Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 5

• 114 447
  • 788
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив

Още нещо да попитам-доколкото разбирам ще се водя самотна майка.Вярно ли е,че имало еднократна помощ от 100лв?

ще си самотна майка,ако в акта за раждане на детето срещу баща пише неизвестен.а това при теб няма да е така
все пак специално за самотните майки няма такава помощ.ти ще може да вземеш детски и еднократна за раждане,друго не.ако си студенто редовно-помощ за студентки

Моя близка, чак сега след 9 месеца от раждането на детето си отиде да си поиска помощта за раждане.

При получаването на Удостоверението за раждане са и дали и документ за родствена връзка и са и казали, че до ДВЕ години трябва да отиде да си ги вземе. Сега са и казали, че този документ важи само 6 месеца и трябва да си извади нов, защото можело да е е дала детето за отглеждане  Shocked. Първо са и казали, че може да е родила второ вече.

Аз доколкото знам тази помощ я получава родилка, затова осиновителите не получават такава помощ. newsm78. Дали наистина важи 6 месеца този документ newsm78

помощта може да се поиска до 3 години от раждането
предполагам,че трябва нов документ,да-два лева струва да си го извади

осиновителите също получават тази помощ /ако детето е до 3 годинки/.независимо,че биологичната майка вече я е взела за това същото дете.

Последна редакция: сб, 15 окт 2011, 22:38 от Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥

# 691

осиновителите също получават тази помощ /ако детето е до 3 годинки/.независимо,че биологичната майка вече я е взела за това същото дете.
Тук обаче грешиш!

# 692
Здравейте!Имам 1 малък проблем-не точно аз,а майка ми.Имам сестричка на 7г и в момента е първи клас.Майка ми е женена за чужденец-пенсионер.От социални грижи преди време й бяха казали,че няма право на каквито и да е било помощи.Но пенсията която получава е 485 евро(970лв).И така се оказва,че имат право на помощи,понеже дохода на член от семейството е под 350лв.Та искам да попитам-може ли да вземе еднократната помощ от 150лв за първолаче?Също така дали може да получи детските за миналия период(пенсията която получават е от 2008г и е непроменяна от тогава) или може да получава за напред.Как точно стоят нещата?
Благодаря!

# 693
  • София и там където не се пуши

Тук обаче грешиш!
[/quote]

Аз за това съм сигурна, че осиновителите не получават помощ. А за документа, разкарването е неприятно, не двата лева, а след като се дължи на родилката във всички случаи  newsm78 , защо има срок.

ellhris за помощ за първолаче, има срок за кандидатстване, да провери.

Детски не се получават със задна дата.

Това че е чужденец - не зная как са нещата.  

# 694
Здравейте!Имам 1 малък проблем-не точно аз,а майка ми.Имам сестричка на 7г и в момента е първи клас.Майка ми е женена за чужденец-пенсионер.От социални грижи преди време й бяха казали,че няма право на каквито и да е било помощи.Но пенсията която получава е 485 евро(970лв).И така се оказва,че имат право на помощи,понеже дохода на член от семейството е под 350лв.Та искам да попитам-може ли да вземе еднократната помощ от 150лв за първолаче?Също така дали може да получи детските за миналия период(пенсията която получават е от 2008г и е непроменяна от тогава) или може да получава за напред.Как точно стоят нещата?
Благодаря!
Срока за помощите за 1 клас беше до 30 септември.
Пари със задна дата не се дават, за да получават детски е необходимо- да живеят в България.

# 695

Тук обаче грешиш!

Аз за това съм сигурна, че осиновителите не получават помощ. А за документа, разкарването е неприятно, не двата лева, а след като се дължи на родилката във всички случаи  newsm78 , защо има срок.

ellhris за помощ за първолаче, има срок за кандидатстване, да провери.

Детски не се получават със задна дата.

Това че е чужденец - не зная как са нещата.  

[/quote]
Прави са от соц. грижи, не помня точно къде, но съм чела, че срокът на удостоверенията издавани от служба ГРАО е 6 месеца.

# 696
  • София
Имам един казус ако можете да ми помогнете ще съм много благодарна!

Когато личната лекарка е починала и съответно картонът не е открит след смъртта и, новата лична отказва да даде бележката за поставени ваксини под предтекст,че не знае поставени ли са какво се прави? Не може без бележката да се подават документите, бележка пък няма...

# 697
  • София-Младост

Когато личната лекарка е починала и съответно картонът не е открит след смъртта и, новата лична отказва да даде бележката за поставени ваксини под предтекст,че не знае поставени ли са какво се прави? Не може без бележката да се подават документите, бележка пък няма...
Тези ваксини трябва да са нанесени в картона на детето. Отделно има една книга където те нанасята ваксините...в електронен вариант също трябва да ги има...Не може просто така да отказват... обадете с НЗОК  и питайте какъв е реда.

# 698
  • Пловдив
Snoopi ,ваксините не са ли нанесени в здравната книжка /синята/?Ако тази книжка е при теб /а тя трябва да е/,ваксините са вътре нанесени.

# 699

Ами смени личната лекарка, защото тези ваксини са в едни отговорни тетрадки, които би трябвало да са отишли някъде. Отделно нямаш ли втори картон за детска (не зная колко е голямо детето).

И като последно това си е сериозен проблем. На животинките дават паспорт с ваксините, а децата ги пишат къде ли не, само дето родителя няма нищо като документ, а повторно поставяне би навредило на здравето на детето. Освен да отидеш до здравна каса и да питаш, кой може да издаде такъв документ, пък и по телефона защо да не дадат такъв отговор.  newsm78

Писали сме заедно  Elfita ♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥  - в моята синя книжка, няма нанесени ваксини.

# 700
  • София
Не са нанесени в синята книжка, а и не знаех,че трябва  Embarassed. Картонът липсва, има нов,но старият го няма не е открит след смъртта на старото джи пи. Там е проблемът всъщност ако го имаше нямаше да отказва. Ще звъня явно до НЗОК да видим какво ще кажат по въпросът, но става въпрос за дете на 13-14 години не за съвсем малко. Не знам преди време имало ли е такава практика с нанасяне в книга и отчитането им някъде за да се извадят отново.

# 701
  но става въпрос за дете на 13-14 години не за съвсем малко. Не знам преди време имало ли е такава практика с нанасяне в книга и отчитането им някъде за да се извадят отново.

Е добре, в такъв случай се дават задължително в училище. Като се пишат ваксините в картоните джи питата пишат къде са описани.

Моите деца са 16 и 13 и ваксините са описани в книга.

# 702
  • София
Да питам в училището ли дали са описани? Извинявай,но не разбрах съвсем  Embarassed

# 703
Да питам в училището ли дали са описани? Извинявай,но не разбрах съвсем  Embarassed

да

# 704
Здравейте, искам да попитам като попълвам декларацията за детски надбавки само моят ли доход пиша ,като с мъжа ми нямаме брак,но детето е припознато т.е. ще бъде ,още не сам родила ?

Общи условия

Активация на акаунт