Отговори
  • Варна
В писмо до Министерството на образованието и до всички важни институции в Република България, варненски гражданин изразява възмущението си от поведението на учителския и директорки персонал в СОУ "Йордан Йовков", гр.Варна, както и от началника на РИО-Варна г-жа Йорданка Атанасова. Хронология на събитията можете да проследите от писмото, копие, от което, бе изпратено и до редакцията на Морето.нет.

Уважаеми Г-н Министър,

Една случка, на която по принцип може и да не се обърне внимание, ако искаме да сме сигурни, че учителите ще се интересуват само от заплатите си и ще повтарят като папагали абсурдно написани учебници, пред псуващи ученици в унеса на безразличното овчедушие пред бъдещето на България-нашите деца.

Фактология:

На 26.10.2010 г. сутринта в 8:00 водейки на учебни занятия дъщеричката си от първи клас в училище “Йордан Йовков” гр. Варна и влизайки през входната врата във фоайето, стоящият пред мен с гръб ученик от 4-ти клас започна да псува по най-вулгарен начин, изразявайки на всеослушание неодобрението си от лошото време навън.

В ролята на съвестен гражданин, какъвто винаги съм бил, аз хванах ученика през лакътя и леко го завъртях към себе си, за да му обърна внимание, че подобни думи пред собственото ми дете и въобще като цяло са недопустими. Когато той се обърна разпознах същия "младеж", който няколко дни преди тази случка ходеше по улицата зад училището и с все сила наричаше свой съученик с вулгаризъм, който по друг начин звучи като "женски полов орган". Обръщам внимание още веднъж в потрес, че това са думи изречени от ученик в 4-ти клас, който е злощастно известен в училище "Йордан Йовков". Конкретната история при влизането в училището продължи с това, че ученикът ми направи жест с ръка, който явно показваше, че ме има за луд и си продължи към класната стая. Опитах с думи да го спра и накарам, да ми обещае, че това няма да се повтаря, но той вече бе заминал.

Случката се разигра точно пред дежурната учителка Филипова, охраната на училището и още няколко други учителки. За моя огромна изненада, реакцията на г-жа Филипова бе шокираща. Същата дама започна да ме убеждава, как детето най-вероятно и то си имало проблеми и не трябвало да му правя забележки, а да съм кажел на нея. Моят отговор към учителката беше, че моята намеса е продиктувана от липсата на всякакво отношение към поведението на подопечните им ученици, включително изказвайки мнение за нейното току що проявено лично бездействие, което пък налага родителите да правят забележки и напомняния относно що е това добри нрави и възпитание. Не бях разбран и както по-късно ми стана ясно г-жа Филипова се е обидила от моята констатация.

В този момент една майка, която дори не беше разбрала възникналата ситуация, засягаща според мен и нейното дете както всяко друго, се обърна към мен да ми се скара, че повишавам тон, с което и нарушавам спокойствието. Отвърнах й, че никой не възпитава децата си и затова се е стигнало до повишаване на тон и тя трябва да обърне също така внимание на ставащото. Ако очаквате, че и тук срещнах разбиране отговорът е – НЕ.

Отидох на работа и в 12 часа след края на занятията се върнах да взема дъщеричката си. Директорката на училището г-жа Костадинова слезе, за да ме покани в кабинета си на разговор относно случилото се сутринта. Аз и отказах разговор в нейния кабинет, като и заявих, че аз нямам какво да крия и желая разговорът да се проведе пред насъбралото се множество родители на двора, където се намирах в този момент. Настоявах на това, понеже смятам, че проблемът с този ученик, както вече казах, касае всички родители. Оказа се, че г-жа Филипова - дежурният учител, е представила пред директорката Стефка Костадинова съвсем друга версия на случката, обвинявайки ме пред нея, че съм удрял ученика, на когото направих забележка, и то отбележете, преди да вляза във фоайето на училището, там където аз все още не подозирах дори за присъствието на въпросния младеж и там, където възпитателката няма никакъв визуален контрол. Директорката се опита да ме убеди, че колежката й била засегната от това, че съм изразил съмнение в нейната загриженост и явно нехайство към учебния процес. Отговорих й, че аз нямам какво да си говоря с нея, а тя като принципал на това училище е длъжна да вземе необходимите мерки за да не се повтаря подобна случка, в която едно гаменче, псува като пиян кръчмар и никой от присъстващите учители не взема отношение. С това този импровизиран разговор приключи.

През цялото време, в което протичаха обясненията между мен и директорката дъщеричката ми се опитваше да каже нещо, но за съжаление там на място не я изслушахме.

Прибирайки се у дома се оказа, че това което има да ни каже детето е още по-шокиращо от станалото до сега и нещо, което директорката скри от нас. Като отмъщение за накърнената й "професионална" чест от моя страна, г-жа Филипова е взела в голямото междучасие детето ми със съгласието на класната й ръководителка и я е завела представете си къде - направо в стаята с четвъртокласниците, там пред големите ученици е била накарана да каже, кой от тях я е обиждал сутринта. Детето ми си е глътнало езика от уплаха и притеснение и не е могла да каже въобще нищо по зададените й пред големите ученици въпроси.

Абсурдно е детето ми да бъде питана подобно нещо, понеже моментално след влизането в училището сутринта то тръгна към класната си стая и не стана свидетел на нищо от случилото се. Още по-абсурдна е грубата и непрофесионална реакция на отмъщение чрез едно малко дете на Филипова, което по собствените й думи, било обичайна практика в тяхното училище, а именно да се водят децата пред други класове и там, изправени като на съд да се търси истината – ужас и позор е поведението на подобни "учители". За капак на всичко, когато отново се върнах в училището, за да поискам обяснение от г-жа Филипова за поведението й спрямо детето ми, тя имаше наглостта да ми каже, че дъщеря ми е потвърдила пред нея, че съм удрял въпросния ученик. Това твърдение детето ми категорично отрече с думите: “Тати, дори да беше го ударил, аз нямаше да кажа”.

В безпомощността си от фрапиращата безумна история, започнала с това да направя забележка като съвестен гражданин на едно невъзпитано гаменче и стигнала до там, че да се ГАВРЯТ с детето ми за да ми отмъстят, се обадих на директорката на РИО – Варна, г-жа Атанасова.

Оттук нататък ще се хванете за главата какво последва. Г-жа Атанасова, бивша директорка на училище, започна да ми обяснява, след като й разказах така, както и сега на Вас разказвам какво се е случило до момента, че аз с поведението си съм се саморазправял (визирайки това, че съм хванал и завъртял псуващия ученик към мен за ръката) и тотално НЕГЛИЖИРА същинския проблем, като ми обясни, че като съм направил това съм настроил учителите срещу себе си! С други думи и г-жа Атанасова се засегна на учителска "доблест" подобно на колежката си. Понеже разговора с госпожата вървеше трудно, имайки предвид снизходителното и "педагогическото" отношение към мен и моите вълнения я помолих за реакция, на която тя отговори, че ще дискутира чутото с директор Костадинова, но в крайна сметка имам право да преместя децата си да учат в друго училище, ако не ми харесвало в това!

Онемях от чутото предложение. Очаквах да чуя всичко друго, но не и че без да е провела собствено разследване на престъпното нехайство на част от учителския състав в ОУ "Йордан Йовков" ми бе предложено да се махна, да не съществувам, за да не бъда повече проблем за нея и за нейните бивши колежки. Също така началничката на РИО - Варна ми заяви, че съм нямал право да правя забележки в училището, а само на улицата, като това било задължение на учителите и аз съм нямал никаква компетенция да се меся. Абсурд след абсурд. България е гражданско общество, а училище “Йордан Йовков” е публично учебно заведение, което по Конституция ми дава право да изразявам мнение и да се боря за добруването на същото това общество по всякакъв законен начин и на всяко място. Излиза, че ако слушаме нейни величества неграмотността и безхаберието, то трябва да си мълчим и да си слушаме песента на колелетата пята от пасмина псуващи и разглезени ученици, насърчавани от бездействието на учителите към още по-големи "достижения" в стремежа си към затъпяване и оскотяване, повличайки ни в общата яма на безнадеждността наречена БЪЛГАРИЯ – "лице" на Балканите и част от ЕС, стояща "гордо" до чистите и спретнати западноевропейски държави, на които иначе така много се възхищават повечето от нашите съграждани.

Принудих се да Ви напиша това писмо с надеждата, че в българското училище все пак нещо може да се промени, ако се дава гласност на проблемите, но и от страх, че днешният конфликт може да създаде проблеми на моите деца, които са съответно в първи и трети клас и им предстои още доста години да учат в това училище.

Източник: http://www.moreto.net/novini.php?n=107144

# 1
  • Варна
Споделям случката, защото бях потресена от начина на действие и факта дете на 7 години е поставено в подобна стресираща ситуация от хора, наричащи себе си педагози. Радвам се, че моето дете не посещава това училище.

# 2
Ужасно неприятно, наистина. За съжаление, няма оправия, в резултат на станалото ще пострада детето на оплакващия се родител. Дано час по-скоро да премести детето  в друго училище, защото в "Йовков" изглежда възпитават и толерират бруталността и липсата на култура.

# 3
Това още веднъж показва част от учителското съсловие,за съжаление не най-
доброто.Потресена съм!Радвам се,че детето ми не е възпитаник на това училище.
Помислете за смяна на училището,преди всичко сигурността и спокойствието на детето.

# 4
Е, това е гледната точка НА ЕДНАТА СТРАНА. Не бих взела отношение без да съм била на място. А децата наистина псуват, псуваха и по наше време. Може би не в училище пред учителите, но момчетата си псуваха на воля масово - и калпазаните, и тези станали хора в последствие.

Иначе човек, дори да е прав, трябва да внимава с намесите, особено с всякакъв физически контакт или вербални конфронтации с ученици, особено в района на училището. И в САЩ да е било, ако пипнете ученик за лакътя за да го завъртите леко към себе си Wink, пак може да имате неприятности. Това е принципно положение и от неговото нарушаване е започнало конфронтирането на учителите.

А иначе има къде, къде по-фрапиращи случаи. Тези дни четох, че в някакво училище големи момчета хващат някакъв фърфалак и го карат да им прави френска любов. Побеснялата майка отива в училище и вместо направо да ги скалпира почва само да им крещи, между другото споменавайки "Ще ви убия". Аз лично не само бих споменала, а бих го и направила. Тя все пак се е овладяла, но в резултат е извикана полиция, майката е арестувана и осъдена набързо за хулиганство. Е, на глоба 100 лева де, не на затвор. А какво е станало с келешите не пишеше във вестника.

Но изводът е ясен - трябва да се действа по канален ред, а не лично.

# 5
Да, случаят е ужасен; както и идеята да водят детето при четвъртокласниците и така да насочат вниманието им към него - не ща да си мисля какво може да му се случи на това дете, ако го сгащят, без да ги видят. Но явно не е редно родителите да се саморазправят с децата, трябва да се търсят други начини за въздействие. Като родител на първокласничка, правя си изводите. Дано да не се налага пряка конфронтация.

# 6
За съжаление тези проблеми са повсеместни. Тези случаи не са изключение от правилото! Напротив, тези случаи стават правила за отношения между подрастващи. В безсилието сме стигнали до там, че да изпадаме в безумни ситуации на саморазправа, зарaди безумното безхаберие от страна на институциите.

Някой да помни колко беше страшно да викнат родителите ти в училище, а да ви намалят поведението?

Последна редакция: ср, 27 окт 2010, 21:07 от Xylometazolin

# 7
Ужасен случай. Дано детето се премести в друго училище.

# 8
Отвратена съм,но не и изненадана...

# 9
  • Варна
В такива случаи за да се вземе отношение, задължително трябва да се изслуша и другата страна. Peace.Ако се вземе предвид гледната точка на родителя, аз също съм възмутена,че неговото дете е било привикано при големите ученици за обяснения.Пълен абсурд.Също така на псуващи ученици в училище следва да се обърне сериозно внимание.Обаче личния опит като родител ми припомня,че  в нашия клас имаше един такъв родител, за който всички деца( без неговото),бяха гамени, недостойни да са в един клас с дъщеря му.То не бяха скандали с другите родители, с учителите за щяло и нещяло и за капак скандал в класната стая с госпожата (с крясъци и псувни) пред децата.Дано този родител не е като "нашия" родител-псувайки, да се кара на псуващи.

# 10
  • София
За нещастие обаче бях свидетел на такова преподавателско и директорско безхаберие.В резултат на което си прехвърлих детето в друго училище преди четири години по средата на годината.Радвам се,че го сторих.Попаднахме на учители които помогнаха на моето дете.
Истината за учителското съсловие е ,,някъде там,,Лично аз ги деля на ,,учители,, и ,,преподаватели-влиза и преПРОДАВА урока,,Не толерирам и детето си,но го познавам и зная кога е виновен,ако нагруби учител/преподавател/,но ако не е виновен ще го защитавам до край.
Но и родителите трябва да се включваме по-активно в ученическия живот, и да помагаме на онези учители, които искат да им се помогне.
Съжалявам за това което е изживяло малкото момиченце,и родителите и.

# 11
  • Пловдив
Като отмъщение за накърнената й "професионална" чест от моя страна, г-жа Филипова е взела в голямото междучасие детето ми със съгласието на класната й ръководителка и я е завела представете си къде - направо в стаята с четвъртокласниците, там пред големите ученици е била накарана да каже, кой от тях я е обиждал сутринта.

Не разбрах само защо това се тълкува като отмъщение? По какъв друг начин ще се посочи ученикът, който обижда?

# 12
  • Пловдив
И тъй като ми стана интересно прочетох статията, която е цитирана. И видях и другата страна. Три цитата от коментарите - на родители от училището:

Коментирам в качеството си на свидетел на въпросните случки в училище "Йордан Йовков", затова заявявам, че не съм съгласен както с изправянето на детето пред по-големите ученици, така и с поведението на самия баща.
Бащата може би умишлено е забравил да спомене, че една сутрин няколко дни по-рано върхлетя в училището с крясъци " мръсна ку**а" насочени към майка на едно от децата, с обяснение отново викайки, че тя е щяла да блъсне детето му. Въпросните " вулгаризми" , както по-късно ги определя той по друг повод ги извика няколко пъти и то пред около 50 деца от първи клас и преучилищната група.
Затова и при следващата случка с ученика, дежурния учител , а и няколко родители му направиха забележка за тона и начина , по който той се опитва да реши нещата .
Не знам дали дъщеря ми е чула псувните на учениците , но определено чу псувните на този баща !

Коментирам в качеството си на свидетел на случките в училище "Йордан Йовков”ВЪПРОСНИЯ ЗАГРИЖЕН БАЩА “ Една сутрин няколко дни по-рано върхлетя в училището с крясъци " кур*а мръсна " насочени към майка на едно от децата.Пред двата първи класа , преучилищната група пред родителите и учителите .
Вчера по обяд отново крещя в двора на училището . Днес по обяд отново крещя и ПСУВА в двора на училището пред поне 100 човека (деца , учители , родители , директор ) Вулгаризмите както ги определя той на въпросния ученик ги е чул само той , но неговите крясаци , глупости и псувни ги чуха доста хора .
Затова и при следващата случка с ученика, дежурния учител , а и няколко родители му направиха забележка за тона и начина , по който той се опитва да реши нещата .

Мили хора,
Цял следобед чета и немея пред наглостта на този човек. Ако искате вярвайте, но ВСИЧКО В РАЗКАЗАНОТО Е ОГЛЕДАЛНО ОБЪРНАТО, т.е. то е точно обратното. Дълго мислех, че не трябва да се слиза до нивото му, но заради учителите, които бяха буквално заляти с помия, ще кажа, че ДОСТОЙНО ПОСТЪПИ дежурната учителка, която защити момчето, уж псувало. Детето е вървяло пред господина и си е мърморело само на себе си пред входната врата”ШИБАН ДЪЖД”. Нали скоро и министър Божидар Димитров го каза и то в ефир. Не мисля, че е хубаво, но не е точно ПСУВНЯ. Мъжът решава да го превъзпитава и го сдрусва, дори е имало и шамари /по думите на собственото му “малтретирано” в училището дете/. Дежурната учителка защитава ученика и казва, че никой няма право да удря което и да е от децата.Така тръгна скандала. Естествено господинът е неудовлетворен, понеже от цяла седмица ТОЙ предизвиква скандалите в училището и не среща разбиране нито от учители, нито от родители. Най-учтиво бе поканен от директора на разговор, но отново със скандал ОТКАЗА. Днес, след като и в РИО Варна не е получил подкрепа, отново пристига и крещи, така че на всички ни призлява. Решихме, че е крайно време да се намеси полиция, защото поведението му е неконтролируемо. Благодарим- и родители, и учители, и деца, за бързата им намеса. Всички имаме нужда от защита от такива “блюстители на реда” и “радетели за право и човешки ценности”. А горкото му дете, което трепери при вида му, е повече от обгрижвано в това училище, както между впрочем и всички останали деца. Заради тяхната сигурност , от днес пропускателният режим е по-сериозен и родители се допускат само до входа. Очаквам, че ще има официален отговор от училището и РИО като замесени в скандала институции. Но не прави чест на Морето Нет да публикува непроверена информация, така, само за шоуто. Независимо какво мислите, все още се държи на ценностите в училище. Радвам се обаче, че видях в коментарите на всички Вас, изразена активна гражданска позиция. Този път

# 13
Честно казано, още като четох цитата останах леко предубеденa към човек, използващ изрази като:
- псува по най-вулгарен начин, изразявайки на всеослушание неодобрението си от лошото време навън;
- В ролята на съвестен гражданин, какъвто винаги съм бил;
- леко го завъртях към себе си, за да му обърна внимание;
- напомняния относно що е това добри нрави и възпитание;
ит.н.

Затова и споменах, че това е само една гледна точка и се опитах да бъда умерена в реакциите си на осъждане. Останах изненадана обаче, как масово други мами се захванаха да пригласят newsm78  Чудно как ли щяха да реагират, ако непознат мъж беше почнал, крещейки и раздрусвайки, да опитва да възпитава техните деца Mr. Green

Изобщо учудващо е, как всяко оплакване в някой форум автоматично предизвиква вълна от съчувствие. Сигурна съм, че дори ако някой се оплаче от някоя дама, че му е отказала секс и го е принудила да използва сила, пак ще се намери кой да осъди гадната дама Whistling

Последна редакция: чт, 28 окт 2010, 11:35 от Черна станция

# 14
Не е важно кой на кого приглася, важно е най - после  родители, учители и цялото общество да си отворят очите.

Съжалявам, но каруцарският език, обидите и побоищата  в съвременните училища са всекидневие, което и да прави впечатление не се  подлага дори на дебат. Свидетел съм  всекидневно на това поведение, а съм сигурна, че и вие. Ученици псуват учители, родители вдигат рамене и заявяват: "Ама той си е такъв, какво да направим?"

Дъщеря ми беше в първи клас, когато си дойде пребита от двама свои съученици. Единият от тях я беше държал за ръцете, докато другия е скачал върху краката й. Действието се развива в осем без пет - сутринта. В стаята е имало двама родители, които през цялото време са гледали без никаква реакция от тяхна страна. След шока, ходенето по лекари и рентгенови снимки се замислих, защо двамата родители са гледали безучастно през цялото време. Защо никой от тях не е реагирал адекватно на разиграващия се побой. Получих и отговор от тяхна страна, който цитирам беше: " Това не ми влиза в работата, всеки да си отговаря за него!"  Shocked Shocked

И докато продължаваме да седим безучастни проблемите между нас, децата ни, учителите и училищата, като институции ще се задълбочават.

Общи условия

Активация на акаунт