Проблеми при изплащането на болнични листове от НОИ - 3

• 90 818
  • 766
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте,момичета/винаги сте много бързи и отзивчиви в тая тема  bouquet/!
Имам следното питане-в момента съм в болничен за заболяване-домашен режим,обаче ми дадоха направление за санаториум и за да мога да ползвам правото на престой там по клинична пътека,трябва да отида до дни/до седмица,а до кроя и съм в болничен/......обаче се притеснявам,че може от НОИ да ми оспорят болничния/доколкото разбрах,нямам право да ползвам този болничен и да съм извън града/.Та, въпроса ми е-вярно ли  е това?И как стои въпроса с болничните за санаториум/ако знаете,де/-кой ги дава,какво трябва да пише,може ли да се пуснат веднага след друг болничен....................или да си пускам отпуск за времето ,през което съм на санаториално лечение?
Ако болничния не е представен в НОИ по-добре да ви коригират режима на лечение. За справка чл.35, ал. 5 от Наредба за медицинската експертиза: "В случаите, когато е разрешен отпуск за временна неработоспособност с определен домашен режим и през този отпуск осигуреният по препоръка на лекуващия лекар или ЛКК се изпрати на балнеолечение, климатолечение и таласолечение, срокът на което изтича в рамките на разрешения отпуск за домашно лечение, промените в режима се извършват върху болничния лист до представянето му на осигурителя. В случай че болничният лист вече е представен, издалият болничния лист изпраща писмо до осигурителя, с което го уведомява за промяната в режима, както и за датата, от която следва да се прилага."

# 556
Благодаря ти Viva_123!
Болничният е предаден на работодателя,но още не е представен пред НОИ,та ще пробвам да сменим режима.....иначе/рових одеве по разни форуми и четох  по темата/,най-много да не ми платят застъпващите се дни......Сега,обаче имам друг проблем-отпуск ли да пускам,болнични ли да си искам от санаториума /разбрах,че оттам ги дават/:thinking:,щото не съм сигурна,че ще стане номера-понеже принципно болнични се увължават с ЛКК.....

# 557
здравейте, моя близка има следният проблем. Работи на сумирано раб.време. За декември има болничен, от който са отразени само седем дни, останалите дни от болничния са и писани като надници. Редно ли е това, не съм наясно със сумираното раб време. Тези седем дни вече са и платени от НОИ, какво става с другите дни.

# 558
здравейте, моя близка има следният проблем. Работи на сумирано раб.време. За декември има болничен, от който са отразени само седем дни, останалите дни от болничния са и писани като надници. Редно ли е това, не съм наясно със сумираното раб време. Тези седем дни вече са и платени от НОИ, какво става с другите дни.
Как така "надници" и "раб. дни"? Да не би да има извънреден труд? По него не се изплаща обезщетение.

# 559
Ами във фиша от заплатата, дните в болнични са отразени като отработени дни

# 560
Ами във фиша от заплатата, дните в болнични са отразени като отработени дни
Значи е получила заплата. Няма как да получи и обезщетение за същите дни.

# 561
Така де, но имат ли право да ти взимат от болничния, това не ми се изяснява.  newsm78

# 562
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Да не се бъркате с първите дни платени от работодателя?

# 563
Не, не се бъркам. Мисля че извънредния труд са и платили вместо болнични, но редно ли е това? newsm78 Като я видя ще погледна всичко с подробности, защото тя ми обяснява по телефона, и не знам дали ми обяснява правилно

# 564
В момента съм в болнични за гледане на дете до днес вкл., 5 дни, педиатърката препоръча поне до сряда да си остане в къщи. Въпросът ми е тя може ли да удължи болничния, или да го анулира и да издаде нов за 10 дни, втори болничен не ми трябва, защото сама съм си работодател и първите три дни  аз сама си ги плащам.

# 565
В момента съм в болнични за гледане на дете до днес вкл., 5 дни, педиатърката препоръча поне до сряда да си остане в къщи. Въпросът ми е тя може ли да удължи болничния, или да го анулира и да издаде нов за 10 дни, втори болничен не ми трябва, защото сама съм си работодател и първите три дни  аз сама си ги плащам.

Може да удължи още с 5 дни, без проблеми.

# 566
Може да го удължи до 14 кал. дни. При самоосигуряващите всички раб. дни по болничния се изплащат от НОИ.

# 567
  • Пловдив
Здравейте!От септември месец съм в болнични ,водя се рискова бременност.Последно получих пари на 8 декември за месец октомври,оказа се че болничните за месец ноември и декември са объркани,след 30 дневен престой в куриерската фирма бяха открити и съответно поправени и пуснати отново в НОИ.Въпросът ми е след като са пуснати на 15.02 кога приблизително ще възобновят изплащането?Благодаря предварително!

# 568
Здравейте!От септември месец съм в болнични ,водя се рискова бременност.Последно получих пари на 8 декември за месец октомври,оказа се че болничните за месец ноември и декември са объркани,след 30 дневен престой в куриерската фирма бяха открити и съответно поправени и пуснати отново в НОИ.Въпросът ми е след като са пуснати на 15.02 кога приблизително ще възобновят изплащането?Благодаря предварително!
До 15 раб. дни ако всичко им е наред.

# 569
Здравейте.Имам едно въпросче и се надявам някой да ми помогне.На 12.01.си пуснах за пъви път болничен,който е за период от 14 дни,след това си го удължих с ЛКК комисия от 26.01 до 21.02(0т 22.02 ще си взема 45 дневният).В сайта на НОИ излиза,че болничните са ми предадени,но ми пише,че липсва банкова сметка.Та въпроса ми е аз ли трябва да ида в НОИ да я предоставя или работодателят трябва да ми я занесе.И също така дали ще ми забавят много превода на болничният? Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт