Майчинството счетоводно - 35

• 32 985
  • 734
  •   1
Отговори
# 45
  • В полите на Пирин планина
искам да попитам как се изчисляват 45-те дни преди раждане. Вземам датата на термина и връщам 45 календарни дни ли? Терминът влиза ли в тях?
Така, без термина обаче броиш 45. Питай си акушерката, те знаят обикновено Simple Smile

Терминът не влиза в броенето на 45-те дни.  Peace

# 46
Здравейте, помагачки... Реших, че като планирам да забременея, трябва да помисля и за тази част...
Първи въпрос: Работя от март месец-осигуряват ме на 375 лв. Декември планирам процедура  и в случай, че е успешна при термин септември се очаква датата на началото на 45-дневния болничен да е през юли. Мислех си, че е най-добре в момента, в който забременея да напусна и да започна да се осигурявам във фирмата на мъжа ми(на максималните доходи)- така повече месеци ще съм на по-висок доход. Но тъй като всичко е много хипотетично, и в крайна сметка не знам дали ще забременея тогава- искам да попитам- през това време мога ли да се осигурявам и на двете места и как ще промени това статута ми ? Искам да се осигурявам на възможно най-висока сума и сега и след като напусна? Какво бихте ме посъветвали и какво би било финансовото изражение?
Втори въпрос: Смятах, че от март 2010 до юли 2011 са 17 месеца (поправете ме ако греша), а знам че изискването за осигурителния стаж от 2011 ще стане 18 м. Този един месец, който ми се "губи" ще се изчислява на мин раб. заплата(240 лв) или изобщо няма да ми се полага майчинство заради него?
Знам, че вече е невъзможно да се плащат осигуровки назад...
Трети въпрос: Ако родителите нямат брак, знам че съществува възможността майката да ползва 6 месеца бащинство след навършване на 1 год. от раждането. На каква база се изчислява то и за колко месеца назад?

Благодаря ви предварително, знам, че слагам тигана преди рибата, но за тези неща няма кака Simple Smile Ще съм ви много признателна ако имате възможност да ми отговорите

# 47
  • Пловдив
Lynette,
1.можеш от сега да да се осиг на двете места.така ще натрупаш повече месеци на висок доход в базата.но има вариант и да няма смисъл това-знаеш.макс осиг доход за 2010 е 2000лв-плаща се 755 лв осигуровки от работник+рабоотдател
2.месеците в базата,през които не си работила се взимат на МРЗ,да
3.ако нямате брак и не живеет в едно домакинство може да ползваш 6 те месеца неплатена на бащата-друго не.няма 6 месеца бащинство,които да ползавш след годинката и те да се заплащат

# 48

Трети въпрос: Ако родителите нямат брак, знам че съществува възможността майката да ползва 6 месеца бащинство след навършване на 1 год. от раждането. На каква база се изчислява то и за колко месеца назад?

Благодаря ви предварително, знам, че слагам тигана преди рибата, но за тези неща няма кака Simple Smile Ще съм ви много признателна ако имате възможност да ми отговорите

искаш да кажеш, бащата да ползва отпуск по майчинство ли (между 6м. и 1г. на детето)?
ако е така - обезщетението на бащата също се изчислява към датата на излизане на майката в 45-дневния болничен преди раждане

# 49
Благодаря ви много... Ще проуча въпроса как да се осигурявам и на двете места още от сега....След като ме осигуряват сега на 375 лв, колко  осиг. трябва да доплатя ако взема предвид общата сума да е  1500 лв примерно? 

# 50
  • Пловдив
Благодаря ви много... Ще проуча въпроса как да се осигурявам и на двете места още от сега....След като ме осигуряват сега на 375 лв, колко  осиг. трябва да доплатя ако взема предвид общата сума да е  1500 лв примерно? 

425.16 лева

# 51
Здравейте, въпросът ми не е много по темата, но съм сигурна, че тук ще намеря отговор  Blush .Започнали сме бебеправенето, но изведнъж на приятеля ми му казаха, че прекъсват трудовите договори на всички във фирмата, ей така без предизвестие и съответно оставаме без доходи от негова страна. Първо работодателите искаха всички служители да подпишат молби по взаимно съгласие, но като получиха отпор и се съгласиха да ги съкратят. Въпросът ми е какво обезщетение ще получава той, ако са го осигурявали 3 месеца на 1000 лв, а преди това на 850 лв., колко месеца назад се гледа доходът, има ли праг на обезщетенията и колко дълго се изплащат? Дано да не стане, че това ще попречи на плановете ни, защото вече толкова много искам бебче  Cry
Благодаря Ви предварително!

# 52
  • Пловдив
. Въпросът ми е какво обезщетение ще получава той-смята 60 процента от брутото като се гледат 9 м назад, ако са го осигурявали 3 месеца на 1000 лв, а преди това на 850 лв.-540 лв грубо ще получава , колко месеца назад се гледа доходът, има ли праг на обезщетенията -вече няма таван и колко дълго се изплащат?-според стажа през целия му живот.колко е  Дано да не стане, че това ще попречи на плановете ни, защото вече толкова много искам бебче  Cry
Благодаря Ви предварително!

# 53
Здравейте,

Надявам се да получа отговор тук, защото не съм запозната много добре с правата си.
Все още съм в отпуск по майчинство като обмислях идеята да се върна на 4 часов работен ден след навършване на годинка, но работодателят ме изненада и ми каза - едно че не е възможно (преди имаше такива опции), второ че от позиция на супервайзор ме понижават в оператор, защото друг заема поста ми. Едва ли не наново трябва да се доказвам. Аз казах, че няма да приема подобно понижение и те ми намекнаха, разбира се не в прав текст - да напусна щом не ми изнася?!
Обмислях идеята дали да напусна, но предполагам ще ми бъде още по-трудно да си намеря работа на половин работен ден. От друга страна ми е ясно, че нямат право да ме уволнят, но проблемът е, че с 240лв няма да мога да се оправям.

Благодаря Ви!

# 54
  • Пловдив
Cantariny,възможно е да работиш на 4 часа към твоя работодател.Ще взимаш заплатата+120лв за детето.Ако започнеш работи при друг работодател,ще взимаш заплатата+240 лв.Т.е ще си запазиш пълното майчинство към основния работодател.Може също да си и на граждански договор /към твоя или друг работодател/,запазваш си 240 лв.
Сама няма да напускаш и няма да подписваш по взаимно съгласие.Трябва да те съкратят,но само с разрешението на ИТ.Т.е другия човек,който сега е назначен би трябвало него да съкратят,защото ти си майка с дете под 3 г.Също трябва да те върнат на предишната ти позиция.Нали и по договор и труд харестеристика си на тази позиция

# 55
Здравейте!Искам да попитам в момента съм по майчинство и ми тече втората година от него ако забременея с второ дете какво трябва да направя?

# 56
  • София-Младост
Здравейте!Искам да попитам в момента съм по майчинство и ми тече втората година от него ако забременея с второ дете какво трябва да направя?
Да пиеш фолиева киселина, да ходиш на преглед и да си спокойна:)))

# 57
  • Пловдив

ако 45 дневния за второто ти започне преди първото да направи 2 г,ще взимаш обезщетение за второто колкото за първото.Но сега няма нищо за правене.правиш това,което Ала Бала е писала  Grinning

# 58
добре де не трябва ли да осведомя фирмата че съм бремена планирам август да родя още ще съм в тези две год по майчинство за първото  newsm78  офф....

# 59
  • Пловдив
добре де не трябва ли да осведомя фирмата че съм бремена планирам август да родя още ще съм в тези две год по майчинство за първото  newsm78  офф....

не,не трябва

с 45 дневния ще попълниш документи разни-погледни в първия  пост на темата -линковете в червено-застъпено майчинство

Общи условия

Активация на акаунт