Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За нитратите - теория и практика

  • 1 077
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 334
Нитратите на теория

- Нитратите, освен в неорганичните торове, се съдържат и естествено в растенията. Те са им необходими за синтеза на хлорофила, благодарение на който се извършва фотосинтезата. Така че растения изцяло без нитрати няма.

- Има норма за съдържание на нитрати, определени от Световната здравна организация (СЗО) и тя е 3,65 mg нитрати на килограм човешко тегло, което прави 219 mg за 60-килограмов човек. Тази норма идва от опасението, че нитратите в човешкия организъм се превръщат в нитрити, които биха могли да се свържат с хемоглобина в кръвта. Полученият метхемоглобин няма капацитета на хемоглобина да свързва кислорода, откъдето може да се стигне до посиняване, а при по-високи концентрации до задух и дори до задушаване. Това може да е особено опасно при бебета под 3 месеца, както поради специфика на хемоглобина им, така и поради липса на ензима метхемоглобинредуктаза, който да превръща метхомоглобина обратно в хемоглобин.

Въпреки това, такова отравяне с нитрати се случва изключително рядко в световен мащаб и то се дължи главно пиене на замърсена вода от частни кладенци.

Нитратите на практика

Къде има най-много нитрати?
Изненада! Нитрати се съдържат в най-високи количества в месото (шунка, бекон), във водата, особено неконтролираната, и чак тогава в плодовете и зеленчуците.

От зеленчуците, най-богати на нитрати са марулите, цвеклото, спанакът, лападът, зелето, репичките, картофите, морковите. В доматите и плодовете са в значително по-ниска концентрация, поради слабия им контакт с почвата и това, че основната фунция, която изпълняват в растението не е фотосинтезата -> по-малко хлорофил -> по-малко нитрати.

Как да ги познаем?
 Богатите на нитрати зеленчуци се размекват по-бързо от останалите.
Визуално не може да познаем дали дадено растение съдържа твърде много нитрати. И все пак, има някои насоки - по-големите и воднисти зеленчуци е по-вероятно да съдържат нитрати. Твърди се, че кривите краставици са по-бедни на нитрати, но това все още не е доказано по безспорен начин. Също така, по-младите растения са по-богати на нитрати.

Как да се предпазим?
-> Не се препоръчва захранване на бебета под три месеца със зеленчуци.

-> Зеленчуците трябва да бъдат измити; картофи, цвекло, моркови, краставици и т.н. - да се белят, а не просто да се остъргват от мръсотията. -> Външните листа и жилите на зелето и марулите са по-богати на нитрати, избирайте по-дребните листа.

-> Препоръчва се салатите да се овкусяват с лимонов сок или изцеден лимон (т.е. не лимонтузу) или да се изпива по една чаша сок от цитусови плодове преди/по време на хранене. Витамин С, който се съдържа в тях, както и киселата среда пречат на превръщането на нитратите в нитрити.

-> Сваряването намалява количеството и на нитратите, и на нитритите в растенията, защото и двата вида йони преминават до голяма степен от растението във водата. Ето защо ако водата след сваряване на зеленчуците бъде изхвърлена още докато е гореща, концентрацията на нитрати и нитрити ще намалее.

.

# 1
  • Мнения: 782
Полезна информация  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт