Здравословно хранене за децата - 4

• 41 090
  • 786
  •   1
Отговори
# 675
Жени, мерси много Peace А какво значи точно пепелно съдържание?

# 676
''Типът на брашното се обозначава с число, което съответства на пепелното му съдържание. Това е показател, който отразява количеството минерален остатък в пепелта, получена при изгарянето на определена доза брашно.
Тъй като основното количество минерали се съдържа в обивката и зародиша на зърното, колкото по-пълнозърнесто е брашното, толкова по-високо е пепелното му съдържание.
Използваните за производство на хляб в България брашна са тип 500, 700, 1150 и  1850(пълнозърнесто).  Тип 500 се използва за направата на бял хляб, тип 700 - в производството на хляб "Добруджа", тип 1150 - за "Типов хляб", а 1850 - за "Грахам".

Прясно смляното брашно е жълтеникаво на цвят и изсветлява след няколкомесечен престой. По тази причина се използват избелващи добавки като бензоил пероксид, аскорбинова киселина и др.
Брашната с по-високото пепелно съдържание са по-тъмни на цвят. ''

# 677
.

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 00:58 от realist

# 678
  • USA
Момичета, а какво е глутен всъщност? Тук се добавая към пълнозърнестите хлябове, за да бухнат.

# 679
Момичета, а какво е глутен всъщност? Тук се добавая към пълнозърнестите хлябове, за да бухнат.
Глутенът е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Съставен е от белтъците глиадин и глутенин
от тук

Всъщност белтъчната молекула се отличва в различните зърнени и затова имената са различни- в овеса е авенин, в ечемика -хордеин.....

Последна редакция: чт, 31 мар 2011, 00:10 от realist

# 680
  • София (Възраждане)
В интервюто с проф. Гайдурков по-горе се споменава за суров жълтък..някой пробвал ли е да дава? Аз не смея пък и се съмнявам да има успех Rolling Eyes

# 681
В интервюто с проф. Гайдурков по-горе се споменава за суров жълтък..някой пробвал ли е да дава? Аз не смея пък и се съмнявам да има успех Rolling Eyes

На детето не съм завала, но преди години, пак по съвет на д-р Гайдурков пиех по 4 падпъдъчи желтъка на ден за някоко месеца. Кръвната ми картина се подобри точно в желаната посока; но аз не понасям яйца, особено сурови - чисто вкусово. Едвам издържах и след това вече не мога и да помисля за яйца...

# 682
Момичета, много ви благодаря! Мислех, че е много сложно с тия брашна, пък то не било чак толкова страшно. Ама като не знае човек, и така е... Whistling Mr. Green

Mooimeiske, една приятелка е женена във Франция, и там свекърва й слагаше суров жълтък в пюретата на децата, нищо им няма на малките, само дето като разбра моята приятелка, беше пред припадък.

# 683
Не съм писала много отдавна, но гледам да ви чета..

Искам да ви питам някоя от вас има ли машина за сладолед? От миналата година се каня да купувам, но така и не купих.. Сега се чудя каква точно да е, но определено ще се поръчва.. Иначе аз го правя, но не е същия вкус..

Докато чакаме малкия да се събуди, за да излезем, кака му предложи да направим домашни корнита.. оставих я почти сама този път.. тъкмо я гледам, че слага меласа..   chef

# 684

Докато чакаме малкия да се събуди, за да излезем, кака му предложи да направим домашни корнита.. оставих я почти сама този път.. тъкмо я гледам, че слага меласа..   chef

Браво! Дребните са големи кулинари.  Heart Eyes Аз салата вече не правя, само приготвям на масата продуктите и излизам от кухнята. Страхотни салати върти дребосъчката. Гледам, че са наборки с вашата "кака".  Laughing

# 685
Ако може и аз пак с един въпрос, зърнените ядки, според вас нужно ли е да се накисват преди употреба?

# 686
Ако може и аз пак с един въпрос, зърнените ядки, според вас нужно ли е да се накисват преди употреба?
Никак не разбрах въпроса  newsm78 Зърнените ядки трябва да се накиснат иначе само на брашно може да ги направиш.. Може и с гореща течност да се залеят и пак омекват достатъчно. Ако ще ги вариш, не ти трябва накисване.

# 687
Никак не разбрах въпроса  newsm78 Зърнените ядки трябва да се накиснат иначе само на брашно може да ги направиш.. Може и с гореща течност да се залеят и пак омекват достатъчно. Ако ще ги вариш, не ти трябва накисване.
Имах предвид дали има смисъл да се накисват да речем за няколко часа, ако ще се сваряват след това(например, просото и зелената елда), а пък и дори да не сваряват, дали има смисъл от едно по продължително киснене във вода. Питам понеже преди бях чела такъв съвет, ето това например:
Усвояемостта на желязото от пълнозърнестите храни е доста ниска най-вече поради фитатите и фибрите (напр. вареното просо съдържа около 1.0 мг желязо).
Усвояемостта може да бъде подобрена по няколко начина:
- прием едновременно с витамин С (доста плодове са отличен източник)
- накисване на зърната
- отделна консумация на продукти, богати на калций

# 688
Ама въпросът беше за зърнените ядки, затова не те разбрах. Зърнени ядки са овесените, ечемичните, ръжените и пр.
Просото и елдата са си просто зърнена (зърнени храни). Аз елдата си я накисвам редовно защото така има много по-добър вкус. По принцип е удобно да се накисват за кратко (няколко часа) зърнените - много по-лесно и по-бързо се сваряват.

# 689
Преди време стана въпрос за поръчки от Моравско село. Свързах се с тях, обещаха на няколко пъти да ми пратят и-мейл с информация, но до сега така и не получих нищо. Не знам дали някой друг е успял да поръча от тях, но ми се струва, че са незаинтересовани това да се случи. А много се чудя по това време на годината какви плодове и зеленчуци да купувам, и да съм сигурна в произхода им и отглеждането.

Общи условия

Активация на акаунт