Приучване към гърне

• 108 415
  • 2 131
  •   1
Отговори
# 960
'Кафе с мед' явно не се изразих добре. Самия процес е подробно описан. Аз горе-долу по същата схема действах! Това което не е описано е защо не може да се опита преди две години??? Пише само за не доразвита отделителна система и ,че някога това дете ще започне да се изпуска Thinking Знам много деца които преди две годишна възраст осъзнават какво се случва с тях, за какво става дума ,но не пожелават. Майките им или са супер изнервени и скриват гърнето или продължават да предлагат от време на време без да се натрапват. Не са малко и тези които водят война!
Не искам да прозвуча все едно се заяждам! На мнение съм ,че е важен тандема мама-дете! Ако и двете страни действат заедно нещата се получават без войни , някак не усетно. Роля на майката е да покаже алтернатива на пелените, а на детето дали да приеме тази алтернатива!
Знам за майка и бебе практикуващи ЕБХ и като я слушам все едно е много лесно и няма никаква нужда от пелени. Аз опитах , но не успях да се справя!

# 961
Съгласна съм с това, че на всяко дете по различно време му идва времето, ето например мъжа ми преди 40 и кусур години има спомен как се е напишквал в яслата, където е тръгнал след 2 годинки и как лелите са се карали с майка му, защо не го е научила. А тогава памперси не е имало. Аз също съм се научила доста късно за онези години, а сестра ми под годинка. Ама не виждам и нищо лошо да се пробва по-рано, ако детето е готово. Аз писах юни тук много притеснена, че моята се нааква докато спи и си продължава да спи, а мислех че вече е голяма за това и ме успокоиха, че това ще отмине. И наистина е така, наскоро няколко пъти на обед ми заспа преди да съм й сложила памперса или не се напишква или се събужда и тогава се напишква. Но опитах да я слогам на гърне в тези моменти, спи й се  и реве и затова обеден памперс скоро няма да махам и без това в тези жеги не може да се наспи детето. Иначе миналия месец не желаеше нито на гърне, нито да я държа, нито на детска седалка, но аз си я оставях по гащички из нас да не се запарва и се научи да пишка права в тоалетната. Този месец я пробвах на гърне и о чудо седна с желание. Дори ми "казва" някой път, дърпа ме за ръка и се попипва отпред. Разбира се повечето пъти не, обаче пък има желание. А тази сутрин дори сама си свали памперса и изтича в кухнята да ми го носи да го хвърля в кошчето и ми сочи простора да й обуя гащи от там. Проблемите ни са 2 - иска само в нейното гърне, дори у дядо си не ще, а там има гърне. И комуникацията, почти не говори, някой път въобще не знае какво й е, случвало й се е да е жадна, а тя да ме дърпа да правим нани, при положение, че току-що е станала. Просто явно й е некомфортно, но не знае от какво и като й дам вода се успокоява. Та особено поради този втория проблем мисля, че няма скоро да се научи, а пък ме с страх, ако й пренебрегна желанието да не е после да не иска. Дайте съвет какво да правим като застудее, че сега е лесно?

# 962
Сами-м ако искаш се опитай да стимулираш суетността му, ако примерно си харесва боксерките може да има стимул да ги пази чисти. Моята много си харесва гащичките на меченца и се стреми да не ги напишква за да не плачкат меченцата, не че често успява, но определено това, че си харесва гащичките е голям стимул.

# 963
И аз да споделя нашия опит с гърнето, дано да помогне на някой, че това си е голямо постижение и понякога мъчение. Синът ми е на 2,9 год. Миналото лято пробвах какво ли не, цяло лято ходи по гащи, никакъв ефект - само се изнервих и аз, а и той. Като стана по-топло тази година реших да пробвам пак със свито сърце и много песимистично настроена Sad Но бях намислила страшна тактика: един ден седнахме и му казах че ще правим проект (имаме проектантска фирма и само за проекти се говори вкъщи, та му стана интересно), взехме един лист хартия и написах отгоре Уча се да пишкам на гърне, придружено разбира се с онагледяваща картинка. После разчертах листа на квадратчета, като му казах, че всеки път като се изпишка в гърнето ще рисуваме по една звездичка в кватратчетата. За всяка звездичка му казах че ще получава по една малка наградка (бонбонче, носене на конче, филмче, дребна играчка и т.н., и тях нарисувах на листа), а за пет звездички ще получава по една голяма награда, големите награди в началото бяха наистина големи и постепенно ги смалявах. Доста се престарах с тези мои награди но в рамките на няколко дни си казваше почти всеки път.
За около 1-2 седмици се отучи напълно от памперса. Е имаше и аварии, но е напълно нормално. Наградите ги намалявах постепенно, като първо спрях да правя "проекти" и да давам големи награди и постепенно спрях и малките наградки, всичко това стана доста незабелязано от негова страна. Впоследствие си мислех че наистина съм се престарала с моите проекти, но така се бях наплашила от миналия ни опит, че бях готова на всичко. Освен наградния фонд мисля че от основно значение е възрастта, поне така беше при моя син. Искам да отбележа, че по принцип съм много против сладки неща за награди, но за памперса направих изключение  Wink

# 964
Препоръчвам на всички тази книга:

В нея е разгледан доста обширно въпроса с приучването към гърне. Ясно е обяснено и защо опитите преди навършени 2 години са не само безполезни, но и твърде опасни за психиката на децата.

ама защо това трябва да се отняся за всички деца?? Може би е по правилно да се каже - "като цяло, но винаги има и изключения" .
Аз ако четях книги за това и им вярвах и досега детето щеше да е с памперс- а успешно е без него от както стана на 1год. , 4 месеца и половина-от тогава казва като има нужда. Сега вече напълно осъзнава за какво става въпрос- даже ,понеже неще да се вози вече в количката,  като е в нея и лъже че има нужда, защото знае че тряба да го изкарам от количката за да се изпикае, а целта му е именно да го изкарам и после няма влизане обратно в количката- рита скача , крищи  Laughing А знам че лъже понеже тъкмо е пишъл и съм го сложила в количката със страшни усилия и съпротивление от негова старна и вика ядосано и агресивно "АКИИИ" , блъска ,скача  ooooh!
А ако е извън количката казва аки , само ако има нужда наистина  Sunglasses

# 965
Да се запиша и аз в темата, при възможност ще я изчета цялата.

И аз да споделя нашия опит с гърнето, дано да помогне на някой, че това си е голямо постижение и понякога мъчение. Синът ми е на 2,9 год. Миналото лято пробвах какво ли не, цяло лято ходи по гащи, никакъв ефект - само се изнервих и аз, а и той.

Същата работа сме цяло лято. Като видя, че се изнервяме взаимно, прекратявам опитите за седмица-две.
Много си харесва шарените гащички, но въобще не й пука, че са напишкани или наакани. Даже някой път не иска памперс, а настоява да е с гащи, ама...да ги опази чисти, не настоява.  Laughing
Думата "ако" я казва едва отскоро и то след свършен факт.  Mr. Green
Гърнето може да е на две крачки от нея, много добре знае за какво служи, но ще предпочете да се изпишка на пода.

Ами опитвам се да не се изнервям, все си мисля, че независимо дали на две, на три или на една, все се научават децата - което, когато му е дошло времето.Контролирането на тези физиологични нужди сравнявам с развитието на говора, т.е. смятам, че е супер индивидуално. Но понякога наистина ме изнервят разни родителски съревнования по темата.

# 966
Аз писах юни тук много притеснена, че моята се нааква докато спи и си продължава да спи, а мислех че вече е голяма за това и ме успокоиха, че това ще отмине.

Вчера моята госпожица направи същото, при все, че отдавна не се беше случвало. И продължи да спи. А ние сме по-големи от вас, доколкото виждам. Явно е нормално, аз амбиции за махане на памперс по време на сън, нямам все още. Първо да го махнем в будно състояние.  Laughing

# 967
И аз да се похваля от една седмица сме без памперс, но се чудя колко да изчакам да махна нощния и как по- тояно се процедира тогава? Моля споделете опит  bouquet

# 968

Но понякога наистина ме изнервят разни родителски съревнования по темата.

Ами при нас миналото лято наистина си беше малко като съревнование, защото други две майки с които излизахме тогава приучиха синовете си доста бързо, а разликата между трите деца е броени дни. И сбърках като си мислех, че щом те са се научили, трябва непременно и мойто да се научи, как така да не е по-глупав от другите. Е, не е, обаче е по-инат Laughing Сега като се срещаме, което е по-рядко, защото вече кой на детска градина, кой на работа, другите две момченца още не са махнали памперса нито на дневния, нито на нощния сън! Трябва да се уцели момента, но рецета за това за съжаление няма  Confused

# 969
И аз да се похваля от една седмица сме без памперс, но се чудя колко да изчакам да махна нощния и как по- тояно се процедира тогава? Моля споделете опит  bouquet

Аз го махнах като видях, че памперса си остава сух до сутринта. Също почна да става към 6ч. и въпреки памперса да казва, че му се пишка. Но това беше само в началото, сега сигурно мехурчето му порасна повече и издържа до към 7-8ч. Имаме аварии разбира се, особено като е ял диня вечер  Simple Smile, но има протектор и няма проблем за матрака поне.

# 970
  • софия
И аз да споделя нашия опит с гърнето, дано да помогне на някой, че това си е голямо постижение и понякога мъчение. Синът ми е на 2,9 год. Миналото лято пробвах какво ли не, цяло лято ходи по гащи, никакъв ефект - само се изнервих и аз, а и той. Като стана по-топло тази година реших да пробвам пак със свито сърце и много песимистично настроена Sad Но бях намислила страшна тактика: един ден седнахме и му казах че ще правим проект (имаме проектантска фирма и само за проекти се говори вкъщи, та му стана интересно), взехме един лист хартия и написах отгоре Уча се да пишкам на гърне, придружено разбира се с онагледяваща картинка. После разчертах листа на квадратчета, като му казах, че всеки път като се изпишка в гърнето ще рисуваме по една звездичка в кватратчетата. За всяка звездичка му казах че ще получава по една малка наградка (бонбонче, носене на конче, филмче, дребна играчка и т.н., и тях нарисувах на листа), а за пет звездички ще получава по една голяма награда, големите награди в началото бяха наистина големи и постепенно ги смалявах. Доста се престарах с тези мои награди но в рамките на няколко дни си казваше почти всеки път.
За около 1-2 седмици се отучи напълно от памперса. Е имаше и аварии, но е напълно нормално. Наградите ги намалявах постепенно, като първо спрях да правя "проекти" и да давам големи награди и постепенно спрях и малките наградки, всичко това стана доста незабелязано от негова страна. Впоследствие си мислех че наистина съм се престарала с моите проекти, но така се бях наплашила от миналия ни опит, че бях готова на всичко. Освен наградния фонд мисля че от основно значение е възрастта, поне така беше при моя син. Искам да отбележа, че по принцип съм много против сладки неща за награди, но за памперса направих изключение  Wink

при нас беше същото с малки желибончета но всичко се осмисля като видиш че за 2 седмици сме свалили памперса без проблем. Peace

# 971
Вече мога да се похваля, че успешно се разделихме с памперса през целия ден. Детето е на 26 месеца. Опити правех от преди 20– не само неуспешни, а даже трагични. Точно преди месец оставих детето през абсолютно време по гащи и ситуацията се оказа трагична– стоеше си мокро през цялото време без да изпитва дискомфорт. Преди седмица обаче само си свали гащите и седна на гърнето. От тогава няма фал.  Вчера отказа изобщо да му сложа пелена за следобедния сън. Та моят извод е– децата сами решават кога и как. Голямото на 20 месеца забрави за нощния памперс, а битката за него с малкото тепърва предстои.

# 972
Вече мога да се похваля, че успешно се разделихме с памперса през целия ден. Детето е на 26 месеца. Опити правех от преди 20– не само неуспешни, а даже трагични. Точно преди месец оставих детето през абсолютно време по гащи и ситуацията се оказа трагична– стоеше си мокро през цялото време без да изпитва дискомфорт. Преди седмица обаче само си свали гащите и седна на гърнето. От тогава няма фал.  Вчера отказа изобщо да му сложа пелена за следобедния сън. Та моят извод е– децата сами решават кога и как. Голямото на 20 месеца забрави за нощния памперс, а битката за него с малкото тепърва предстои.
Честито махане на памперс!
Точно това е истината, детето да се почувства готово и да реши. Сега дори вечер, когато я слагам да спи с памперс и гледа някакво филмче, за да й се доспи, ако усети, че й се пиша ме вика, махаме памперса и сяда на гърнето

# 973
Kikonka, аз също нямах амбиции да го махам по време на сън, но тогава ми обясниха че щом детето не се контролира като спи, значи изобщо няма контрол над пишкането и не е готово. А миналия месец пробвах случайно, просто на няколко пъти ми заспива обеден сън, преди да съм й сложила памперса. И определено не пишка докато спи, но аз се старая да го слагам, тъй като след това тя се разсънва 10 минути през които задължително се напишква, просто не желае веднага да иде на гърне.
При нас от два дни няма нито едно попадение в гърнето. Но тя е и много нервна тези дни, заради последните кътници. Не знам обаче как да процедираме като захладнее. Сега е лесно - у нас с едни гащи, навън е с рокля и сменям евентуално само гащите, но като стане за панталонки? Не знам удачна ли е идеята примерно някакви пелени за мнократна употреба в гащичките, но за по-големи деца, за да не им спират движенията? Аз не че бързам особено - тя говори много малко и комуникацията ни е проблем, но пък ме е страх да не пропусна момента, тъй като с кеф сяда на гърнето, води ме сама и стиска докато я заведа, а да не стане като по-голяма по-трудно. И друго ме притеснява, като се върна на работа, ще правим няколко месеца комбинации да си я гледаме в къщи, докато стане време за градина, ама определено не очаквам, докато я гледат в къщи да я учат. Има ли мами дето са учили децата след като са започнали работа, как се справихте? И евентуално със приучването в студеното време?

# 974
  • София - Рим и обратно
sisi1974, няма такова нещо като пропускане на момента. Най-много след няколко месеца просто да узрее достатъчно за контролиране на отделянето и да свикне за 2 дни да не се напишква, нищо повече.

Общи условия

Активация на акаунт