Малки вкусотийки на bisicka

  • 19 637
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 16
Вкусен сладкиш



2 яйце
14 с.л. захар
14 с.л.. брашно
14 с.л. кисело мляко
14 с.л. олио
3 с.л. какао
1 п. бакпулвер  (или 1 ч.л. сода) и ванилия

Разбиваме яйцата със захарта до побеляване,прибавяме киселото мляко и олиото.Следва брашното с прибавената сода.Тук вече аз не използвам миксер,а леко разбърквам с лъжица.В правоъгълна намаслена тавичка изсипваме половината смес.Печем/в моята фурна е около 15 мин./Като се зашерви блата се изважда тавичката от фурната,намазваме със сладко и изсипваме останалата смес.Този път печем само отгоре около 10 мин..По желание може да сложите какао или канела в единия блат.Нямало е случай да не стане този сладкиш.Моите деца затова му викат Сладкишът,който винаги ставa

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 15:07 от bisicka

# 16
  • Мнения: 16
Крехки курабийки



2 чйца
100 гр захар
120 гр. мас, може и маргарин
1 п. бакпулвер
1 ванилия
брашно

-Първо разбъркваме добре яйцата със захарта
-Добавяме свинската мас със останалите сухи продукти
-Омесваме меко тесто
-Разтиламе тестото  , с помоща на формички се оформят курабийките

Забелешка :
Ако курабийките са тънки стават хрупкави , мойе да ги оставите малко по плътни тогава стават мекички.Аз ги оставих по плътни че да са по меки,
-

# 17
  • Мнения: 16
Локумки


 


1/2 ч.ч. мас
1 с.л. захар
1ч.л. сол
1/2 прясно мляко
20 гр. мая прясна
брашно колкото поеме за меко тесто
1 1/2 пакет локум

Начинат на правяне е стандартният за кифлички , за което вместо сирене се слага локум,

# 18
  • Мнения: 16
 Питки със кайма



1 ч.ч прясно мляко
1 ч.л. сол
2 ч.л. мед
1 п. суха мая
брашно

За плънката

200 гр. кайма
1/2 ч.ч. доматен сок
1,2 глави кромид лук

1 жълтък

-Омесва се меко тесто
-Оставя се да втаса за около 1 час
-От готовото тесто се оформят средно големи топки които се разточват
-Приготвя се плънката , Първо се запържва лука , добавя се каймата и доматения сок
-След като е готова плънката и охладена поставя се по средата на разточеният лист събират се всички краища притиска се на долу да може да се затвори добре

Питките се намазват със един жълтък

Последна редакция: нд, 13 мар 2011, 23:24 от bisicka

# 19
  • Мнения: 16
Крем супа от картофи и червена леща



2,3 картофа средно големи
1 ч.ч. червена леща
2,3 моркова
черен пипер, сол, олио

Сваряват се червената леща ,  картофите и морковите , това всичко се пасира добавят се подправките,

Последна редакция: пн, 14 мар 2011, 07:57 от bisicka

# 20
  • Мнения: 16
Хлебчета



200 гр. кисело мляко
1 ч.л. джожен
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 п. бакпулвер
1ч.л. сол
червен пипер
брашно

От продуктите се омесва тесто оформят се хлебчетата на топки пръсват се със червен пипер.

# 21
  • Мнения: 16
Кекс със шоколад




2 ч.ч захар
1 п. бакпулвер
1 ванилия
3 ч.ч. брашно
170 гр. масло
1 ч.ч прясно мляко
4 яйца

Захарта и кравето масло се разбива със миксер добавят се останалите продукти , пече се на 180 гр.

# 22
  • Мнения: 16
Курабийки със орехи



125 гр. маргарин
100 гр. захар
1 п. бакпулвер
1 ванилия)
2 чйца
брашно до еластично тесто
орехи цели, може и сушени плодове

-От продуктите се омесва меко тесто
-оставя се във хладилника за 30 минути
-оформят се малки топки
-посредата на топките се прави малка дупка при което се поставя резен орех
-пече се на умерена фурна
-готовите курабийки се поръсват със пудра захар

# 23
  • Мнения: 16
Мусака със русенско варено



1 консерва русенско варено
1,2 моркова
4,5 картофа сварени
2 яйца
1 кисело мляко
1 кромид лук
доматен сок
1 с.л. царевично брашно
универсална подправка
чер. пипер , сол

-Сваряват се картофите
-В малко олио се задушава ситно нарязаният  лук , към него се добавя русенското варено , картофите, отгоре се настъргва морковите
-Овкусавя се с универсална подправка и разтвореното в 2 ч.ч. доматено пюре
-Бърка се няколко минути
-Приготвя се заливка, като се разбиват добре чйцата и се добавят киселото мляко и царевичното брашно
-Залива се мусаката и се пече до готовност

# 24
  • Мнения: 16
  Еклери



вода - 1 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч.
брашно - 1 ч.ч.
яйца - 3-4 бр. (зависи от големината им)
прясно мляко - 1/2 л.
брашно - 5 с.л.
вода - 1/2 ч.ч.
захар - 7-8 с.л.
масло - 50 гр.
ванилия - 3 бр.

Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя 1 ч.ч.брашно и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес. Маха се от котлона и се оставя да изстине.

След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тесото става още по-гъсто и лепкаво.

С помощна на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плътно едно до друго), която или е намаслена или е покрита с хартия за печене. Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална, защото при печенето те си се оформят . Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.

Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавя размитите 5 пълни лъжици с малко вода брашно. След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавят ванилийките. Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малка лъжичка се пълнят с крем.

Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел. Получават се около 25-30 еклера.

Последна редакция: пн, 09 май 2011, 16:18 от bisicka

# 25
  • Мнения: 16
      Руло със свинско



За тестото

250 мл. топла вода
1 ч.л. сол
1ч.л. захар
1 п. суха мая

За плънката

1, 1/2 ч.ч. ориз
250 гр свинско месо (може и пилешко)
подправки по желание
1, 2 домата

# 26
  • Мнения: 16
  Сирене по шопски  (4 бр. гювечета)


 500 гр. сирене
1 домат
4 яйца
4 с.л. краве масло

Във дъното на всяко една гювече се слага кравето масло , натрошено сирене , реди се нарязани на шайби домат (2, 3 шайби) , после пак сирене и накрая се едно яйце.Пече се на умерена фурна.
  

Общи условия

Активация на акаунт