Майчинството счетоводно - 35

• 33 288
  • 734
  •   1
Отговори
# 255
  • В полите на Пирин планина
45-дневния болничен ще ми е от 01.12.2010. Реално счетоводителката кога ще го подаде в НОИ? Защото нещо се обърках. Да не би да е чак януари когато ще плащат декемврийските заплати? Да не стане така да ме прецакат нещо с новите правила (18 месеца назад)?

Ами, да - през януари ще го подаде, но и не - няма да си по новите правила.

# 256
Здравейте!
Тъй като малкият ми тръгна на ясла, от днес, което е и няма месец преди изтичане на 2-годишното майчинство, знам, че трябва веднага да занеса документите във фирмата - приложение 12, както и бележка от ДГ, че детето е започнало с днешна дата посещение.
Счети твърди, че нямам право на 50% обезщетение за този оставащ месец, защото то тръгвало на държавна градина. Така ли е?
Аз си подготвих и приложение 4, по чл. 54, както тя ми каза, но днес вече ми казва, че не е нужно - нямало да го приемат.

Също така майчинство, което се изплаща в края на месеца, е за предишен месец, нали? т.е. сега в края на ноември ще получа майчинство за октомври? Питам, защото ми е важно, ще остана със стотинки и трябва да видя кое как ще се нареди финансово.
Благодаря!

# 257
  • София
Здравейте,
благодаря за прекрасната тема и помощта  Hug   bouquet
Имам да ми плащат два болнични единия от 22.9.10 до 21.10.10 а другия от 22.10.10 до 21.11.10г. Днес ми преведоха някаква сума, но тя е повече от един и по-малко от два болнични  newsm78 Дали са ми превели обезщетенията до края на октомври, а останалите другия месец?
Благодаря   bouquet

# 258
  • Пловдив
Здравейте!
Тъй като малкият ми тръгна на ясла, от днес, което е и няма месец преди изтичане на 2-годишното майчинство, знам, че трябва веднага да занеса документите във фирмата - приложение 12, както и бележка от ДГ, че детето е започнало с днешна дата посещение.
Счети твърди, че нямам право на 50% обезщетение за този оставащ месец, защото то тръгвало на държавна градина. Така ли е?-не,не е така-имаш право на 120 те лв.счети да носи и прил 4 и да види как ще го приемат
Аз си подготвих и приложение 4, по чл. 54, както тя ми каза, но днес вече ми казва, че не е нужно - нямало да го приемат.

Също така майчинство, което се изплаща в края на месеца, е за предишен месец, нали?-да т.е. сега в края на ноември ще получа майчинство за октомври? Питам, защото ми е важно, ще остана със стотинки и трябва да видя кое как ще се нареди финансово.
Благодаря!

Здравейте,
благодаря за прекрасната тема и помощта  Hug   bouquet
Имам да ми плащат два болнични единия от 22.9.10 до 21.10.10 а другия от 22.10.10 до 21.11.10г. Днес ми преведоха някаква сума, но тя е повече от един и по-малко от два болнични  newsm78 Дали са ми превели обезщетенията до края на октомври, а останалите другия месец?
Благодаря   bouquet

това първи превод ли ти е -ако да,може да е за целия първи болничен

и за да не хвърляме боб си извади пик код,за да виждаш на сайта на НОИ

# 259
Много се извинявам, не е по темата, но никой не можа да ми отговори на въпросите. Embarassed Знае ли някой при прекратяване на договор в изпитателен срок, какво обезщетение се получава от Бюрото по труда? Питам понеже на сестра ми закриват целия офис в Пловдив и всички ги освобождават по чл. 71, т. е.,  че не са си изпълнявали задълженията едва ли не, а това не е така, ама на кой ли му пука, просто от днес за утре им съобщават, че вече не са работа и толкова. Иначе тя има 8 г. непрекъснат трудов стаж и е осигурявана и над 1000 лв. Въпросът е ясно ли е какво обезщетение ще получи от Бюрото по труда, имаше някакви 60 процента от заплатата, на която е осигурявана, но за какъв период назад се взимат доходите? При нея сумата варира всеки месец, понеже освен твърда заплата получава и процент от стойността на сделката, но осигуровки са внасяни на реалните суми. Да кажем при 1000 лв. доход за година назад, колко ще получава сега от Бюрото по труда? Вече питам няколко счетоводители и никой не знаел по каква формула се смятало и колко време назад се взимал дохода?   Shocked

# 260
Елфита, аз съм ги приготвила. Само че тя ми казва, че днес са й казали, че щом детето тръгва на градина няма да ми ги дават.  Thinking А другите майки около мен си ги взимаха.... ooooh!

# 261
  • Пловдив
Елфита, аз съм ги приготвила. Само че тя ми казва, че днес са й казали, че щом детето тръгва на градина няма да ми ги дават.  Thinking А другите майки около мен си ги взимаха.... ooooh!

не може да са й казали така

настоявай да ти го подаде

# 262
разглеждах ето този списък за родилното: http://moebebe.com/?id=5
и пише следното /относно припознаването на детето/: Акт за граждански брак или нотариално заверена декларация за припознаване на детето от бащата в случай, че нямате брак (ще е нужен едва след раждането)

Доколкото знам детето се припознава след раждането в ЕсГраунд-а /ако нямате брак, както е в нашия случай/, когато се издава Акта за раждане - бащата отива там и попълва данните си и така припознава детето. На тази нотариално заверена декларация каква е ролята и задължителна ли е? Тук някой вадил ли е подобен документ?

# 263
разглеждах ето този списък за родилното: http://moebebe.com/?id=5
и пише следното /относно припознаването на детето/: Акт за граждански брак или нотариално заверена декларация за припознаване на детето от бащата в случай, че нямате брак (ще е нужен едва след раждането)

Доколкото знам детето се припознава след раждането в ЕсГраунд-а /ако нямате брак, както е в нашия случай/, когато се издава Акта за раждане - бащата отива там и попълва данните си и така припознава детето. На тази нотариално заверена декларация каква е ролята и задължителна ли е? Тук някой вадил ли е подобен документ?

Преди да правиш декларация питай в болницата, защото навсякъде е различно. В клиниката, където аз раждах, мъжът ми само попълни една Декларация в болницата при секретарките, че припознава детето, въобще не ни е трябвал нотариус и от болницата придвижиха всички документи до районната администрация по местоживеене на майката, и само трябваше да взема акта за раждане на детето. А с първото беше доста по-различно, точно защото в различните болници практиката е различна.  Peace

# 264
здравейте моля за помощ....дата за болничният ми 45 дни преди термина е 1ви април,обаче искам да изляза е болничен още от 01.01.2011г.осигурявам се на 500лв към момента и 6 месеца назад може ли да ми кажете какъв ще е размера на болничния за тези 3 месеца от януари до април-390 бв месечно....и до колко те биха се отразили на майчинството ми след това-няма да се отразят.....и още нещо при изчислениятона майчинството  каква база ще се вземе за месеците в болничен-500 лв .....малко го заплетах въпроса..........надявам се да ме разберете и отговорите.....и още нещо при сравнението на средно брутно се взима 90%  а среднодневното нетно е цялата сума не се взима и от него 90%-да така ли?....благодаря предварително много....   bouquet
    огромни благодарности на elfita   bouquet   bouquet   bouquet

# 265
не може да са й казали така
настоявай да ти го подаде
Благодаря! Hug

# 266
Момичета, обръщам се към вас, тъй като виждам, че тук се получават компетентни мнения. Става въпрос за това, че аз съм студентка редовно обучение,бременна съм и евентуално март месец ще стана майка, но тук идва проблема с майчинството- четох закона и съвсем се умотах. Искам да попитам дали ще получавам майчинство, при положение, че като студентка съм работила само през лятото, т.е. нямам една година трудов стаж, върху която да ми се сметнат парите за майчинство или ще получа само тази еднократна помощ за студентки от 2880лв. Живо ме интересува този въпрос, тъй като ако няма да получавам майчинство мога да си внеса сега осигуровки във фирмата на родителите ми и поне минималното да получавам. Ако може някой да помогне ще съм много благодарна. bowuu  Hug

# 267
  • Пловдив
marinels ,като безработна /и ако доходът ти е под 350 лв бруто/ имаш право на социално майчинство 100 лв на месец за една година.

може сега да започнеш фиктивно във фирма,за да натрупаш стажа и да имаш право на 2 г майчинство
помощта за студенти е отделно и нея ще я получиш при всяко положение-само трябва да си редовно

# 268
Здравейте!

В момента ползвам отпуск по чл. 50 ал.1 от КСО, като 410-те дни изтичат на 11.12.2010г. Междувременно на 03.12.2010г. ще бъде прекратен трудовият ми договор с настоящия ми работодател по мое желание. Предстои ми процедура по регистрация за упражняване на свободна професия, което ще отнеме технологично време от около месец /може би и повече/. Желая да отглеждам децата си до навършване на 2г. възраст. Въпросите ми към Вас са следните:

1. Имам ли право на обезщетение за отглеждане на малко дете по чл. 53 ал.1 от КСО за времето от 03.12.2010 до датата на регистрация /примерно 20.01.2011г./, при положение, че трудовият ми договор ще бъде прекратен, а на практика няма да съм започнала дейност като самоосигуряващо се лице?

2. Ако нямам такова право-какви са вариантите ми сама да внеса осигуровки за риска "Общо заболяване и майчинство" за този период от 30-40 дни?

3. Започвайки дейност като самоосигуряващо се лице и осигурявайки се за горепосочения риск, на обезщетение в какъв размер имам право-на 100% или на 50% ?

4. При така описаната фактология, какви документи и в какви срокове следва до подам към НОИ след прекратяване на трудовия ми договор /или съответно след регистрацията/?

5. По какъв начин  удостоверявам "деня на започване или възобновяване на трудова дейност" по смисъла на чл. 1, ал. 1 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица /задължението за осигуряване за лицата, упражняващи по регистрация свободна професия, възниква от деня на започване или възобновяване на трудовата дейност и продължава до нейното прекъсване или прекратяване/.

- Това датата на регистрация ли е или датата, от която реално осъществявам дейност, носеща ми някакви доходи и по какъв начин се удостоверява това /с първата издадена фактура, с първият сключен договор с клиент или..../?

Благодаря Ви предварително за отделеното време!

# 269
Бременна съм с второ дете,първото е на 10 м.На 24.01.2011 ми изтича първата година за гледане на дете и започва втората.Въпроса ми е мога ли да  си взема болничен до края на  бременността след като първото ми дете навърши годинка и  трябва ли да се върна поне един ден на работа или може и да не се връщам?И какви документ тр. да подам за гледане на дете до 2 год. и после някакво приложение към тях че съм в болничен?Не ми е ясно каква е процедурата.И доколкото разбрах ще вземам за първото 120 лв. ако съм в болничен/или на работа,но точно с какъв документ се уведонява за това?.И последно на каква база ще ми изчислят майчинството за второто дете, ако цялата бременност съм в болничен - като за първото или 12/18 мес. назад - и кое е по изгодно?Надявам се да съм задала правилно и разбираемо въпросите си Embarassed.и още нещо 410-те дни изтичат на 24.01.2011 - от кога да си пусна болничен - от 24.01 или от по ранна дата?

Общи условия

Активация на акаунт