Проблеми при изплащането на болнични листове от НОИ - 3

• 90 847
  • 766
  •   1
Отговори
# 525
Можеш да им пратиш е-майл с въпросното питане... Пробвала съм и ми отговориха до края на деня Peace но трябва да напишеш дословно за какво става на въпрос, за кои месеци и номерата на болничните - както и името ти  Hug

# 526
Здравейте, имам бебе на 2месеца, но работодателят ми не е представил в НОИ нито един от болничните ми листове. Дали те все още са валидни и ще ми бъде ли изплатено обезщетението за тези минали месеци, ако ги занеса сега?

# 527
Здравейте, имам бебе на 2месеца, но работодателят ми не е представил в НОИ нито един от болничните ми листове. Дали те все още са валидни и ще ми бъде ли изплатено обезщетението за тези минали месеци, ако ги занеса сега?
Три години е давностния срок за изплащане. Ако ги подаде в рамките на този период е си получите парите накуп.

# 528
Благодаря за отговора, а дали може да си извадя дубликат на билничните листове и да ги занеса лично в НОИ, ако оригиналите не бъдат занесени от счетоводителката?

# 529
Благодаря за отговора, а дали може да си извадя дубликат на билничните листове и да ги занеса лично в НОИ, ако оригиналите не бъдат занесени от счетоводителката?
Дубликат може да си извадите, но не може да ги занесете в НОИ. Трябва придружително писмо /2 бр./ и опис. Тези неща се подпечатват с печат от фирмата и подпис на собственика/управителя.

# 530
Здравейте,на 45-дневният болничен преди раждане са ми написали термин на раждане 5.01.2012, а в болницата когато родих и ми дадоха вторият болничен пише термин 8.01.2012 .От болницата ми казаха че техният термин е правилно изчислен , а първият е грешно сметнат. Това разминаване в термините дали ще е проблем за изплащане на парите от НОИ.

# 531
Здравейте,на 45-дневният болничен преди раждане са ми написали термин на раждане 5.01.2012, а в болницата когато родих и ми дадоха вторият болничен пише термин 8.01.2012 .От болницата ми казаха че техният термин е правилно изчислен , а първият е грешно сметнат. Това разминаване в термините дали ще е проблем за изплащане на парите от НОИ.
Да, ще е проблем. И трите болнични трябва да имат една и съща дата на термин. Този вторият ще го върнат за корекция. Как от болницатаса  го сметнала правилно, а от наблюдаващия бременността грешно? По-добре го коригирайте преди да го занесете на работодателя, а той в  НОИ.

# 532
На мен пък третия болничен не съм ми представили в НОИ, той е от 1 декември до 11 януари. След него кога трябва да получи вече майчинство? Направили са го толкова сложно, че да бавят парите на хората #Cussing out

# 533
На мен пък третия болничен не съм ми представили в НОИ, той е от 1 декември до 11 януари. След него кога трябва да получи вече майчинство? Направили са го толкова сложно, че да бавят парите на хората #Cussing out
Трябва да попълните приложение2 - http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc. Носите го в счетоводството с копие от акта за раждане на детето. Тази декларация ще се представи в НОИ след като се внесат осигуровки и декларация обр. 1 за мес. Януари.

# 534
Болничният от 9.11.2011 ми е занесен в ной на 29.12.2011 от ной ми казаха в 15 дневен срок от подаването на болничния ще ми бъде изплатен но до ден днешен ми изписа Актуален статус на документа: В момента се обработва какво ще рече това и докога да чакам или вече да отивам право там да питам

# 535
  • Пловдив
Болничният от 9.11.2011 ми е занесен в ной на 29.12.2011 от ной ми казаха в 15 дневен срок от подаването на болничния ще ми бъде изплатен но до ден днешен ми изписа Актуален статус на документа: В момента се обработва какво ще рече това и докога да чакам или вече да отивам право там да питам

брой си 15 работни дни-изтичат на 21 ви януари включително
проверявай кога ще ти направят превода точно

# 536
А къде да проверявам за превода точно

# 537
  • Пловдив
А къде да проверявам за превода точно

болничния го виждаш в Справки-представени документи
отвори-изплатени обезщетение от НОИ
но ще ти излезе 1 ден по -рано на сайта
правят преводи във вторник и четвъртък

# 538