Предучилищна- набор 2004, Тема№2

• 33 089
  • 736
  •   1
Отговори
# 390
SZA , благодаря! Радвам се, че ги харесвате. Със здраве да си ги хрупкате!  Hug извинявам се за спама Embarassed

Нещата сега стоят така: Борово и Гоце Делчев, но адресната ми регистрация не е там, което вероятно малко ме вкарва в чакащите, но пък, ще ми е стравлително близо до вкъщи и Лозенец, където сме по адресна регистрация и месторабота, може би все пак това, ще си остане неудачният вариант; и като последно 134, но пък то ми доста далече и честно казано не ми е любимия район. Сега, започвам да се "запознавам" с преподавателите, които взимат първи клас, за мен ще са от решаващо значение.

Моята девойка е доста будна и всичко и е интересно, затова ми се иска да намеря вариант, при който няма да загуби любопитството си, и да не и е много лесно, че тогава губи напълно интерес. Затова се ориентирам към езиците, защото определено проявява интерес към тях, учи бързо наизуст, математиката също много я харесва и се забавлява, мрази да изписва букви, да оцветява без да излиза Simple Smile доста е артистична и малко припряна, често иска нещата да стават от раз и се ядосва, но пък не се отказва лесно. Обича да пее (голям слухар е, но няма много гласови данни) и да танцува; да разказва измислени приказкии истории- въобще сцената я привлича; да рисува, но мрази да и задаваш тема.
Ходи на тенис, но не много активно, въпреки, че и харесва, много, вината е в мен... и е страшен скиор Laughing
Пее в хор и носи очила!  Joy

Хаха, до голяма степен описваш моя батко, само без танците и сцената Simple Smile По-срамежлив е, но пък помни като слон и знае куп стихотворения.

Ние сме в Гоце Делчев, така че ще ми е полезно да споделиш какво научаваш за училищата около нас. Аз засега съм се спряла на 73-то като първи вариант, тъй като буквално е залепено за блока ни, базата е много добра, като цяло се води добро училище, но ме притеснява немския и прекалено амбициозните сякаш учители и част от родителите, както и очевидно слабата подготовка по математика (според някои отзиви) и големите класове; 104-то, което е от другата страна на улицата, не толкова приемливо като база, с английски е, добри са отзивите за началните учители, няма горен курс както в 73-то и май това е около нас. При нас предимство и за двете (73-то и 104-то) е, че ще има деца от детската градина, като повечето клонят към 73-то, което също е от значение. Вероятно ще подам документи и в едно училище до работата ми, в Лозенец, 120-то (пада се на канала) - децата на моя приятелка са там, малката й ще е първи клас също догодина и имам добри отзиви от нея.

За Борово не съм проучвала, но племенникът ми учи там (обаче дали беше в 34-то или 36-то не помня) и майка му е доста доволна. Но не съм разпитвала обстойно, а и ни се разминават критериите за добро училище и учител Simple Smile

# 391
И аз клоня към 73, но за съжаление, няма да си има другарчета от градината там, но пък е контактна и вече толкова пъти я местим, че се надявам да е свикнала с това, макар, че си е стрес... Имам най-много впечатления от отзиви за там и то повечето добри, макар, че има няколко негативни оценки, точно заради прекалено вманиячени и амбициозни учители и родители. За 104 видях го и наистина е огромно, но пък и за там имам добри отзиви от началните преподаватели. В Лозенец, голям Лозенец  Laughing  Колебанията ми са 107, но пък не съм сигурна, че съм готова да спя няколко дни пред училището, което се отнася и за 73; 120 и 35, макар, че тях си ги харесвам повече като местоположение и нямам много отзиви за тях, и аз клоня към 120, че ми е по-път.

За 34, което ми е адски близо, направо в двора, не чух един добър коментар и някак вече се настроих, че не е това училището и абсолютно съм го елиминирала.

Последна редакция: чт, 06 яну 2011, 19:51 от МИШЕЛ

# 392
Ами аз лично не зная как да разбера кои учители ще приемат в първи клас. Явно ще пробвам в 54-ти. Всичко друго ни е много далече. Кого да питам - директора ли? Не вярвам да има възможност да си избирам учител - има ли такава опция. Някой знае ли какви документи се изискват.
Аз писах на мейла на училището, но още нямам отговор. Ще ги чакам една седмица и ще започна да звъня по телефоните. Нямам познати в кватрала, които да учат там, просто нямам познати в квартала. Еми, кажете как да разуча положението. Наистина не ми е ясно. Винаги съм била противник на подобни действия, по положението с основното и средното образование е много тежко в момента. Мен лично и средата ме притеснява - нашият квартал (Толстой) не може да се похвали с кой знае каква среда  Confused

За тези, които пишат за 73-то. Аз съм завършила гимназията там (Фандъкова ми беше директор). Трябва да се пита изрично за вторите езици, защото сега готвят промени и може да не остане само руски за малките. За немския не мога да разбера какво значи "амбициозни" учители. Учителят може да е добър или лош педагог, но амбициозен не разбирам какво значи - лош педагог, който насилва децата свръх възможностите им. Ако действително искате детето да научи немски, то трябва да става под добър контрол, защото това е дисциплиниращ ума език - не може просто да се зазубри, като базисния английски. Училището има традиция в немския език и това би било добро решение. Ако живеехме там, веднага бих пуснала документите на детето. Средата, обаче, не е много за хвалене, това обаче е друг въпрос.

# 393
  • край голямата локва
   gergandi, учителите които ще приемат в първи клас сега водят четвърти. Ако имаш набелязани училища питай в темата на четвъртокласниците за отзиви. Разбира се винаги някой може да се  пенсионира или премести, но като цяло учителите се знаят. Когато се подават заявленията за първи клас /ние подавахме в началото на учебната година/  се записва при кой учител желаете да бъде детето. След като се запълнят при желаните учители новозаписаните деца  се разпределят при останалите. Гледа се и съотношението момичета/ момчета. Аз миналата година когато избирах учителище четох в сайтовете, събирах отзиви от познати и от форума, а после ходих при директорите. Мисля че на място е най- добре.

# 394
  • София
Днес подадох молба в училището, на което се спрях и ми дадоха входящ номер 64  Shocked
Мислих, че отивам доста навреме, а се оказа, че още на 3.01 се записали 30-тина деца...добре че са поне 4 паралелки - всъщност това малко ме подразни, казаха, че ще има мин 4 паралелки, мах 6...ама това кога трябва да стане ясно...не е ясно...

Хвърлиха ме в голям смут, обаче. Във въпросното 49 ОУ паралелките са профилирани (нямам идея защо), до сега, както и към настояшия момент в сайта на училището седят трите профила, които имат по традиция от години - приложни изкуства, хореография и третият (нашия) информационни технологии+тенис. От тази година пускат нов профил - испански+математика...и ме хвърлиха в размисъла на г-жа Мафани...
Мишо ходи на английски трета година, сега е 1 клас по програмата на Британика и е общо-взето добре подготвен за възрастта си. Също много лесно учи нови думи, изрази, а произношение попива като всяко дете - лесно и перфектно. И много се изкушавах да го запиша в испанската паралелка...но пък втори език в 1 клас, и то език, който с баща му не говорим...вероятно ще е трудно, а и няма да има кой да му помага (освен аз да се запиша на курс по испански, мина ми през главата подобна възможност)
не знам какво да правя, имам време да променя отбелязания профил в молбата до края на април. До тогава се надявам само да ми препоръчат учител, защото за сега уж не се знаело кой ще поеме новите първокласници (което не го вярвам), а и коя учителка коя паралелка (като профил) ще поеме...
та така...
ето една игра "допиши стихотворението", за тези, които не са попадали на нея, де http://www.worldstory.net/games/bg/poem.html

# 395
Някой знае ли какво стана с проектозакона да се въведе целодневно обучение за началните класове.

# 396
xxxxx, аз и тема пуснах за това училище, но никой не ми отговаря - явно сме в трета глуха Sad Ще питам в темата на четвъртокласниците, за всеки случай.

От 54-то ми отговориха преди малко и пише, че още не е започнало подаването на документи за първи клас. Много странно, ето, че някои мами вече са записали децата си. Съмнителна работа...

# 397
gergandi , имам близка приятелка, чиято дъщеря учи там, първи клас, преди 5-6г. Мисля, че по-скоро не хареса обстановката в класа и родители, дори нея беше недостатъчна взискателността на учителите в 73 Wink момиченцето и сега учи в Дойче шуле, към посолството. Аз, обаче, не мога да си го позволя в момента. Друга майка на момче ми се оплакваше, че детето си "загубило съня" и се разболяло от притеснение, не познавам детето лично, а майката бегло, така, че не мога да коментирам.Тя казваше, че изискванията били прекалено високи за малки деца. Това, което обаче видях, като база ми допадна,  и от това, което съм чела из нета и миналата година, смятам, че е добро училище и е първо с списъка ми за училища.

Понеделник, ще имам възможност за тур из училищата, така че после, ще пиша.

# 398
МИШЕЛ, леле... Ами аз там не познавам учителите по немски в долния курс, за съжаление! Иначе, ако държиш на немски, Шилер е вариант, там май не е толкова голяма таксата, една приятелка предава и мога да гарантирам, че се съобразяват с модерни методи за възрастта на децата, но се учи.

# 399
  • край голямата локва
Дано да имаш късмет и да има мами от това училище в темата.  Иначе повечето си гледат темите и не четат всички останали, много лесно е да се пропусне нова тема. Или пък нашата- тук те просто не влизат. Моя съвет е - върви в училището, говори с директора дори и да  не приемат още молби. По закон не знам кога почва подаването на документи, но реално директорите събират заявления /на черно   Mr. Green / още от есента. Тя може и да приема, но как да каже по телефона като не е съвсем редно. Друго е на място- а, вие напишете една молба пък като дойде времето и .... Wink В нашето училище почти нямаше свободни места още преди нова година, нищо че официалния прием  не бе започнал.
   От друга страна, ако няма много информация- то училището явно не е предпочитано /това не го прави лошо/. И тогава няма да има проблем със записването, даже може те да те търсят. Мисля че има практика  да ходят по градините и да организират срещи с  родителите.

# 400
xxxxx, ще взема да ида. Ами то е най-предпочитаното в квартала (има до "ж" клас първи клас), много мутри дават там децата си и това ме притеснява, а и съм преподавала там, но много кратко и отдавна, не ми е супер любима директорката, но другите училища наоколо са още по-зле (в едното сега сме предучилищна). А не мога да си представя да го влача в 7.30 по транспорта -те сега го смачкват в метрото, като ходим на Алианс  Sad Просто ми е ужас...
Ако трябва, ще сменяме после, въпреки че точно това искам да избегна.

# 401
Според мен по добре един чужд език.Аз съм се спряла на английския и един ден се надявам да го е изучил на академично ниво така, че да може да учи в добър университет в Америка или Англия. Simple Smile
Иначе освен учителката и училището е важно и общото ниво на децата.Примерно ако повечето деца могат да четат малко ще могат да вървят в една посока.Ако има само едно или две деца,които могат да четат със сигурност ще им е скучно.Така,че е важно ядрото от децата да е на едно ниво независимо какво е то.

# 402
  • край голямата локва
gergandi , късмет  Peace
Помня миналата година като обикалях и де чудихме- къде ще е най- добере и с какво да направим компромис. Засега сме доволни от предучилищната и училището, и най- важно децата свикнаха заедно и поне половината ще са заедно. Жалко че при вас явно не е вариант.

# 403
xxxxx, да, мисля, че не е добър вариант да останем в същото училище. Писах при четвъртокласниците. Мерси много за идеите!  Hug

# 404
  • София
Според мен по добре един чужд език.Аз съм се спряла на английския и един ден се надявам да го е изучил на академично ниво така, че да може да учи в добър университет в Америка или Англия. Simple Smile
мдаммм, ето това е основното...ако искаш добър университет в чужбина е добре да се съсредоточиш върху съответния език...в крайна сметка всички учат втори език (май от 5 клас), така че ще има основни познания поне в още един...

от друга страна все си мисля, че английски няма как да не научат (в някаква степен), заобикаля ни от всякъде, и затова е добре да се наблегне на друг език, така със сигурност ще "разполага" с два езика....правя аналогия с брат ми - завърши испанска гимназия с втори език френски, после учи оперно пеене и естествено наблегна на италианския, в консерваторията учи малко немски, колкото да си разчете текста на няколкото арии, с които ще се сблъска. Английски е учил само в основното училище до 7 клас, но го говори абсолютно свободно - то след другите езици, а и сред филми, музика, компютри - английския някак си го е научил без да иска (естествено, граматиката му куца, но се оправя в разговор). Сега живее в Италия и според него всичките му колеги така говорят  по доста езици, и никой перфектно, но се оправят в различни държави и в различни компании...
не знам, хубаво е от малки да се сблъскат с различни езици, но ако в 5 клас прекъсне един от двата подхванати в 1 клас - тогава няма да има смисъл от ученето му, ще потъне безвъзвратно...особено различния от английски...

Общи условия

Активация на акаунт