'Последният еничар' от Реха Чамуроглу

• 15 336
  • 194
  •   1
Отговори
# 75
  • Истанбул
Дона, когато бях в гимназията имахме един доста опак историк, който си имаше собствени методи на преподаване и не признаваше ученбиците и ние учехме по записки, които си водехме в клас Thinking Та той казваше, че причината за това стремглаво настъпление на османската армия до дебрите на Европа се е дължало на твърдата дисциплина и религиозния фанатизъм на бойците, които отивали на война, за да могат ако бъдат убити и да се възнесат направо в рая, защото са се били за вярата си  ooooh! Звучи ли ти познато? Та според Корана, християните също се признават за хора на вярата и последователи на Иса (Исус), който се възприема за светец, според исляма Можеш да се биеш в честен бой, да убиваш, за да победиш, но не може да се мъчат и убиват деца, жени и старци Даже и сега уважението към жената и възрастните е голямо сред населението Пак казвам, изключения винаги е имало  newsm78
А в "1001 нощ" само прекалената романтика е преувеличена! Hug

# 76
  • Истанбул
Чели ли сте Амин Малоуф, препоръчвам го с десет ръце! Hug

http://en.wikipedia.org/wiki/Amin_Maalouf

# 77
  • Казанлък of all places
Леле, колко нещо съм изтървала!

# 78
  • Истанбул
Какво си изтървала, бе жина? Дай да го допълним! Crazy

# 79
  • Казанлък of all places
Ей тоз Амин, толкова нещо преведено , особено това за кръстоносните походи през погледа на арабите хипер интересно ми звучи !( За протокола , в момента чета"Детските кръстоносни походи" и "Обикновения човек през Средновековието" та много на място ще ми дойде този.)

# 80
  • Истанбул
Аз я имам! Party Много ми хареса!!!! ooooh! Съвсем нова гледна точка, даже и за мен  Shocked И Самарканд хич не е лоша_ за Омар Хаям! Аз много си го либя!
Има лиго на бг? newsm78

# 81
  • Казанлък of all places
http://www.books.bg/books/author/2841/ Виж какво са превели и го има.

# 82
  • Истанбул
Значи, найЧважната я има! Не, че другите не са важни, но са романи, а "Кръстоносните походи" си е документално описание почти Thinking Непременно се сдобий с нея! Naughty
Бих искала да прочета и Африканския лъв, трябва да погледна newsm78

# 83
Дона, чакай, първо се показва как трябва да бъде, после ще видиш какво ще стане. Все си мисля, че докато да свършиш книгата, ще ти се изясни и началото. Срамното не е премълчано в този роман.

# 84
  • Казанлък of all places
Добро утро! Реших,че е добре да споделя с вас главата за кръвния данък от "Преоткриване на Османската Империя на Илбер Ортайлъ. Качила съм главата тук и се надявам да можете да виждате страниците добре.
Като гледам съдържанието на книжката , имам какво да копирам и в Истанбулската тема , и в турската и изобщо, човек работа да няма...

# 85
Мерси, Андже, добре се вижда!

# 86
 Благодаря и тук Simple Smile
Докато четях последните страници, едно нещо ми направи впечатление - че за разлика от европейската аристокрация (която се е израждала от генетични болести заради затвореността си), турската се "селекционира" - най-добрите мъжки екземпляри се чифтосват с подбрани ханъми  Laughing Което е по-логичният начин за създаване на "елит", може би.

# 87
След като прочетох и трите интересни и любопитни материала, любезно предоставени от Ангелина, искам да кажа че достигнах до следното усещане за Илбер бей - много ми напомня професор Вучков!  Laughing Той е историк, но и естет, разбира от архитектура, политика, икономика, хранене, медицина, кулинария, изкуство - от всякакъв тип и още, които не мога да цитирам сега, но сигурна съм ги има. Моля простете ми дързостта!   Simple Smile

# 88
  • Казанлък of all places
E, Пино, професор ти Вучков е учил история точно колкото професор Ортайлъ е учил български.

# 89
Еми, напомня ми лекторския подход и обширните и всеобхватни теми, които коментира. Какво да направя, прекалено компетентен ми се видя  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт