Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 5

• 114 375
  • 788
  •   1
Отговори
# 210
Мда, междувременно какво намерих аз, може да е от полза на някой http://www.asp.government.bg/ASP_Client/ClientServlet?cmd=add_co … 779&selid=779
Отпада дори искането за сл. бележка за ваксини на децата с ТЕЛК
Обжалването в ТД на социалните, в което съм подала документите ли става, или в централното за София?

# 211
Мда, междувременно какво намерих аз, може да е от полза на някой http://www.asp.government.bg/ASP_Client/ClientServlet?cmd=add_co … 779&selid=779
Отпада дори искането за сл. бележка за ваксини на децата с ТЕЛК
Обжалването в ТД на социалните, в което съм подала документите ли става, или в централното за София?
Обжалването е в регионална дирекция, но жалбта може да подадеш в дирекцията в която си подала молбата и да я адресираш до  РДСП.
˙·٠•●♥ LOST ♥●•٠·˙ БИ ли уточнила  относно решението на ТЕЛК- ЗА освидетелстване или преосвидетелстване става въпрос- защото има значение.
И да права си заповедта задължително трябва да съдържа - мотив, само това че не е описан  такъв е основание да падне ако се обжалва в съда.

Последна редакция: пт, 28 яну 2011, 17:27 от ogan1

# 212
За освидетелстване- за първи път ни е

# 213
За освидетелстване- за първи път ни е
В този случай отказът е правомерен виж по добре - член 19 ал2 от ППЗСПД Месечните помощи за деца с трайни увреждания по чл. 7, ал. 8 ЗСПД се отпускат от началото на месеца, следващ месеца, през който е издадено експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението.
иМАШ ПРАВО НА ДВОЙНИ ДЕТСКИ ,но от следваЩият месец. Налага се през февруари да подадеш отново молба. Peaceт.е. в случая предполагам решението Ви на ДЕЛК е от месец януари. Що касае другата добавка, на нея имаш право от  1-во число на месеца, през който е определена датата на инвалидността в експертното решение на ДЕЛК/ТЕЛК/НЕЛК, но не повече от 3 години назад, ако молба-декларацията е подадена в 3-месечен срок от датата на решението.
В случая тук няма условие молбата да се подава от месеца следващ издаването на ЕР. Социалните работници са длъжни да спазват изискванията на закона.

Последна редакция: сб, 29 яну 2011, 13:14 от ogan1

# 214
Да, след дълго мислене и аз разбрах че явно това е причината...то аз подадох молбата точно с идеята да са от месец февруари детските, а не от януари, на гишето не ме предупредиха, дори не погледнаха решението, и сега ще трябва отново да ходя
Благодаря ти много

# 215
Здравейте! Предстои ни да подадем документи при социалните за получаване на детски. Тъй като таткото е безработен, но не се води в БТ, откъде да вземе бележка за доходите през месеците, в които не е работил?

# 216
Здравейте! Предстои ни да подадем документи при социалните за получаване на детски. Тъй като таткото е безработен, но не се води в БТ, откъде да вземе бележка за доходите през месеците, в които не е работил?

При положение, че не е работил и не се е водил на трудов договор, няма да представя никаква бележка. То и никой не може да му издаде такава. Просто си декларира в молба-декларацията, че е неосигурен. Това е, ако през целия 12-месечен период е бил безработен. Ако през предходната година има месеци с работна заплата ще си вземе от работодателя бележка само за месеците, през които е бил на работа.

# 217
Здравейте!
И на нас ни предстои подаване на документи за детски. Това, което ме притеснява е, че през последните месеци таткото беше безработен, регистриран в БТ, само че в София(с временна адресна регистрация), а сега ще подаваме документите в Бургас(където ни е постоянното местожителство). Въпросът ми е дали социалните ще могат да си вземат информацията от друг град или ще трябва ние да им занесем някакъв документ. Благодаря!

# 218
  • Русе/ София
Записвам се да следа темата - изяснавате много неща. Благодаря!  bouquet

# 219
имам и аз доста неясноти с детските, записвам се, за да следя темата и се връщам да чета
може би е коментирано по-напред, извинявам се ако се повтаря, но когато родителите нямат брак, тогава се взимат предвид доходите за последните 12 м. и на двамата родители или само на майката?

# 220
  • Русе/ София
Мисля че само на майката, когато няма сключен брак - поне при мен досега е било така- само моя служебна бележка се иска.  А когато си била в болничен или по майчинство- в СО вадят директно данните от единната информационна система на НОИ за размера на получаваните обезщетения.

# 221
имам и аз доста неясноти с детските, записвам се, за да следя темата и се връщам да чета
може би е коментирано по-напред, извинявам се ако се повтаря, но когато родителите нямат брак, тогава се взимат предвид доходите за последните 12 м. и на двамата родители или само на майката?
само на майката

# 222
Здравейте , мъжът ми работи в чужбина и ние с децата ще заминаваме скоро. Не съм сигурна дали ще останем или ще се върнем след 2-3 месеца. В момента съм в майчинство до май месец .
Интересува ме преди да замина трябва ли да ходя при социалните /вземам детски и майчинство/да им обяснявам , че ще пътуваме в чужбина/за опр време децата ще са извън страната/. И ако решим да останем там /след 3-те месеца/ , трябва ли да подавам някаква декларация за спиране на детските и майчинството/или съотв упълномощен от мен човек/ или те автоматично ще получат тази информация от социалните в др страна/дали въобще имат такава връзка помежду си newsm78/
Благодаря предварително   bouquet

# 223
Здравейте , мъжът ми работи в чужбина и ние с децата ще заминаваме скоро. Не съм сигурна дали ще останем или ще се върнем след 2-3 месеца. В момента съм в майчинство до май месец .
Интересува ме преди да замина трябва ли да ходя при социалните /вземам детски и майчинство/да им обяснявам , че ще пътуваме в чужбина/за опр време децата ще са извън страната/. И ако решим да останем там /след 3-те месеца/ , трябва ли да подавам някаква декларация за спиране на детските и майчинството/или съотв упълномощен от мен човек/ или те автоматично ще получат тази информация от социалните в др страна/дали въобще имат такава връзка помежду си newsm78/
Благодаря предварително   bouquet
Принципно всяка една промяна в обстоятелствата се декларира в 30 дневен срок, но...не съм убедена, че това може да го декларирате - предварително, сещате се че към момента промяна няма, а ако настъпи пък няма как да уведомите.. newsm78Според мене няма пречка да си получавате тези помощи, до момента, в който Ви изтече срока на молбата. Социалните не получават автоматично  такава информация,  по принцип  можете да проверите как стоят нещата да получавате  детски в страната, в която отивате. Там определено ще бъдат повече...

Последна редакция: вт, 08 фев 2011, 21:15 от ogan1

# 224
  • София
Какъв документ трябва да имам за моите доходи?

Проблема е следния - от август 2010 съм при нов работодател.
Юли и юни - без работа и доходи.
Преди това - при работодател, който няма да мога да намеря, за да ми даде документ.
Дали е възможно да взема документ от НОИ?

А 600 лв помощ за второ дете влизат ли в изчислението на доходите?

А за доходи от майчинство първа година от кого се взима бележка - от работодателя или от НОИ?

Последна редакция: ср, 09 фев 2011, 11:32 от Дилянка

Общи условия

Активация на акаунт