'Последният еничар' от Реха Чамуроглу

• 15 330
  • 194
  •   1
Отговори
# 90
  • Истанбул
Еми, напомня ми лекторския подход и обширните и всеобхватни теми, които коментира. Какво да направя, прекалено компетентен ми се видя  Simple Smile

Ортайлъ е повече от това, даже_ наистина естет от класа! bowuu Много знае, чете оригинала на документите от всички архиви: анг, фр, немски и руски, член на няколко академии, дете на кримски татари, избягали от Сталинския терор, преподавател в много университети по света, вкл и Софийския, ученик на Иналджък в Чикагския университет и тн и тн, мога да пиша до довечера ooooh! Hug

http://en.wikipedia.org/wiki/%C4%B0lber_Ortayl%C4%B1

# 91
  • Казанлък of all places
Няма статия за него на български в Уикипедия, но аз пак да повторя - Ортайлъ не е прекалено всеобхватен, той е истински историк. Историята не са голи факти и години, историята е литература, философия, география, изкуство, антропология... кулинария ако щеш!  Simple Smile Намерих едно старо интервю негово, и ако на изречението за "владичеството/присъствието" мога само да изскърцам със зъби не мога да не се усмихна на "Макдеонския - хаха, това е диалект на българския!" http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=314623

# 92
Без да съм достатъчно информирана си мисля, че все пак владичество е правилния термин. Присъствие е твърде слабо, все пак са управлявали, не са били наблюдатели. Робство не е уместно.

# 93
Без да съм достатъчно информирана си мисля, че все пак владичество е правилния термин. Присъствие е твърде слабо, все пак са управлявали, не са били наблюдатели. Робство не е уместно.
И аз така мисля. Владичество, власт, управление... какво е това "присъствие". Робство е неточно и носи излишен и архаичен патос.
"А да припомням ли, че през ХIХ век Българският таен революционен комитет е искал султан Абдул Азис за цар на България?"
Това пък какво е, има ли такъв факт действително?

Последна редакция: пт, 29 окт 2010, 14:41 от Dona

# 94
  • Казанлък of all places
Дона, имаше такова нещо и даже ние /вие сте го учили. Ще поровя повече и ще кажа.
През моите ръце лично, обаче, е преминавало писмо на френски от не помня кой от управниците ни, дали не беше министър председателя през 1918 година или председателя на народното събрание... ще те заблудя ...Писмото е до тогавашния Генералния консул на САЩ в България, г-н Мърфи и съдържа молба България да стане част от САЩ. Още тогава. Та склонността да подчиняваме на този или онзи явно ние присъща.
Ха, намерих писмото и ми е на дисплея в момента!

За мен "владичество" е правилния термин.

# 95
Писмото е до тогавашния Генералния консул на САЩ в България, г-н Мърфи и съдържа молба България да стане част от САЩ.
Ох, представих си го  Joy

# 96
  • Казанлък of all places
Само малко,че сърце юнашко не трае:
  Уважаеми господин Мърфи,
       Много приятели, които познават Вашата знаменита филантропия, са ми говорили за големия интерес, който храните към нашата мила България и най-близките от тях ме окуражиха да Ви напиша тези няколко реда. Пиша ги, без да се подпиша поради две причини: първо, защото съм Ви непознат  и второ, защото писмото е колективно, а повечето от хората не обичат да се излагат на нападките на недоброжелатели поради добрите си дела. Като Ви считам за искрен приятел на човечеството, искам конфеденциално да Ви споделя  няколко идеи за бъдещето на България с молбата да ги приемете и да ги предадете на господин президента Уилсън при целия кредит на доверие, на който, знаем, се радвате от негова страна. Ако успеете в това начинание, скъпи господин Мърфи, Вие ще направите голяма услуга първо на вашата страна, като ще направите възможно тя да стъпи в Европа, и на човечеството, като ще осигурите бъдеще на един малък, но храбър народ, който заслужава добротата на Америка.
       ........................................
        Тази програма е била и все още е програма на целия работещ народ. Но за нещастие този народ няма водещ глас  най- вече у нас, където  политиците  са  най-често  невежи, а агентите на чуждите правителства са безсъвестни. Те разбунват и смущават страната с цел да задоволят алчността си. Честните хора не могат да се борят с тези каналии, това е задължение на правителството, често състоящо се от индивиди от същия тип. Следователно, касае се до намиране на лек за тази болест. Начинът според мен и моите верни приятели е следният:
         1/ На следващия Конгрес на мира господин Уилсън да получи право  България да стане част  от Америка за петдесет години. Ако след този срок българският народ има желание този съюз да продължи,  правителството на Вашингтон ще реши.

.... и така 6 точки...

# 97
За това не бях чувала.  Simple Smile
Мислих си, че сегашното 'присъствие' на Европейския съюз може да не е много различно, но сега нещата се представят с по- друга обвивка - искали сме, кандидатствали сме, старали сме се да покрием изискванията... Преди векове е било по- буквално.

'ще направите услуга на човечеството...'   Joy

# 98
Е, ама само за 50 години първоначално, предпазливи са били  Joy

# 99
  • Казанлък of all places
1918 година, Пине. Хиляда деветстотин и осемнадесета. Къде ти ЕС...
Дона, ето, намерих го  това за Абдул Азис :
Цитат
През 1866 г. е формирана нова политическа организация на българската емиграция — Тайният централен български комитет (ТЦБК). Тя възниква във връзка с детронирането на княз Куза и появилата се опасност от турска интервенция в Румъния. Пред назряващия военен конфликт румънският таен комитет, организатор и извършител на преврата, търси помощта на българите. След отказа на Раковски преговорите продължават с неговия помощник Иван Касабов. Те завършват успешно и в края на март 1866 г. комитетът става факт. Негови членове са Ив. Касабов, Димитър Диамандиев, Атанас Андреев и Харалам-би Сяров. По-късно в комитета участват Пандели Кисимов, Иван Адженов, Иван Грудов, Кирияк Цанков.
Формираният комитет създава свои структури както в селищата на север от Дунав, така и във вътрешността на българските земи. В същото време започва подготовката на документ, който трябвало да регламентира отношенията между двете страни. Подготвеният „Акт за свещена коалиция между румъни и българи“ обаче не е подписан от румънска страна. И новото правителство търси българите за съюзник пред страха от един конфликт с Турция, но когато то трябва да поеме ангажимент и да подкрепи с подписа си освободителните борби на българския народ, отказва да направи това.
Цитат
В края на февруари и началото на март е подготвен и изпратен в Цариград Мемоар до Султан Абдул Азис Хан, с който Тайният комитет предлага дуализъм между България и Турция по подобие на Австро-Унгария. По същество идеята за дуализъм е стремеж към пълна автономия в рамките на Османската империя. Това се смята от дейците на комитета само като необходима стъпка към достигане на крайната цел — извоюване независимостта на България.

Иван Стоянов, "История на Българското Възраждане"

# 100
Анже, Европейския съюз не беше във връзка с това да сме най- далечния американски щат, просто след теб публикувах.

Явно сме се пробвали навсякъде - руска република, американски щат, турска провинция, европейски член и още може да има. Където ни направят услуга на човечеството - там!

# 101
Щото сме толкова дашни , кой ли не ни е ашладисвал  Laughing
То византийци , то османлии , то руснаци , то западняци...
Затова пък сме толкова красиви  Joy

# 102
  • Истанбул
Ами, като сме тръгнали да говорим за историята на Турция, да ви кажа, че на днешната дата, т.е. на 29.10.1923г. в 20:30часа в Анкара е провъзгласена републиката!
Заедно с нея е премахнат и халифата (султанът е и халиф=духовен глава на империята), а впоследствие се въвеждат редица промени и новости Thinking
Ако можете да видите турския  Google:D: с полумесец и звезда и образът на Ататюрк Hug

# 103
Честит национален празник !

# 104
  • Истанбул
Еничарите нещо ги зарязахме, сякаш newsm78 Хайде, да продължа темата:
Думата всъщност е "йени чери" и означава йени=нов, чери=войник и изглежда, общо взето така:

Общи условия

Активация на акаунт