КОНСУЛТАЦИЯ С ДЕТСКИ ОФТАЛМОЛОГ : Д-р Константинов - тема 3

• 272 139
  • 1 382
  •   1
Отговори
# 1 065
Здравейте!
За да се осигури нормално развитие на зрението, най-доброто за Вашето дете е да носи очилата!
Здравейте, д-р Константинов,
При профилактичен преглед на дъщеря ми вчера бяха установени шокиращи за мен резултати

VOD=0.2 VOS=не отговаря
ARD=-2.0sph -1.25 cyl 179
ARS=-5.5sph -1.5 cyl 177
Очни дъна в норма

Терапия: корекция ДО -1,5sph -0.5 cyl 179 ЛО -5,5 sph -0.5 cyl 177

Лекарката ни изписа по-малък диоптър сега, но каза, че след месец, когато пак я прегледа ще изпише вече реалния.
Дъщеря ми е на 4 год и 2 месеца, родена чрез секцио. Лекарката каза, че е вродена Миопия и най-вероятно ще прогресира с времето. Каза, че за нея веднага трябва да се сложат очила.
Силно съм притеснена и не мога да се примиря с факта, че детето ще носи очила цял живот. В отчаянието си естествено започнах да ровя и чета и така попаднах на упражненията на Бейтс. Смятате ли, че биха имали ефект в нашия случай? И в случай, че  правим упражненията не е ли редно да изчакаме с очилата? Чувала съм, че окото се "разглезва" с очилата.....
Ще Ви бъда безкрайно благодарна да ни посъветвате какво е най-правилно за детето!
Поздрави!

# 1 066
Д-р Константинов,
Водих сина си на два профилактични прегледа при детски очен лекар, заради упорити ечемици /двама различни - Александровска и Токуда/. И на двете места се констатира, че има далекогледство и астигматизъм. И на двете места разширявахме зениците с капки.
Изписаха ни очила, които да започнем да носим веднага.
Ето показанията от прегледите:

Преглед 1:

VD:12.0
Cyl.  Form: MIX
         SPH          CYL        AX
R       +1.50      +1.50     92
L       +1.50      +2.50     88
PD+65 mm

Изписаха очила:
+1,0 +  1,0 / 90
+1,0  + 1,50 / 90
AR   50 mm

Преглед 2:

+3,50 -1,50   172*
+3,50 -2.75  169*

Очила:
+2,50 -0,75/170*
+2,50 - 2,0/ 170*
50мм

Това не са ли твърде различни показания и коя рецепта за очила е по-коректна? Коя да изпълня в оптиката?
Има ли вариант за лазерна корекция на зрението преди 18 год. възраст?
100% ли са ни необходими очила сега?
Имаме ли нужда от трета консултация?
Каква рамка за очила препоръчвате при много активно и енергично дете, трудно склонимо да слага каквото и да е по себе си?

Детето вижда много добре според мен, не се вторачва, напряга или да е несигурно какво вижда. Излизат ечемици, които не избиват, не се възпаляват и стоят под горния клепач с месеци. Здравословно е много добре, с добър имунитет. Нямаме никакви наследствени проблеми с очите /никой в моя род или този на съпруга ми/ - никой не носи очила.
Детето е момче на 3 год. и 6 месеца.

Много ви благодаря предварително.

# 1 067
Здравейте!
Резултатите от двата прегледа са почти еднакви, но изразени по различен начин. Разликата идва от знака на астигматичната корекция, минус или плюс. Ечемиците е малко вероятно да се явяват от нуждата от очила, но това беше дълги години теория, по която се водехме. Днес знаем, че те се дължат на едни жлезички в структурата на клепачите, които като се затапят се образуват т.нар. ечемици. Все пак да се дават съвети е лесно, но решения трябва да се вземат след лично наблюдение.
Д-р Константинов,
Водих сина си на два профилактични прегледа при детски очен лекар, заради упорити ечемици /двама различни - Александровска и Токуда/. И на двете места се констатира, че има далекогледство и астигматизъм. И на двете места разширявахме зениците с капки.
Изписаха ни очила, които да започнем да носим веднага.
Ето показанията от прегледите:

Преглед 1:

VD:12.0
Cyl.  Form: MIX
         SPH          CYL        AX
R       +1.50      +1.50     92
L       +1.50      +2.50     88
PD+65 mm

Изписаха очила:
+1,0 +  1,0 / 90
+1,0  + 1,50 / 90
AR   50 mm

Преглед 2:

+3,50 -1,50   172*
+3,50 -2.75  169*

Очила:
+2,50 -0,75/170*
+2,50 - 2,0/ 170*
50мм

Това не са ли твърде различни показания и коя рецепта за очила е по-коректна? Коя да изпълня в оптиката?
Има ли вариант за лазерна корекция на зрението преди 18 год. възраст?
100% ли са ни необходими очила сега?
Имаме ли нужда от трета консултация?
Каква рамка за очила препоръчвате при много активно и енергично дете, трудно склонимо да слага каквото и да е по себе си?

Детето вижда много добре според мен, не се вторачва, напряга или да е несигурно какво вижда. Излизат ечемици, които не избиват, не се възпаляват и стоят под горния клепач с месеци. Здравословно е много добре, с добър имунитет. Нямаме никакви наследствени проблеми с очите /никой в моя род или този на съпруга ми/ - никой не носи очила.
Детето е момче на 3 год. и 6 месеца.

Много ви благодаря предварително.

# 1 068
Здравейте,
Бебето ми е на 6 месеца вече и склерата на окото му е сивкава и мътна, не трябваше ли вече да се е избистрила и да е беличка . Дали това е причина за преглед или не е повод за притеснение

# 1 069
Здравейте!
По-спокойна ще сте ако някой специалист погледне детето Ви.
Здравейте,
Бебето ми е на 6 месеца вече и склерата на окото му е сивкава и мътна, не трябваше ли вече да се е избистрила и да е беличка . Дали това е причина за преглед или не е повод за притеснение

Последна редакция: ср, 17 дек 2014, 06:40 от д-р Иван Константинов - детски офталмолог

# 1 070
Здравейте, д-р Константинов, детето ми, което е на 2 години наскоро изкара вирусна пневмония. Докато беше болна понякога си търкаше очите и си държеше ръчичката над едното око, което ме накара да поискам преглед при очен лекар. Единственият външен признак беше зачервяване на вътрешната страна на клепача. Очният лекар каза, че има конюктивит и изписа тобрадекс капки, които успях да капя само един ден, а трябваше седмица. Дъщеря ми не ми дава да й капя, пищи хвърля се и така не успях.  Оттогава минаха повече от две седмици, през които капки не съм капала. Положението си е все същото понякога си държи ръчичката над окото и клепачът отвътре понякога е червен, няма сълзене, или други признаци. Дали след толкова време, като няма влошаване трябва да опитам пак да капя капките. Има ли някакъв начин за капане на капки, който на детето докато спи, или някакво средство, което децата да понасят по-лесно от капките. Благодаря предварително за отговора.  bouquet

# 1 071
Здравейте!
Няма лесни начини на прилагане на лекарства за очи. Повечето пъти е с насилие! Но когато трябва, трябва. При Вашия случай, не знам. Две седмици и същото положение. Май няма нужда от капки. Но как да съдя без да съм видял.
Здравейте, д-р Константинов, детето ми, което е на 2 години наскоро изкара вирусна пневмония. Докато беше болна понякога си търкаше очите и си държеше ръчичката над едното око, което ме накара да поискам преглед при очен лекар. Единственият външен признак беше зачервяване на вътрешната страна на клепача. Очният лекар каза, че има конюктивит и изписа тобрадекс капки, които успях да капя само един ден, а трябваше седмица. Дъщеря ми не ми дава да й капя, пищи хвърля се и така не успях.  Оттогава минаха повече от две седмици, през които капки не съм капала. Положението си е все същото понякога си държи ръчичката над окото и клепачът отвътре понякога е червен, няма сълзене, или други признаци. Дали след толкова време, като няма влошаване трябва да опитам пак да капя капките. Има ли някакъв начин за капане на капки, който на детето докато спи, или някакво средство, което децата да понасят по-лесно от капките. Благодаря предварително за отговора.  bouquet

# 1 072
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

# 1 073
Благодаря за отговора. Весели празници и всичко най-хубаво ви желая д-р Константинов!  bouquet

# 1 074
Бебето ми е на 3м и 15 дни. Преди десетина дни забелязохме, че дясното око е отекло, но мина след 2-3 дни от самосебе си. Преди два дни отново същото око отече горе в края на веждата и е по-затворено следствие отока от другото.

Не си е бръкнала в окото, не е влезнал шампоан в него, не е червено. Възможно ли е да е запушен слъзен канал? При допир не я боли...

Имаме стафилококи ауреас в носа. Възможно ли е отока да бъде от тях?

# 1 075
Здравейте и ЧНГ!
На въпроса Ви, просто детето трябва да бъде прегледано от очен лекар, по възможност детски такъв. Иначе спекулации, съмнения и т.н.
Бебето ми е на 3м и 15 дни. Преди десетина дни забелязохме, че дясното око е отекло, но мина след 2-3 дни от самосебе си. Преди два дни отново същото око отече горе в края на веждата и е по-затворено следствие отока от другото.

Не си е бръкнала в окото, не е влезнал шампоан в него, не е червено. Възможно ли е да е запушен слъзен канал? При допир не я боли...

Имаме стафилококи ауреас в носа. Възможно ли е отока да бъде от тях?

# 1 076
Честита Нова Година на всички![/b]
[/color]

# 1 077
Здравейте Д-р Константинов! За много години! Бъдете здрав и все така всеотдаен към хората.

Синът ми е на 4 г. има поставена диагноза Hypermetropia oc utr. Anisometropia. Amblyopia oc.sin.

По последна епикриза с дясно око вижда на 50%, а с ляво 10%.
На тесни зеници показанията са:
OD +4.00 d.sph +0.5 d.cyl. ax. 67 градуса

На широки зеници показания:
OD: +5.25 d.sph +0.75 d.cyl.ax 75 градуса

При тези показания, какви диоптри е редно да носи?
И друг въпрос-има ли право на ТЕЛК?

Последна редакция: сб, 03 яну 2015, 14:28 от Кристал

# 1 078
Здравейте!
Аз бих дал примерно +4,5 за ДО и +6,5 за ЛО. ТЕЛК не мисля, че ще отсъди в полза на детето. 
Здравейте Д-р Константинов! За много години! Бъдете здрав и все така всеотдаен към хората.

Синът ми е на 4 г. има поставена диагноза Hypermetropia oc utr. Anisometropia. Amblyopia oc.sin.

# 1 079
Здравейте!
Аз бих дал примерно +4,5 за ДО и +6,5 за ЛО. ТЕЛК не мисля, че ще отсъди в полза на детето.  

В момента носи 4 на лявото и 2 на дясното. Значи определено сме в грешна посока.

Общи условия

Активация на акаунт