Малко съм озадачена от Детска кухня ЯмЯмБио

• 2 066
  • 10
  •   1
Отговори
  • София
Когато разбрах, че вече работи био детска кухня, честно казано бях много доволна. Още повече, че доставя в нашия квартал. Започнах да поръчвам оттам, макар че е малко скъпо - 7 лв./ден. Като цяло съм доволна от яденето - доста е разнообразно, включва продукти, които са много полезни, а аз самата не съм свикнала да ползвам вкъщи - елда, киноа, ленено семе. Десертите са почти винаги с пробладаващо съдържание на истински плодове. Влади си изяжда всичко, което за мен е много важно, защото като цяло е доста капризна, особено когато й растат зъбки.
Обаче днес се случи следното. Десертът беше "ЖЪЛТ ВАНИЛОВ КРЕМ С ПЛОДОВЕ". Като състав е посочено: "ягоди 3.3%, кр.мляко, ванилия, кафява захар, яйце, брашно, овесени трици, кр.масло". Учудих се от съдържанието на овесени трици, които не се препоръчват за консумация от деца, още повече от бебета. Веднага им писах. Отговориха ми светкавично, че всъщност в крема не е имало овесени трици, а овесени ядки, които били пасирани с плодовете и затова съм останала с впечатление, че са трици.
Сега за мен остават следните въпроси без отговор:
Дали това е поредната измама?
Може ли изобщо да се разчита на етикетите им, а съответно и на всичко останало?
Детето си изяде крема и за мен ще остане загадка какво е имало вътре. Аз го опитах и на мен определено ми приличаха на трици, но не мога да съм 100% сигурна. Надявам се, че наистина е станала грешка при съставянето на етикета, но ми е малко свито дали не съм прекалено наивна. Иска ми се да вярвам, че всичко е такова, каквото го представят. Това е цитат от техния сайт - "ЯМ-ЯМ-БИО е частна детска кухня, чиито екип, съставен от настоящи и бъдещи родители - организатори, готвачи и диетолози, е обединен от амбициозната цел да подбере и достави най-доброто като храна за децата от 1 до 3 годишна възраст, освобождавайки време за пълноценна комуникация между родители и деца." Дано не е само реклама.
Пуснах тази тема, за да чуя вашето мнение, а и за да бъдат повече майки информирани и сами да решат на какво да вярват.
Накрая искам да кажа, че предпочитам сама да готвя на дъщеря ми, но тя категорично отказва да яде моите манджи. Дано да е временно, защото най-сигурна съм в това, което сама съм сложила в тенджерката.

# 1
  • Sofia
...а защо не се дават овесени трици на бебета...моя близка дава на детето си,което е на 1,5год.

# 2
  • София
Защото съдържат фитинова киселина и ензимни инхибитори, които пречат на усвояването на минералите от организма. Освен това увличат част от хранителните вещества от храната (както калориите, така и полезните съставки) и така те се изхвърлят от организма, без да се усвояват.

# 3
Ха, че то не стигат триците, ами как така "ЖъЛТ" крем, пък с ягоди?? От какво е жълт и къде ги ягодите? Не zнам, като цяло ми zвучи идиотско, май каквито и да са, си правят каквото им иzнася....  Tired

# 4
  • София
Ха, че то не стигат триците, ами как така "ЖъЛТ" крем, пък с ягоди?? От какво е жълт и къде ги ягодите? Не zнам, като цяло ми zвучи идиотско, май каквито и да са, си правят каквото им иzнася....  Tired

Ами жълтичък си беше крема - сигурно слагат сушени или замразени ягоди и 3% не могат да го оцветят?
Иначе и аз не знаех че триците не са ОК за деца, особено като знам как ги възхваляват в топ-популярните диети.

# 5
  • София
Кремът е жълт, защото имаше яйце вътре. Ягодите при нас бяха добавени отгоре, а не разбъркани в крема.
Аз пуснах темата заради триците, а то на следващия ден имаше ленено семе, което като се разчетох из нета не съм сигурна дали трябва да се дава на деца. В българските източници пише категорично да не се употребява от деца до 14 г. В чуждите пише, че може да се дава след 8-10 мес. възраст. Аз все пак не посмях да й го дам.

# 6
  • Видин
Цитат
Децата не е добре да консумират ленено семе, а бременните трябва да се посъветват с лекар. Не бива да се прекалява с дозата, тъй като лененото семе съдържа цианид и предозирането води до отравяне.
Не знам цялата тая работа ми звучи много мошеническа. Какво значи, че са сложили овесени ядки при положение, че пише трици? Ами ако са сложили трици. Май и те не знаят дали готвят за деца или не  Rolling Eyes

# 7
Ха, че то не стигат триците, ами как така "ЖъЛТ" крем, пък с ягоди?? От какво е жълт и къде ги ягодите? Не zнам, като цяло ми zвучи идиотско, май каквито и да са, си правят каквото им иzнася....  Tired
И на мен ми звучи меко казано малоумно  Thinking Май всички луднаха покрай истерията с БИО - продуктите и ГМО-тата, и сега гледат да  печелят на наш гръб  ooooh!

# 8
Нова съм на сайта, та се радвам да мога да помогна на други майки с мнение.  Laughing

Използвам тази кухня от около месец. Като цяло съм доволна от тях. Малката харесва храната, а и опитът ми с предишната кухня не беше добър (етикети не слагаха, касовата бележка беше лукс...).

Може би си струва да се говори с диетолога им за лененото семе, въпреки че се зачетох из чужди сайтове и гледам, че не го препоръчват само в големи количества (което важи за всичко друго  Hug ).

За триците не съм обърнала внимание. Ще ми се да вярвам., че наистина е грешка............. Поне стомахът на бебка не е отразявал негативна промяна  baby_neutral

А кремът с ягоди си беше доста вкусен. Всъщност беше като яйчен крем с добавени ягоди   chef

# 9
днес супата и основното бяха екстра, чак на мен ми се дояде  Wink

десертът беше по-течен от вода като го докараха. предупредиха, че  било от био желатина, който отпускал по-бързо и щял да стегне за 30 мин във фризера. сега ми се обадиха да напомнят да го сложа на студено. в интерес на истината вече стегна  Laughing

на диетоложката ми обещаха телефона и ще и звънна да питам за лененото семе... после ще пиша.

# 10
  • София
И аз ще чакам още отзиви. Тъкмо се чудех дали да не поръчвам от там. Гледах, че  и Ян Бибиян ще пускат био-меню, но за там логично няма как да има коментари още  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт