиш и без тези 20 мин. и пак стана разкошно  Peace Това е... Но на тебе ако ти се стори нужно, остави я, нищо няма да сбъркаш  Wink

# 6
# 7
  • Мнения: 1 252
Т'ва не е за изтърване!

# 8
  • Мнения: 966
ще я пробвам

# 9
  • Мнения: 0
Хайде, давайте,  Wink  искам в скоро време да видя тук Питки-Тутманици по красиви и сполучливи и от моята. Хубавото на рецептата е, че човек може да варийра - шунка, саламче и т.н. Охххх, пак ми се хапваааа  Crazy

# 10
  • Мнения: 0
Френски вкусотий "Macarons"


 Бях ги виждала тези кипри сладки, но за първи път ги опитах в Париж  Heart Eyes Много вкусни  Crazy Търсих в нета рецепта, но някак все ми се виждаше сложно, докато не попаднах на рецептата на  Aurélie, а тя е следната:

 45 гр смлени белени бадеми
 75 гр пудра захар
 36 гр белтък
 10 гр захар
 По желание прахообразна боя, за да се оцветят

1) Смесват се смлените бадеми и пудрата захар, и се претриват 1-2 пъти през цедка, за да станат бадемите още по фини
2) Белтъка започва да се бие и в момента, в който започне да става на пяна се прибавя захарта. Ако ще се оцветява тестото, боята се прибавя малко след захарта. Разбива се до пухкав белтъчен сняг
3) Към белтъчният сняг се прибавя на 3 пъти бадемово-захарната смес. Тестото трябва да е нито много течно, нито много гъсто. Трябва като се изсипе от лъжичката, да се точи като панделка между лъжичката и купата
4) С така приготвеното тесто се шприцоват върху хартия за печене кръгчета с диаметър около 2см. Оставят се да престоят 20-30 мин и след това се пекат 12 до 14 мин на функция "Въздух" при 140°C.
5) След като са готови се изваждат от тавичката заедно със хартията за печене и се оставят върху студен плот. Така те сами си се отлепват от хартията, когато се охладят
6) За слепване се приготвя ганаш от 50 гр бял шоколад и 12 гр течна сметана, като към него се прибавят смлени ядки или плодове, кой както желае  Peace Може дори ганаша да е просто от млечен или черен шоколад със сметана, въпрос на вкус и фантазия
7) Изстиналите Macarons се слепват с ганаша и Bon Appétit !!!!
Само да добавя, че от това количество продукти излизат към 16-18 "черупки" или 8-9 слепени сладки.

Последна редакция: нд, 19 дек 2010, 14:01 от RuVe

# 11
  • Мнения: 1 352
Направих тутманика. Невероятен е! Мекичък на памучец  Crazy:




Благодаря на авторката за споделената рецепта   bouquet!

# 12
  • Мнения: 3 316
Тутманика е невероятен  Crazy записвам си и двете рецепти  Peace

# 13
  • Мнения: 0
Marieta , строхотно се е получило, направо думи нямам bouquet Страшно пухкав  Shocked Много се радвам, че ти е харесал. Сега като видях твоя тутманик и се присетих за рецептата, и понеже утре свекърва и свекър ще посрещам, виждам как сте го спретна и аз  тези дни отново Flutter
ЧерЕн_ШокоЛад мила, ти си наред сега  Wink Давай, зарадвай ме и с двете, дано ти харесат  Hug

# 14
  • Мнения: 2 778
МНого интересно  предложение, тутманика ще бъде опитан скоро   bouquet

# 15
  • София
  • Мнения: 6 743
Страхотно изглежда!!!!!
Може да се престраша тези дни да опитам  Hug

# 16
  • Мнения: 1 352
Ще си позволя да посъветвам авторката да смени заглавието на темата, защото съм сигурна, че ще има повече посещаемост - просто да спомене, че става върпос за тутманик. А рецептата си заслужава!

# 17
  • Мнения: 229
Малее  #Crazy , веднага си копирам рецептата и ще докладвам.  bouquet

И аз така  Peace

# 18
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 8 584
Предполагам, че и без да се наръси с кашкавал отгоре пак ще стане хубава!

# 19
  • Мнения: 11 412
Смятах утре да правя питка, но май като гледам тутманик ще е  Crazy

# 20
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Marieta , след като оформи тутманика - остави ли го  пак да втаса?

# 21
  • Мнения: 1 352
Да!
Много хубаво се надигна, а никога не съм имала доверие на сухата мая, особено тази на д-р Йоткер.

# 22
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Благодаря ти за бързият отговор Hug. Аз съм доволна  от сухата мая на доктора Wink.

# 23
  • До сърцето...
  • Мнения: 5 221
На мен не ми се вдигна тестото със сухата мая. Другият път - с обикновена мая ще го правя.

# 24
  • Мнения: 1 176
Колко са ви големи тавите, в които печете?  Аз имам или много големи или много малки...Средна нямам. Дайте, моля, приблизителен диаметър.
И тестото втасва 2 пъти, нали така? Един път след омесването и един път след оформянето.

# 25
# 26
  • Мнения: 326
Колко са ви големи тавите, в които печете?  Аз имам или много големи или много малки...Средна нямам. Дайте, моля, приблизителен диаметър.
И тестото втасва 2 пъти, нали така? Един път след омесването и един път след оформянето.
аз пекох в 26 см откопчаваща се форма за торта. Сложих го в тавата направо с хартията за печене, на която точих както пише в рецептата. Един път втасва закваската, след това пак втасва омесеното тесто и аз го остсвих да втаса и в тавата преди печене за 20-30 мин.
Много вкусен стана. Рецептата е много точна  chef

# 27
  • Мнения: 1 176
kony ,благодаря ти за отговора. Имам форма за торта и ще го направя там, хубава идея ми даваш.

# 28
  • Мнения: 1 352
Правя го за втори път. Много ми харесва тестото! Мекичко и пухкаво, но вместо масло му слагам зехтин, защото като изстине иначе става много сухо. Този път ми се наду още повече  Wink:

# 29
  • Мнения: 382
Ето какво ще правя за закуска събота или неделя... Grinning

# 30
  • Мнения: 1 296
Днес и аз ще го правя, обаче да го оставя да втасва втори път още малко докато е вече с плънката, нали така?

# 31
  • Мнения: 1 352
Аз като замеся тестото не го чакам да втаса, а направо го оформям. Оставям го да втасва след това  Peace.

# 32
  • Мнения: 1 296
Благодаря ти, така ще отнеме по-малко време. Още веднъж съм ти благодарна за бързият отговор   bouquet

# 33
  • Мнения: 259
Ще се пробва Laughing

# 34
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 407
на мен като не ми се чака повторно втасване след оформянето ,направо бутам в студена фурна и тя  докато загрее изделието е перфектно втасало  Wink

# 35
  • Мнения: 0
Хей хей, привет на всички  Hug Ще ме извинявате, че съм писала толкова отдавна, но ме бяха хванали едни проблеми здравословни ooooh! но сега всичко е Ок  Simple Smile Първо да поздравя всички, които са опитали рецептата и им е харесала   bouquet Много се радвам  Flutter , а и да поощря и тези, които още му се чудят - давайте смело, само звучи трудно, но не е   chef Благодаря специално на Мариета, че е помагала с компетентни съвети   bouquet

# 36
  • Мнения: 7 420
RuVe,бих искала да те помоля за повече подробности за Макаронс.
Колко точно е това 36 г белтък?  Колко белтъка,тоест?
Че ми е малко трудно да се ориентирам.  Blush newsm78


  Непременно ми се иска да опитам и Тутманика ти.Съставът на тестото не е необичаен,докато такова замесване (закваска,после останалите продукти,после оформянето....) ми е любопитно.  Simple Smile Не съм правила питки или тутманици по този начин (само едни руски оладьи,които са също с мая,но са доста по-различно изделие).
   После ще споделя и какъв ще е резултата.  Hug

# 37
  • Мнения: 2 182
Тутманикът в предварително загрята фурна ли се слага?

# 38
  • Мнения: 0
Селма, 36 г е горе долу белтъка на едно яйце размер М, но и от М до М разлика има. Затова ти препоръчвам да го претеглиш на везната. 35 или 37 г са куланц, но по малко или повече не е хубаво да са, понеже може да ти се напукат, което след толкоз труд си е гадничко  Wink Надявам се да помогнах, за повече въпроси съм тук  Peace Само да добавя, че и фурната е доста важна, смисъл такъв запазва ли равномерно температурата. За тутманика ще се радвам да си кажеш мнението. Найстина не е нещо супер ново или необичайно, но е вкусен  chef

# 39
  • Мнения: 0
Тутманикът в предварително загрята фурна ли се слага?

Да  Peace

# 40
  • Мнения: 2 182
Наистина ли, когато изстине тутманика става по-сух, ако е с масло?

# 41
  • Мнения: 7 420
RuVe,благодаря за уточнението!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт