Майчинството счетоводно - 35

• 33 119
  • 734
  •   1
Отговори
# 435
  • Варна
Здравейте,
Моля, помогнете - имам следното запитване: Имам син, който навърши 2 години на 13.11.2010 г., а на 15.11.2010 тръгна на ясла. Трябва ли да уведомявам НОИ за това? Има ли значение фактът, че в момента съм бременна и че 45-дневният ми болничен е издаден на 9.11.2010 г. ?

# 436
  • Пловдив
Здравейте,
Моля, помогнете - имам следното запитване: Имам син, който навърши 2 години на 13.11.2010 г., а на 15.11.2010 тръгна на ясла. Трябва ли да уведомявам НОИ за това?-не Има ли значение фактът, че в момента съм бременна и че 45-дневният ми болничен е издаден на 9.11.2010 г. ?-не

хванала си застъпеното майчинство
с 45 дневния подала ли си молба обезщетението за второто да е като за първото

# 437
  • Варна
Elfita, благодаря за експресния отговор  Hug

# 438

Елфита, аз съм подала такава молба, обаче те пак ми го изчисляват като 90% от 90%. Съдя по това, че за октомври миналата година съм получила една сума, сега този октомври трябва да е лекичко по-малко (един раб.ден по-малко има); обаче при мен разликата е доста голяма. Какво се прави в този случай? Подавам молба за преизчисляване ли? Има ли примерна такава?
Пак много ти благодаря!   bouquet

# 439
  • София
слушайте директорките,които си плещят какво им изнася,и после се жалвайте,че ще връщате пари
няма нужда от този тон.  Stop ако бях от този тип хора нямаше да питам тук. и на мен ми стана странно, затова попитах.

п.с. и с това дете както и с първите 2 най-вероятно ще се върна на работа, като навърши 1 г. и няма да позвам услугите на яслата, а на бавачка, но това вече са подробности.

# 440
  • Пловдив

Елфита, аз съм подала такава молба, обаче те пак ми го изчисляват като 90% от 90%. Съдя по това, че за октомври миналата година съм получила една сума, сега този октомври трябва да е лекичко по-малко (един раб.ден по-малко има); обаче при мен разликата е доста голяма. Какво се прави в този случай? Подавам молба за преизчисляване ли? Има ли примерна такава?
Пак много ти благодаря!   bouquet

пиши мейл с твоите въпроси и те ще ти обяснят

ако не ти е зачетена молбата,щеше да получаваш 240 лв

# 441
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
ситуацията в работата ми в момента е много сложна (претърпяхме сливане и кашата е голяма), но накратко искам да попитам това:
ако стане така, че съкратят длъжността ми, и по този начин ме освободят (това е единствената вратичка за съкращаване на майка с дете до 3 г., доколкото знам), какво се случва с обезщетенията от НОИ до 2 г. възраст на детето, продължават ли да ми ги изплащат?
Да поясня - детето ми е на 5 м., остават ми още 7 м. обезщетения върху 90% от заплатата преди това и една година на 240 лв.
А какво се случва, ако фирмата, към която се водя сега, обяви фалит (което в случая е по-малко вероятно)?

Докато не са изтекли 410-те дни отпуск за бременност и раждане могат да те съкратят само при закриване на предприятието, ако си на безсрочен трудов договор. Иначе, ако договорът ти бъде прекратен по някаква причина, все пак, то имаш право на обезщетение до изтичане на 410 дни, в пълния размер, но това време не се счита за осигурителен стаж. След тяхното изтичане няма да имаш право на отпуск и обезщетение за гледане на дет до 2 год. възраст, ако не сключиш нов трудов договор.

Имам нужда от помощ. Четох, четох и не намирам отговор, а предполагам, че сте отговаряли мнооогоо пъти на въпроса, та се извинявам за питането си Blush: Колко време преди навършване на 1г. на детето ми(когато възнамерявам да почна работа) трябва да си подам молбата за връщане на работа? И какво трябва да напиша вътре? То хубаво "свободен текст" ама все пак? newsm78
И друго питане: Ако вече не ме искат на тази работа кога следва да го разбера? Ще ми го съобщят след като получат молбата ли? И какво следва? Как е най-разумно да се развият събитията? Питам защото не ми е до панаири, но не съм и в цветущо състояние.  Някой ще ми помогне ли?

Според мен освен официалното заявление, че се връщаш на работа, което наистина не е задължително е добре и устно да обсъдиш въпроса с работодателя ти, и/или прекия началник. Принципно, ако не подадеш молба за отпуск за гледане на дете до 2 год. възраст би трябвало да се приеме, че се връщаш на работа, защото нямаш основание да си стоиш в къщи.

Последна редакция: вт, 23 ное 2010, 16:54 от AnMary

# 442
Здравейте може ли някой да ми даде отговор на моя проблем - бременна съм в 6-ти месец, на 2 трудови договора. Единият ми е постоянен, а другият изтича догодина (там съм извънщатна бройка на 4 ч) и двата ли ще бъдат взети под предвид при формирането на майчинството?Спешно е моля за бързи отговори

Последна редакция: вт, 23 ное 2010, 14:24 от sonq_87

# 443
  • Пловдив
Да, и двата.

# 444
Базата на която ще се изчислява майчинството ще е сумата двата договора  Peace

# 445
  • Варна
Здравейте,
Моля, помогнете - имам следното запитване: Имам син, който навърши 2 години на 13.11.2010 г., а на 15.11.2010 тръгна на ясла. Трябва ли да уведомявам НОИ за това?-не Има ли значение фактът, че в момента съм бременна и че 45-дневният ми болничен е издаден на 9.11.2010 г. ?-не

Не съм, да не би да съм закъсняла?

# 446
  • Пловдив
Не съм, да не би да съм закъсняла?

отиди до работата и я занеси-не си закъсняла
има я в първия пост,линковете в червено
ако не я намираш,пиши пак

# 447
  • Варна
Elfita, не я намирам - би ли ме насочила към точното й наименование, за да я потърся на сайта на НОИ? Благодаря.

# 448
Благодаря за бързите отговори!
Lady Brinne, какво се има предвид под "официалното заявление, че се връщаш на работа"? Не съм наясно, извини ме.
И друго - оказва се, че няма с кой да обсъдя завръщането си на работа. Доколкото знам - предпочитат да не го правя и на никой не му се занимава с мен. Но на мен не ми се иска да се изтъпаня там къто пълен идиот и да се чудя какво да правя. Все ми се иска да съм някак наясно - ще ме бъде ли там, няма ли да ме бъде, т.е. дано се очаква на това "официалното заявление, че се връщаш на работа" да вземе някой да отговори или реагира по някакъв начин.

# 449
  • Пловдив
Elfita, не я намирам - би ли ме насочила към точното й наименование, за да я потърся на сайта на НОИ? Благодаря.

в сайта на НОИ я няма
има я в тази тема,първото мнение

ДО
                                                                                                                                                                                                                 РУСО
                                                                                                                                                                                                                  гр. ...................

ЗАЯВЛЕНИЕ

от .................................................../трите имена, адрс, ЕГН/

Желая болничните ми за бременност и раждане от /начална дата на болничния/ да бъдат преизчислени, съгласно чл. 49, ал. 2 от КСО.

дата.....................                                                                                                                                                                                   С уважение:...........
гр. ...............
.

Общи условия

Активация на акаунт