Предучилищна- набор 2004, Тема№2

• 33 107
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
  • Sofia
А според мен вече са задължителни поне 2 чужди езика, единствено не знам дали вторият трябва да се включи от 1ви клас или малко по-късно. Смятам, че да се набляга единствено на английски от ранна възраст та до университета е безсмислено, за тези години може спокойно и без напън да се овладее на ниво да учи в англ./амер. университет, а успоредно на него и на същото ниво може да се овладее поне още един език. Английският наистина ни заобикаля навсякъде и вече не е някакво особено предимство да го владееш, на повечето места (при търсене на работа напр.) е направо задължително да знаеш английски, а всеки език отгоре е в плюс.

# 406
Честно казано, за да постигнеш добър резултат на SAT примерно, който се иска в САЩ, си е нужно много напреднало ниво на английски, почти  на ниво матерен език, което не се постига с ученето му помежду другото. Така че зависи от плановете и амбициите. Но съм съгласна, че английски най-лесно се учи и поддържа като ниво. Обаче точно заради това, че е уж лесен за самонаучаване, има какви ли не разновидности на този език Simple Smile

# 407
Истината е, че никъде в Европа не се учи по един език само. Но нашата система е доста зле в това отношение и на практика вторият език в училище остава неизползваем в огромен процент от случаите, трябва да се ходи на специализирана школа. Колкото до самите изпити - САТ и т.н. - без специализирана подготовка върху теста, на практика е много трудно да се вземе с добър резултат, да не говорим, че специално САТ включва и математика.

# 408
gergandi благодаря, мила!  Ученето не ме плаши, ще се справим. Всеки език е плюс.
И САТ се взима, да, не става между другото, но не е невъзможно

# 409
  • Sofia
Да, нямах предвид, че тези изпити се взимат с лека ръка, разбира се, че се изисква добра подготовка, но не и 12 години вглъбяване само в това.
В крайна сметка зависи и от детето де, на някои им се отдават езици, на други рисуване, на трети - нещо друго.

# 410
При едно добро ниво на първия чужд език, естествено продължение идва изучаването на втори такъв.
В съвременния свят непознаването на добро ниво на един и поне на средно на втори чужд език, затваря доста врати.
Нивото на изучаване на езиците в училищата е на доста ниско, така че, ако се разчита на него, няма нищо чудно в 12-ти клас детето да е научило само hello and bye.

# 411
Истината е, че никъде в Европа не се учи по един език само. Но нашата система е доста зле в това отношение и на практика вторият език в училище остава неизползваем в огромен процент от случаите, трябва да се ходи на специализирана школа. Колкото до самите изпити - САТ и т.н. - без специализирана подготовка върху теста, на практика е много трудно да се вземе с добър резултат, да не говорим, че специално САТ включва и математика.

Именно! Понеже изисква специализирана подготовка, езикът трябва да е на ниво, на което да не се мисли за него, а за самия тест.

Понеже съм от самоуките по английски, въпреки че от 15 години работя все с чужденци и в чужди фирми, не ми беше много лесно разбирането на САТ и тестове от този вид, а смятам, че се справям добре с математиката и лингвистиката.

Честно казано, от опита ми до момента, колкото и езика да знаеш, няма значение ако не ги практикуваш постоянно. Аз съм завършила испанска гимназия и нивото на испанския ми в момента е меко казано не добро, за разлика от английския, който смея да твърдя говоря свободно ако не перфектно. Ако човек няма да се занимава специализирано с езици - преводи, обучение, научна дейност, или не живее в чужбина, много рядко се поддържат два и повече езика на добро ниво. Малко са и работодателите, които наистина имат нужда от повече от английски език на наистина добро ниво, независимо какво пишат по обявите. Пак казвам, има си сектори със специфика, но като цяло са малко.

Абсолютно вярно е и че подготовката по език в училищата, особено в началните и прогимназията, няма почти никакво отношение към реалния потенциал за владеенето му. Ако детето не се занимава сериозно с езика извън училище, няма големи шансове да го научи.

# 412
Разбира се, че е важно един език да се практикува. Но наистина английският език е така навлезнал в ежедневието ни, че непознаването му сериозно би затруднило елементарни дейности като работата с компютър.
А и границите стават все по-размито понятие...

# 413
Сега чух по скайпа племенницата как срича на английски, 2 клас е. Ужасно произношение. Twisted Evil
На синчето няма да му се размине испанският като 2-ри чужд в най-скоро време. Само с английски сме заникъде.

# 414
Първият срок в езиковата изравни знанията на хора, 7 години водени по алианси с тези на хора, които и дума не знаеха на чуждия език.  Peace
Бях последният човек, който би сблъскал детето си с 2 чужди езика от ранна възраст, но ето че така стана. Единият в момента обаче от приоритетен остана втори.

Исках да кажа просто, че една езикова ваканция, колкото и да е скъпа, би покрила доста от няколкогодишния материал в началното у-ще. И със сигурност си струва.

Последна редакция: пт, 07 яну 2011, 00:32 от Люлин

# 415
  • В светлината на слънцето
Днес успях да подам заявление за записване в едно от трите набелязани училища. Който се е насочил и изобщо е сложил в списъка 138-о училище да знае, че вече записват. Паралелките ще бъдат четири.

# 416
Момичета, ето една изключително интересна реч на спечелилия наградата "Учител на годината на щата Ню Йрок". Същината й до голяма степен обезсмисля всичките ни дискусии до момента Simple Smile

# 417
Това е старо и се върти от доста време из темите.
Това не значи, че децата не трябва да ходят на училище. Просто избираме това, което на нас ни допада. Иначе живота, така или иначе, ще ги отрака.

# 418
Ами, честно казано, колкото и да е старо, не спира да ме впечатлява прочетеното всеки път. Както и лекциите на Кен Робинсън и страхотната му книга. Аз лично съм от хората, които търсят как да променят нещата, а не да се примирят... И ми се искаше домашното образование да беше признато и в България, тогава нямаше да ми се налага да разчитам на живота да отрака и очука децата ми. Така че ми е полезно.

За който го е чел - извинявам се за спама.

# 419
И Кен Робинсън сме разнищили.  Heart Eyes
Мила SZA, спокойно. Не си сама. И на мен много ми се иска да се променят нещата в БГ образованието. Много. Аз обаче се отказах да се боря с вятърни мелници. Детето ще стане мъж за женене, когато се усети реално промяната, т.к. чакаме вече за нея 20 г. Не искам да минава през тази система, която е в момента.
В страна съм, която е признала домашното образование. Но навсякъде по света има понижаване нивото на образованието. Тук ореваха резултатите от ПИСА, направиха план за следващите години кое трябва да се промени. Актуални са други критерии, не от наше време. А в БГ само констатации, промяна никаква.

Последна редакция: пт, 07 яну 2011, 13:39 от немирница

Общи условия

Активация на акаунт