Майчинството счетоводно - 35

• 33 105
  • 734
  •   1
Отговори
# 510
  • София-Младост
да сега те разбрах за което много багодаря и се извинявам за глупавите въпроси. А за осигуровките под това че си избирам имах педвид точно това според длайноста да се осигурявам но не съм се изразила правилно отново за което се извинявам. А за тези промени които казваш са промени свързани с това на колко да се осигуряваш/ да те осигуряват  минимално за получаване на майчинство а не за времето на трудовия стаж или пак не съм разбрала ?
[/color]
Не, важи за всички, а не  само за тези които ще излизат в майчинство. Имам предвид, че например секретарка във фирма занимаваща се с транспорт и производство може да има раззличен осигурителен праг. Има минимум под който не може да се падне при изчисляване на осигуровките. Ако си назначена на МРЗ примерно, а осигурителният праг е 350лв, осигуровки се смятат на 350лв, а само данък в/у дохода се изчислява на МРЗ-внесените осигуровки.

# 511
Ахаааа отново много благодаря  Hug

# 512
  • Leeds, UK
Аз ли съм такъв тъпоъгълник, че не мога да вдяна какво искат от мен социалните относно получаването на детските.... newsm78...
Миналата година по-лесно се оправих, хем ми беше за пръв път. Да ви питам вас, въпреки, че вече ви питах за това преди 10-15 страници, но пак не доразбрах нещо, пък и счетовоството пак не знае...Ако знаят и социалните какво искат. Миналата година ме накараха да взимам за мъжа ми бележка от БТ, че е безработен, после казаха, че не им трябва, сега пак ми искат такава... Rolling EyesДетето ми е родено на 18.11.2009 г. Социалното подпомагане ми каза, че бележката за дохода от работодателя трябва да ми е от ноември 2009 г до декември 2010 г /ама до 31.12 ли не разбрах или до 30.09.2010/. Такааа, счетоводството казва, че не може да включи декември, защото той още не е изтекъл. А аз миналата година си подадох декларация на 2-ри декември  Naughty Та въпросът ми е като за първи клас, ама кажете ми, след като детето ми е родено на 18.11.2009 г от коя дата, до коя дата трябва да ми пишат тази бележка за дохода! Много благодаря предварително за отговора и търпението, само вие сте за мен авторитетите.. newsm17 newsm20

# 513
  • София-Младост
Аз ли съм такъв тъпоъгълник, че не мога да вдяна какво искат от мен социалните относно получаването на детските.... newsm78...
Миналата година по-лесно се оправих, хем ми беше за пръв път. Да ви питам вас, въпреки, че вече ви питах за това преди 10-15 страници, но пак не доразбрах нещо, пък и счетовоството пак не знае...Ако знаят и социалните какво искат. Миналата година ме накараха да взимам за мъжа ми бележка от БТ, че е безработен, после казаха, че не им трябва, сега пак ми искат такава... Rolling EyesДетето ми е родено на 18.11.2009 г. Социалното подпомагане ми каза, че бележката за дохода от работодателя трябва да ми е от ноември 2009 г до декември 2010 г /ама до 31.12 ли не разбрах или до 30.09.2010/. Такааа, счетоводството казва, че не може да включи декември, защото той още не е изтекъл. А аз миналата година си подадох декларация на 2-ри декември  Naughty Та въпросът ми е като за първи клас, ама кажете ми, след като детето ми е родено на 18.11.2009 г от коя дата, до коя дата трябва да ми пишат тази бележка за дохода! Много благодаря предварително за отговора и търпението, само вие сте за мен авторитетите.. newsm17 newsm20
Ами то не зависи от това кога е родено детето,а от предишният път когато си подавала?
м.12 ще подаваш, тогава удостоверенията за дохода обхващат преиод 12 месеца назад, т.е. 12,2009-11,2010 вкл. От първа дата до 31 дата...взима се цял календарен месец.

# 514
Работя в държавна фирма,но не съм държавен служител, в момента съм по майчинство до 410 дни (или както там се казва), малката е на 8м., та въпросът ми е мога ли през тези 410дни да започна работа на граждански договор при друг работодател за 10-15дни. Ще повлияе ли това на майчинтвото по някакъв начин, трябва ли да го прекъсвам и въобще имам ли право да работя на граждански договор, също и как стои въпроса ако детето навърши 1г., т. е. ако съм в отпуска за отглеждане на дете до 2г.
Благодаря предварително!

# 515
  • Пловдив
Работя в държавна фирма,но не съм държавен служител-това е важно уточнение-сигурна си че не си държ служител,нали, в момента съм по майчинство до 410 дни (или както там се казва), малката е на 8м., та въпросът ми е мога ли през тези 410дни да започна работа на граждански договор при друг работодател за 10-15дни да. Ще повлияе ли това на майчинтвото по някакъв начин не, трябва ли да го прекъсвам не и въобще имам ли право да работя на граждански договор да , също и как стои въпроса ако детето навърши 1г., т. е. ако съм в отпуска за отглеждане на дете до 2г. -по същия начин,можеш и на трудов при друг работодател да бачкаш
Благодаря предварително!

# 516
  • Leeds, UK
Мерси, Ала-Бала за бързия отговор!Значи след като съм ги подала миналата година на 02.12.2009г периодът тази година ще бъде: м.декември  2009 г/до 31 вкл/  до месец ноември 2010 г /до 30 вкл./.   bouquet ЕЙЙЙ, вдянах и то пак благодарение на вас, не на обяснения от институции...

# 517
Работя в държавна фирма,но не съм държавен служител-това е важно уточнение-сигурна си че не си държ служител,нали, в момента съм по майчинство до 410 дни (или както там се казва), малката е на 8м., та въпросът ми е мога ли през тези 410дни да започна работа на граждански договор при друг работодател за 10-15дни да. Ще повлияе ли това на майчинтвото по някакъв начин не, трябва ли да го прекъсвам не и въобще имам ли право да работя на граждански договор да , също и как стои въпроса ако детето навърши 1г., т. е. ако съм в отпуска за отглеждане на дете до 2г. -по същия начин,можеш и на трудов при друг работодател да бачкаш
Благодаря предварително!
Да сигурна съм, че не съм държавен служител, нищо че работя в държавно предприятие.
Ако правилно съм разбала мога да бъда на граждански договор по време на 410 дни, без да ми спират паричките нои
А след годинката мога към едната фирма да съм в отпуск по майчинсто до 2г. на детето, а в друга да си работя и на трудов договор

# 518
  • Пловдив
ако правилно съм разбала мога да бъда на граждански договор по време на 410 дни, без да ми спират паричките нои
А след годинката мога към едната фирма да съм в отпуск по майчинсто до 2г. на детето, а в друга да си работя и на трудов договор

да

# 519
Здравейте отново от мен
Ходих в болницата в която раждах и ми издадоха болничен от 10.11.2010 /тогава родих/  до 22.12.2010г.- за 42 дни.Казаха ми,че за дните които съм преносила /от 1.11.2010-10.11.2010/ щял да ми издаде личния лекър след като изтече този.Немога да разбера как първо ще имам болничен за дни които са след  newsm78.Утре ще отида до АГ-то да я питам но нищо неразбрах ooooh!

# 520
  • София-Младост
Здравейте отново от мен
Ходих в болницата в която раждах и ми издадоха болничен от 10.11.2010 /тогава родих/  до 22.12.2010г.- за 42 дни.Казаха ми,че за дните които съм преносила /от 1.11.2010-10.11.2010/ щял да ми издаде личния лекър след като изтече този.Немога да разбера как първо ще имам болничен за дни които са след  newsm78.Утре ще отида до АГ-то да я питам но нищо неразбрах ooooh!
И аз не разбрах какво не си разбрала:) Имала си един болничен за 45 дни до термина, до 01.11. , но си преносила и си родила на10.11. Лекарят следил бремеността ще ти издаде болничен за периода на преносването. А става болничен след, защото е можело докато ти си в болница да се обадиш на АГ-то , той да ти напише болничен, таткото да го вземе и нямаше да имаш чуденка сега Simple Smile

# 521
Имам две деца на 17 месеца и на 6 години. За първото не съм ползвала полагащият се неплатен отпуск.
Въпросът ми е след изтичане на майчинството, неплатеният отпуск, който ми се полага е в размер на 6 месеца или на 12 месеца, т.е. и за двете ли деца ми се полагат по 6 месеца. И какъв е редът за вземането им, т.е. мога ли да ги взема последователно.

И още един въпрос: По какъв ред може да се съкрати, работеща на трудов договор с дете на 2 години? Т.е. идеята е, може ли законово да се намери вратичка за съкращение, с цел след това "да се излезе на борсата".

Благодаря предварително!

Много тенкю, Елфита!   bouquet

# 522
  • Пловдив
Имам две деца на 17 месеца и на 6 години. За първото не съм ползвала полагащият се неплатен отпуск.
Въпросът ми е след изтичане на майчинството, неплатеният отпуск, който ми се полага е в размер на 6 месеца или на 12 месеца, т.е. и за двете ли деца ми се полагат по 6 месеца. И какъв е редът за вземането им, т.е. мога ли да ги взема последователно.

И още един въпрос: По какъв ред може да се съкрати, работеща на трудов договор с дете на 2 години? Т.е. идеята е, може ли законово да се намери вратичка за съкращение, с цел след това "да се излезе на борсата".

Благодаря предварително!
имаш по 6м за всяко дете-може да ги ползваш до 8 г на децата

майка с дете под 3 г се съкращава с разрешение на инспекцията по труда-причина например съкращаване на щата или намаляване обема на работа

# 523
Благодаря сега ми стана ясно.Дните които съм преносила трябва да ми издаде болничен лекарят следил бременноста ми ,а не както ми казаха в болницата личния лекър. Hug Heart Eyes

# 524
  • София-Младост
Благодаря сега ми стана ясно.Дните които съм преносила трябва да ми издаде болничен лекарят следил бременноста ми ,а не както ми казаха в болницата личния лекър. Hug Heart Eyes
Да, а личният на детето ще издаде последният третия болничен.

Общи условия

Активация на акаунт