Предучилищна- набор 2004, Тема№2

• 33 108
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
Не зная, аз определено нарочно гледам детето ми да не чете все още, просто не зная как ще му е интересно иначе.

Гос`жа Мафани, ох, ами моят син ходи на Алианс на немски език. Сигурно в което и да е училище да го запиша, ще има английски, така че всички тези деца, които са избрали за първи език различен от английски, ще се сблъскат с два (освен ако не се търси паралелка с въпросния език). По принцип, най-добре е, детето да започне възможно най-рано с чуждите езици, за да свикне ухото му и говорният му апарат да се напстрои. Проблемът в БГ е, че са твърде малко часовете по български език (които са смесени с литературата в първите класове на практика), та децата не получават никаква идея за граматика, което е проблемно при по-сериозно учене на чужд език по-нататък, когато граматиката става основна.

Някой знае ли нещо за 54-то училище в Толстой? То ни е ней-близо.

# 361
  • София
Гос`жа Мафани ,и ние бяхме пред подобна дилема.Дъщеря ми две години беше в английска забавачка,доста добре се справяше за възрастта си с езика.Сега в предучилищната не учат език,но вкъщи го правим,доколкото ни е възможно.В първи клас освен англ паралелка,имат немска,руска и испанска.Чудехме се дали да не я запишем в немска или испанска,а английския ще го учи в школа така или иначе от догодина.В крайна сметка взехме решение,че и в училище ще е в английска паралелка,прекалено ни се стори да учи на седем годинки два езика.Живот и здраве след две-три години ще я запишем допълнително на втори чужд език.Аз много искам да е руски,съпругът ми е против...не зная ,ще го мислим.

gergandi,как нарочно гледаш да не чете?То като си има желание си го прави,аз поне не съм я спирала никога малката.Не съм я и учила де,сама се научи от едно табло с буквите,което имаме вкъщи,лека полека започна със сричките,сега чете безпроблемно,е доста бавно,но се справя добре.С математиката обаче си личи,че и е трудно.Смята с пръсчета,но и е доста трудно,засега само до 10 се справя.

Не мисля,че ще им е скучно в първи клас.Аз тръгнах на 6 години,можех да чета доста добре,по смятането имах затруднения,които си остават и до днес Mr. Green,но никога не ми е било скучно.

# 362
Да се учат два чужди езика в начален курс наистина е трудно, при положение, че детето ходи на спорт и изкуство примерно допълнително. Според мен би било целесъобразно и най-вече и ефективно това да става при семейства, в които наистина се говори чужд език.
Също така е удачно, според мен, да се тръгне от трудния език като първи. Като при нас се получи парадокс, първи език немски, втори английски, а немския му е по-лесен от английския  Shocked, защото: "Се чете по-лесно"!
Герганди е абсолютно права за граматиката, когато по немски моя син стигна до глаголите, по бъгарски още не ги бяха учили.
А за шестгодишните и дробите няма как да се включа, ние рисуваме принцеси. Embarassed

# 363
  • София
Лелеее...чак ме досрамя като ви чета  Embarassed...За какви дроби и четирицифрени числа става въпрос... Shocked...Моя още срича, знае основните думички и изречения на английски , а смятането хич не му върви...Но си мислех, че добре върви детето, защото някои от неговите връстници и това не знаят...А то като ви чета, направо сме изостанали... Shocked

Поне не съм единствената, която я е срам Laughing Ама ще се оправят децата. Мен ме притеснява не толкова това, колкото фактът, че много бързо се отказва от всяко нещо, което й е трудно. Даже съвсем малко затруднение да има и край - веднага се отказва.  Sad

# 364
  • 1st floor
Altie , то и при нас е така...Научи без проблем печатните букви, но с ръкописните стигнахме до половината и се заинати , че са трудни, не иска да ги пише... Rolling Eyes...Успокоявам се , че и щерката знаеше само печатните като тръгна на у-ще., но там си ги научи и не е имало някакви проблеми или пък да е изоставала от другите деца...Явно някои деца узряват по-късно, но успяват да наваксат!!!

# 365
Ние също ще сме в ситуация да учи два чужди езика от първи клас, ако се запишем в 73-то (както засега ни е желанието). Там има само немски, за съжаление, а Гого учи английски вече трета година, като последните две доста сериозно, вкл. лятото беше на американско лятно училище... Засега не се притеснявам особено, тъй като немският не ми е приоритет и честно казано единствено факта, че това би било неизбежно, ще налага ученето му.

Повече ме притеснява обаче ако започнем и останем в това училище след 4-ти клас какво ще се случи, защото се почва още един чужд език, който за момента е само руски (и май се говореше, че има и испански).

Другият проблем с изучаването в профилирани езикови паралелки от ранна възраст е, че след това езиковата гимназия не е алтернатива - там се започва от нулата и на детето със сигурност би му било доста скучно, което се предполага ще доведе до изоставане като цяло... А засега в София езиковите и математическите гимназии са най-приемливия (поне за мен) вариант за средно образование (държавно имам предвид).

От трета страна, ако се мисли в перспектива за средното образование и се цели прием в елитно частно училище със стипендия например (да речем в Американския колеж или ААУ), то английският е доста важен...

Обаче станаха много "ако"- та и перспективи  Mr. Green

Личното ми мнение е, че повече от един чужд език за дете, което не е от смесен брак на тази възраст би било повече натоварване и объркване. Ако имаше къде да практикува поне единият език ежедневно, то тогава е съвсем приемливо... Освен да започна да си говоря у дома с него на английски Simple Smile

# 366
Благодаря за мненията. Но скуката в училище също ме притеснява много...

# 367
Днес се загледах, след като ми обърнаха внимание, в дъската в класната стая на първи клас.
Също разгледах и една тетрадка по писане.
Правят вече доста сериозни диктовки и учат "с" и "със".
Така че не виждам изобщо кога има време за скука дори за четящите деца.

# 368
  • София
Днес се загледах, след като ми обърнаха внимание, в дъската в класната стая на първи клас.
Също разгледах и една тетрадка по писане.
Правят вече доста сериозни диктовки и учат "с" и "със".
Така че не виждам изобщо кога има време за скука дори за четящите деца.
Това писах и аз преди няколко теми-в първи клас децата са доста натоварени,не мисля,че ще скучаят въобще.А като учат допълнително и език,като ходят и на някакъв спорт....няма да имат време за скука.

# 369
аз пуснах нова тема, защото късно видях тази Embarassed
за това сега ще я копирам тук, защото може би е по-актуално))

Здравейте, днес говорих с директорките на двете училища и ми казаха, че в госпожите, които ще водят първи клас (2011-2012) в ОУ "Антим I" са Ели Георгиева и Таня Василева, а в 38 ОУ "Васил Априлов" ще са Щилянова, Атанасвоа, Михайлова и Булева.
Ще съм благодарна за отзиви за някоя от тези учителки.

# 370
  • София
Ами и аз смятам да натоваря детето с 2 езика немски и английски от първи клас, точно поради съображението, че ще му е скучно - чете гладко от 5 годишен, сега смята с четирицифрени числа.
Не знам как ще му понесе, досега само английски е учил в градината, а там за жалост са на много ниско ниво.
Скучно в първи клас  Thinking все пак това е училище има си доста стрес допълнително не е само в събиране и изваждане въпроса. Все пак вие си познавате детето дали ако го опънете на тича здраво още от сега ще му стигнат силите на финала ...

# 371
Да, не си ли чула за деца, на които им е скучно в училище, не защото не са ученолюбиви, а защото не научават нищо ново? Simple Smile

# 372
  • София
Аз доколкото съм чувала в първи клас не се учи само писане, смятане и английски. А има и още някакви предмети. Така че може пък и да не им е скучно. Но ИЗОБЩО не съм сигурна!!!! Но вие си знаете.

# 373
Разбирам те, Фран, че се притесняваш. И аз съм така. Синчето сега иска да решаваме задачи до 100, а те цялата следваща година ще събират и изваждат от 0 до 10. Мъка. А математиката му е по-силна от писането и четенето. Интересно му е, постоянно ме пита. Когато ще е на 6 г, сигурно и ние ще решаваме дроби.....  Cry

# 374
Чувала съм на деца да им е "скучно" защото учителката не я бива.
По никаква друга причина.

Общи условия

Активация на акаунт