Автоимунен тиреоидит на Хашимото (16)

• 65 713
  • 787
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, момичета! От много време ви чета, но за пръв път се осмелявам да пиша. Дълго време се мъчих и аз с това виене на свят и заради него тръгнах по лекари и така откриха и Хашимото. TSH  бързо го вкарахме в норми, но това виене на свят остана и ставаше все по-зле.Много се бях изплашила и сериозно си мислех, че ще се мре  Simple Smile.  Тогава реших да сменя лекарите и слава Богу, най-после попаднах на свестен лекар. Новата  ендокриноложка още само като ми пусна пълни кръвни изследвания, веднага видя, че желязото ми е много ниско (толкова ниско, че техниката не го отчита). Хемоглобинът ми в същото време си беше в граници. И аз не знаех, че дори и хемоглобинът да е нормален, пак може да има железен дефицит, но човек се учи докато е жив... И още нещо, важно е да се изследва не серумното желязо, а феритина.  Не знам кое точно изследват в България, но аз живея в чужбина и тук изследват само феритин. Не знам каква точно е разликата...но е факт, че няколко седмици след като почнах да пия желязо, се почувствах нов човек.
И още нещо за цикъла, чела съм на много места, че цикълът на жената по правило трябва да е безболезнен и да не се предхожда от ПМС. Всичко това говори за хормонален дисбаланс и най-вече недостиг на прогестерон. Така че не се примирявайте, че сме жени и е нормално да ни боли, защото не е. И аз май ще почвам прием на прогестерон, че на моята лекарка не и харесаха нивата нещо, но иска да изчака още един месец да видим дали ще има промяна и тогава. След това ще мога да ви кажа дали наистина чудото безболезнен цикъл съществува  Wink
Малко дълго стана, но се надявам да съм била полезна Simple Smile 

# 661
  • У дома
dotty, мерси за споделеното. Аз също натискам моята лекарка да проверява повече неща, от колкото е рутинно при нас, но тя се пази заради проблеми със застрахователите.
Моят проблем напоследък е световъртеж, много неприятно. Ще пробвам с редовно взимане на витамини и добавки, защото лекарката ми нищо не можа да измисли.

# 662
  • ВАРНА
dotty, и аз мерси за споделеното  Simple Smile

# 663
dotty, много полезна информация!!! На мен също постоянно ми се вие свят и много ще се радвам, ако открия причината, но ето, че ти даваш насока къде да я търся!

# 664
  • София
Здравейте момичета,
по случайност миналата седмица си пуснах TSH (до сега не съм имала никакви проблеми), но от 20-тина дни започнах да чувствам едно необясними тръпки в бедрата, придружени понякога и с болки отстрани на таза) ПОсетих 2-ма невролози, които така и не разбраха от къде идва проблемът. От няколко дни чувствам същото и в ръцете между лактите и раменете - нещо като слабост и студенина Embarassed
Ето какво излезна:
ТСХ 5.3 (0.3-4.0)
Пуснах и другите хормони:
ФТ4 15.8 (9-24)
ФТ3 6.9 (3.5-7) на горна граница
ТАТ 68.8 (до 100)
ТПО 63.6 (до 50) Тук има завишаване, но струва ми се не фрапантно
Още не съм посетила ендокринолог, но се опасявам, че нещата отиват към Хашимото.
Моля по опитните момичета да ми помогнат с разчитането, защото до сряда, когато ми е прегледа ще се побъркам просто.
Много ви благодаря и се възхищавам на духа ви. Пропуснах да спомена, че съм в страхотен стрес, след смъртта на мама (вече повече от 2 години). Превърнах се в хипохондрик със страхови неврози от неизлечими болести и постоянно си поставям диагнози. Sad

# 665
  • София
Здравейте, искам да ви попитам като по вещи в темата. Според вас при с диагноза Хашимото , завишени ТАТ И МАТ и ТСХ в норма следва ли да се пие Еутирокс /дано се пише така/. Благодаря Ви.

# 666
jet, аз съм с диагноза Хашимото, ТСХ ми е в норма от самото начало, ТАТ и МАТ са ми били все завишени откакто ми го откриха и веднага започнах с еутирокса. Но знам, че има и ендокринолози, които в този конкретен случай не изписват хапчета. Аз лично бях ходила при една такава, ноооо не я послушах, а се доверих на другата ендокриноложка, която ми изписа еутирокса. Дано да си ме разбрала, че сега пиша много набързо, понеже имамм мноооого работа  Hug

# 667
Здравейте, момичета,

все още нямам поставена диагноза, но много се тревожа - имам завишени стойности на ТАТ - 413 (референтни стойности 0-115), утре трябва да излезе TSH... Имам ли причини да се притеснявам, че е Хашимото?!?

# 668
  • София
setibeti, благадаря ти за отговора. Когато имаш време се надявам , да напишеш какви са доводите на лекаря ти да пиеш лекарство след като хормона е в норма.  Целта на хапчето не е ли да подпомага жлезата. На мен също ми изписаха мин. доза без много много да обяснява докторката. Ще направя и друга консултация естествено, но ми се щеше да разбера защо в този случай докторите процедират различно и ако мога да намеря истината за себе си.

# 669
  • София
jet Аз започнах да пия хормона защото искаме бебе, а ТСХ беше 3 и нещо.
ТАТ и МАт бяха много малко извън нормите.

*Rozichka* има вероятност да е Хашимото,но това не трябва да те притеснява   Hug

# 670
jet аз също бях както теб, ТСХ в норма но ТАТ и МАТ много извън нормите. Първоначално ми изписаха ел тироксин, но аз се заинатих като магаре, че няма да пия хормони  и пробвах какво ли не, но след като започнахме опитите за бебе / неуспешни от година вече/и ТСХ не падна под 2.8 се примирих и реших да го започна. Магнитчето добре ти е обяснила защо се пие хормона, а на мен ендокриноложката ми обясни, че за моите години/27г./ с цел предстоящо забременяване не е нормално ТСХ-то да е толкова и сигурно поради тази причина и на теб ти предписват терапия. Знам ли, аз поне докато забременея и родя няма да се правя на многознайко, пък после като се появи бебчо може и да опитам с хомеопатия. Не се притеснявай, Хашимотото не е толкова страшно, колкото на пръв поглед изглежда.
Момичета, и на мен ми се вие свят от две седмици насам, в един момент си мислех че съм бременна даже, но не е това. Явно нещо сезона ни предразполага към такива усещания.
Целувки и  Hug Hug Hug за всички!
На мен Писанка отново ми се загуби .... newsm78

# 671
  • София
Пепеляшка, при мен случая не е такъв. Имам две деца на 7 и 4 г. За първи път разбрах , че имам завишени антитела след първото раждане. Тогава изживях стрес и може би това отключи Хашимотото. Забременях от раз и втория път. За всичките години хормона е в норма а антителата растат плавно нагоре. И сега искат да пия хормон ама и аз като теб нещо се инатя.

# 672
Пепеляшка, при мен случая не е такъв. Имам две деца на 7 и 4 г. За първи път разбрах , че имам завишени антитела след първото раждане. Тогава изживях стрес и може би това отключи Хашимотото. Забременях от раз и втория път. За всичките години хормона е в норма а антителата растат плавно нагоре. И сега искат да пия хормон ама и аз като теб нещо се инатя.
Не смея нищо да те посъветвам, защото аз дори още нямам дете и от около две години и нещо знам за Хашимотото. Като успех при мен мога да отчета падането на антителата, като в началото МАТ бяха над 1000, ТАТ около 800, но нямам пред мен изследванията, за да говоря точно, но сега са паднали повече от половината, а съм приемала селен, витамини  и пчелен прашец на моя си глава. Не знам от кое паднаха, но се  радвам че се случва. На теб селен изписван ли ти е ? ....Така де, аз от октомври насам не съм пускала изследвания и да не приказвам много, но скоро ще го направя и ще споделя какво е положението. Hug

# 673
  • София
Пепеляшка, би ли споделила каква доза селен и добавки пиеш и този пчелен прашиц как го приемаш.
Аз пия от тези витамини по 1 на ден
http://www.iherb.com/Now-Foods-Thyroid-Energy-Thyroid-Support-90-Vcaps/843?at=0
и от този селен пак по 1 на ден
http://www.iherb.com/Now-Foods-Selenium-Yeast-Free-100-mcg-250-Tablets/813?at=0
Дали е достатъчно?

# 674
jet, сега ще ти кажа накратко за моите срещи с лекари, като се извинявам на останалите момичета, понеже ще се повторя малко. Направих изследване на ТСХ, ТАТ и МАТ след прекарана неуточнена алергия и ТСХ беше 3,04, ТАТ и МАТ - едното около 400, другото - около 500. Доц. Даскалова (шефката на ендокринологията във ВМА) като ми видя изследванията и жлезата на ехограф ми изписа само селен. На нея през цялото време й звънеше телефона, на ехографа друга лекарка работеше с него, а доцентката само гледаше монитора, после тя продиктува каква да ми напише другата лекарка на диагнозата и на рецептата - с две думи: доцентката нищо не пипна, не ми е и обяснявала какво и защо. Аз не се оплаквам - и без това не съм плащала, само ви споделям как мина прегледа. На заключението от нея пише, че жлезата е "леко променена както при автоимунен тиреодит". Втора ендокриноложка вече ми изписа еутирокс и аз започнах да го пия, защото усещах някаква буца, заседнала в гърлото, беше ме обхванала някаква сериозна параноя - беше ме страх от това да не стане земетресение, да стоя сама у нас, от тъмното също и такива неща. Казах си, че не мога да се правя, че ми няма нищо и че трябва да се лекувам и така започнах с хапчетата. Параноята поумина, буцата в гърлото-също. Сега ме мъчи това виене на свят, едни качени около 5 кг и друго май няма. Опити за бебе още не правя и ТСХ ми се движи около 2-3 при 1/2 от 25мкг еутирокс (понеже не се чувствах добре с хапче от 25 мкг или просто така си го бях втълпила). За себе си стигах до извода, че съм имала Хашимото от по-рано, тя така ми беше казала и доцентката, но се отключи сега от стрес.
jet, ти ме заинтригува и с линка за селена. Ти от този сайт ли го купуваш? Аз пия селен на Уолмарк и доколкото помня струваше около 7-8 лв, а са 30 таблетки. Този от твоя линк е мнооооого изгоден. Аз съм пазарувала от чужди сайтове, но само парфюми и козметика, лекарства не, така че ще се радвам, ако някой сподели опит с пазаруване на лекарства от чуждите сайтове.

Общи условия

Активация на акаунт