Проблеми при изплащането на болнични листове от НОИ - 3

• 90 845
  • 766
  •   1
Отговори
# 540
На мен пък третия болничен не съм ми представили в НОИ, той е от 1 декември до 11 януари. След него кога трябва да получи вече майчинство? Направили са го толкова сложно, че да бавят парите на хората #Cussing out
Трябва да попълните приложение2 - http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc. Носите го в счетоводството с копие от акта за раждане на детето. Тази декларация ще се представи в НОИ след като се внесат осигуровки и декларация обр. 1 за мес. Януари.
Е това го попълних. А за февруари кога се изплаща майчинството?В началото на февруари или в началото на март?

# 541
втори болничен лист ми е внесен около 21ви декември в НОИ, възможно ли е да не е преведен, даже и никакъв статус няма в сайта на НОИ?

# 542
  • Пловдив
втори болничен лист ми е внесен около 21ви декември в НОИ, възможно ли е да не е преведен, даже и никакъв статус няма в сайта на НОИ?
ако не си виждаш болничния на сайта,не е внесен в НОИ

# 543
Здравейте момичета!
При мен ситуацията е следната: последният ми болничен беше до 4 декември, на 9 януари счетоводителката ни е подала всички необходими документи в НОИ (Прил. №2, копие на акта за раждане и разпореждане за отпуска за остатъка от 410 до 135 дни). От НОИ обаче твърдят, че такива документи при тях няма. Убедена съм, че жената ги е предала, когато казва и грешката е при тях. Въпросът ми е имам ли право да подам жалба, до кого и как става това? Не че това ще ми преведе парите по-бързо, но въпросът е принципен.
Благодаря за съдействието!

# 544
от моята работа като занесат документи в НОИ ми излизат на следващия ден в графа "Справка за приети документи, изчислени и/или изплатени обезщетения и помощи от ДОО"
Надявам се имаш код за онлайн проследяване.
Там пише на мен подадена декларация по чл. 50 И 51

21-999-01-ХХХХХХХХХХХХХХХХХХХХ/24.01.2012 г.
 Основен документ
Дата на отпускане на обезщетението, определена от системата: 31.12.2011 г.
Дата на прекратяване изплащане на обезщетението, определена от системата: 01.10.2012 г.
Актуален статус на документа: В момента се обработва  [/
i]
МОЯ болничен изтече на 31.12, а декларацията се вижда че е подадена на 24.01. (когато обикновено се носят всички документи, болнични и т.н. в НОИ от нашата фирма.)

Ако нямаш такова нещо, тогава трябва да искаш входящия номер от счетоводителката.
Педи това не виждам за какво да подаваш жалба, по-скоро вярвам че счетоводителката ти е забравила да внесе такава декларация (при каката така бяха забравили да ми дадат да ппълня и да внесат)

# 545
ronisum, със сигурност документите са предадени от счетоводителката. Входящ номер тя ще ми даде. От там насетне каква е процедурата, за да подам жалба?

# 546
ronisum, със сигурност документите са предадени от счетоводителката. Входящ номер тя ще ми даде. От там насетне каква е процедурата, за да подам жалба?
Ти последно имаш ли ПИК, да видиш на тяхната страница какво пише  newsm78
И сигурна ли си в счетоводителката. И при мен така беше при каката. С връзки в НОИ (вече нямам  Sad) се разбра че не ми е подадена нужната декларация, и чак тогава касиерката си призна че е забравила и се счупи да ми се извинява.
Та извади си ПИК номер да следиш какво става. Жалба може да подадеш по пощата с обратна разписка, или на място (по-добре, току виж ти обърнат внимание)м като опишеш подробно нещата и дадеш копие от документа с входящия номер. А що се отнася до декларацията, май пак може да се подаде да не се мотаете повече  newsm78
ОБАЧЕ. Подавала съм жалба във връзка с незачетен трудов стаж на баща ми и ми отговориха след 2 месеца и малко. (Законовия срок е 30 дни, има си и закон за жалбите.............)

# 547
  • Пловдив
jaded ,90 процента не са ти подали нещата както трябва,10 процента проблема е в НОИ.Така че си провери нещата първо.
Какво ти изписва на приети докумнети в сайта на НОИ
Пиши мейл с входящия номер на документите и питай дали са при тях-мейловете са на сайта на НОИ посочени.по входящия номер трябва да ги открият

# 548
Здравейте ,надявам се ,че и на моите въпроси ще откликнете    bouquet
Когато забременях и започнах да ползвам болнични си дадох с първия болничен на работодателя и банковата сметка по която да ми изплащат болничните.Съответно с смс нои ме уведомяваха всеки месец че имам преведени пари.Аз не проверявах в дебитната си карта и когато вчера реших да видя колко са ми парите в нея установих че в картата ми няма и лев преведени пари Shocked.Отидох в обб банката на която е и дебнитната ми карта и те ми казаха че имам друга отворена сметка в евро ,а сумата която ми казаха че е в сметката беше равна на парите от болничните ми.Обаче в последствие разбрах че нои не могат да ми отварят сметка,и още повече пък че не са ме уведомили затова си действие.Какво всъщност се е случило незнам ?Ама си изтеглих паричките да не стане някакъв гаф.

Другата ми питанка е за 45 дневните болнични преди раждане?
Тъй като забременях инвитро в клиниката в която го правих ми смятат термина от деня на пункцията ,а  отделно ходя на жк където ми дават болничните всичките досега ,а там термина се изчислява по последна менструация,та дали няма да стане едно огромно объркване ,и в крайна сметка може да не съм родила и да ми изтече 45 дневния или обратно да съм родила  ,а как ще компенсирам дните на разлика ,те няма да са много ,но все пак ?

# 549
  • Пловдив
а сумата която ми казаха че е в сметката беше равна на парите от болничните ми.Обаче в последствие разбрах че нои не могат да ми отварят сметка,и още повече пък че не са ме уведомили затова си действие.Какво всъщност се е случило незнам ?Ама си изтеглих паричките да не стане някакъв гаф.

за какво отваряне на сметката става дума ???
НОИ превеждат по сметката,която си дала.явно си дала евровата си сметка.нали разбираш,че те няма как да ти имат тази сметка,освен ако не си я дала

ако родиш по-рано от термина,дните ще ти се компенсират с третия болничен от педиатъра
ако родиш след термина,ще ти издадат болничен за дните от края на 45 дневния до раждането,след като родиш.този болничен го издава лекарят,издала 45 дневния ти

# 550
Благодаря ти Елфита  bouquet
Аз даддох данните единствено за банковата ми сметка ,аз друга нямам ,само една ми е ,а в картата по тази сметка пари не постъпват.В банката ми обясниха че имам друга банкова сметка която аз не съм отваряла.А може ли работодателя ми да е забравил да ми даде банковата сметка на нои и те да са я отворили тази нова сметка,имат ли такива правомощия?Интересува ме да не някой друг да отваря сметка на мое име и после да тегли ,знам ли?

# 551
  • Пловдив
Аз даддох данните единствено за банковата ми сметка ,аз друга нямам ,само една ми е ,а в картата по тази сметка пари не постъпват.В банката ми обясниха че имам друга банкова сметка която аз не съм отваряла.А може ли работодателя ми да е забравил да ми даде банковата сметка на нои и те да са я отворили тази нова сметка,имат ли такива правомощия? не,разбира се Интересува ме да не някой друг да отваря сметка на мое име и после да тегли ,знам ли?-ехееееееееее,ти пък.не може естествено

явно объркването идва от банката ти?говори с тях-как така имаш друга сметка,за която не знаеш?
ако имаш пик код,на сайта на нои може да видиш кое сметка ти е представена

# 552
Аз даддох данните единствено за банковата ми сметка ,аз друга нямам ,само една ми е ,а в картата по тази сметка пари не постъпват.В банката ми обясниха че имам друга банкова сметка която аз не съм отваряла.А може ли работодателя ми да е забравил да ми даде банковата сметка на нои и те да са я отворили тази нова сметка,имат ли такива правомощия?Интересува ме да не някой друг да отваря сметка на мое име и после да тегли ,знам ли?
Нека в банката покажат документите за откриване на сметка. уверете се кой го е направил и съответтно Ви е подписал.
НОИ не открива сметки още по-малко в евро.

# 553
Елфита,Вив  bouquet,много ви благодаря за бързите отговори.

# 554
Здравейте,момичета/винаги сте много бързи и отзивчиви в тая тема  bouquet/!
Имам следното питане-в момента съм в болничен за заболяване-домашен режим,обаче ми дадоха направление за санаториум и за да мога да ползвам правото на престой там по клинична пътека,трябва да отида до дни/до седмица,а до кроя и съм в болничен/......обаче се притеснявам,че може от НОИ да ми оспорят болничния/доколкото разбрах,нямам право да ползвам този болничен и да съм извън града/.Та, въпроса ми е-вярно ли  е това?И как стои въпроса с болничните за санаториум/ако знаете,де/-кой ги дава,какво трябва да пише,може ли да се пуснат веднага след друг болничен....................или да си пускам отпуск за времето ,през което съм на санаториално лечение?

Общи условия

Активация на акаунт