Кекс с канела и стафиди
150г масло, надробено на парченца + допълнително за намазване на тавата
350г брашно
една щипка сол
1 лъжичка бакпулвер
1 лъжичка канела
125 г тръстикова захар
175г стафиди (аз имах към 145г и добавих малко сушени сливи да станат 175г, не че не можеше и само със 145г, ама аз обичам сухи плодове в кекс, резултатът беше много добър)
настърганата кора на 1 портокал
5-6 лъжици портокалов сок
6 лъжици мляко прясно
2 яйца леко разбити
Фурната се загрява на 180'С, правоъгълна форма за кекс се застила със хартия и се намазва с масло. Пресява се брашното със солта, бакпулвера и канелата
прибавя се маслото и се претрива да стане на трохи. Прибавя се захарта, стафидите и портокаловата кора. Отделно се смесват портокаловия сок, млякото и двете яйца. Течните съставки се прибавят към сухите и се разбърква добре. С лъжица се изсипва във формата и се заглажда. Прави вдлъбнатина по средата за по-лесно набухване (аз това не го разбрах много и направих с един шиш един нарез през средата -така ми заприлича на снимката в книгата и понеже е много гъсто, става като бразда по средата, после при печенето там се поразпуква). Пече се около 70мин или докато клечка излиза суха.