Раждане в АГ"Света София"(бившата Тина Киркова) - 4 част

• 100 064
  • 1 786
  •   1
Отговори
# 555
  • Sofia
Да, не пий нищо.

# 556
  • София
Що се отнася до ползата за пациентките, нека не отнемаме на жените правото на избор, дори самите ние да не виждаме полза за себе си.

Аз не видях тук такова мнение и моля да не ми се приписва!!! Точно обратното, самата аз казах, че хората трябва да имат избор, независимо от странноста му според мен. За мен дискусията по въпроса дула приключи.  Wink

# 557
Благодаря ти много, послушах те..ама как никой не ми го каза това, ако не се бях сетила да питам?/Момичета,ако ви се налага да ви вземат кръв на ет.4 в лабораторията на тая болница и ако имате избор да отидете на др. място- отидете!! Там работи една жена,дето преди няколко месеца ме беше полуосакатила, а днес ръката ми е като плондер, взе ми кръв отгоре на дланта(от обратната страна) и сега ми е така подута Shocked Twisted Evil Twisted Evil Close

# 558
gundie  Peace мерси за инфото Peace аз всеки месец ходя там за кръв и урина,само че на първия етаж.

# 559
gundie  Peace мерси за инфото Peace аз всеки месец ходя там за кръв и урина,само че на първия етаж.
то и на ет.1 не са много добри, но пак са по-добри от тия горе, особенно една с черна коса...миналата седмица ми вземаха кръв в Цибалаб- направо беше приятно, толкова безболезнено, а тия тук.......

# 560
  • Sofia
Аз пък в Цибалаб последния път щях да умра от болка, не знам какво направи тая жена, уж внимателно боде, но ужасно болеше.
Но както и да е, темата не е за това.

# 561
...
За декларациите.. преди 8 г. бащата отиде и оформи при нотариус неговата декларация. Там си знаят какво се пише в нея. Аз попълних декларация на бланка от болницата. После бащата с двете декларации и двете лични карти отиде и записа детето.

Това е другият вариант. С декларацията, която ние подготвихме ( при нотариус) бащата си спести всичкото ходене и обикаляне по общините ( а той ужасно мрази да се занимава с държавни институции, бюрократщина и бумащина).  Дадох я на момичето, което минава по стаите в болницата и след десетина дни отидох в общината по постоянен адрес ( на майката) и си взех готовия Акт за раждане.  Peace

# 562
  • София
i√k@ как предварително подготвихте декларация за неродено дете? newsm78 То в нея се пише датата на раждане. Аз откъде да знам кога ще родя  Wink
Моят мъж не е обикалял никакви общини. Просто когато родих той влезе при първият нотариус, който му написа декларацията и я донесе.
Моята ми я даде длъжностното лице в болницата и аз я попълних там. Тя не се заверява, ясно е, че аз съм майката и идеята е, че декларирам, че това е бащата  Wink

# 563
Явно не е задължително да се пише дата на раждане. То е ясно, че дадената жена няма как да роди друго дете- нали на декларацията има дата на заверката. Просто ще се завери когато жената е вече в деветия месец. Ясно, че и двата варианта се приемат в Тина Киркова.  Simple Smile Когато бях бременна предишния път доста се порових и се консултирах- резултата е една декларация в която двамата едновременно и взаимно се посочваме за родители на детето. Под обикаляне имах предвит и третият вариант- когато бащата отива в общината и подава заверените декларации след изписването- това удължава цялата процедура и в крайна сметка се получава един вид поправка на акта за раждане.
А аз казах "обикаляне по общините", понеже прочетох в твоя пост "После бащата с двете декларации и двете лични карти отиде и записа детето." и реших, че е ходил в общината..извинявай явно не съм разбрала къде е отишъл да запише детето, понеже ние никъде не сме ходили да го записваме.  Embarassed

извадки от СЕМЕЕН КОДЕКС (действащ към април 2009)
ПРОИЗХОД ОТ БАЩАТА
Чл. 32. (1) Съпругът на майката се счита за баща на детето, родено през време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.
ПРИПОЗНАВАНЕ
Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Всеки родител може да припознае своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца, които са оставили низходящи.
ФОРМА НА ПРИПОЗНАВАНЕТО
Чл. 36. (1) (Предишен текст на чл. 36 - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на заведението, в което се е родило детето.
(2) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Длъжностното лице по гражданското състояние съобщава припознаването на другия родител, ако той е известен, на детето, ако то е пълнолетно, и на дирекция "Социално подпомагане" в 7-дневен срок от извършването му.

ПРОЕКТ НА СЕМЕЕН КОДЕКС (приет на първо четене окт.2008, не знам до къде се стигнали нещата с него)
Произход от бащата
Чл. 63.    (1) Съпругът на майката се счита за баща на детето, родено през време на брака или преди изтичането на триста дни от неговото прекратяване.

Бащинство при фактическо съпружеско съжителство
Чл. 66.    (1) За баща на детето се счита партньорът на майката, ако детето е родено през време на регистрирано фактическо съпружеско съжителство или преди да са изтекли 300 дни от прекратяването му.
(2) Предположението по ал. 1 не се прилага, когато има действие предположението за бащинство по чл. 63 за съпруга на майката.

ПРИПОЗНАВАНЕ
Чл. 67.    (1) Всеки родител може да припознае своето дете. Могат да бъдат припознати и заченати деца, както и починали деца, които са оставили низходящи.
(2) Припознаване може да се извърши и от непълнолетен родител.

ФОРМА НА ПРИПОЗНАВАНЕТО
Чл. 68.    (1) Припознаването се извършва лично с писмено заявление пред длъжностното лице по гражданското състояние или с декларация с нотариално заверен подпис, подадена до длъжностното лице по гражданското състояние. Заявлението може да се подаде и чрез управителя на лечебното заведение, в което се е родило детето.

Утвърдила се е практиката бащата да припознава с нотариално заверена декларация (подписана от двамата - може и преди раждането), която се представя в болничното заведение.
Акта за раждане се взема около10-тина дни след раждането от общината, където е адресната регистрация на майката.
(това съм си го копирала от форум на юристи, но да ме убиеш не помня точно от кой)
Ох, много дълго стана. ...
И на мен ми предстои "удоволствието" утре сутринта да ме бодат в болницата. Sad Никак не са ми приятни спомените от тази процедура там....

# 564
i√k@ благодаря ти !Пи6е6 , че се дават адресите на майката и бащата , задължително ли е да са с една и съща адресна регистрация , че аз не съм си сменявала местожителството и сме на различни адреси по лична карта ? Ох , толкова много разправии за едно припознаване .Егати законите #Crazy

# 565
Адреси се дават до толкова, доколкото на всяка бланка за каквото и да е си попълваш адреса. Не е проблем, че са различни. По закон бебето взема настоящия адрес на майката.

# 566
До колкото си спомням настоящия адрес (той може да е различен от адреса по лична карта, важното е на двамата родители да е един и същ.) се дава, за да може после бащата да ползва 15 календарни дни платен  отпуск за раждането - започва да тече от деня на изписването. Отделно е от годишния платен отпуск( т.е. не отнема от другите дни) И за да не правим друга декларация просто го включихме в декларацията за припознаване.
Този отпуск се разрешава въз основа на писмено заявление от бащата, подадено по реда на чл. 45а от НРВПО, копие от акта за сключен граждански брак или декларация от майката и бащата, че живеят в едно домакинство и бащата е припознал детето, както и документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето. Няма утвърден образец на документа от лечебното заведение – той може да бъде епикриза, служебна бележка или друг удостоверителен документ, стига да съдържа датата на изписване на детето от лечебното заведение. Отпускът се разрешава и ползва в календарни дни, считано от датата на изписването на детето от лечебното заведение. Той може да се ползва наведнъж или на части, или за по-малко от 15 календарни дни, но задължително в рамките на 15-дневния период, който е фиксиран от датата на изписване на детето от лечебното заведение.
източник:  http://www.odit.info/?s=6&i=164068&f=3

Последна редакция: чт, 21 апр 2011, 13:02 от i√k@

# 567
  • София
i√k@ благодаря ти !Пи6е6 , че се дават адресите на майката и бащата , задължително ли е да са с една и съща адресна регистрация , че аз не съм си сменявала местожителството и сме на различни адреси по лична карта ? Ох , толкова много разправии за едно припознаване .Егати законите #Crazy

Не е задължително, разбира се!  Wink Моят мъж никога не е имал адресна регистрация за постоянен адрес на адреса, на който живея аз. И никой не може да го задължи да я има. Детето по принцип се записва с адреса на майката. Единствено сега с тия 15 дни за бащата ще има проблем. Обаче искам да подчертая нещо, което се пропуска. Как се плащат тия 15 дни. Плащат се от НОИ като болничен. Т.е. хората, които взимат над осигурителния таван са доста прецакани и по-добре да не ги ползват ако преценят.

i√k@, длъжностни лица има и в родилния дом. Там става записването на детето, а не в общината. Преди 8 г. в Т. Киркова това лице нямаше статут на нотариус. Има болници, в които явно има тоя статут, защото бащата подписва декларацията пред това лице.

# 568
Христос Възкресе!
Аз на връх Великден родих, постоях там и се прибрах  Mr. Green. Малко да се осъзная и ще пиша подробности.

# 569
Честито, да ти е живо и здраво детенцето!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт