Майчинството счетоводно - 35

• 33 096
  • 734
  •   1
Отговори
# 600
В тази заповед за прекратяване на трудовото правоотношение от страна на работодателя ми може ли да има нещо, което да ме подведе.. тъй като...  пак да кажа, че не съм в добри отношения с него? В смисъл дали да чета внимателно преди да подпиша? Знам, че трябва да се чете винаги, но все пак питам, за да зная за какво да внимавам.

И тази заповед кога трябва да я очаквам... като ми изтече предизвестието от един месец ли?
Благодаря много, Lady Brinne!  bouquet

# 601
  • В полите на Пирин планина
В тази заповед за прекратяване на трудовото правоотношение от страна на работодателя ми може ли да има нещо, което да ме подведе.. тъй като...  пак да кажа, че не съм в добри отношения с него? В смисъл дали да чета внимателно преди да подпиша? Знам, че трябва да се чете винаги, но все пак питам, за да зная за какво да внимавам.

И тази заповед кога трябва да я очаквам... като ми изтече предизвестието от един месец ли?
Благодаря много, Lady Brinne!  bouquet

В нея се вписва основанието за прекратяване на тр. правоотношение - в случая чл.326 ал.1 от КТ - отправено предизвестие от работника. АКо имаш неизползван отпуск потърси да ти изплатят обезщетение за него. Издава се около датата на прекратяване на договора и изрично пише от кога влиза в сила.

# 602
Извинявам се предварително, защото най-вероятно има такъв въпрос, но с търсачката не успях да открия, а нямам възможност да прочета цялата тема. Извадила съм си ПИК код и преди малко си проверих болничния, но нещо не ми се връзва, пише че дохода от който е определено обезщетението е 70.90лв, а сумата която получавам е 56.32 лв, но това не е 90 %, даже е малко по-ниско от 80%. Защо така? Предварително благодаря!

# 603
  • София-Младост
Извинявам се предварително, защото най-вероятно има такъв въпрос, но с търсачката не успях да открия, а нямам възможност да прочета цялата тема. Извадила съм си ПИК код и преди малко си проверих болничния, но нещо не ми се връзва, пише че дохода от който е определено обезщетението е 70.90лв, а сумата която получавам е 56.32 лв, но това не е 90 %, даже е малко по-ниско от 80%. Защо така? Предварително благодаря!
Значи има грешка, можеш да напишеш писмо на мейла им с въпрос защо има разминаване.
За какъв болничен говорим, тези цифри , които си писала среднодневно възнаграждение ли е?

# 604
70,90лв. - това е дохода от който е изчислено обезщетението. 90% от 70,90лв. са 63,81лв. В случая обаче 56,32 лв. е нетното /така предполагам/. Понеже изплащат по-ниската стойност за това сметките не излизат.
Не знам дали го обяснявам разбираемо.

# 605
  • София-Младост
70,90лв. - това е дохода от който е изчислено обезщетението. 90% от 70,90лв. са 63,81лв. В случая обаче 56,32 лв. е нетното /така предполагам/. Понеже изплащат по-ниската стойност за това сметките не излизат.
Не знам дали го обяснявам разбираемо.
Не, сега си влязох при моите сметки и не ги пишат, а са точни цифри.

# 606
Ала-Бала, при моите сметки също изплатеното не отговаря на 90% от дохода, от който е изчислено обезщетението. Знам, че ми е точно. Питала съм и така ми беше обяснено. Публикуват брутния доход, от който е изчислено обезщетението, независимо дали изплащат 90% от него или нетното. При теб може нетното да е по-високо от 90%/80%/ от брутното и за това да са точни сметките.

# 607
Здравейте,
Простете, че ще задам въпрос, който най-вероятно е задаван тук, но не успявам да намеря отговорът.
Трябва да подам декларациите за отглеждане на дете до 2г.

В заявлението по чл.164 ал.1/ чл.165 ал.1 от КТ "Заявявам желанието си, считано от .......г. да ползвам платен отпуск за отглеждане на дете до 2г."
Детето е родено на 27.11.2009г. Тук 28.11.2010г ли да пиша?

Проблем имам с и датата, която е необходимо да нанеса в декларацията по чл.53 КСО, т.9. "Ползвам отпуск за отглеждане на малко дете, считано от........" . . Рождената дата ли да попълня?

Последният ми въпрос се отнася до т.2 на същата декларация:
"Осигурена съм като самоосигуряващо се лице...." при положение, че ме осигуря работодателят, трябва ли да попълвам данните там? Вероятно - не, но там пише за осигурителни рискове и т.н. които на други места не ги попълвам.

Благодаря Ви!

# 608
Малко не е по темата,но понеже сте запознати, може ли някои да каже как седяха нещата с здравните вноски.Имам неплатени 4м.за 2000г.,спомням си че при проверка на място ми казаха че здравните вноски до 2001 са опростени, но като правя проверка на страницата на НАП излизат като задължение и се притеснявам

# 609
  • Пловдив
denito2,а с какви права си-прекъснати или непрекъснати

Здравейте,
Простете, че ще задам въпрос, който най-вероятно е задаван тук, но не успявам да намеря отговорът.
Трябва да подам декларациите за отглеждане на дете до 2г.

В заявлението по чл.164 ал.1/ чл.165 ал.1 от КТ "Заявявам желанието си, считано от .......г. да ползвам платен отпуск за отглеждане на дете до 2г."
Детето е родено на 27.11.2009г. Тук 28.11.2010г ли да пиша?-пишеш 411 я ден т.е края на 410 те ти дни-броиш 410 календарни дни от първия ден на 45 дневния

Проблем имам с и датата, която е необходимо да нанеса в декларацията по чл.53 КСО, т.9. "Ползвам отпуск за отглеждане на малко дете, считано от........" . . Рождената дата ли да попълня?-не,отново 411 я ти ден,който разбира се може да съвпадне с рождения ден

Последният ми въпрос се отнася до т.2 на същата декларация:
"Осигурена съм като самоосигуряващо се лице...." при положение, че ме осигуря работодателят, трябва ли да попълвам данните там? Вероятно - не, но там пише за осигурителни рискове и т.н. които на други места не ги попълвам.-в т 1 подчертаваш безсрочно,т 2 си я оставяш така-ти не си самоосигуряващо се лице

Благодаря Ви!

Последна редакция: пн, 29 ное 2010, 18:46 от Elfita

# 610
Благодаря за отговорите на Ала-Бала и Viva 123. Явно това наистина е нетното, но с този другия доход някак си става доста объркано, погладнах и предните си болнични и те са така и всъщност сега вземам приблизително и колкото при нормален болничен. Не знам защо в нашата система всичко трябва да е толкова неясно ooooh! По лесно ще ми бъде да се ориентирам когато ми изплатят за цял месец, надявам се Peace

# 611
за процента на класа се включи в колективния трудов договор, а намалението на заплатите със допълнително споразумение,но аз още не съм подписвала такова,така или иначе отпуската ми се изчислява върху старата заплата.
Извинявайте,ако сте ми отговорили,но не намирам отговор на въпроса си.

# 612
Здравейте, мили мами!
Предварително благодаря на всички, които дават консултации тук   bouquet. Като гледам колко труд давате тук, просто наистина съм ви благодарна.
Имам следния въпрос - детенце е родено на 11.02.2010. До колкото разбирам имам едни 410 дена с 90% майчинство, после 1 година с минимална работна заплата и после още една година неплатен отпуск. Това си е обикновен неплатен отпуск, така ли? Не е някакъв специален от рода на за гледане на дете до 3г. Питам да не е да се искат някакви специални документи.
Та искам да прехвърля майчинството на свекърва ми - аз съм самоосигуряващо се лице, а тя е на трудов договор. Разбирам, че това може да стане след изтичането на 410-те дни, нали? После тя ще може да получава 1 г. минимална работна заплата, а след това как стои въпросът с този неплатен отпуск. Тя ще може ли да ползва такъв, за да гледа детето. Тези две години искам да ги уточня, защото тя е на 58 и и остават 2 години до пенсия, а на мен ми трябва някой за две години да гледа детенце. И ако може да ги наглася така ще е супер. Благодаря на всички които ми отговорят.  bouquet

# 613
Здравейте, мили мами!
Предварително благодаря на всички, които дават консултации тук   bouquet. Като гледам колко труд давате тук, просто наистина съм ви благодарна.
Имам следния въпрос - детенце е родено на 11.02.2010. До колкото разбирам имам едни 410 дена с 90% майчинство, после 1 година с минимална работна заплата и после още една година неплатен отпуск. Това си е обикновен неплатен отпуск, така ли? Не е някакъв специален от рода на за гледане на дете до 3г. Питам да не е да се искат някакви специални документи.
Та искам да прехвърля майчинството на свекърва ми - аз съм самоосигуряващо се лице, а тя е на трудов договор. Разбирам, че това може да стане след изтичането на 410-те дни, нали? После тя ще може да получава 1 г. минимална работна заплата, а след това как стои въпросът с този неплатен отпуск. Тя ще може ли да ползва такъв, за да гледа детето. Тези две години искам да ги уточня, защото тя е на 58 и и остават 2 години до пенсия, а на мен ми трябва някой за две години да гледа детенце. И ако може да ги наглася така ще е супер. Благодаря на всички които ми отговорят.  bouquet
Неплатеният отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст не може да се прехвърля на баби или дядовци. Бабата може да ползва отпуска за гледане на дете до 2 год.

# 614
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, мили мами!

След изтичане на 410 дни можеш да прехвърлиш майчинството на свекърва ти, но щом си самоосигуряващо се лиця нямаш право на неплатен отпуск за гледане на дете, който се отнася само за работещите по трудов договор и се разрешава с КТ. Освен това този отпуск не може да се прехвърля и е по 6 месеца за всеки от двамата родители. Иначе до навършване на 2 год. от детето свекърва ти ще получава 240 лв.

Общи условия

Активация на акаунт